Opis przepisu
Ciasto snickers bez pieczenia składa się pysznego, domowego kremu budyniowego, a także masy kajmakowej i warstwy podprażonych orzeszków ziemnych. Całość została przygotowana na jasnych i kakaowych herbatnikach. To deser idealny dla prawdziwych łasuchów. To ciacho jak popularny batonik jest dość słodkie, ale takie ma przecież być!
Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa… Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na: Ciasto snickers bez pieczenia
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 170 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 5 żółtek
- 230 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 200 g herbatników jasnych
- 200 g herbatników kakaowych
- 1 puszka masy kajmakowej np. smak krówkowy lub słony karmel
Warstwa orzechowa:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 130 g czekolady gorzkiej
- 80 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
Zobacz również:
Ciasto snickers bez pieczenia przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto snickers bez pieczenia zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego, ponieważ musimy go odstawić na kilka godzin do przestudzenia. Można zrobić go wieczorem dzień wcześniej, a następnego dnia złożyć ciasto w całość.
Krem budyniowy
Do garnka wlewamy 800 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka (5 szt z dużych jaj, lub 6 szt z małych jajek) z cukrem (170 g), cukrem z prawdziwą wanilią (20 g), pozostałym mlekiem (200 ml), a także mąką pszenną – jeśli używasz samej mąki pszennej to 230 g, a jeśli planujesz dodać także budyń (1 łyżkę) to wtedy wsypujemy jej 200 g.
Krok 2
Krok 3
Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia – na kilka godzin lub na całą noc. Po lekkim przestygnięciu wkładam go do lodówki, a przed miksowaniem z masłem wyciągam go na blat – aby nabrał temperaturę pokojową.
Krok 4
Miękkie masło (200 g) ucieramy na puch przez minimum 3 minuty, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ważne jest to, aby przed miksowaniem wyciągnąć wcześniej budyń z lodówki by nabrał temp. pokojową. Masło ma być miękkie, a nie roztopione np. w garnku.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Na spodzie blaszki – moja kwadratowa 24 x 24 cm z otwieranymi bokami układamy warstwę kakaowych herbatników.
Krok 8
Nakładamy połowę kremu budyniowego, delikatnie go rozsmarowujemy.
Układamy warstwę jasnych herbatników.
Krok 9
Układamy warstwę jasnych herbatników.
Krok 10
Układamy warstwę kakaowych herbatników.
Krok 11
W tym czasie wierzch kakaowych herbatników delikatnie smarujemy tą resztką masy kajmakowej. Posypujemy podprażonymi orzeszkami.
Krok 12
Wierzch ciasta delikatnie polewamy polewą czekoladową.
Ciasto snickers bez pieczenia gotowe! Zanim je rozkroicie to polecam włożyć je do lodówki na minimum 3-4 godziny, aby herbatniki nieco zmiękły – wtedy ciasto będzie się bez problemu kroić.
Jeśli już je wykonałaś/eś to koniecznie pochwal się w komentarzu – zdjęcia jak najbardziej mile widziane!
Komentarze
Bardzo smaczne. Coś dla fanów słodszych ciast 😉😉
cieszę się 🙂
Bardzo smacznie wygląda, to już 3 przepis, z Pani strony, który wykonuje na tegoroczne święta. Bardzo dziękuję za taką możliwość i podzielenie się przepisami! 👍🥰
Cieszę się, że tyle moich przepisów będzie na Twoim światecznym stole 🙂
ciasto przepyszne
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
No i to jest przepis dla moich 3 łasuchów ❤️ Wcinali tak szybko, że jutro robię znowu 😂
Bardzo się cieszę, że tak posmakowało rodzince 😍
Nie lubię budyniu. Można czymś innym zastąpić? Pozdrawiam.
A robiła Pani kiedyś domowy budyń czy krem budyniowy? Smakuje dużo lepiej niż ten z proszku 😊 Niestety nie robiłam z innym kremem niż podany w przepisie 🙁