BezyDeseryDesery dla dzieciDesery z mascarponeDesery z owocamiDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Mini pavlova z mascarpone

Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny deser, który znika w oka mgnieniu.

Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Opcjonalnie posypujemy także startą gorzką czy mleczną czekoladą lub drobno posiekanymi pistacjami.

Jeżeli chodzi o przygotowanie bezy chrupiącej z zewnątrz i mięciutkiej wewnątrz dużo mi pomogła swoimi radami Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem. Jeśli nie znacie jej bloga to musicie to jak najszybciej nadrobić!

Przepis na: Mini pavlova z mascarpone

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: ok. 130 min

Składniki:

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek

Jak zrobić mini pavlovą?

Wykonanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera ubijać przez kilka minut białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,  łyżeczka za łyżeczką, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ja ubijam w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity. Po tym czasie dodajemy łyżkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną i następnie delikatnie mieszamy szpatułką (lub opcjonalnie na bardzo małych obrotach miksera).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC. Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 105ºC i piec przez około 100-120 minut – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.

Krem śmietankowy nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ beza wtedy nieco zmięknie.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami przeciętymi na połówki.

Smacznego :-).


mini pavlova

mini pavlova

beza z mascarpone

pavlova

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 119

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
20 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
1 rok temu

Okropnie gumowata nie da się tego normalnie zjeść. Nie polecam tego przepisu

Kornelia
10 miesięcy temu
Odpowiedź do  Justyna

za krótko suszyłaś beze też tak miałam jak nie mogłam wyczuć piekarnika, nie krytykuj ucz się na błędach

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Justyna

W takim razie została niestety źle zrobiona.

MArlena
4 lat temu

Jakie piękne Ci wyszly ;p

green goodies
4 lat temu

pychotka, mój ulubiony deser! 🙂

Marcel
4 lat temu

Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂

Healthy food explorer
4 lat temu

Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
4 lat temu

Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!

Ewelina
4 lat temu

dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

Bardzo lubimy bezę z owocami 😀

Robercik
4 lat temu

Świetny deserek ;]

MArlena
4 lat temu

Jakie piękne Ci wyszly ;p

4 lat temu

pychotka, mój ulubiony deser! 🙂

Renata
4 lat temu

często piekę, ale najlepiej smakują nam z malinami:)
pycha, ale się rozmarzyłam;)

Marcel
4 lat temu

Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂

Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂

Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!

Ewelina
4 lat temu

dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię

Bardzo lubimy bezę z owocami 😀

Robercik
4 lat temu

Świetny deserek ;]

Back to top button