Opis przepisu
Domowe ciasto snickers to połączenie smacznej domowej masy budyniowej, masy kajmakowej na kruchych miodowych blatach. Orzechy na wierzchu nadają pysznej chrupkości i dopełniają smak ciasta.
Snickers
Od razu uprzedzam, że jest to ciasto, które wymaga małego leżakowania w lodówce po jego przygotowaniu. Blaty miodowe na początku są nieco twardawe, ale pod wpływem mas zaczynają mięknąć i ładnie się kroić. Jeśli planujesz wykonać to ciacho na święta czy imieniny, to zacznij je przygotowywać 2-3 dni wcześniej.
Przepis na: Ciasto Snickers
Porady na start
W przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Masz inną foremkę? Zobacz przelicznik foremek.
Składniki:
Blaty miodowe:
- 600 g mąki pszennej
- 1 nieco czubata łyżeczka sody
- 90 g cukru
- 220 g masła
- 1 łyżka śmietany 18% lub 2 łyżki mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki płynnego miodu
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
- 120 g masła
Warstwa kajmakowa:
- puszka masy kajmakowej/krówkowej
- 200 – 250 g orzechów grubo pokrojonych (np. włoskie, pekan, orzeszki ziemne itp)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
Zobacz również:
Ciasto Snickers przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto Snickers zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Następnie zabieramy się za miodowe blaty.
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem (100 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), mąką pszenną (120 g) oraz pozostałym mlekiem (100 ml). Opcjonalnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku budyniowego waniliowego (dla większego zagęszczenia kremu). Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.
Krok 2
Mieszamy najpierw łyżką – gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy łyżką aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 3
Miękkie masło (120 g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu w temp. pokojowej.
Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.
Krok 4
Blaty miodowe:
Mąkę pszenną (600 g) mieszamy z sodą (1 nieco czubata łyżeczka). Wsypujemy do miski. Dodajemy także cukier (90 g), zimne masło pokrojone w kosteczkę (220 g), śmietanę 18% (1 łyżka), żółtka (4 sztuki) oraz miód (3 łyżki).
Zagniatamy gładkie ciasto.
Krok 5
Dzielimy je na trzy równe części.
Krok 6
Moja blaszka była w rozmiarze 26×26 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), aż będzie równomiernie rumiane.
Pierwszy blat wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wtedy delikatnie wyciągamy ciasto (pomagamy sobie łapiąc za brzegi papieru do pieczenia).
W taki sam sposób pieczemy kolejny blat ciasta.
Krok 7
Warstwa orzechowa
Na ostatni blat ciasta będziemy nakładać warstwę orzechową i wtedy dopiero je piec. Orzechy (200-250 g) np. włoskie, pekan czy orzeszki ziemne solone drobno siekamy.
W garnku roztapiamy masło (100 g). Dodajemy miód (2 nieco czubate łyżki) oraz cukier (1 łyżka). Całość podgrzewamy i mieszamy przez chwilkę na małym ogniu. Wsypujemy orzechy i porządnie mieszamy.
Krok 8
Ostatnią część ciasta wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem i równomiernie układamy na niej warstwę orzechową. Pieczemy przez około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 9
Składamy ciasto w całość.
Na spód blaszki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Nakładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy go tworząc równą warstwę.
Krok 10
Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy masę kajmakową (ja użyłam marki Gostyń o wadze 510 g i użyłam jej około 3/4 puszki), rozsmarowujemy.
Krok 11
Nakładamy blat ciasta z warstwą orzechów, lekko dociskamy. Ciasto snickers gotowe! Przechowujemy je w lodówce.
Upieczone blaty z dodatkiem miodu są na początku nieco twardawe, ale pod wpływem mas miękną – najlepsze w smaku i do krojenia są na drugi, trzeci dzień po spędzeniu ciasta w lodówce. Przed krojeniem ciasta, wyciągnij je około pół godziny szybciej z lodówki.
Zapraszam także do wypróbowania szybszej, nowoczesnej wersji snickersa – bez pieczenia, na herbatnikach maślanych.
Komentarze
Ciasto pyszne, szczerze polecam
Super! 🙂
Polecam, pyszne ciasto
Rewelka 🙂
Witam
Ciacho robiłam na święta, okazało się hitem .Bardzo polecam przepis nie dość ,że łatwy w wykonaniu to jeszcze ciasto jest smaczne i efektowne .Spody zrobiłam 3 dni wcześniej później dodałam resztę składników .Nie odczułam ,że robiłam ciasto super na pewno będzie robione częściej .Dziękuję za super przepis ten ale i zwróciłam uwagę na inne super przepisy na tym blogu.Pozdrawiam
Jeden z lepszych przepisów według których robiłam Snickersa. Polecam! 😉
Witam, kiedy najlepiej zrobić ciacho? Czy w piątek wystarczy aby blaty zmiękły czy raczej przygotować ciasto w czwartek?
Obojętnie czy w czwartek czy piątek 🙂
Czy można zrobić blaty wczeŝniej i zamrozić? Planuję przygotować je na święta, ale już dziś wolałabym zacząc je robić.
Szczerze mówiąc to chyba nie jest dobry pomysł. Szczególnie, że to blaty miodowe, które potrzebują kilka dni żeby w ogóle zmięknąć, a po zamrożeniu to nie wiem jak się one zachowają i czy całość nie będzie twarda.
Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Ostatnio w ogóle zakochałam się w cukiernictwie. Mam nowy sprzęt od Ariete, więc działam jak szalona!
Jedno z lepszych ciast jakie robilam :)) polecam!
Też bardzo lubię takie oryginalne kawy, aktualnie namiętnie raczę się taką o smaku tiramisu…
A ciacho wygląda wspaniale 🙂