Babka jogurtowa – widelcem mieszana!

4.6/5 (43 ocen)
Ta wilgotna babka jogurtowa, to pyszne i banalnie łatwe w przygotowaniu ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na święta wielkanocne, jak i na co dzień. Do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera, tylko kilku prostych składników, które zapewne są w Twojej lodówce.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 45 min pieczenia

Babka jogurtowa - widelcem mieszana

Opis przepisu

Babka jogurtowa widelcem mieszana to chyba najłatwiejsza babka, jaką do tej pory piekłam. Mięciutka, puszysta i niezwykle smaczna. Można ją upiec w keksówce, jak i ozdobnej foremce do babek.

Jeżeli szukasz więcej ciekawych przepisów wielkanocnych, to zachęcam do odwiedzenia mojego wpisu Ciasta na Wielkanoc, a także do kategorii Przepisy na Wielkanoc. Mam nadzieję, że dzięki nim, Twoje święta będą smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej!

Przepis na: Babka jogurtowa – widelcem mieszana!

Porady na start

Pamiętaj, że tak jak przy każdym cieście jogurtowym (które jest bardzo narażone na uzyskanie zakalca) – składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a dodatkowo mieszamy ciasto jedynie do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie również może doprowadzić do zakalca.

W przepisie użyłam najzwyklejszej maślanki naturalnej, bo według mnie ciasto jest bardziej wilgotne. Jednak równie smaczne wychodzi z dodatkiem jogurtu naturalnego (w przypadku jogurtu naturalnego gęstego można go dodać około 300 g do ciasta).

Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 120 g oleju
  • 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 160 g)

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 100 g)
  • ok. 4 łyżki wody lub soku z rozmrożonych malin/wiśni itp.
  • garść czekoladowych jajeczek
Wyślij emailem

Babka jogurtowa przepis krok po kroku:


Krok 1

jajka, olej i maślanka - składniki mokre na babkę jogurtową

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Babkę jogurtową robi się bardzo szybko, więc włącz od razu piekarnik – temp. 180 stopni C, grzanie góra-dół.

Zaczynamy od przygotowania mokrych składników.

Będą nam potrzebne jajka (3 duże), olej (120 g) oraz maślanka (250 g).


Krok 2

składniki suche na babkę jogurtową - mąka pszenna, cukier i proszek do pieczenia

Osobno przygotowujemy sobie składniki suche – będzie nam potrzebna przesiana mąka pszenna (400 g), proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki), a także cukier biały (3/4 szklanki).


Krok 3

wymieszanie składników mokrych za pomocą rózgi kuchennej

Do miski wlewamy składniki mokre. Mieszamy je przez minutę za pomocą widelca czy trzepaczki.  


Krok 4

Dodanie składników suchych do mokrych

Wsypujemy suche składniki.  


Krok 5

mieszanie składników na babkę jogurtową za pomocą widelca

Całość mieszamy za pomocą widelca bardzo delikatnie – tylko do połączenia się składników.

Nie mieszamy ciasta zbyt długo.  


Krok 6

babka jogurtowa przed upieczeniem

Przelewamy je do keksówki o długości około 30-32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (ja zazwyczaj obkładam papierem spód i boki blaszki). Babkę pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni – w czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem czy oblać polewą czekoladową, lukrem itp.

Ja przygotowałam różowy lukier na bazie soku z rozmrożonych wiśni – do miseczki wsypałam cukier puder (ok. 100 g) i stopniowo dolewałam po łyżce intensywnego soku z rozmrożonych wiśni aż powstał gęsty, jednolity lukier. Jeżeli nie masz soku, to możesz użyć najzwyklejszej wody.

Po udekorowaniu wierzchu lukrem, dodatkowo powbijałam jeszcze pokrojone czekoladowe jajeczka. Smacznego! 


szybka babka jogurtowa

babka jogurtowa z różowym lukrem i jajeczkami czekoladowymi

Babka jogurtowa - widelcem mieszana

babka jogurtowa przepis

babka jogurtowa wilgotna

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 43

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
10 dni temu

Szybka, łatwa do wykonania i co najważniejsze pyszna babka. Polecam z całego serducha🥰

IMG_7532
Adrianna
Adrianna
10 dni temu

Wyszła pycha 😍

IMG_6320
Kornelia
Kornelia
14 dni temu

Na jaką inną mąkę można zamienić, żeby była szansa, że wyjdzie. Niestety pszennej nie mogę 😔 Pozdrawiam 🥰

Kulinarna Gosia
Kulinarna Gosia
16 dni temu

Super wygląda!

Marieta
Marieta
17 dni temu

Polecam 😍
Szybka, łatwa i smaczna 😊

IMG20240323184105
Klaudia
Klaudia
17 dni temu

Jeszcze gorąca ❤️ Wygląda przepysznie ! A pachnie w całym domu! ❤️

20240323_172925
Roksanak
Roksanak
17 dni temu

Przepyszna babka jogurtowa, jak dla mnie nie musi być już lukru , lukier dodaje uroku , prosty przepis zrobi to każdy, polecam ♥️

inbound1413191791905563231
Iza
Iza
18 dni temu

Jaka maślankę Pani poleca ?

Babka jogurtowa wilgotna

Jeżeli mam być szczera, to babki piekę tylko na święta, ponieważ moim zdaniem w tym okresie smakuje po prostu wyjątkowo. Co roku mam jednak problem, na które babki się zdecydować. Ostatnio nie miałam za wiele czasu, więc szukałam czegoś prostego do zrobienia. Ta wilgotna babka jogurtowa okazała się strzałem w dziesiątkę! Wychodzi puszysta, wilgotna, a przy tym ma delikatny smak. Jest tak smaczna i uniwersalna, że właściwie można podać ją na każdą okazję. Oprócz świąt rzecz jasna, to sprawdzi się też super na uroczystościach rodzinnych czy jako lekkie ciacho do popołudniowej kawusi. Ten przepis na babkę jogurtową doceni na pewno każdy miłośnik słodkości. Można podawać ją z różnymi dodatkami na wierzchu. Ja zdecydowałam się na lukier na bazie soku, ale równie dobrze może być to prostu cukier puder, czy polewa czekoladowa.

Szybka babka jogurtowa

Na święta z reguły jesteśmy trochę zabiegani z przygotowaniami, sprzątaniem, zakupami itd. i nie zawsze znajdujemy czas na wyszukane wypieki. Wtedy z pomocą przychodzi nam szybka babka jogurtowa. Całość przygotowania razem z pieczeniem nie powinna nam zająć dłużej niż godzinę, więc jest to naprawdę ekspresowy wypiek. Delikatna babka jogurtowa składa się z kilku prostych składników, które najczęściej mamy w swojej kuchni na codzień, więc odpadnie nam też bieganie po sklepach. Mimo swojej prostoty, to szybka babka wychodzi naprawdę rewelacyjna w smaku i jestem przekonana, że zrobi furorę na twoim świątecznym stole.

RozwińZwiń