Jajka w sosie tatarskim to pyszna przystawka na zimno. Idealna zarówno na wielkanocny stół czy imieniny, domówkę, Sylwestra. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie przygotować pyszny sos tatarski. Tą przystawkę zrobisz w niecałe 20 minut (i tu już wliczam gotowanie jajek!).
Sos tatarski
Sos tatarski jest bardzo uniwersalny. Do jajek gotowanych na twardo pasuje mi najbardziej, ale równie dobrze smakuje z wędlinami, pasztetami czy śledziami. Robi się go ekspresowo i w takim tempie również znika. Zwykle robi się ten sos na bazie samego majonezu, ale u mnie nieco mniej kaloryczna wersja, bo również z gęstą śmietaną 18%. Jeśli chodzi o przyprawy to używam tylko soli i pieprzu do smaku. Inne dodatki są dla mnie zbędne.
Koniecznie wypróbuj!
Przepis na: Jajka w sosie tatarskim
Składniki:
- 5-6 jajek
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- mały słoik pieczarek marynowanych
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej
- większa szczypta soli
- większa szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
- świeży koperek do dekoracji
Zobacz również:
Jajka w sosie tatarskim przepis krok po kroku:
Krok 1
Gotowanie jajek na twardo
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (5-6 sztuk). Wkładamy je do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Jajka kroimy na połówki.
Krok 4
Sos tatarski
Zabieramy się za przygotowanie sosu tatarskiego. Ogórki konserwowe (możesz zastąpić kiszonymi, 2 średniej wielkości sztuki), pieczarki marynowane (mały słoiczek) kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy.
Krok 5
Do miseczki dodajemy majonez (3 łyżki), śmietanę (3 łyżki), musztardę (1 płaska łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Wsypujemy także większość posiekanego szczypiorku (część zostawiamy do dekoracji wierzchu). Czasami dodaję także przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Jajka w sosie tatarskim przechowujemy w lodówce.
Szukasz innych pomysłów na pyszne jajka? W takim razie polecam mój wpis – JAJKA FASZEROWANE. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.
Komentarze
Czy to danie można zrobić dzień wcześniej i pod przykryciem trzymać w lodówce? Czy najlepiej zrobić przed podaniem?
Raczej nie polecam przechowywać zbyt długo w lodówce 🙂 Robi się je bardzo szybko, więc proponuję “na świeżo”, chociaż jak nie ma innej opcji to można zaryzykować i wykonać dzień wcześniej.
Pierwszy raz robiłam na Święta. Takie proste danie zrobiło furorę i wszystkim smakowało. Tylko śmietankę zamieniłam na jogurt naturalny. Po co kupować gotowe sosy jak samemu można zrobić jeszcze lepszy! Dziękuję za przepis!
Niby banalne a świetne danie, idealna kompozycja!
Zgadzam się! 🙂 Cieszę się, że się podoba 🙂