Szybkie placuszki budyniowe uwielbiam jeść na śniadanie czy kolację. Są niezwykle smaczne, sycące i w takiej wersji mini wyglądają bardzo efektownie. Smażę je zwykle na patelni teflonowej i nakładam po jednej łyżeczce ciasta, dzięki czemu są mniejsze niż tradycyjne pancakes.
Placuszki budyniowe
Domowe szybkie placuszki wychodzą puchate i rozpływają się w ustach. To naprawdę genialny pomysł na śniadanie. Można je zaserwować z wieloma dodatkami. Tym razem podałam moje placuszki budyniowe ze świeżymi malinami i konfiturą z wiśni, jednak równie dobrze możecie zastąpić domową nutellą na bazie orzechów laskowych, czy masłem orzechowym.
Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów na szybkie placuszki to zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, bananowych placuszków śniadaniowych, puszystych placuszków z jagodami lub serniczków z patelni.
Przepis na: Szybkie placuszki budyniowe
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce
Zobacz również:
Placuszki budyniowe przepis
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (260g). Następnie dodajemy jajka (2 szt, w temp. pokojowej), cukier puder (1/3 szklanki), budyń waniliowy (proszek, 2 płaskie łyżeczki) oraz proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki ). Wlewamy także olej (1/3 szklanki) i mleko (250 ml).
Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Odkładamy je na kilka minut.
Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Jeśli korzystasz z teflonowej patelni np. do smażenia naleśnika to wystarczy dosłownie kilka kropli oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach (ja smażyłam około 8 placuszków za jednym zamachem). Smażymy na małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku.
Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Szukasz innych inspiracji na pyszne i szybkie śniadanie? W takim razie zobacz mój wpis, gdzie znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów na sprawdzone i niesamowicie smaczne śniadanie dla całej rodziny.
Komentarze
Jak tyle oleju i cukru dajesz to ja podziękuję…
Cukier można zamienić na erytrytol lub też skorzystać z innych przepisów 🙂 Na przykład:
Okazuje się że ten przepis również wspaniale sprawdza się na gofry. Poledam
Dobrze wiedzieć, dziękuję za informację! 😍
A czy zamiast cukru mogę dodać coś zdrowszego, np. ksylitol?
Oczywiście 🙂 Może być właśnie ksylitol lub erytrytol.
Pankejki pyszne i puszyste , moje dzieci na śniadanie ze smakiem zjadły , Polecam
Czy zamiast budyniu waniliowego można dodać czekoladowy?
A śmietankowy?
Pewnie 🙂
Jasne 🙂
Jak to robisz że są idealnie okrągłe?
Wystarczy powoli przechylać łyżkę z ciastem na patelnię 🙂
Zdecydowanie coś na urozmaicenie śniadań w pracy. Najlepiej smakują zaraz ściągnięte z patelni, nie mogłam się po prostu oprzeć 😉
Wyszły idealnie 🙂
Nie mam ani trzepaczki ani miksera jak mogę inaczej to wymieszać ?
Najlepiej ręką. Ale sprawdź najpierw czy masz kuchnię i patelnię.
Ja mam pytanie czy jak upiekę placuszki i zostawię na następny dzień to będą dobre jeszcze czy raczej nie?
Raczej najlepsze te placuszki są na świeżo 🙂
Placuszki pięknie wyglądają, córcia zajadała że smakiem 🙂
Idealne do szkoły jak i na każdy inny posiłek 😍
Bardzo się cieszę, że córeczce smakują ❤️❤️
Placuszki super:)
Niestety tak pieknie mi nie wyrosly jak u Pani ale moze nastepnym razem
Cieszę się, że smakują ❤️ Możliwe, że troszkę za duży ogień był lub następnym razem spróbowałabym dodać delikatnie więcej proszku do pieczenia.
Dla mnie za suche … wyszły takie jak w przepisie ale w środku były tak suche ze zjadłam tylko 2 sztuki. Niestety musiałam non stop popijac Przynajmniej sprubowalam i następnym razem nie zrobię. Tak czy owak dziękuję za przepis 😊
Mi też wyszły mega suche. I po dwóch usmażonych porcjach. Dodałam jeszcze troszkę roztopionego masła oraz pokrojone na kawałki jabłko. Rzeczywiście placuszki bardzo puszyste.
Kwestia gustu 🙂 Jak za suche, to polecam dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce 🙂
Placuszki zrobione, dziecko zadowolone ☺️ polecam przepis, placuszki wychodzą puszyste i pyszne. Polecam ☺️
Bardzo się cieszę, że pociecha zadowolona i że placuszki smakowały 🤗
Szybkie, pyszne, mięciutkie, delikatne 😊 po prostu idealne. Dzieci są zachwycone 😊 bardzo często robimy je na drugie śniadanie do szkoły. Polecam ❤
Mam pytanie ile wychodzi sztuk?
Niestety nie wiem ile sztuk 🙂 Wychodzi tyle co widać na zdjęciu, czyli spory talerz placuszków. Ciężko też określić ilość, ponieważ zależy to od wielkości placuszków. Ja robiłam małe i było ich wiele, ale ktoś może zrobić duże i wyjdzie mu kilka sztuk 🙂
Przepyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu, syn zachwycony
Bardzo się cieszę w takim razie, że synkowi smakują 🙂
Wow zakochałam się w nich odkąd wrzuciłaś je na tiktoka <3 Robiłam już 2 razy!
Ojjj warte są roboty te placuszki… Pięknie wyglądają na talerzu a dzieciaki zachwycone! 🙂