Szybkie placuszki budyniowe

4.4/5 (379 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Szybkie placuszki budyniowe

Szybkie placuszki budyniowe uwielbiam jeść na śniadanie czy kolację. Są niezwykle smaczne, sycące i w takiej wersji mini wyglądają bardzo efektownie. Smażę je zwykle na patelni teflonowej i nakładam po jednej łyżeczce ciasta, dzięki czemu są mniejsze niż tradycyjne pancakes.

Placuszki budyniowe

Domowe szybkie placuszki wychodzą puchate i rozpływają się w ustach. To naprawdę genialny pomysł na śniadanie. Można je zaserwować z wieloma dodatkami. Tym razem podałam moje placuszki budyniowe ze świeżymi malinami i konfiturą z wiśni, jednak równie dobrze możecie zastąpić domową nutellą na bazie orzechów laskowych, czy masłem orzechowym.

Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów na szybkie placuszki to zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, bananowych placuszków śniadaniowychpuszystych placuszków z jagodami lub serniczków z patelni.

Przepis na: Szybkie placuszki budyniowe

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce
Wyślij emailem

Placuszki budyniowe przepis


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (260g). Następnie dodajemy jajka (2 szt, w temp. pokojowej), cukier puder (1/3 szklanki), budyń waniliowy (proszek, 2 płaskie łyżeczki) oraz proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki ). Wlewamy także olej (1/3 szklanki) i mleko (250 ml).

Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Odkładamy je na kilka minut.

Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Jeśli korzystasz z teflonowej patelni np. do smażenia naleśnika to wystarczy dosłownie kilka kropli oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach (ja smażyłam około 8 placuszków za jednym zamachem). Smażymy na małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku.

Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Szukasz innych inspiracji na pyszne i szybkie śniadanie? W takim razie zobacz mój wpis, gdzie znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów na sprawdzone i niesamowicie smaczne śniadanie dla całej rodziny.


Szybkie placuszki

placuszki śniadaniowe

pomysł na śniadanie

Szybkie placuszki

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 379

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kpis
Kpis
5 miesięcy temu

Jak tyle oleju i cukru dajesz to ja podziękuję…

Lidia
Lidia
7 miesięcy temu

Okazuje się że ten przepis również wspaniale sprawdza się na gofry. Poledam

Beata
Beata
8 miesięcy temu

A czy zamiast cukru mogę dodać coś zdrowszego, np. ksylitol?

BEATA
BEATA
10 miesięcy temu

Pankejki pyszne i puszyste , moje dzieci na śniadanie ze smakiem zjadły , Polecam

Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy zamiast budyniu waniliowego można dodać czekoladowy?

Jajaja
Jajaja
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Justyna

A śmietankowy?

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Jak to robisz że są idealnie okrągłe?

Monika4151
Monika4151
1 rok temu

Zdecydowanie coś na urozmaicenie śniadań w pracy. Najlepiej smakują zaraz ściągnięte z patelni, nie mogłam się po prostu oprzeć 😉

Snapchat-1956448828.jpg
Dominika
Dominika
1 rok temu

Nie mam ani trzepaczki ani miksera jak mogę inaczej to wymieszać ?

Iza
Iza
1 rok temu
W odpowiedzi do  Dominika

Najlepiej ręką. Ale sprawdź najpierw czy masz kuchnię i patelnię.

Ania
Ania
1 rok temu

Ja mam pytanie czy jak upiekę placuszki i zostawię na następny dzień to będą dobre jeszcze czy raczej nie?

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Placuszki pięknie wyglądają, córcia zajadała że smakiem 🙂
Idealne do szkoły jak i na każdy inny posiłek 😍

Kasia
Kasia
1 rok temu

Placuszki super:)
Niestety tak pieknie mi nie wyrosly jak u Pani ale moze nastepnym razem

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dla mnie za suche … wyszły takie jak w przepisie ale w środku były tak suche ze zjadłam tylko 2 sztuki. Niestety musiałam non stop popijac Przynajmniej sprubowalam i następnym razem nie zrobię. Tak czy owak dziękuję za przepis 😊

Magda
Magda
1 rok temu
W odpowiedzi do  Karolina

Mi też wyszły mega suche. I po dwóch usmażonych porcjach. Dodałam jeszcze troszkę roztopionego masła oraz pokrojone na kawałki jabłko. Rzeczywiście placuszki bardzo puszyste.

Justyna
Justyna
2 lat temu

Placuszki zrobione, dziecko zadowolone ☺️ polecam przepis, placuszki wychodzą puszyste i pyszne. Polecam ☺️

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Szybkie, pyszne, mięciutkie, delikatne 😊 po prostu idealne. Dzieci są zachwycone 😊 bardzo często robimy je na drugie śniadanie do szkoły. Polecam ❤

Ania
Ania
2 lat temu

Mam pytanie ile wychodzi sztuk?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Przepyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu, syn zachwycony

Elwira
Elwira
3 lat temu

Wow zakochałam się w nich odkąd wrzuciłaś je na tiktoka <3 Robiłam już 2 razy!

Luiza
Luiza
3 lat temu

Ojjj warte są roboty te placuszki… Pięknie wyglądają na talerzu a dzieciaki zachwycone! 🙂

Placuszki

Uwielbiam domowe placuszki, które można zaserwować swoim najbliższym. Takie śniadanie na słodko jest najlepsze jakie tylko może być. Najbardziej popularnymi placuszkami na moim blogu są placki bananowe śniadaniowe. Jak dla mnie placuszki najlepiej smakują na weekendzie kiedy mam więcej czasu na ich przygotowanie i delektowanie się nimi. W dni robocze staram się robić takie szybkie placuszki, które można wykonać z kilku ogólnodostępnych składników. Takich, które mamy najczęściej w swojej kuchni. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Te szybkie placuszki budyniowe są niesamowicie proste do zrobienia. Każdy sobie z nimi poradzi. Nawet największy amator kulinarny.

Placuszki budyniowe

Placuszki budyniowe z dodatkiem proszku budyniowego o smaku waniliowym smakują genialnie. Pięknie pachną wanilią. Zrobiłam je ostatnio przez przypadek i naprawdę bardzo mi posmakowały. Można je przygotować w normalnym rozmiarze, ale dużo fajniej wyglądają w formie mini placuszków. Ważne jest to żeby je smażyć na małym ogniu co sprawia, że potrafią zdążyć ładnie wyrosnąć, a przy okazji się nie spalają na zewnątrz. Placuszki budyniowe z pewnością Ci posmakują!

Pomysł na śniadanie

Na moim blogu jest sporo inspiracji na śniadanie. W tym wpisie znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów na sprawdzone i niesamowicie smaczne śniadanie dla całej rodziny. Każdy ten pomysł na śniadanie przypadnie Ci do gustu. Ja bardzo lubię placki z serka waniliowego, puszyste placki z jabłkami, a także omlet cesarski. Jeśli chodzi o śniadanie na słono to moimi faworytami jest przede wszystkim omlet z warzywami, czy pasta jajeczna z awokado. Lubię też najzwyklejszą na świecie jajecznicę na maśle z cebulką i kiełbasą.

RozwińZwiń