Jajka w sosie tatarskim

4.5/5 (85 ocen)
Jajka z sosem tatarskim to przepyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole albo na organizowanej imprezce. To danie, które może zaskoczyć gości swoim niebanalnym smakiem i kolorowym wyglądem.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to pyszna przystawka na zimno. Idealna zarówno na wielkanocny stół czy imieniny, domówkę, Sylwestra. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a następnie przygotować pyszny sos tatarski. Tą przystawkę zrobisz w niecałe 20 minut (i tu już wliczam gotowanie jajek!).

Sos tatarski

Sos tatarski jest bardzo uniwersalny. Do jajek gotowanych na twardo pasuje mi najbardziej, ale równie dobrze smakuje z wędlinami, pasztetami czy śledziami. Robi się go ekspresowo i w takim tempie również znika. Zwykle robi się ten sos na bazie samego majonezu, ale u mnie nieco mniej kaloryczna wersja, bo również z gęstą śmietaną 18%. Jeśli chodzi o przyprawy to używam tylko soli i pieprzu do smaku. Inne dodatki są dla mnie zbędne.

Koniecznie wypróbuj!

Przepis na: Jajka w sosie tatarskim

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • mały słoik pieczarek marynowanych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon lub delikatesowej
  • większa szczypta soli
  • większa szczypta pieprzu
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku
  • świeży koperek do dekoracji
Wyślij emailem

Jajka w sosie tatarskim przepis krok po kroku:


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka w sosie tatarskim są proste i szybkie do przygotowania.

Gotowanie jajek na twardo

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (5-6 sztuk). Wkładamy je do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka na twardo

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

połówki jajek na twardo

Jajka kroimy na połówki.


Krok 4

składniki na sos tatarski

Sos tatarski

Zabieramy się za przygotowanie sosu tatarskiego. Ogórki konserwowe (możesz zastąpić kiszonymi, 2 średniej wielkości sztuki), pieczarki marynowane (mały słoiczek) kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy.


Krok 5

Przygotowanie sosu tatarskiego

Do miseczki dodajemy majonez (3 łyżki), śmietanę (3 łyżki), musztardę (1 płaska łyżeczka), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Wsypujemy także większość posiekanego szczypiorku (część zostawiamy do dekoracji wierzchu). Czasami dodaję także przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku.


Krok 6

sos tatarski do jajek

Całość mieszamy za pomocą łyżeczki. 


Krok 7

składniki na sos tatarski

Przygotowujemy sobie jakiś większy dekoracyjny talerz, płaską misę lub tak jak ja mniejsze naczynie żaroodporne.  


Krok 8

sos tatarski z jajkami

Do naczynia nakładamy sos z miseczki, a także ogórki, szczypiorek i pieczarki. Całość lekko mieszamy. Na wierzchu układamy połówki jajek. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem.

Jajka w sosie tatarskim przechowujemy w lodówce.

Szukasz innych pomysłów na pyszne jajka? W takim razie polecam mój wpis – JAJKA FASZEROWANE. Znajdziesz w nim sporo inspiracji.


Jajka z sosem tatarskim

Przepis na jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim przepis

Jajka w sosie tatarskim

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 85

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
16 dni temu

Pierwszy raz robiłam na Święta. Takie proste danie zrobiło furorę i wszystkim smakowało. Tylko śmietankę zamieniłam na jogurt naturalny. Po co kupować gotowe sosy jak samemu można zrobić jeszcze lepszy! Dziękuję za przepis!

Julia
Julia
1 rok temu

Niby banalne a świetne danie, idealna kompozycja!

Przepis na jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jajek w różnej postaci. To połączenie delikatnych jajek gotowanych na twardo i aromatycznego sosu tatarskiego, który zawiera w sobie wiele pysznych składników. To danie doskonale sprawdzi się jako przystawka lub śniadanie czy kolacja. Jajka w sosie tatarskim idealnie komponują się z pieczywem i sałatkami, dzięki czemu można je podawać w różnych wariantach i wzbogacać ich smak o nowe akcenty. Przygotowanie jajek z sosem tatarskim jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Dzięki temu danie to doskonale sprawdzi się jako szybki i łatwy przepis na lunch do pracy czy na kolację w domu. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przygotować sos tatarski i połączyć oba składniki w jedno pyszne danie.

Jajka z sosem tatarskim

W związku ze zbliżającą się Wielkanocą, chciałabym przedstawić kolejny przepis, który pięknie będzie się prezentował na świątecznym stole, zaraz obok jajek faszerowanych. Jajka z sosem tatarskim to smaczna przekąska, którą możemy również robić przez cały rok, na różne okazje takie jak imprezki czy wydarzenia rodzinne. Ich przygotowanie jest naprawdę niezwykle proste. o danie, które może zaskoczyć gości swoim niebanalnym smakiem i kolorowym wyglądem. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznego sosu tatarskiego z pewnością zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Tak więc, jak jeszcze nie miałaś okazji ich wypróbować, to gorąco zachęcam Cię do sprawdzenia tego przepisu na jajka w sosie tatarskim. Jeżeli jednak szukasz inny potraw na świąteczny stół to sprawdź również Przepisy na Wielkanoc.

RozwińZwiń