Ciasto snickers bez pieczenia

4.6/5 (110 ocen)
Jeżeli jesteś fanem słodkich deserów, to ciasto snickers bez pieczenia jest właśnie dla Ciebie! Przepis jest prosty i do tego nie musisz korzystać z piekarnika. Ciacho wychodzi niesamowicie smaczne i znika w tempie błyskawicznym!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 4h

Ciasto snickers bez pieczenia

Opis przepisu

Ciasto snickers bez pieczenia składa się pysznego, domowego kremu budyniowego, a także masy kajmakowej i warstwy podprażonych orzeszków ziemnych. Całość została przygotowana na jasnych i kakaowych herbatnikach. To deser idealny dla prawdziwych łasuchów. To ciacho jak popularny batonik jest dość słodkie, ale takie ma przecież być!

Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa… Koniecznie je wypróbuj!

Przepis na: Ciasto snickers bez pieczenia

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 1 l mleka
  • 170 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 5 żółtek
  • 230 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników jasnych
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy kajmakowej np. smak krówkowy lub słony karmel

Warstwa orzechowa:

  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 80 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wyślij emailem

Ciasto snickers bez pieczenia przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasto snickers bez pieczenia, 2

Ciasto snickers bez pieczenia zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego, ponieważ musimy go odstawić na kilka godzin do przestudzenia. Można zrobić go wieczorem dzień wcześniej, a następnego dnia złożyć ciasto w całość.

Krem budyniowy

Do garnka wlewamy 800 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka (5 szt z dużych jaj, lub 6 szt z małych jajek) z cukrem (170 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), pozostałym mlekiem (200 ml), a także mąką pszenną –  jeśli używasz samej mąki pszennej to 230 g, a jeśli planujesz dodać także budyń (1 łyżkę) to wtedy wsypujemy jej 200 g.


Krok 2

Ciasto snickers bez pieczenia, 3

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

Ciasto snickers bez pieczenia, 4

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem.

Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia – na kilka godzin lub na całą noc. Po lekkim przestygnięciu wkładam go do lodówki, a przed miksowaniem z masłem wyciągam go na blat – aby nabrał temperaturę pokojową.


Krok 4

Ciasto snickers bez pieczenia, 5

Miękkie masło (200 g) ucieramy na puch przez minimum 3 minuty, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione np. w garnku.  


Krok 5

Ciasto snickers bez pieczenia, 6

Cały czas miksujemy po dodaniu każdej łyżki budyniu aż powstanie jednolity krem.


Krok 6

Ciasto snickers bez pieczenia, 7

Nasz krem budyniowy jest już gotowy.


Krok 7

Ciasto snickers bez pieczenia, 8

Ciasto snickers składamy w całość.

Na spodzie blaszki – moja kwadratowa 24 x 24 cm z otwieranymi bokami układamy warstwę kakaowych herbatników.


Krok 8

Ciasto snickers bez pieczenia, 9

Nakładamy połowę kremu budyniowego, delikatnie go rozsmarowujemy.

Układamy warstwę jasnych herbatników.


Krok 9

Ciasto snickers bez pieczenia, 10

Nakładamy 3/4 puszki masy kajmakowej – ja użyłam o smaku słony karmel, ale fajnie będzie pasować tradycyjny kajmak, czy o smaku orzechowym.

Układamy warstwę jasnych herbatników.


Krok 10

Ciasto snickers bez pieczenia, 11

Nakładamy pozostały krem budyniowy, delikatnie rozsmarowujemy.

Układamy warstwę kakaowych herbatników.


Krok 11

Ciasto snickers bez pieczenia, 12

Orzeszki ziemne (mogą być solone) lekko siekamy, a następnie podprażamy na suchej patelni.

W tym czasie wierzch kakaowych herbatników delikatnie smarujemy tą resztką masy kajmakowej. Posypujemy podprażonymi orzeszkami.


Krok 12

Ciasto snickers bez pieczenia, 13

Śmietankę (80 g) lekko podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę (130 g), a następnie mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Wierzch ciasta delikatnie polewamy polewą czekoladową.

Ciasto snickers bez pieczenia gotowe! Zanim je rozkroicie to polecam włożyć je do lodówki na minimum 3-4 godziny, aby herbatniki nieco zmiękły – wtedy ciasto będzie się bez problemu kroić.

Jeśli już je wykonałaś/eś to koniecznie pochwal się w komentarzu – zdjęcia jak najbardziej mile widziane!


Ciasto snickers bez pieczenia, 14

Ciasto snickers bez pieczenia, 15

Ciasto snickers bez pieczenia, 16

Ciasto snickers bez pieczenia, 17

Ciasto snickers bez pieczenia, 18

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 110

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Szymon
Szymon
4 miesięcy temu

Bardzo smacznie wygląda, to już 3 przepis, z Pani strony, który wykonuje na tegoroczne święta. Bardzo dziękuję za taką możliwość i podzielenie się przepisami! 👍🥰

barbara
barbara
7 miesięcy temu

ciasto przepyszne

Gosix
Gosix
7 miesięcy temu

No i to jest przepis dla moich 3 łasuchów ❤️ Wcinali tak szybko, że jutro robię znowu 😂

Kamila2023
Kamila
7 miesięcy temu

Nie lubię budyniu. Można czymś innym zastąpić? Pozdrawiam.

Ciasto snikers z krówką i orzechami

To ciasto snickers z krówką i orzechami to zdecydowanie coś dla fanów słodkości. Słodko-słona krówka, orzechy i czekolada tworzą niepowtarzalną smak, która zachwyci każde podniebienie. Ja dodatkowo robię jeszcze warstwy z mojego sprawdzonego kremu budyniowego, który stosuję od lat w swoich wypiekach. Całość wyszła tak dobra, że ciasto nie wytrzymało nawet doby i zostało zjedzone przez rodzinkę błyskawicznie, mimo że dostępne było jeszcze inne ciacho 🙂 Ciasto snikers z krówką i orzechami robi się dosyć prosto, jednak wymaga trochę czasu na przygotowanie i przede wszystkim schłodzenie w lodówce. Niestety wszystkie ciasta bez pieczenia mają tą cechę, że nie trzeba odpalać piekarnika, więc są super wypiekami na gorące dni, jednak wymagają trochę cierpliwości, jeżeli chodzi o chłodzenie.

Ciasto snikers przepis

Z wieloma ciachami jest tak, że nie ma jednego właściwego przepisu. Przepis na ciasto snikers znajdziemy jednocześnie z użyciem piekarnika oraz bez. Oczywiście każda wersja ma swoich zwolenników, jednak ja wypróbowałam wiele różnych przepisów i uważam że ten przepis na ciasto snickers bez pieczenia jest najlepszy. Próbowałam wersję bez kremu budyniowego, ponieważ takie też znalazłam, ale jednak gdy go użyjemy, to ciacho smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dodatkowo najlepszy efekt udało mi się uzyskać wykorzystując soloną masę kajmakową. Wtedy snickers bez pieczenia smakował mi najbardziej. Całość zwieńczył u mnie wierzch z czekolady gorzkiej i pokruszone orzeszki. Oczywiście gorąco zachęcam do modyfikowane tego ciacha według własnych upodobań i szukania swojego idealnego smaku.

RozwińZwiń