Opis przepisu
Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami. Wychodzi puszyste i wilgotne. Smakuje naprawdę świetnie i ciężko mu się oprzeć.
Szybkie ciasto z truskawkami
Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami, rabarbarem i maślaną kruszonką to jedno z moich ulubionych, letnich ciast. Uwielbiam sezonowe, soczyste truskawki, które pasują tu idealnie. Do tego lekko kwaśny rabarbar… No coś pysznego! U mnie w domu ten placek z truskawkami znika w oka mgnieniu. Jeśli tylko chcesz to możesz użyć innych owoców jak np. borówki czy maliny.
Przepis na: Ciasto z truskawkami – wilgotne i pyszne!
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 150 g truskawek
- 2 małe łodygi rabarbaru
- maślana kruszonka (przepis klik>>)
Zobacz również:
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Zanim przystąpisz do zrobienia tego ciasta to pamiętaj, że jogurtowe wypieki są dość kapryśne i czasami można uzyskać zakalec. Jednak wystarczy zastosować się do kilku porad, aby tego uniknąć:
- Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je kilka godzin wcześniej z lodówki.
- Ja do tego ciasta używam jogurtu naturalnego gęstego.
- Miksujemy ciasto tylko na początkowym etapie, później mieszamy składniki bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego miksowania/mieszania).
- Na wierzch ciasta nie nakładamy zbyt dużej ilości owoców, a truskawki, które mogą puścić dużą ilość soku można lekko oprószyć mąką ziemniaczaną zanim wyłoży się je na ciasto.
Jestem pewna, że to szybkie ciasto z truskawkami Ci posmakuje i oczywiście wyjdzie za pierwszym razem… Trzymam kciuki!
Ciasto z truskawkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Trzy duże jajka miksujemy z cukrem (ok. 180g) na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut). Ma powstać puszysta, jasna masa jajeczna.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Pamiętaj, że nie może być zbyt dużo owoców na wierzchu, ponieważ wtedy po pierwsze owoce puszczą zbyt dużo soku, a po drugie to puszyste ciasto jogurtowe będzie miało problem w wyrośnięciem pod przykryciem ciężkich owoców.
Krok 7
Piec około 45- 50 minut w temp. 170 stopni (u mnie góra-dół) do tzw suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis na ciasta z truskawkami >>, gdzie znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Z kolei jeżeli szukasz wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to wejdź na szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Dziękuję za przepis. Nie jest on jednak taki szybki. Znam przepis na ciasto z owocami, także mrożonymi.
Według mnie jest bardzo proste i szybkie… A do ciast jogurtowych z reguły nie dodaje się owoców mrożonych, bo wtedy łatwo uzyskać zakalec 🙂
Czy truskawki mogą być mrożone?
Raczej to ciast jogurtowych unikam dodawania mrożonych owoców 🙂