Opis przepisu
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z moich ulubionych wypieków! Uwielbiam je zarówno piec jak i jeść. No palce lizać! To proste do przygotowania ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, gdy jest jeszcze lekko cieplutkie. Opcjonalnie można je przed upieczeniem posypać maślaną kruszonką – będzie tu super pasować!
Ciasto jogurtowe – porady na start
- Bardzo istotne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Często zapominamy o tym, zwłaszcza jeśli chodzi o jogurt, który potrzebuje więcej czasu, niż zaledwie 15-30 minut, aby osiągnąć temperaturę pokojową. Zalecam wyjęcie składników z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.
- Należy unikać dodawania zbyt dużej ilości owoców, ponieważ mogą puścić nadmiar soku. Ważne jest zachowanie umiaru i równomiernego rozłożenia owoców w cieście.
- Preferuję korzystać głównie ze świeżych owoców, a jeśli nie ma innego wyjścia, można skorzystać z mrożonych. W takim przypadku należy upewnić się, że owoce zostały rozmrożone, najlepiej na sitku, i osiągnęły temperaturę pokojową. Ważne jest również, aby owoce nie były zbyt wilgotne, ponieważ mogą spowodować opadnięcie ciasta.
- Podczas przygotowywania ciasta z jogurtem lub maślanką, zaleca się jedynie krótkie miksowanie na samym początku jajek z cukrem. Następnie resztę składników należy delikatnie wymieszać, używając trzepaczki lub nawet łyżki. Ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania.
Ciasto z truskawkami
W warzywniaku kupiłam ładne truskawki oraz borówki i chciałam zrobić coś naprawdę pysznego! Wiem, że wielu z Was nie ma czasu na przygotowywanie nie wiadomo jak pracochłonnych ciast, więc wymyśliłam takie bardzo ekspresowe w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami. Czym je wykonałam? Blenderem? To niemożliwe? A jednak!
Ja na co dzień używam swojego nowego blendera Braun Multiquick 9. Jest bardzo poręczny, ma wiele fajnych końcówek i akcesoriów, więc jest po prostu uniwersalny oraz wielozadaniowy. Mam małą kuchnię, więc czasami po prostu nie chce mi się wyciągać mojego dużego robota planetarnego do zmiksowania kilku składników.
Ten najlepszy blender poradzi sobie także do zdecydowanie cięższych zadań w kuchni jak np. zblendowanie orzechów, masła orzechowego, a także skruszenia lodu. Jego dużym atutem jest także cena (a mianowicie stosunek ceny do jakości oraz możliwości).
Przy pomocy końcówki do ubijania przygotowałam całe ciasto i zajęło mi to łącznie 10 minut! Świetnie ubiłam nim jajka wraz z cukrem na puszystą masę i ciacho po upieczeniu naprawdę było bez jakichkolwiek zarzutów. Puszyste, delikatne w smaku i zniknęło jak tylko je rozkroiłam. Pamiętajcie, że składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej! To bardzo ważne 🙂
Koniecznie sprawdź Przepis na domową nutellę – wykonaną blenderem Braun.
Przepis na: Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180 g)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110 g)
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
- ok. 100 g borówek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Zobacz również:
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Jajka (3 szt.) miksujemy z cukrem (180 g) na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut).
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Wpis powstał we współpracy z marką Braun.
Komentarze
Ja zrobiłam z połowy porcji, na niziutkiej blaszczce, bo piekłam w airfryerze (25 minut w 170 stopniach). Wyszło przepyszne 🙂 mięciutkie, nie za słodkie. Taki rozmiar jest na max 4 porcje, ale tak mi smakowało, że zjadłam na dwa razy 🙂
Przepyszne ciasto 😁. Myślałam, że nie wyjdzie,bo składniki miałam prosto z lodówki,ale miło mnie zaskoczyło. Nie ma żadnego zakalca. Smaczne,miciutkie ,nie suche . Polecam.
O to super 🙂 cieszę się 🙂
Osobiście nie lubię takich suchych ciast,a często ciasta ucierane takie są. To jest super i jak dla mnie ma taki lekko serowy posmak ( wydaje mi się że to zasługa jogurtu naturalnego)♥️
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu ❤️
Niestety u mnie też wyszedł zakalec, robine zgodnie z przepisem ale nie uroslo. Szkoda bo w smaku bardzo dobre.
A czy owoce były na pewno dobrze osuszone przed dodaniem na ciasto?
Czy owoce wbijamy również do środa ciasta czy tylko jak na zdjęciu?
Tylko jak na zdjęciu 🙂
Nie wiem co robię nie tak, drugi raz przyłożyłam się do tego przepisu i drugi raz wyszedł mi zakalec….. chyba nie można piec go w keksowce….bez roznicy czy owoce sa mrozone czy swieze…. zmarnowałam tylko składniki….. które wyciągnęłam godzinę przed pieczeniem.
Mi również wyszedł zakalec, tylko że ja przesialam mąkę i zapomialam ze jogurt ma być też w temp pokojowej, drugim razem zrobiłam bez jogurtu i bez przesiania mąki i wyszło wysokie i puszyste.
A robiła Pani już kiedyś ciasto jogurtowe? Z jakiegokolwiek innego przepisu? Niestety nie wiem czym jest to spowodowane, ale niektórym po prostu ciasta jogurtowe totalnie nie wychodzą mimo wskazówek na blogu… Nie jestem w stanie podpowiedzieć gdzie popełniła Pani błąd.
Ciasto bardzo dobre 🙂 wyroslo ok, a i zniknelo w jeden dzien 😀 rodzinka szczesliwa, bedziemy piec ponownie
Super 🙂 Cieszę się, że tak smakowało ❤️
Niestety, .3 zakalec mimo wcześniej wyjętych składników. Szkoda czasu i produktów 🙁
A czy składniki zostały wyjęte min. 2 godziny wcześniej z lodówki? Oraz pytanie czy zostały użyte owoce świeże, czy mrożone?
UWAGA !!! Piec tylko na termoobiegu 180 stopni około pół h !!! W przeciwnym razie bd zakalec na opcji góra dół owoce puszczają mnóstwo wody i ciasto nie wychodzi
Czy mogą być mrożone truskawki?
Mogą być, ale muszą być najpierw całkowicie rozmrożone, odsączone z nadmiaru soku, wysuszone i w temp. pokojowej 🙂
No dobrze. Ja szlam krok po kroki I zrobilam wszystko wedle zalecen a ciasto nie dosc ze musialam tezymac w piekarniku 15 min dluzej bo bylo jeszcze nie gorowe po podanym czasie, to na dodatek wyglada tak… Co ja zrobilam zle?!? :(((( https://uploads.disquscdn.c…
Ja za każdym razem dodaje trochę więcej jogurtu. Za każdym razem wychodzi zajebiste
No to świetnie! 🙂
A tak się na początku spytam czy wychodzą Pani w ogóle ciasta jogurtowe? Sporo osób ma problem z upieczenia ciasta jogurtowego czy serników… Opadają, pękają czy robią się zakalce. Przede wszystkim ważna jest temp. składników- nie mogą być one wyciągnięte prosto z lodówki. Dodatkowo ciasta np. jogurtowe nie lubią być długo miksowane, mieszane tylko jedynie do połączenia się składników. Ciężko mi wskazać jednoznaczną przyczynę takiego zakalca… Ja piekłam to ciasto w dużej foremce, a widzę na zdjęciu,że całe Pani ciasto zmieściło się w tak małej keksówce, więc coś poszło całkiem nietak….
To ciasto wyszło obłędne ;p dzisiaj robiłam juz drugi raz
Pierwsze ciasto jogurtowe jakie mi w zyciu wyszlo ;]]]
To mój jedyny niezawodny przepis na ciasto jogurtowe! Z innych wychodził mi zawsze zakalec,a ten przepis jest fenomenalny <3 dziękuję!
na jakim trybie najlepiej piec ciasto ?
Góra dół (bez termoobiegu) 🙂
Czy można użyć zwykłego jogurtu naturalnego noe gęstego?
Czy można zastąpić truskawki i borówki rabarbarem?
Szukam szybkiego ciasta jogurtowego z rabarbarem ale nigdzie nie mogę znaleźć żadnego fajnego przepisu 🙁
Tak jak najbardziej można zastąpić rabarbarem 🙂
Tak, piekarnik musi być nagrzany 🙂
Tak, tylko płaska 🙂 lub 2 płaskie łyżeczki.
czy piekarnik musi być nagrzany ?
Tak, piekarnik musi być nagrzany 🙂
Czy aby na pewno jedna łyżka! proszku do pieczenia??
Tak, tylko płaska 🙂 lub 2 płaskie łyżeczki.