Opis przepisu
Ciasto biały Lion bez pieczenia to naprawdę banalnie prosty i turbo smaczny deser. Składa się z herbatników, kremu śmietankowego z dodatkiem białej czekolady, masy kajmakowej oraz orzeszków ziemnych. Do jego przygotowania zainspirował mnie popularny batonik biały Lion i efekt końcowy całkowicie zachwycił mojego męża (a to nie lada wyczyn 🙂). Ostrzegam jednak, że ciacho wychodzi dość słodkie, więc jest idealne dla łasuchów.
Przepis na: Biały Lion (bez pieczenia)
Składniki:
Krem:
- 100 g białej czekolady
- ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 2-3 łyżeczki łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 250 g kajmaku np. słony karmel
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek orzeszków ziemnych np. solonych
- 170 g herbatników maślanych
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto biały Lion?
Krok 1
Zaczynamy od podprażenia orzeszków na rozgrzanej patelni. Będziemy potrzebować około 5 łyżek orzeszków ziemnych (mogą być zarówno solone, jak i niesolone). Zdejmujemy je z patelni i gdy przestygną to lekko je siekamy. Dzielimy na dwie porcje – połowę dodamy do kajmaku, a pozostałe na wierzch ciasta.
Krok 2
W małym rondelku lekko podgrzewamy kajmak (250 g) wraz ze śmietanką kremówką (około 50 ml). Mieszamy i zdejmujemy do przestygnięcia. Dodajemy połowę podprażonych i posiekanych orzeszków – całość lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 3
W małym rondelku podgrzewamy około 50-80 ml śmietanki kremówki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Odstawiamy do całkowitego przestudzenia, następnie wkładamy do lodówki na około 20-30 minut.
W misce miksujemy schłodzone mascarpone (500 g) wraz ze śmietanką (120-150 g) oraz cukrem pudrem (2 łyżeczki, jeśli według Ciebie będzie za mało słodkie to dodajemy dodatkową łyżeczkę). Miksujemy do powstania sztywnego kremu.
Krok 4
Dodajemy przestudzoną czekoladę z rondelka i ponownie miksujemy, ale tylko do połączenia się składników. Krem powinien wyjść dojść sztywny i stabilny.
Krok 5
Na dno blaszki układamy herbatniki. Na to połowę kremu i wyrównujemy.
Nakładamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 6
Nakładamy masę kajmakową z orzeszkami (musi być całkowicie wystudzona).
Na to układamy kolejną warstwę herbatników.
Krok 7
Krok 8
Czekoladę białą (50 g) roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z odrobiną śmietanki (2-3 łyżki). Gdy przestygnie to dekorujemy nią wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto stało się stabilne, herbatniki zmiękły (będą się wtedy lepiej kroić).
Komentarze