Rogaliki pizzowe, znane także jako pizza croissants to smaczna i sycąca przekąska imprezowa. Fajnie się sprawdza zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać z ulubionym sosem czy w wersji solo.
Te rogaliki pizzowe przygotowałam na bazie gotowego ciasta na pizzę, ale oczywiście możecie się pokusić o wykonanie domowego ciasta drożdżowego, które wcale nie jest trudne do zrobienia. Jeśli jednak spodziewacie się spontanicznej wizyty gości i nie macie zbyt dużo czasu na szykowanie jedzenia to taka ekspresowa przekąska z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.
Przepis na: Rogaliki pizzowe
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe (przepis)
- 4 łyżki majonezu
- 2 małe ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- kilka plasterków szynki np. prosciutto cotto
- 100 g sera mozzarella
- 1 łyżka sezamu oraz czarnuszki
- roztrzepane jajko
Zobacz również:
Jak zrobić impezowe rogaliki pizzowe?
Krok 1
Te imprezowe rogaliki pizzowe możesz przygotować tak jak ja na bazie gotowego ciasta na pizzę (są dostępne w większych sklepach np. w Lidlu) lub przygotować je samodzielnie – na moim blogu znajdziesz przepis na świetne domowe ciasto na pizzę (klik>>).
W miseczce mieszamy majonez (4 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 małe ząbki) oraz szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem czosnkowym smarujemy całe rozwinięte ciasto na pizzę.
Na jednej połowie ciasta nakładamy kilka plasterków szynki (u mnie prosciutto cotto, ale można zastąpić dowolną szynką drobiową czy wieprzową). Można też dodać np. karmelizowaną czerwoną cebulę czy podsmażone, drobno pokrojone pieczarki.
Krok 2
Posypujemy startą mozzarellą – przykrywamy serem ułożoną wcześniej szynkę.
Krok 3
Następnie kroimy trójkąty – u mnie wyszło 8 sztuk, ale to też zależy od wielkości kupionego ciasta, czy samodzielnie przygotowanego i rozwałkowanego.
Krok 4
Krok 5
W przypadku samodzielnie przygotowanego ciasta drożdżowego to odstawiamy uformowane rogaliki do podrośnięcia na około 15-20 minut.
Pieczemy przez 25-27 minut w temperaturze 190 stopni – aż będą z każdej strony ładnie rumiane i wyrośnięte.
Rogaliki pizzowe można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Komentarze