Jeśli lubisz bezowe desery, to mam dla Ciebie coś idealnego! Mini Pavlova z lekkim kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone to genialny deser, który znika w oka mgnieniu.
Mini Pavlova najlepiej smakuje w dodatku ze świeżymi owocami jak soczyste truskawki, maliny czy borówki amerykańskie. Opcjonalnie posypujemy także startą gorzką czy mleczną czekoladą lub drobno posiekanymi pistacjami.
Jeżeli chodzi o przygotowanie bezy chrupiącej z zewnątrz i mięciutkiej wewnątrz dużo mi pomogła swoimi radami Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem. Jeśli nie znacie jej bloga to musicie to jak najszybciej nadrobić!
Przepis na: Mini pavlova z mascarpone
Składniki:
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru drobnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek
Zobacz również:
Jak zrobić mini pavlovą?
Wykonanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum dwie godziny wcześniej.
W misie miksera ubijać przez kilka minut białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżeczka za łyżeczką, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ja ubijam w robocie planetarnym przez minimum 20 minut aż cukier będzie idealny rozbity. Po tym czasie dodajemy łyżkę soku z cytryny, a także przesianą skrobię ziemniaczaną i następnie delikatnie mieszamy szpatułką (lub opcjonalnie na bardzo małych obrotach miksera).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 120ºC (termoobieg). Wkładamy nasze bezy i po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 105ºC i piec przez około 100-120 minut – bezy powinny jedynie lekko się zarumienić, mogą delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.
Krem śmietankowy nakładamy na bezę dopiero przed samym ich jedzeniem, ponieważ beza wtedy nieco zmięknie.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy aż masa wyjdzie sztywna. Wyłożyć za pomocą szprycy lub łyżeczki na bezy. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami przeciętymi na połówki. Gotowe!
Jeśli chcesz przygotować dużą bezę w formię tortu, to polecam odwiedzić mój wpis – beza Pavlova.
Komentarze
Czy pieczemy góra dół czy termoobieg?
Termoobieg 🙂
Ile bez wyjdzie z tej proporcji?
Tak jak napisałam we wpisie – 7-8 sztuk 🙂 Ale zależy od ich wielkości.
Dziękuję, gapa ze mnie, nie doczytałam
Nic się nie dzieje 🙂 udanych wypieków!
Czy mozna zrobic z tego przepisu jedna duza beze pavlowa? Jezeli tak to po podwojeniu porcji skladnikow jak wyglada czas pieczenia?
Bezy wyszły IDEALNE! Serdecznie dziękuję za ten przepis. To był test, pierwsze podejście do bezy, no i sukces! Na pewno zrobię ponownie ten deser :).
No to super! Bardzo się cieszę 🙂
Witam ile dni przed imprezę wcześniej mogę zrobić bezy
Bezy można spokojnie zrobić 1-2 dni wcześniej, jednak krem najlepiej zrobić jak najpóźniej jak to możliwe i nałożyć go przed samym podaniem bez (oczywiście w miarę możliwości). 🙂 Można ewentualnie nałożyć chwilę wcześniej i trzymać w lodówce.
Witam, ile porcji otrzymam z przepisu ?
Tyle ile widać na zdjęciu – 7 mniejszych sztuk 🙂
Okropnie gumowata nie da się tego normalnie zjeść. Nie polecam tego przepisu
za krótko suszyłaś beze też tak miałam jak nie mogłam wyczuć piekarnika, nie krytykuj ucz się na błędach
W takim razie została niestety źle zrobiona.
Jakie piękne Ci wyszly ;p
pychotka, mój ulubiony deser! 🙂
często piekę, ale najlepiej smakują nam z malinami:)
pycha, ale się rozmarzyłam;)
Ale ty tu ludzi na diecie kusisz! 🙂
Fantastyczne i bardzo urocze deserki 🙂
Wyglądają ślicznie 🙂 Lato na talerzu!
dawno nie jadłam ;d muszę się wybrać z koleżankami do cukiernii bo sama nigdy takich nie zrobię
Bardzo lubimy bezę z owocami 😀
Świetny deserek ;]