Placki z serka waniliowego to naprawdę świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny! Wychodzą puchate, mięciutkie i rozpływają się w ustach.
Placuszki z borówkami
Te placuszki z borówkami kojarzą mi się z letnim, leniwym śniadaniem, które można spożywać na świeżym powietrzu. Moi domownicy je uwielbiają! Placki z serka homogenizowanego wykonasz tylko w kilka minut, a co więcej ich przygotowanie nie powinno Ci sprawić jakiegokolwiek problemu.
Placuszki dla dzieci
Już powoli kończy się sierpień i zaraz znów będzie wrzesień, a wraz z nim powrót dzieci do szkoły. Te placki z serka waniliowego są dobrym pomysłem jako drugie śniadanie do zabrania na wynos. Są sycące i niesamowicie smaczne. Jestem pewna, że Twoje dzieci się w nich zakochają!
Przepis na: Placki z serka waniliowego
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 ml mleka
- 2 małe jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g borówek amerykańskich
Dodatkowo:
- 100 g serka homogenizowanego waniliowego
- garść borówek amerykańskich
Zobacz również:
Placki z serka waniliowego - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki.
Podajemy je z ulubionymi dodatkami np. serkiem waniliowym i borówkami czy malinami. Smacznego!
Komentarze
Smażyłam wczoraj synowi na śniadanie zajadał że aż miło było patrzeć. Są przpyszne.
Cieszę się 🙂 dziękuję za miły komentarz!
mnie zawsze wychodzą zakalce i jakby surowe w środku, co robię źle? składniki wyjmuje dużo wcześniej z lodówki żeby były w temperaturze pokojowej, ogień jest minimalny, smażę na suchej patelni do naleśników, nie przyciskam…
Ciężko mi podpowiedzieć… W przypadku placuszków smażonych to temperatura składników nie ma az takiego znaczenia, wiec można je zrobić nawet po wyciągnięciu z lodówki – robiłam tak wielokrotnie 🙂 Może w zbyt wysokiej temp Pani smaży? Bo one potrzebują czasu na patelni zeby wyrosły, a jak jest za wysoka temp smażenia to szybko się zarumienią z zewnątrz a w środku surowe. Kolejna kwestia – one nie mogą pływać w tłuszczu, tylko ja nalewam dosłownie kilka kropli oleju i rozprowadzam je po całej patelni. Pozniej już tego oleju w ogóle nie dodaję podczas nakładania kolejnych porcji placków.
smażę je na całkiem suchej patelni. dodaje trochę oleju do ciasta tylko i sucha patelnia do smażenia, taka do naleśników
Na początku ciasto pulchnie ale po przewróceniu na drugą stronę wszystko opada i robi się zakalec. Dlaczego?
Po zdjęciu obstawiałabym, że zbyt wysoka temperatura. Ewentualnie czy dociskał Pan placuszki łopatką po odwróceniu?
No właśnie o to chodzi że nie dociskane były a ogień na piecyku gazowym był bardzo mały. Na najmniejszym smażyliśmy
No to niestety nie wiem co mogło pójść źle… 🙁
Ile mniej więcej placków wychodzi ze składników podanych w przepisie powyżej?
Niestety nie liczyłam, ale tyle ile widać na zdjęciu 🙂
Pyszne! Polecam przepis. Jeden z moich ulubionych. Serek waniliowy czasem zastępuje skyrem waniliowym i wychodza tak samo pyszne 😊
Cieszę się, że smakują! ❤ Ze skyrem waniliowym też są pychota 🙂
Super placuszki 😛 Bardzo smaczne :))
Idealne na weekendowe sniadanko.