DeserySłodkości

Mini pavlova z mascarpone

Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny deser, który znika w oka mgnieniu.

Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Opcjonalnie posypujemy także startą gorzką czy mleczną czekoladą lub drobno posiekanymi pistacjami.

Jeżeli chodzi o przygotowanie bezy chrupiącej z zewnątrz i mięciutkiej wewnątrz dużo mi pomogła swoimi radami Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem. Jeśli nie znacie jej bloga to musicie to jak najszybciej nadrobić!

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: ok. 130 min

Składniki:

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek

Jak zrobić mini pavlovą?

Wykonanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera ubijać przez kilka minut białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,  łyżeczka za łyżeczką, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ja ubijam w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity. Po tym czasie dodajemy łyżkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną i następnie delikatnie mieszamy szpatułką (lub opcjonalnie na bardzo małych obrotach miksera).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 105ºC i piec przez około 100-120 minut – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.

Krem śmietankowy nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ beza wtedy nieco zmięknie.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami przeciętymi na połówki.

Smacznego :-).


mini pavlova

mini pavlova

beza z mascarpone

pavlova

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 16

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button