Ciasto Snickers

4.4/5 (150 ocen)
To ciasto, to zdecydowanie jeden z moich faworytów na świątecznym stole, ale sprawdzi się również idealnie jako ciacho do kawy. Najlepiej smakuje na 3 dzień od przygotowania, dlatego warto zaplanować sobie pieczenie z wyprzedzeniem.

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

75 min +45 min pieczenia

Ciasto Snickers

Opis przepisu

Domowe ciasto snickers to połączenie smacznej domowej masy budyniowej, masy kajmakowej na kruchych miodowych blatach. Orzechy na wierzchu nadają pysznej chrupkości i dopełniają smak ciasta.

Snickers

Od razu uprzedzam, że jest to ciasto, które wymaga małego leżakowania w lodówce po jego przygotowaniu. Blaty miodowe na początku są nieco twardawe, ale pod wpływem mas zaczynają mięknąć i ładnie się kroić. Jeśli planujesz wykonać to ciacho na święta czy imieniny, to zacznij je przygotowywać 2-3 dni wcześniej.

Przepis na: Ciasto Snickers

Porady na start

W przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Masz inną foremkę? Zobacz przelicznik foremek.

Składniki:

Blaty miodowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 nieco czubata łyżeczka sody
  • 90 g cukru
  • 220 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18% lub 2 łyżki mleka
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki płynnego miodu

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
  • 120 g masła

Warstwa kajmakowa:

  • puszka masy kajmakowej/krówkowej
Warstwa orzechowa:
  • 200 – 250 g orzechów grubo pokrojonych (np. włoskie, pekan, orzeszki ziemne itp)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
Wyślij emailem

Ciasto Snickers przepis krok po kroku:

Krok 1

zmiksowane składniki na krem budyniowy

Ciasto Snickers zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Następnie zabieramy się za miodowe blaty.

Domowy budyń:

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem (100 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną (120 g) oraz pozostałym mlekiem (100 ml). Opcjonalnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku budyniowego waniliowego (dla większego zagęszczenia kremu). Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 2

Jednolita masa budyniowa

Mieszamy najpierw łyżką – gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy łyżką aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 3

krem budyniowy do snickersa

Krem budyniowy:

Miękkie masło (120 g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu w temp. pokojowej.

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krok 4

składniki na blat miodowy - żółtka, masło, cukier, mąka, miód, śmietana, soda oczyszczona

Blaty miodowe:

Mąkę pszenną (600 g) mieszamy z sodą (1 nieco czubata łyżeczka). Wsypujemy do miski. Dodajemy także cukier (90 g), zimne masło pokrojone w kosteczkę (220 g), śmietanę 18% (1 łyżka), żółtka (4 sztuki) oraz miód (3 łyżki).

Zagniatamy gładkie ciasto.  


Krok 5

ciasto na snickersa podzielone na 3 równe częsci

Dzielimy je na trzy równe części. 


Krok 6

blat nakłuty widelcem przed upieczeniem

Każdą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Moja blaszka była w rozmiarze 26×26 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), aż będzie równomiernie rumiane.

Pierwszy blat wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wtedy delikatnie wyciągamy ciasto (pomagamy sobie łapiąc za brzegi papieru do pieczenia).

W taki sam sposób pieczemy kolejny blat ciasta.


Krok 7

Przygotowanie warstwy orzechowej z miodem, cukrem, miodem i orzechami

Warstwa orzechowa

Na ostatni blat ciasta będziemy nakładać warstwę orzechową i wtedy dopiero je piec. Orzechy (200-250 g) np. włoskie, pekan czy orzeszki ziemne solone drobno siekamy. 

W garnku roztapiamy masło (100 g). Dodajemy miód (2 nieco czubate łyżki) oraz cukier (1 łyżka). Całość podgrzewamy i mieszamy przez chwilkę na małym ogniu. Wsypujemy orzechy i porządnie mieszamy.

 


Krok 8

Blat miodowy z warstwą orzechową przed upieczeniem

Ostatnią część ciasta wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem i równomiernie układamy na niej warstwę orzechową. Pieczemy przez około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 9

Nakładanie kremu budyniowego na upieczony blat ciasta

Składamy ciasto w całość.

Na spód blaszki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Nakładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy go tworząc równą warstwę. 


Krok 10

Nakładanie masy kajmakowej na drugi upieczony spód ciasta

Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy masę kajmakową (ja użyłam marki Gostyń o wadze 510 g i użyłam jej około 3/4 puszki), rozsmarowujemy.  


Krok 11

Nałożenie trzeciego blatu z orzechami na wierzch

Nakładamy blat ciasta z warstwą orzechów, lekko dociskamy. Ciasto snickers gotowe! Przechowujemy je w lodówce.

Upieczone blaty z dodatkiem miodu są na początku nieco twardawe, ale pod wpływem mas miękną – najlepsze w smaku i do krojenia są na drugi, trzeci dzień po spędzeniu ciasta w lodówce. Przed krojeniem ciasta, wyciągnij je około pół godziny szybciej z lodówki.

Zapraszam także do wypróbowania szybszej, nowoczesnej wersji snickersa – bez pieczenia, na herbatnikach maślanych.


Ciasto Snickers przepis

ciasto snickers z krówką i orzechami

Ciasto Snickers

Ciasto snikers

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 150

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
20 dni temu

Kazdy mi mówił że ciasto z internetu się nie uda, ale to jest totalny hit i zwrócili honor także Wow, przypyszny, ja dałam blaszkę 25×30 i też wyszedł superancko 🫶🏻🫶🏻

Danuta
Danuta
23 dni temu

Czy może być miód pszczeli czy tylko sztuczny

Paulina
Paulina
23 dni temu

Dodajemy po każdej łyżce budyniu ? Jak po każdej łyżce ? Jak tam jest jedna napisana więc jak to robić ?

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Ciasto pyszne, szczerze polecam

20240330_075115
Monika
Monika
9 miesięcy temu

Polecam, pyszne ciasto

20240330_075115
Dorota
Dorota
1 rok temu

Witam
Ciacho robiłam na święta, okazało się hitem .Bardzo polecam przepis nie dość ,że łatwy w wykonaniu to jeszcze ciasto jest smaczne i efektowne .Spody zrobiłam 3 dni wcześniej później dodałam resztę składników .Nie odczułam ,że robiłam ciasto super na pewno będzie robione częściej .Dziękuję za super przepis ten ale i zwróciłam uwagę na inne super przepisy na tym blogu.Pozdrawiam

Kasia
Kasia
1 rok temu

Jeden z lepszych przepisów według których robiłam Snickersa. Polecam! 😉

Angelika
Angelika
1 rok temu

Witam, kiedy najlepiej zrobić ciacho? Czy w piątek wystarczy aby blaty zmiękły czy raczej przygotować ciasto w czwartek?

Basia
Basia
1 rok temu

Czy można zrobić blaty wczeŝniej i zamrozić? Planuję przygotować je na święta, ale już dziś wolałabym zacząc je robić.

Basia
Basia
1 rok temu

Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Ostatnio w ogóle zakochałam się w cukiernictwie. Mam nowy sprzęt od Ariete, więc działam jak szalona!

Gosia
Gosia
7 lat temu

Jedno z lepszych ciast jakie robilam :)) polecam!

gin
gin
7 lat temu

Też bardzo lubię takie oryginalne kawy, aktualnie namiętnie raczę się taką o smaku tiramisu…
A ciacho wygląda wspaniale 🙂