Pizza z grilla

4.6/5 (23 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 10 min pieczenia

pizza z grilla

Opis przepisu

Pizza z grilla przygotowywana na kamieniu jest naprawdę przepyszna. Ciasto drożdżowe wychodzi smaczniejsze niż w przypadku takiego klasycznego upieczenia w piekarniku. Pizza jest bardziej chrupiąca! A co więcej szybciej wyrasta, ponieważ grill osiąga wyższą temperaturę niż zwykły piekarnik.

Jeśli spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć czymś innym niż tradycyjne kiełbaski czy szaszłyki to zaserwuj im tą pyszną pizzę z grilla. Tylko koniecznie zaopatrz się w kamień do grillowania (można go stosować zarówno na grillu jak i w piekarniku, czyli używasz go przez cały rok). Pamiętaj tylko, że kamień musi być dobrze rozgrzany zanim położysz na nim ciasto. Dodatkowo uważaj żeby się nie poparzyć nakładając czy zdejmując pizzę – najlepiej użyć specjalnej łopatki lub zsunąć ją z lekko oprószonego mąką papieru do pieczenia.

Domowa pizza przepis

Dodatki do takiej domowej pizzy są dowolne. Ja ją zaserwowałam z mozzarellą, salami i czarnymi oliwkami, ale równie dobrze możesz użyć swoich ulubionych składników. Jak dla mnie to coś pysznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź ten obszerny wpis – PRZEPISY Z GRILLA.

Pizzę z grilla przygotowałam przy użyciu grilla marki Weber – szczegółowo opisywałam go w tym wpisie – Pstrąg z grilla.

Weber to marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów. Ja posiadam grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm.

Umożliwia on grillowanie na wszystkie sposoby:

  • wędzi w niskiej temperaturze
  • piecze i grilluje wszystko, od steków i soczystej rwanej wieprzowiny po desery

Marka Weber posiada w swoim asortymencie świetne akcesoria – między innymi kamień do grillowania (okrągły o średnicy 26 cm, pasuje on do wszystkich grillów gazowych czy węglowych), a także przybory i naczynia (np. do grillowania, wędzenia czy czyszczenia).

Mam dla Was kod zniżkowy: ( PL-1506112122) – po jego wpisaniu otrzymacie 10% rabatu na zakupy w sklepie internetowym Weber.

Przepis na: Pizza z grilla

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 150 g startej mozzarelli
  • kilka plasterków salami
  • 60 g czarnych oliwek
Wyślij emailem

Pizza z grilla - przepis krok po kroku


Krok 1

Zaczynamy od rozczynu drożdżowego. W miseczce mieszamy świeże drożdże (20g), cukier (1/2 łyżeczki), mąkę (1 łyżka) i wodę (100 ml). Odstawiamy na kilka minut.


Krok 2

Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) – fajnie się sprawdza i jest dostępna w wielu sklepach np. mąka do chrupiącej pizzy z Primo Gusto, mąka typ 00 marki Caputa czy nawet mąka Basia typ 00. Następnie dodajemy  letnią wodę (100-150 ml, w zależności od użytej mąki), oliwę z oliwek (3 łyżki) i sól (1 płaska łyżeczka).

Za pomocą robota planetarnego lub ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (to powinno zająć około 5 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.


Krok 3

Z wyrośniętego ciasta robimy jedną dużą lub dwie małe pizze. Każdą wyrabiamy w kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym.

W tym czasie na rozgrzany grill nakładamy kamień do pizzy – jego nagrzanie powinno zająć około 10 minut.

Jeśli chodzi o dodatki do pizzy to są one totalnie dowolne. Poniżej opisałam moją propozycję, ale równie dobrze możecie dodać także pieczarki, ulubioną szynkę, kurczaka, kukurydzę czy paprykę.

Posypujemy ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Na wierzchu układamy plasterki salami i pokrojone czarne oliwki.


Krok 4

Na rozgrzany kamień nakładamy przygotowaną pizzę z dodatkami. Jeśli nie posiadacie specjalnej łopatki do nakładania pizzy, a macie mało dodatków to równie dobrze można umieścić na kamień samo ciasto (i szybko nałożyć pozostałe dodatki). Smażymy przez około 7-9 minut w zamkniętym grillu, aby ciasto było równomiernie upieczone.


Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 23

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments