Tarta cytrynowa z bezą

4.8/5 (8 ocen)
Słodka, lekko kwaśna i pięknie prezentująca się na stole tarta cytrynowa z bezą to deser, który robi wrażenie zarówno smakiem, jak i wyglądem. Połączenie kruchego spodu, intensywnie cytrynowego kremu i lekkiej, chrupiącej bezy smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jeśli lubisz wyraziste, orzeźwiające smaki to musisz wypróbować ten przepis!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

45 min + 65 min pieczenia

tarta cytrynowa z bezą

Opis przepisu

Tarta cytrynowa z bezą to idealny, letni deser. Kruche, maślane ciasto świetnie pasuje do wyrazistego, cytrynowego kremu. Wisienką na torcie jest tu słodka beza, która z kolei genialnie kontrastuje ze słodko-kwaśnym kremem. Całość smakuje genialnie! Do tego wygląda naprawdę efektownie, więc świetnie sprawdzi się na przyjęciu, rodzinnej kawie albo po prostu jako coś wyjątkowego na weekend.

Przepis na: Tarta cytrynowa z bezą

Porady na start

  • Jeśli masz problem z kruszącym się ciastem podczas wyciągania/krojenia tarty z foremki to polecam zamówić sobie specjalną foremkę z wyciąganym dnem. Są zarówno okrągłe jak i podłużne i naprawdę ułatwiają nakładanie na talerzyki.
  • W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej (np. typ 500-550)
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem cytrynowy:

  • 150 ml soku z cytryny (z około 3 średniej wielkości cytryn)
  • 150 ml wody
  • skórka starta z 2 małych cytryn lub 1 dużej
  • 90 g cukru
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić tartę cytrynową?


Krok 1

składniki na ciasto kruche na tartę - masło, żółtka, proszek do pieczenia i mąka

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. typ 500-550 (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 2 żółtka oraz cukier puder (70 g).

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody. 


Krok 2

zagniecione ciasto kruche

Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć dość krótko, około 1 lub 2 minut). Wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika).


Krok 3

kruche ciasto na tartę przed upieczeniem

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty z wyjmowanym dnem, (moja o średnicy np. 26 cm). Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Dla ułatwienia możesz sobie najpierw ciasto trochę rozwałkować, a następnie wylepić całą formę za pomocą palców.

Nakłuwamy równomiernie widelcem i wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie rumiane.


Krok 4

woda z sokiem cytrynowym i skórką z cytryny

Krem cytrynowy:

Do rondelka wlewamy wodę (150 ml), skórkę startą na średnich oczkach (z jednej dużej lub dwóch małych cytryn, które wcześniej myjemy dokładnie w ciepłej wodzie), sok wyciśnięty z trzech średniej wielkości cytryn (około 150 ml),oraz cukier (90 g). Jeśli chodzi o skrobię (50 g) to najlepiej ją rozmieszać w małej ilości wody czy soku z cytryny i wlać do reszty składników, aby uniknąć ewentualnych większych grudek.

Ja wsypałam jednak skrobię bezpośrednio do rondelka i porządnie wymieszałam całość trzepaczką. Podgrzewamy na małym ogniu, a następnie zagotowujemy. 


Krok 5

składniki na krem cytrynowy

Gorącą masę zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kostkę masło (100 g).


Krok 6

przygotowanie kremu cytrynowego

Mieszamy przez chwilkę, ale dość energicznie łyżką do połączenia się składników. 


Krok 7

krem cytrynowy do tarty

Od razu dodajemy także jajko oraz 2 żółtka. Ponownie przez chwilkę mieszamy do powstania gęstego, jednolitego kremu.

Gdyby krem cytrynowy nie miał konsystencji gęstego budyniu (był nieco rzadki) to można go jeszcze na chwilkę postawić na palnik i podgrzać na malutkim ogniu przez chwilkę, cały czas mieszając. Ewentualnie dodać odrobinę więcej skrobii.

Odstawiamy do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.  


Krok 8

przygotowanie bezy

Beza:

Z czterech białek, które nam zostały zrobimy klasyczną bezę.

Do suchej, czystej miski wlewamy białka. Wsypujemy małą szczyptę soli i zaczynamy miksowanie. Najpierw na małych obrotach, a następnie je zwiększamy. Gdy piana zacznie zwiększać swoją objętość to zaczynamy dodawać stopniowo cukier – 1 łyżka co 30 sekund (łącznie 200 g).

Po 10-12 minutach miksowania powinna powstać sztywna piana, a cukier ładnie rozbity.

Dodajemy skrobię (1 płaska łyżka) oraz kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy przez kilka sekund na mniejszych obrotach miksera.  


Krok 9

Tarta cytrynowa z bezą przed upieczeniem

Na kruchy spód nakładamy ostudzony krem cytrynowy. Następnie łyżka za łyżką nakładamy bezę, równomiernie ją rozsmarowując.

Pieczemy najpierw przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół lub termoobieg), a następnie zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy jeszcze przez 25.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy tartę w zamkniętym piekarniku (nie wyciągamy jej). Dopiero po około 10-15 minutach lekko uchylamy drzwiczki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia np. na 1 lub 2 godziny. Potem przechowujemy w lodówce.

Tarta cytrynowa z bezą gotowa! Najlepiej ją kroić za pomocą noża z ząbkami (jak do chleba). Smacznego!

Szukasz innych przepisów, takich dość mocno cytrynowych? W takim razie bardzo polecam moje ulubione ciasto cytrynowiec oraz wilgotne ciasto cytrynowe.  


Tarta cytrynowa z bezą po upieczeniu

tarta cytrynowa

tarta z kremem cytrynowym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 8

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
Daniel
9 dni temu

Jest przepyszna!

IMG20250501124832

Tarta cytrynowa przepis

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na tartę cytrynową, jesteś we właściwym miejscu. Ta tarta cytrynowa z bezą to połączenie kruchego, maślanego spodu, wyrazistego kremu z cytryn i lekkiej, słodkiej bezy, która pięknie się rumieni podczas pieczenia. Smakuje nie tylko świeżo i orzeźwiająco, ale też doskonale się prezentuje. To wypiek, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, letnie przyjęcia albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś domowego, ale wyjątkowego.

Klasyczna tarta cytrynowa ma w sobie coś ponadczasowego. Kwaśność cytryny przełamana słodyczą bezy to duet, którego trudno nie pokochać. W tym przepisie wszystko jest dokładnie opisane krok po kroku – od przygotowania kruchego ciasta, przez intensywny krem, aż po bezę, która stanowi idealne wykończenie. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, spokojnie sobie poradzisz. Wystarczy trzymać się instrukcji, a efekt na pewno Cię zaskoczy.

Tarta z kremem cytrynowym

Tarta z kremem cytrynowym to świetna alternatywa dla cięższych ciast czy bardzo słodkich deserów. Jej największą zaletą jest prostota składników i wyrazistość smaku. Główną rolę gra tu oczywiście krem cytrynowy – intensywny, lekko kwaśny, z nutą świeżej skórki cytrynowej. Taki krem nie tylko doskonale komponuje się z kruchym ciastem, ale też długo zachowuje świeżość, dzięki czemu deser można przygotować dzień wcześniej.

W tej wersji tarty cytrynowej z bezą, to właśnie beza dodaje słodyczy i kontrastu, który świetnie równoważy cytrynową kwaskowatość. Jeśli wolisz coś mniej słodkiego, możesz zostawić tartę bez bezy i podać ją z lekką bitą śmietaną. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako klasyczna tarta cytrynowa, jak i w bardziej nowoczesnych wersjach – wystarczy dodać np. odrobinę imbiru do kremu lub skórkę z limonki dla urozmaicenia smaku.

Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, tarta cytrynowa to zawsze dobry pomysł. Świetna na lato, ale i na każdą inną porę roku, kiedy tylko masz ochotę na coś świeżego, domowego i efektownego. To klasyka, która nigdy się nie nudzi.