Dzisiaj sobie uświadomiłam jak jestem uzależniona od dodawania przepisów na blogu 🙂 Od czterech dni nic nowego nie dodałam ponieważ choróbsko mnie dopadło – zapalenie gardła no i mnie rozłożyło całkowicie na łopatki… A myślałam, że już jestem całkiem odporna bo odkąd biegam (czy to lato czy zima) nie łapie mnie nawet najmniejszy katar. W październiku brałam udział w półmaratonie i przez pół biegu lało, temperatura wynosiła 6 stopni, byłam mokra jak szczur, a zaskakująco kompletnie nic mi się nie odbiło na zdrowiu. No może jedynie zakwasy w nogach 🙂
Mimo swojego beznadziejnego stanu zdrowia i samopoczucia stworzyłam dla Was przepis na fit twarogowe placuszki z kiwi oraz pysznym dżemem o smaku kiwi z limonką i białym winogronem! Na bazie chudego twarogu, płatków owsianych oraz miodu. Są bardzo pyszne, sycące i poprawiające humor 🙂 Przez ostatnie 4 dni ciągłego spania, smarkania, kaszlania, gorączkowania i niesamowitej chrypki nawet do głowy mi nie przyszło, żeby przygotować coś do jedzenia, a dzisiaj jak tylko je przygotowałam to od razu odżyłam (psychicznie, bo fizycznie dalej kiepsko) na nowo. Mam nadzieje, że Tobie też odmienią dzień i staną się ulubionymi placuszkami śniadaniowymi!
Przepis na: Fit placuszki twarogowe
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 250 g twarogu chudego
- 2 łyżki miodu
- 40 g mąki
- 30 g płatków owsianych
Dodatkowo:
- 2 kiwi
- dżem o smaku kiwi z limonką i białym winogronem Stovit
Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu twaróg lekko ugniatamy widelcem wraz z żółtkami, miodem, dodajemy do ubitych białek wraz z mąką oraz płatkami owsianymi. Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy. Smażymy na oleju kokosowym z obu stron. Podajemy z posiekanym w plasterki kiwi oraz dżemem. Smacznego!