Sernik na zimno z serków homogenizowanych

4.5/5 (230 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + chłodzenie

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Opis przepisu

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to pomysł na pyszny, letni deser. Można go przygotować zaledwie z kilku składników, a pracy przy nim jest naprawdę mało. Najwięcej czasu schodzi na stężenie galaretek.

Sernik na zimno

Myślę, że to najprostszy sernik na zimno z galaretką jaki tylko może być. Do tego jest bardzo smaczny i lekki jak chmurka. Na wierzch ciasta dodałam truskawkową galaretkę, a zanurzyłam w niej maliny, winogrona oraz borówki amerykańskie. Oczywiście możesz zmienić smak galaretek, czy dodać inne owoce jak wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie.

Przepis na: Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 350 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku
  • 100 g malin
  • 100 g borówek
  • 100 g winogron
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
Wyślij emailem

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis krok po kroku


Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, wstawiamy ją do lodówki do momentu, aż będą już lekko tężejące.

Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy okrągłe biszkopty.

Serki homogenizowane miksujemy z tężejącą galaretką. Wykładamy masę na biszkopty, a wierzch wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, odstawiamy je do lodówki, aż będą lekko tężejące.

Na wierzch ciasta układamy równomiernie owoce – maliny, borówki, winogrona i zalewamy je tężejącą galaretką.

Sernika wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


sernik z serków homogenizowanych

sernik z serków homogenizowanych

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z galaretką i owocami

ciasto z galaretką

ciasto z galaretką

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 230

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
izamisztal.pl
izamisztal.pl
4 lat temu

Super wygląda. Fajny pomysł na spód do sernika 😀

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  izamisztal.pl

Dzięki wielkie! 🙂 Lubię wykorzystywać biszkopty w sernikach na zimno, ponieważ pod wpływem masy robią się takie mięciutkie i bardzo fajnie się kroją 🙂

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Powyższy przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Musimy jednak zwrócić uwagę na odpowiedni moment tężenia galaretki. Nie może być ani zbyt płynna, ani zbyt stężona. Na szczęście galaretka tężeje około dwóch godzin, więc mamy dużo czasu, aby wyczuć odpowiedni moment. W moim przepisie na sernik z serka homogenizowanego użyłam galaretki cytrynowej i truskawkowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innej. Możesz spróbować np. na wierz dać galaretkę krystaliczną (bezbarwną) lub z owoców leśnych.

Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to świetny pomysł na letni deser, kiedy temperatury na zewnątrz są wysokie i nie mamy ochoty na ciężkie ciastka. Serniki na zimno są lekkie, proste w przygotowaniu i bardzo często podawane z owocami. Ja dla przykładu zrobiłam ostatnio sernik na zimno z owocami i niespodzianką. Te przepisy są na tyle wdzięczne, że możemy na wierz dobrać dowolny smak galaretki, na jaki mamy ochotę i dowolne owoce, do których aktualnie mamy dostęp.

Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych?

Nasz sernik z serków homogenizowanych zaczynamy od zrobienia galaretki cytrynowej, którą gdy będzie tężeć, wymieszamy z serkami homogenizowanymi. Powstałą masę wylewamy do tortownicy wyłożonej okrągłymi biszkoptami. Całość wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie przygotowujemy drugą galaretkę (u mnie truskawkowa, ale może być dowolnego smaku), którą również chłodzimy w lodówce. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie masy z serkami homogenizowanymi z lodówki, dodanie ulubionych owoców np. malin, borówek i winogron, a następnie zalanie tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia nasz sernik na zimno z serków homogenizowanych będzie gotowy do spożycia. Smacznego!

RozwińZwiń