
Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami. Wychodzi puszyste i wilgotne. Smakuje naprawdę świetnie i ciężko mu się oprzeć.
Szybkie ciasto z truskawkami
Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami, rabarbarem i maślaną kruszonką to jedno z moich ulubionych, letnich ciast. Uwielbiam sezonowe, soczyste truskawki, które pasują tu idealnie. Do tego lekko kwaśny rabarbar… No coś pysznego! U mnie w domu ten placek z truskawkami znika w oka mgnieniu. Jeśli tylko chcesz to możesz użyć innych owoców jak np. borówki czy maliny.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Zanim przystąpisz do zrobienia tego ciasta to pamiętaj, że jogurtowe wypieki są dość kapryśne i czasami można uzyskać zakalec. Jednak wystarczy zastosować się do kilku porad, aby tego uniknąć:
- Przede wszystkim wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je kilka godzin wcześniej z lodówki.
- Ja do tego ciasta używam jogurtu naturalnego gęstego.
- Miksujemy ciasto tylko na początkowym etapie, później mieszamy składniki bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego miksowania/mieszania).
- Na wierzch ciasta nie nakładamy zbyt dużej ilości owoców, a truskawki, które mogą puścić dużą ilość soku można lekko oprószyć mąką ziemniaczaną zanim wyłoży się je na ciasto.
Jestem pewna, że to szybkie ciasto z truskawkami Ci posmakuje i oczywiście wyjdzie za pierwszym razem… Trzymam kciuki!
Przepis na: Ciasto z truskawkami – wilgotne i pyszne!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 180g)
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok. 150 g truskawek
- 2 małe łodygi rabarbaru
- maślana kruszonka (przepis klik>>)
Ciasto z truskawkami przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Trzy duże jajka miksujemy z cukrem (ok. 180g) na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut). Ma powstać puszysta, jasna masa jajeczna.
Wlewamy powoli olej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera przez kilka sekund. Następnie dodajemy gęsty jogurt naturalny (ok. 300g) i ponownie miksujemy przez kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera.
Dodajemy sypkie składniki: mąkę pszenną (320g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Następnie dodajemy opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny.
Ciasto mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.
Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) delikatnie wylewamy ciasto.
Równomiernie wbijamy pokrojone w ćwiartki truskawki (150g) oraz rabarbar (2 małe łodygi, pokrojony z plasterki), najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku lub warto je też oprószyć lekko mąką ziemniaczaną przed ułożeniem na ciasto.
Pamiętaj, że nie może być zbyt dużo owoców na wierzchu, ponieważ wtedy po pierwsze owoce puszczą zbyt dużo soku, a po drugie to puszyste ciasto jogurtowe będzie miało problem w wyrośnięciem pod przykryciem ciężkich owoców.
Przygotowujemy maślaną kruszonkę z tego przepisu klik >>. Posypujemy nią ułożone owoce.
Piec około 45- 50 minut w temp. 170 stopni (u mnie góra-dół) do tzw suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis na ciasta z truskawkami >>, gdzie znajdziesz kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Z kolei jeżeli szukasz wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to wejdź na szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Czy truskawki mogą być mrożone?
Raczej to ciast jogurtowych unikam dodawania mrożonych owoców 🙂