Biały Lion (bez pieczenia)

4.7/5 (68 ocen)
Masz ochotę na coś naprawdę pysznego i słodkiego? Ciasto Biały Lion bez pieczenia to strzał w dziesiątkę! Wyobraź sobie warstwy delikatnego kremu z mascarpone, masy kajmakowej, chrupiących orzeszków ziemnych i słodkiej białej czekolady, a wszystko to przełożone herbatnikami. To deser, który zachwyci każdego, niezależnie od okazji!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 5 h

Biały Lion bez pieczenia

Opis przepisu

Ciasto biały Lion bez pieczenia to naprawdę banalnie prosty i turbo smaczny deser. Składa się z herbatników, kremu śmietankowego z dodatkiem białej czekolady, masy kajmakowej oraz orzeszków ziemnych. Do jego przygotowania zainspirował mnie popularny batonik biały Lion i efekt końcowy całkowicie zachwycił mojego męża (a to nie lada wyczyn 🙂). Ostrzegam jednak, że ciacho wychodzi dość słodkie, więc jest idealne dla łasuchów.

Przepis na: Biały Lion (bez pieczenia)

Składniki:

Krem:

  • 100 g białej czekolady
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2-3 łyżeczki łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 250 g kajmaku np. słony karmel
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek orzeszków ziemnych np. solonych
  • 170 g herbatników maślanych

Polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto biały Lion?


Krok 1

posiekane orzeszki ziemne

Zaczynamy od podprażenia orzeszków na rozgrzanej patelni. Będziemy potrzebować około 5 łyżek orzeszków ziemnych (mogą być zarówno solone, jak i niesolone). Zdejmujemy je z patelni i gdy przestygną to lekko je siekamy. Dzielimy na dwie porcje – połowę dodamy do kajmaku, a pozostałe na wierzch ciasta. 


Krok 2

masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi

W małym rondelku lekko podgrzewamy kajmak (250 g) wraz ze śmietanką kremówką (około 50 ml). Mieszamy i zdejmujemy do przestygnięcia. Dodajemy połowę podprażonych i posiekanych orzeszków – całość lekko mieszamy za pomocą łyżki.

 


Krok 3

składniki na masę śmietankową z białą czekoladą

W małym rondelku podgrzewamy około 50-80 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na około 20-30 minut.

W misce miksujemy schłodzone mascarpone (500 g) wraz ze śmietanką (120-150 g) oraz cukrem pudrem (2 łyżeczki, jeśli według Ciebie będzie za mało słodkie to dodajemy dodatkową łyżeczkę). Miksujemy do powstania sztywnego kremu.  


Krok 4

krem śmietankowy z białą czekoladą

Dodajemy przestudzoną czekoladę z rondelka i ponownie miksujemy, ale tylko do połączenia się składników. Krem powinien wyjść dojść sztywny i stabilny.


Krok 5

warstwa herbatników na masie śmietankowej

Użyłam małej blaszki (naczynie żaroodporne prostokątne) o wymiarach 15 x 25 cm.

Na dno blaszki układamy herbatniki. Na to połowę kremu i wyrównujemy.

Nakładamy kolejną warstwę herbatników.  


Krok 6

warstwa herbatników na masie kajmakowej

Nakładamy masę kajmakową z orzeszkami (musi być całkowicie wystudzona).

Na to układamy kolejną warstwę herbatników.


Krok 7

warstwa herbatników

Następnie nakładamy pozostały krem z białą czekoladą (około 1 nieco czubatą łyżkę zostawiamy w miseczce). Przykrywamy warstwą herbatników.  


Krok 8

Wierzch ciasta smarujemy odłożoną łyżką kremu. Posypujemy odstawionymi orzeszkami ziemnymi.

Czekoladę białą (50 g) roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z odrobiną śmietanki (2-3 łyżki). Gdy przestygnie to dekorujemy nią wierzch ciasta.

Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto stało się stabilne, herbatniki zmiękły (będą się wtedy lepiej kroić).  


Przepis na ciasto Biały Lion bez pieczenia

Biały Lion bez pieczenia przepis

Biały Lion bez pieczenia

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 68

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments