Rogaliki pizzowe

4.7/5 (39 ocen)
Szukasz szybkiej i pysznej przekąski na imprezę? W takim razie te rogaliki pizzowe będą idealnym wyborem! Możesz je wykonać na bazie gotowego ciasta na pizzę, dzięki czemu są proste w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie. To idealna przekąska dla miłośników pizzy.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Rogaliki pizzowe

Rogaliki pizzowe, znane także jako pizza croissants to smaczna i sycąca przekąska imprezowa. Fajnie się sprawdza zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać z ulubionym sosem czy w wersji solo.

Te rogaliki pizzowe przygotowałam na bazie gotowego ciasta na pizzę, ale oczywiście możecie się pokusić o wykonanie domowego ciasta drożdżowego, które wcale nie jest trudne do zrobienia. Jeśli jednak spodziewacie się spontanicznej wizyty gości i nie macie zbyt dużo czasu na szykowanie jedzenia to taka ekspresowa przekąska z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.

Przepis na: Rogaliki pizzowe

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe (przepis)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka plasterków szynki np. prosciutto cotto
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 łyżka sezamu oraz czarnuszki
  • roztrzepane jajko
Wyślij emailem

Jak zrobić impezowe rogaliki pizzowe?


Krok 1

ciasto na pizze z sosem czosnkowym i szynką prosciutto cotto

Te imprezowe rogaliki pizzowe możesz przygotować tak jak ja na bazie gotowego ciasta na pizzę (są dostępne w większych sklepach np. w Lidlu) lub przygotować je samodzielnie – na moim blogu znajdziesz przepis na świetne domowe ciasto na pizzę (klik>>).

W miseczce mieszamy majonez (4 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 małe ząbki) oraz szczyptą soli i pieprzu.

Przygotowanym sosem czosnkowym smarujemy całe rozwinięte ciasto na pizzę.

Na jednej połowie ciasta nakładamy kilka plasterków szynki (u mnie prosciutto cotto, ale można zastąpić dowolną szynką drobiową czy wieprzową). Można też dodać np. karmelizowaną czerwoną cebulę czy podsmażone, drobno pokrojone pieczarki.


Krok 2

posypanie startą mozzarellą

Posypujemy startą mozzarellą – przykrywamy serem ułożoną wcześniej szynkę.  


Krok 3

wycinanie trójkątów w cieście do pizzy

Nadzianą połówkę ciasta przykrywamy tą bez nadzienia.

Następnie kroimy trójkąty – u mnie wyszło 8 sztuk, ale to też zależy od wielkości kupionego ciasta, czy samodzielnie przygotowanego i rozwałkowanego.


Krok 4

Rogaliki pizzowe przed upieczeniem

Formujemy rogaliki i układamy równomiernie na blaszce (ja zawsze blaszkę wykładam papierem do pieczenia).  


Krok 5

Rogaliki pizzowe przed upieczeniem posypane sezamem i czarnuszką

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy odrobiną czarnuszki oraz sezamu. Jeśli wolisz to możesz je posypać pestkami dyni, makiem czy w ogóle pominąć ten krok.

W przypadku samodzielnie przygotowanego ciasta drożdżowego to odstawiamy uformowane rogaliki do podrośnięcia na około 15-20 minut.

Pieczemy przez 25-27 minut w temperaturze 190 stopni – aż będą z każdej strony ładnie rumiane i wyrośnięte.

Rogaliki pizzowe można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!


Rogaliki pizzowe przepis

Przepis na rogaliki pizzowe

pizza croissants z szynką

pizza croissants

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 39

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments