Ciasto snickers myślę, że jadł już każdy! Uwielbiam takie połączenie kruchego ciasta, masy budyniowej, kajmakowej… Tym razem nie jest to zwykły Snickers, lecz z dodatkiem pysznej kawy smakowej TeaRebels. Jest to kawa w stylu Times Square energetyzująca z sosem brulee. Jej piękny aromat nadaje świetnego akcentu w cieście oraz w masie budyniowej. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie wygibaśne, smakowe kawy. Ogólnie to kawy nie musiałabym nawet pić, ponieważ na mnie nie działa. Piję tylko i wyłącznie dla smaku, dlatego jestem prawdziwym degustatorem dobrej jakości kaw.
Ciasto: Warstwa budyniowa: Warstwa kajmakowa: Wykonanie: Warstwa orzechowa: Na rozgrzaną patelnię nakładamy tłuszcz, cukier, miód i orzechy. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy teraz szybko ciasto. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem (ewentualnie margaryną). Dodać pozostałe składniki: 3/4 szkl. cukru, jajka, żółtka, mleko, kawę, miód i cukier wanilinowy, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Przygotować prostokątną foremkę np. 18 x 28 cm. Jeżeli nie mamy trzech takich samych rozmiarów foremek to pieczemy po prostu jedno ciasto za drugim. Na jedna czesc ciasta wylać gorącą warstwę orzechową i upiec razem z pozostałymi. Piec ok. 15 min. w temp. 170 stopni do uzyskania aż się ładnie zarumieni. Warstwa budyniowa: W garnku gotujemy szklankę mleka z kawą, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka dobrze mieszamy budyń, a także mąkę. Wlewamy zawiesinę do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Warstwa kajmakowa: Masę kajmakową z puszki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Nie doprowadzamy do wrzenia! Na jeden upieczony i ostudzony placek nakładamy polowe masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, który należy najpierw posmarowac przestygniętym kajmakiem, nastepnie nałożyć drugą połowę kremu budyniowego. Na to nakładamy placek z warstwą orzechową. Gotowe!Przepis na: Ciasto Snickers
Składniki:
Gdy budyń będzie już zimny, wtedy musimy utrzeć masło na puszystą i kremową masę, a następnie dodajemy do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.