
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z moich ulubionych wypieków! Uwielbiam je zarówno piec jak i jeść. No palce lizać! To proste do przygotowania ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze lekko cieplutkie. Opcjonalnie można je przed upieczeniem posypać maślaną kruszonką – będzie tu super pasować!
Ciasto z truskawkami
W warzywniaku kupiłam ładne truskawki oraz borówki i chciałam zrobić coś naprawdę pysznego! Wiem, że wielu z Was nie ma czasu na przygotowywanie nie wiadomo jak pracochłonnych ciast, więc wymyśliłam takie bardzo ekspresowe w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami. Czym je wykonałam? Blenderem? To niemożliwe? A jednak!
Ja na co dzień używam swojego nowego blendera Braun Multiquick 9. Jest bardzo poręczny, ma wiele fajnych końcówek i akcesoriów, więc jest po prostu uniwersalny oraz wielozadaniowy. Mam małą kuchnię, więc czasami po prostu nie chce mi się wyciągać mojego dużego robota planetarnego do zmiksowania kilku składników.
Ten najlepszy blender poradzi sobie także do zdecydowanie cięższych zadań w kuchni jak np. zblendowanie orzechów, masła orzechowego, a także skruszenia lodu. Jego dużym atutem jest także cena (a mianowicie stosunek ceny do jakości oraz możliwości).
Przy pomocy końcówki do ubijania przygotowałam całe ciasto i zajęło mi to łącznie 10 minut! Świetnie ubiłam nim jajka wraz z cukrem na puszystą masę i ciacho po upieczeniu naprawdę było bez jakichkolwiek zarzutów. Puszyste, delikatne w smaku i zniknęło jak tylko je rozkroiłam. Pamiętajcie, że składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej! To bardzo ważne 🙂
Koniecznie sprawdź Przepis na domową nutellę – wykonaną blenderem Braun.
Przepis na: Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
- ok. 100 g borówek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto jogurtowe z truskawkami przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut).
Dodajemy pozostałe składniki.
Miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników.
Do foremki o wymiarach 18×32 cm wlewamy ciasto.
Równomiernie wbijamy truskawki oraz borówki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Piec około 45- 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Wpis powstał we współpracy z marką Braun.
Zrobiłam wszystko po kolei, jak w przepisie. Wyszedł mi przeogromny zakalec. Przepisu nie polecam. Ciasto do wywalenia.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł ZAKALEC !!!! Dla mnie przepis nie trafiony. Mój pierwszy w życiu ZAKALEC a piekę od ponad 10 lat .
UWAGA !!! Piec tylko na termoobiegu 180 stopni około pół h !!! W przeciwnym razie bd zakalec na opcji góra dół owoce puszczają mnóstwo wody i ciasto nie wychodzi
Czy mogą być mrożone truskawki?
Niestety nie.
No dobrze. Ja szlam krok po kroki I zrobilam wszystko wedle zalecen a ciasto nie dosc ze musialam tezymac w piekarniku 15 min dluzej bo bylo jeszcze nie gorowe po podanym czasie, to na dodatek wyglada tak… Co ja zrobilam zle?!? :(((( https://uploads.disquscdn.c…
A tak się na początku spytam czy wychodzą Pani w ogóle ciasta jogurtowe? Sporo osób ma problem z upieczenia ciasta jogurtowego czy serników… Opadają, pękają czy robią się zakalce. Przede wszystkim ważna jest temp. składników- nie mogą być one wyciągnięte prosto z lodówki. Dodatkowo ciasta np. jogurtowe nie lubią być długo miksowane, mieszane tylko jedynie do połączenia się składników. Ciężko mi wskazać jednoznaczną przyczynę takiego zakalca… Ja piekłam to ciasto w dużej foremce, a widzę na zdjęciu,że całe Pani ciasto zmieściło się w tak małej keksówce, więc coś poszło całkiem nietak….
To ciasto wyszło obłędne ;p dzisiaj robiłam juz drugi raz
Pierwsze ciasto jogurtowe jakie mi w zyciu wyszlo ;]]]
To mój jedyny niezawodny przepis na ciasto jogurtowe! Z innych wychodził mi zawsze zakalec,a ten przepis jest fenomenalny <3 dziękuję!
na jakim trybie najlepiej piec ciasto ?
Góra dół (bez termoobiegu) 🙂
czy piekarnik musi być nagrzany ?
Tak, piekarnik musi być nagrzany 🙂
Czy aby na pewno jedna łyżka! proszku do pieczenia??
Tak, tylko płaska 🙂 lub 2 płaskie łyżeczki.
Czy można użyć zwykłego jogurtu naturalnego noe gęstego?
Czy można zastąpić truskawki i borówki rabarbarem?
Szukam szybkiego ciasta jogurtowego z rabarbarem ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego fajnego przepisu 🙁
Tak jak najbardziej można zastąpić rabarbarem 🙂
Tak, piekarnik musi być nagrzany 🙂
Tak, tylko płaska 🙂 lub 2 płaskie łyżeczki.