Tajskie szaszłyki

4.7/5 (30 ocen)
Jeżeli lubisz szaszłyki z elementem słodkiego akcentu, to te tajskie szaszłyki z mango są właśnie dla Ciebie! Dodatkowo kurczaka marynuję w mleczku kokosowym z imbirem, sosem sojowym, masłem orzechowym, a także szczyptą curry i papryki słodkiej. Smakują rewelacyjnie i pasują idealnie do ziemniaczków z grilla.

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Tajskie szaszłyki

Znudziły Ci się kiełbaski z grilla czy klasyczne szaszłyki warzywne? Chcesz zaskoczyć znajomych podczas zbliżającego się wspólnego grillowania? Polecam te soczyste, pełne aromatu tajskie szaszłyki. Smakują i pachną naprawdę obłędnie! Zamarynowanie kurczaka w mleczku kokosowym, świeżym imbirze i sosie sojowym robi tu super robotę. Do tego warto się pokusić o aromatyczne ziemniaczki z dodatkiem czerwonej cebuli.

Możesz do szaszłyków podać dodatkowo sos słodko-kwaśny czy sos orzechowy (pełno ich w dużych sklepach z azjatyckimi produktami). Całość smakuje naprawdę wybitnie.

grill węglowy weber classic kettle

Jeśli szukasz innych inspiracji na pyszne dania z grilla to koniecznie odwiedź moją zakładkę – GRILL. Znajdziesz tam naprawdę sporo ciekawych propozycji. Wiele z tych potraw przygotowałam przy pomocy grilla Weber. To marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów.

Posiadam grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm, który umożliwia grillowanie na różne sposoby. Wędzi w niskiej temperaturze, piecze i grilluje wszystko, począwszy od steków, soczystej rwanej wieprzowiny po desery, przy użyciu akcesoriów Gourmet BBQ System.

W poniższym przepisie użyłam żeliwnej płyty Gourmet BBQ System marki Weber. Płyta jest naprawdę uniwersalna i dzięki niej można stworzyć fantastyczne dania, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Nagrzewa się naprawdę szybko oraz równomiernie. Dzięki niej można rozpocząć grillowanie już od samego rana, przygotowując sobie pyszne śniadania – np. omlety, tosty francuskie, szakszukę, a następnie obiady czy kolacje dla swoich domowników czy gości. 

żeliwna płyta Gourmet BBQ System marki Weber

Przepis na: Tajskie szaszłyki

Składniki:

  • 450 g kurczaka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 mango
  • 2 małe papryki
  • 4 szalotki
  • długie patyczki do szaszłyków
  • opcjonalnie świeża kolendra

Aromatyczne ziemniaki z grilla:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta papryki słodkiej
  • większa szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duża czerwona cebula

 

Wyślij emailem

Tajskie szaszłyki – przepis krok po kroku:


Krok 1

marynowany kurczak na szaszłyki

Tajskie szaszłyki z grilla zaczynamy od zamarynowania mięsa.

Z przepisu wyszło mi 10 szaszłyków. 

Kurczaka kroimy w większą kostkę (około 450-500 g). W misce mieszamy ze sobą mleczko kokosowe (150-200 g), starty na tarce imbir (3-4 cm), sos sojowy (2 łyżki), masło orzechowe (1 nieco czubata łyżka), a także opcjonalnie większą szczyptę curry i papryki słodkiej. Jeśli lubicie to do marynaty można dodać kilka suszonych liści kaffiru czy posiekaną świeżą kolendrę.

Odstawiamy na minimum 15 minut, chociaż równie dobrze można odstawić na kilka godzin.


Krok 2

szaszłyki tajskie przed upieczeniem

Paprykę oraz mango kroimy w większą kostkę. Szalotkę można pokroić na większe piórka, ćwiartki czy połówki (jeśli Twoje szalotki są dość małe).

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki szalotki, kostki kurczaka, mango oraz paprykę.  


Krok 3

pokrojone ziemniaki na grilla

Jeśli macie ochotę to do tych szaszłyków świetnie będą pasować aromatyczne ziemniaki z grilla.

Ziemniaki kroimy w większą kostkę lub nawet ćwiartki (jeśli ziemniaki nie są zbyt duże). W miseczce mieszamy oliwę (około 3 łyżek, można nieco więcej) z szczyptą papryki słodkiej, curry i solą (1/2 łyżeczki). Całość wlewamy do miski z ziemniakami.


Krok 4

pokrojone ziemniaki na grilla z cebulą

Dodajemy także posiekaną w piórka lub mniejsze kawałki czerwoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.


Krok 5

grillowane ziemniaki z cebulą

Przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia do zapiekania/grillowania. Ja użyłam żeliwnej płyty Gourmet BBQ System marki Weber.


Krok 6

szaszłyki tajskie z ziemniakami na grillu

Najpierw na grillu umieszczamy ziemniaki, grillujemy pod przykryciem – najlepiej na małym lub średnim ogniu żeby w środku zdążyły się upiec, a nie były przy tym spalone z zewnątrz. Po około 10 minutach na ruszcie grilla układamy szaszłyki.

 


Krok 7

szaszłyki tajskie z grilla

Jeśli zauważymy, że szaszłyki są z jednej strony już ładnie przypieczone, wtedy przewracamy je na drugą stronę. Po około 20-25 minutach całość powinna być już gotowa (najlepiej w ziemniaki wbić widelec, aby sprawdzić czy nie są dalej surowe w środku). Dużo zależy od rozgrzanego grilla, czy ma on pokrywkę czy nie. Tutaj ciężko podać odpowiedni czas grillowania, trzeba po prostu zaglądać co jakiś czas i pilnować. Smacznego!

Dania z grilla

Szukasz innych inspiracji grillowych? Zachęcam także do odwiedzenia mojej PRZEPISY Z GRILLA.


Tajskie szaszłyki, 2

Tajskie szaszłyki, 3

Tajskie szaszłyki, 4

*Wpis powstał przy współpracy z marką Weber.

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nina
Nina
1 rok temu

Świetny pomysł na grilla, u mnie zniknęły błyskawicznie. Cieszyły się większą popularnością niż klasyczna kiełbasa 😀