Opis przepisu
Babka jogurtowa widelcem mieszana to chyba najłatwiejsza babka, jaką do tej pory piekłam. Mięciutka, puszysta i niezwykle smaczna. Można ją upiec w keksówce, jak i ozdobnej foremce do babek.
Jeżeli szukasz więcej ciekawych przepisów wielkanocnych, to zachęcam do odwiedzenia mojego wpisu Ciasta na Wielkanoc, a także do kategorii Przepisy na Wielkanoc. Mam nadzieję, że dzięki nim, Twoje święta będą smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej!
Przepis na: Babka jogurtowa – widelcem mieszana!
Porady na start
Pamiętaj, że tak jak przy każdym cieście jogurtowym (które jest bardzo narażone na uzyskanie zakalca) – składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a dodatkowo mieszamy ciasto jedynie do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie również może doprowadzić do zakalca.
W przepisie użyłam najzwyklejszej maślanki naturalnej, bo według mnie ciasto jest bardziej wilgotne. Jednak równie smaczne wychodzi z dodatkiem jogurtu naturalnego (w przypadku jogurtu naturalnego gęstego można go dodać około 300 g do ciasta).
Składniki:
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 120 g oleju
- 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (ok. 160 g)
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 100 g)
- ok. 4 łyżki wody lub soku z rozmrożonych malin/wiśni itp.
- garść czekoladowych jajeczek
Zobacz również:
Babka jogurtowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania mokrych składników.
Będą nam potrzebne jajka (3 duże), olej (120 g) oraz maślanka (250 g).
Krok 2
Osobno przygotowujemy sobie składniki suche – będzie nam potrzebna przesiana mąka pszenna (400 g), proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki), a także cukier biały (3/4 szklanki).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Nie mieszamy ciasta zbyt długo.
Krok 6
Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem czy oblać polewą czekoladową, lukrem itp.
Ja przygotowałam różowy lukier na bazie soku z rozmrożonych wiśni – do miseczki wsypałam cukier puder (ok. 100 g) i stopniowo dolewałam po łyżce intensywnego soku z rozmrożonych wiśni aż powstał gęsty, jednolity lukier. Jeżeli nie masz soku, to możesz użyć najzwyklejszej wody.
Po udekorowaniu wierzchu lukrem, dodatkowo powbijałam jeszcze pokrojone czekoladowe jajeczka. Smacznego!
Komentarze
A może być kefir zamiast maślanki?
Nie robiłam jej akurat z kefirem, ale powinno się udać 🙂
Szybka, łatwa do wykonania i co najważniejsze pyszna babka. Polecam z całego serducha🥰
Wyszła pycha 😍
Na jaką inną mąkę można zamienić, żeby była szansa, że wyjdzie. Niestety pszennej nie mogę 😔 Pozdrawiam 🥰
Ciasta jogurtowe robiłam jedynie na bazie mąki pszennej czy orkiszowej. Innych nie testowałam 🙂
Super wygląda!
Dzięki 🙂
Polecam 😍
Szybka, łatwa i smaczna 😊
Oooo rewelka! 🙂
Jeszcze gorąca ❤️ Wygląda przepysznie ! A pachnie w całym domu! ❤️
Wyszła świetnie! Smacznego 🙂
Przepyszna babka jogurtowa, jak dla mnie nie musi być już lukru , lukier dodaje uroku , prosty przepis zrobi to każdy, polecam ♥️
Dziękuję za zdjęcie, ekstra wyszła 😍 Bardzo się cieszę, że posmakowała ♥️
Jaka maślankę Pani poleca ?
Najczęściej korzystam z Mrągowskiej, ale nie zauważyłam też różnicy kiedy użyłam Pilos z Lidla 🙂 Ważne, żeby była naturalna.