Pstrąg z grilla

4.6/5 (30 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

pstrąg z grilla

Nareszcie zaczął się sezon grillowy! Z tej okazji staram się Wam co chwilę podrzucać fajne przepisy na smaczne jedzonko z grilla. Tak żebyście nie popadli w totalną monotonię przygotowując ciagle jedynie kiełbaski. Przecież jest tyle świetnych przepisów na dania z grilla, więc po co się ograniczać? Zapraszam na nowy, świetny przepis –  aromatyczny pstrąg z grilla, którego zaserwowałam z ziemniakami z grilla. Jak dla mnie to coś pysznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź ten obszerny wpis – PRZEPISY Z GRILLA.

Ryba z grilla

Poniżej znajdziesz przepis na rybę z dodatkiem masła czosnkowego, ale najpierw opiszę Wam w skrócie o moim nowym grillu marki Weber. W ramach tej współpracy pojawi się w najbliższym czasie więcej smacznych propozycji grillowych.

Weber to marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów.

Grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm umożliwia grillowanie na wszystkie sposoby. Wędzi w niskiej temperaturze, piecze i grilluje wszystko, od steków i soczystej rwanej wieprzowiny po desery, przy użyciu akcesoriów Gourmet BBQ System. 

Pokrywa i misa grilla wykonane są z wysokiej jakości stali, emaliowane wewnątrz i na zewnątrz celem osiągnięcia najlepszego odbicia ciepłą i najlepszej ochrony przed korozją. Co więcej, pokrywa ma wbudowany termometr, który ułatwia odczyt i kontrolę temperatury wewnątrz.

System czyszczenia One-Touche, dzięki któremu prosty ruch rączką powoduje zrzucenie popiołu do kosza zbierającego popiół, który następnie można zdjąć i opróżnić. System ten nie tylko służy do czyszczenia grilla, ale także do regulacji przepływu powietrza. Aluminiowe odpowietrzniki na pokrywie grilla, zapewniają przepływ powietrza potrzebny do spalania. Z kolei zamknięcie odpowietrzników tłumi ogień i pomaga wygasić grill.

Z czym kojarzy Ci się rozpalanie grilla? Mi z czynnością, która zawsze wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, a co więcej z losowaniem kto dziś przejmuję fuchę rozpalania. Zwykle trzeba było dmuchać, chuchać i pilnować, aby ładnie się rozpalił ogień. Mając grill Weber omija Cię ta cała przyjemność, ponieważ w zestawie jest dedykowany komin do rozpalania, który w 15 minut załatwia całą sprawę!

Żeby rozpalić grill, wystarczy użyć dwóch kostek rozpałki, które należy ułożyć na dolnej kratce i podpalić. Do komina wsypujemy brykiet (nie węgiel) i stawiamy na rozpalonych kostkach rozpałki. Następnie zostawiamy całość i po 15 minutach brykiet będzie już siwy na górze. Wtedy można wsypać go do grilla. Rozpalanie, a następnie czyszczenia węglowego grilla Weber jest naprawdę bezproblematyczne i przyjemne. Więcej informacji na jego temat przeczytacie tutaj klik>>

Przepis na: Pstrąg z grilla

Składniki:

Pstrąg z grilla:

  • 2 świeże Pstrągi patroszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • cytryna

Ziemniaki z grilla:

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka rozmarynu

Dodatkowo:

  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/3 ogórka długiego
Wyślij emailem

Pstrąg z grilla - przepis krok po kroku


Krok 1

ryba z grilla

W małej miseczce mieszamy miękkie masło (2 łyżki), przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, przyprawę do ryb (1/2 łyżki) oraz posiekany koperek (1 łyżeczka).


Krok 2

ryba z grilla

Do środka każdego pstrąga wkładamy masełko czosnkowo-koperkowe.

Następnie zawijamy każdego pstrąga w folię aluminiową. 


Krok 3

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki z grilla

Jeśli chodzi o ziemniaki z grilla to proponuję użyć takich średniej wielkości (jeśli użyjecie dużych to jest możliwość, że wyjdą surowe w środku).

Nie obieramy ziemniaków. Wystarczy je porządnie umyć pod strumieniem wody.

Najpierw je zawsze podgotowuję w osolonej wodzie – najlepiej gotować przez 10-12 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).


Krok 4

przepisy z grilla

Ziemniaki wyciągamy z wrzątku. Lekko osuszamy i nacinamy je ostrym nożem – można naciąć w krzyżyk lub zrobić więcej nacięć tworząc wachlarzyk (ja nacinam do 1/2 głębokości ziemniaka).

Każdego ziemniaka układamy na środek kawałka folii aluminiowej.

Oblewamy delikatnie oliwą (ja użyłam aromatyzowanej z czosnkiem), a także posypujemy szczyptą soli i odrobiną świeżego rozmarynu. Każdego ziemniaka zawijamy w folię (łączeniem do góry).  


Krok 5

pstrąg z grilla w folii

Na rozpalonego grilla układamy pstrągi i ziemniaki. Grillujemy około 25-30 minut na średniej półce grilla. Pstrąga podajemy z plasterkiem cytryny (skrapiamy nią lekko rybę).

Ta ryba z grilla fajnie pasuje w połączeniu z szybką sałatką – wystarczy na talerzu ułożyć garść sałaty (ja użyłam mix sałat). A następnie dodać kilka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych, plasterki ogórka zielonego i skropić odrobiną oliwy (ja użyłam aromatyzowanej z czosnkiem). Smacznego!


Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

przepis na pstrąga

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Weber.

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 30

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments