Opis przepisu
Sernik na zimno z serków homogenizowanych to pomysł na pyszny, letni deser. Można go przygotować zaledwie z kilku składników, a pracy przy nim jest naprawdę mało. Najwięcej czasu schodzi na stężenie galaretek.
Sernik na zimno
Myślę, że to najprostszy sernik na zimno z galaretką jaki tylko może być. Do tego jest bardzo smaczny i lekki jak chmurka. Na wierzch ciasta dodałam truskawkową galaretkę, a zanurzyłam w niej maliny, winogrona oraz borówki amerykańskie. Oczywiście możesz zmienić smak galaretek, czy dodać inne owoce jak wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie.
Przepis na: Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
- 350 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
- 100 g malin
- 100 g borówek
- 100 g winogron
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - przepis krok po kroku
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, wstawiamy ją do lodówki do momentu, aż będą już lekko tężejące.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy okrągłe biszkopty.
Serki homogenizowane miksujemy z tężejącą galaretką. Wykładamy masę na biszkopty, a wierzch wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku. Gdy temperatura opadnie, odstawiamy je do lodówki, aż będą lekko tężejące.
Na wierzch ciasta układamy równomiernie owoce – maliny, borówki, winogrona i zalewamy je tężejącą galaretką.
Sernika wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze
Super wygląda. Fajny pomysł na spód do sernika 😀
Dzięki wielkie! 🙂 Lubię wykorzystywać biszkopty w sernikach na zimno, ponieważ pod wpływem masy robią się takie mięciutkie i bardzo fajnie się kroją 🙂