Znudziły Ci się kiełbaski z grilla czy klasyczne szaszłyki warzywne? Chcesz zaskoczyć znajomych podczas zbliżającego się wspólnego grillowania? Polecam te soczyste, pełne aromatu tajskie szaszłyki. Smakują i pachną naprawdę obłędnie! Zamarynowanie kurczaka w mleczku kokosowym, świeżym imbirze i sosie sojowym robi tu super robotę. Do tego warto się pokusić o aromatyczne ziemniaczki z dodatkiem czerwonej cebuli.
Możesz do szaszłyków podać dodatkowo sos słodko-kwaśny czy sos orzechowy (pełno ich w dużych sklepach z azjatyckimi produktami). Całość smakuje naprawdę wybitnie.
Jeśli szukasz innych inspiracji na pyszne dania z grilla to koniecznie odwiedź moją zakładkę – GRILL. Znajdziesz tam naprawdę sporo ciekawych propozycji. Wiele z tych potraw przygotowałam przy pomocy grilla Weber. To marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów.
Posiadam grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm, który umożliwia grillowanie na różne sposoby. Wędzi w niskiej temperaturze, piecze i grilluje wszystko, począwszy od steków, soczystej rwanej wieprzowiny po desery, przy użyciu akcesoriów Gourmet BBQ System.
W poniższym przepisie użyłam żeliwnej płyty Gourmet BBQ System marki Weber. Płyta jest naprawdę uniwersalna i dzięki niej można stworzyć fantastyczne dania, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Nagrzewa się naprawdę szybko oraz równomiernie. Dzięki niej można rozpocząć grillowanie już od samego rana, przygotowując sobie pyszne śniadania – np. omlety, tosty francuskie, szakszukę, a następnie obiady czy kolacje dla swoich domowników czy gości.
Przepis na: Tajskie szaszłyki
Składniki:
- 450 g kurczaka
- 200 g mleczka kokosowego
- 3-4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 mango
- 2 małe papryki
- 4 szalotki
- długie patyczki do szaszłyków
- opcjonalnie świeża kolendra
Aromatyczne ziemniaki z grilla:
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- szczypta papryki słodkiej
- większa szczypta curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża czerwona cebula
Zobacz również:
Tajskie szaszłyki – przepis krok po kroku:
Krok 1
Z przepisu wyszło mi 10 szaszłyków.
Kurczaka kroimy w większą kostkę (około 450-500 g). W misce mieszamy ze sobą mleczko kokosowe (150-200 g), starty na tarce imbir (3-4 cm), sos sojowy (2 łyżki), masło orzechowe (1 nieco czubata łyżka), a także opcjonalnie większą szczyptę curry i papryki słodkiej. Jeśli lubicie to do marynaty można dodać kilka suszonych liści kaffiru czy posiekaną świeżą kolendrę.
Odstawiamy na minimum 15 minut, chociaż równie dobrze można odstawić na kilka godzin.
Krok 2
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki szalotki, kostki kurczaka, mango oraz paprykę.
Krok 3
Ziemniaki kroimy w większą kostkę lub nawet ćwiartki (jeśli ziemniaki nie są zbyt duże). W miseczce mieszamy oliwę (około 3 łyżek, można nieco więcej) z szczyptą papryki słodkiej, curry i solą (1/2 łyżeczki). Całość wlewamy do miski z ziemniakami.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Najpierw na grillu umieszczamy ziemniaki, grillujemy pod przykryciem – najlepiej na małym lub średnim ogniu żeby w środku zdążyły się upiec, a nie były przy tym spalone z zewnątrz. Po około 10 minutach na ruszcie grilla układamy szaszłyki.
Krok 7
Jeśli zauważymy, że szaszłyki są z jednej strony już ładnie przypieczone, wtedy przewracamy je na drugą stronę. Po około 20-25 minutach całość powinna być już gotowa (najlepiej w ziemniaki wbić widelec, aby sprawdzić czy nie są dalej surowe w środku). Dużo zależy od rozgrzanego grilla, czy ma on pokrywkę czy nie. Tutaj ciężko podać odpowiedni czas grillowania, trzeba po prostu zaglądać co jakiś czas i pilnować. Smacznego!
Dania z grilla
Szukasz innych inspiracji grillowych? Zachęcam także do odwiedzenia mojej PRZEPISY Z GRILLA.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Weber.
Komentarze
Świetny pomysł na grilla, u mnie zniknęły błyskawicznie. Cieszyły się większą popularnością niż klasyczna kiełbasa 😀