Szybkie placki z 3 składników

4.6/5 (185 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Szybkie placki z 3 składników

Szukasz pomysłu na tanie, szybkie do przygotowania śniadanie? Proszę bardzo! Podrzucam Wam pomysł na szybkie placki z 3 składników. Są pyszne i sycące.

Do przygotowania tych placków potrzebne są dojrzałe, słodkie banany. Bez problemu można je rozgnieść za pomocą widelca czy tłuczka do ziemniaków. Z kolei dzięki temu, że są słodkie to nie trzeba wtedy dosładzać dodatkowo ciasta cukrem czy miodem.

Śniadanie dla dzieci

Jeśli tylko szukasz większej ilości inspiracji śniadaniowych, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym znajdziecie kilkadziesiąt pomysłów na śniadanie dla całej rodziny. Są tam propozycje na słodko jak i na słono.

Jeżeli lubisz takie placuszki z użyciem owoców na śniadanie, to mogą spodobać Ci się również te przepisy:

Przepis na: Szybkie placki z 3 składników

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 banany (dojrzałe)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
Wyślij emailem

Szybkie placki z 3 składników - przepis krok po kroku


Krok 1

banany z żółtkami

Do przygotowania tych placuszków potrzebne będą dojrzałe, słodkie banany. Wtedy nie ma potrzeby dosładzania ciasta.

Do miski wkładamy obrane, dojrzałe banany (2 większe sztuki). Dodajemy także żółtka (z 3 jajek) i całość zgniatamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.


Krok 2

składniki na szybkie placuszki

Ma powstać jednolite puree.


Krok 3

ubite białka na placki

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z małą szczyptą soli. To powinno zająć minimum 3 minuty.  


Krok 4

składniki na szybkie placuszki

Będziemy teraz ze sobą mieszać nasze 3 składniki: żółtka z bananami, ubite białka oraz mąkę.


Krok 5

masa na placuszki na szybko

Do rozgniecionych bananów dodajemy mąkę pszenną (około 3 płaskie łyżki) i mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Następnie dodajemy ubite białka i tym razem już mieszamy zdecydowanie delikatniej. Jedynie do połączenia się składników.


Krok 6

placuszki na śniadanie

Placuszki smażymy na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.

Na patelnię nalewamy odrobinę oleju i nakładamy za pomocą łyżki ciasto. Smażymy z obu stron na malutkim ogniu. Po ich przygotowaniu można je oprószyć cukrem pudrem czy podawać z syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą. Smacznego!


Szybkie placki

placki szybkie

przepis na szybkie placuszki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 185

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
nata12
nata12
14 dni temu

Mam pytanie, czy to ma być koniecznie z bananami, czy z innymi owocami także da radę? Dziękuję za odpowiedź 🙂

Nat
Nat
2 lat temu

dobre ale podawac z dzmem

Pyszne placuszki

Te super placuszki to idealny przepis na szybkie śniadanie. Składają się zaledwie z 3 składników: bananów, jajek i mąki pszennej, które właściwie w mojej kuchni są cały czas dostępne. Często przygotowuję te szybkie placki, jeżeli niespodziewanie skończy mi się pieczywo lub zapomnę upiec chleb wieczorem. Ogólnie jestem fanką placuszków na śniadanie i właściwie w każdym tygodniu przygotowuję je w jakiejś formie.

Ten uniwersalny przepis pozwala dostosować go do Twoich preferencji. Możesz podać je “solo” lub z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się np. świeże owoce, syrop klonowy, cukier puder, czekolada czy dżem. Wszystko zależy co akurat masz pod ręką 🙂

Przepis na szybkie placuszki

Aby przygotować pyszne placuszki na śniadanie, potrzebujesz zacząć od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka i obrane banany dajemy do miski i gnieciemy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. W kolejnym kroku do bananów z żółtkami dodajemy mąkę i mieszamy, a po chwili dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie tylko przez chwilkę, aż do połączenia się składników. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki. Możesz zrobić je na suchej patelni, jeżeli masz taką z powłoką nieprzywierającą, w innym przypadku polecam dać troszkę oleju. Placki smażę zawsze na małym ogniu, aby ich nie przypalić.

RozwińZwiń