Opis przepisu
Pizza z grilla przygotowywana na kamieniu jest naprawdę przepyszna. Ciasto drożdżowe wychodzi smaczniejsze niż w przypadku takiego klasycznego upieczenia w piekarniku. Pizza jest bardziej chrupiąca! A co więcej szybciej wyrasta, ponieważ grill osiąga wyższą temperaturę niż zwykły piekarnik.
Jeśli spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć czymś innym niż tradycyjne kiełbaski czy szaszłyki to zaserwuj im tą pyszną pizzę z grilla. Tylko koniecznie zaopatrz się w kamień do grillowania (można go stosować zarówno na grillu jak i w piekarniku, czyli używasz go przez cały rok). Pamiętaj tylko, że kamień musi być dobrze rozgrzany zanim położysz na nim ciasto. Dodatkowo uważaj żeby się nie poparzyć nakładając czy zdejmując pizzę – najlepiej użyć specjalnej łopatki lub zsunąć ją z lekko oprószonego mąką papieru do pieczenia.
Domowa pizza przepis
Dodatki do takiej domowej pizzy są dowolne. Ja ją zaserwowałam z mozzarellą, salami i czarnymi oliwkami, ale równie dobrze możesz użyć swoich ulubionych składników. Jak dla mnie to coś pysznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź ten obszerny wpis – PRZEPISY Z GRILLA.
Pizzę z grilla przygotowałam przy użyciu grilla marki Weber – szczegółowo opisywałam go w tym wpisie – Pstrąg z grilla.
Weber to marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów. Ja posiadam grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm.
Umożliwia on grillowanie na wszystkie sposoby:
- wędzi w niskiej temperaturze
- piecze i grilluje wszystko, od steków i soczystej rwanej wieprzowiny po desery
Marka Weber posiada w swoim asortymencie świetne akcesoria – między innymi kamień do grillowania (okrągły o średnicy 26 cm, pasuje on do wszystkich grillów gazowych czy węglowych), a także przybory i naczynia (np. do grillowania, wędzenia czy czyszczenia).
Mam dla Was kod zniżkowy: ( PL-1506112122) – po jego wpisaniu otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie internetowym Weber.
Przepis na: Pizza z grilla
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml letniej wody
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 150 g startej mozzarelli
- kilka plasterków salami
- 60 g czarnych oliwek
Zobacz również:
Pizza z grilla - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Za pomocą robota planetarnego lub ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (to powinno zająć około 5 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
Krok 3
W tym czasie na rozgrzany grill nakładamy kamień do pizzy – jego nagrzanie powinno zająć około 10 minut.
Jeśli chodzi o dodatki do pizzy to są one totalnie dowolne. Poniżej opisałam moją propozycję, ale równie dobrze możecie dodać także pieczarki, ulubioną szynkę, kurczaka, kukurydzę czy paprykę.
Posypujemy ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Na wierzchu układamy plasterki salami i pokrojone czarne oliwki.
Krok 4
Komentarze