
Jabłka w cieście to pyszny pomysł na śniadanie czy lekki deser. Jadłam je pierwszy raz w jakimś barze wracając autem z jakiejś wycieczki i tak mi posmakowały, że musiałam je w końcu przygotować.
Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym są przepyszne i ekstremalnie szybkie do przygotowania. To jedno z tanich pomysłów na śniadanie, które posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Lubię w nich to, że do ich przygotowania nie będzie Ci potrzebny nawet mikser. Wystarczy zamieszać wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej, a następnie zanurzać w nim plasterki obranych jabłek.
Pomysł na śniadanie
Jeżeli szukasz innych przepisów na śniadanie, w takim razie koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Jabłka w cieście
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 2-4 osób
Składniki :
Ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
-
- 3 większe jabłka
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić jabłka w cieście?
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon, a także wbijamy jajka i wlewamy mleko.
Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystkie składniki, jedynie do powstania jednolitego ciasta.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli byłyby pestki, wtedy je po prostu wycinamy nożem.
Jabłka zanurzamy równomiernie w cieście, a jego nadmiar po prostu pozwalamy, żeby spłynął z jabłek. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy jabłka.
Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą rumiane. Po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem. Smacznego!
Moje smaki, a do tego takie proste do zrobienia :]] pycha
To najlepsze drugie sniadanie jakie moglam sobie wymarzyc <3 dzieki!