Opis przepisu
Babka jogurtowa widelcem mieszana to chyba najłatwiejsza babka, jaką do tej pory piekłam. Mięciutka, puszysta i niezwykle smaczna. Można ją upiec w keksówce, jak i ozdobnej foremce do babek.
Jeżeli szukasz więcej ciekawych przepisów wielkanocnych, to zachęcam do odwiedzenia mojego wpisu Ciasta na Wielkanoc, a także do kategorii Przepisy na Wielkanoc. Mam nadzieję, że dzięki nim, Twoje święta będą smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej!
Przepis na: Babka jogurtowa – widelcem mieszana!
Porady na start
Pamiętaj, że tak jak przy każdym cieście jogurtowym (które jest bardzo narażone na uzyskanie zakalca) – składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a dodatkowo mieszamy ciasto jedynie do połączenia się składników. Zbyt długie mieszanie również może doprowadzić do zakalca.
W przepisie użyłam najzwyklejszej maślanki naturalnej, bo według mnie ciasto jest bardziej wilgotne. Jednak równie smaczne wychodzi z dodatkiem jogurtu naturalnego (w przypadku jogurtu naturalnego gęstego można go dodać około 300 g do ciasta).
Składniki:
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 120 g oleju
- 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (ok. 160 g)
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 100 g)
- ok. 4 łyżki wody lub soku z rozmrożonych malin/wiśni itp.
- garść czekoladowych jajeczek
Zobacz również:
Babka jogurtowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania mokrych składników.
Będą nam potrzebne jajka (3 duże), olej (120 g) oraz maślanka (250 g).
Krok 2
Osobno przygotowujemy sobie składniki suche – będzie nam potrzebna przesiana mąka pszenna (400 g), proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki), a także cukier biały (3/4 szklanki).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Nie mieszamy ciasta zbyt długo.
Krok 6
Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem czy oblać polewą czekoladową, lukrem itp.
Ja przygotowałam różowy lukier na bazie soku z rozmrożonych wiśni – do miseczki wsypałam cukier puder (ok. 100 g) i stopniowo dolewałam po łyżce intensywnego soku z rozmrożonych wiśni aż powstał gęsty, jednolity lukier. Jeżeli nie masz soku, to możesz użyć najzwyklejszej wody.
Po udekorowaniu wierzchu lukrem, dodatkowo powbijałam jeszcze pokrojone czekoladowe jajeczka. Smacznego!
Komentarze
Szybka, łatwa do wykonania i co najważniejsze pyszna babka. Polecam z całego serducha🥰
Wyszła pycha 😍
Na jaką inną mąkę można zamienić, żeby była szansa, że wyjdzie. Niestety pszennej nie mogę 😔 Pozdrawiam 🥰
Ciasta jogurtowe robiłam jedynie na bazie mąki pszennej czy orkiszowej. Innych nie testowałam 🙂
Super wygląda!
Dzięki 🙂
Polecam 😍
Szybka, łatwa i smaczna 😊
Oooo rewelka! 🙂
Jeszcze gorąca ❤️ Wygląda przepysznie ! A pachnie w całym domu! ❤️
Wyszła świetnie! Smacznego 🙂
Przepyszna babka jogurtowa, jak dla mnie nie musi być już lukru , lukier dodaje uroku , prosty przepis zrobi to każdy, polecam ♥️
Dziękuję za zdjęcie, ekstra wyszła 😍 Bardzo się cieszę, że posmakowała ♥️
Jaka maślankę Pani poleca ?
Najczęściej korzystam z Mrągowskiej, ale nie zauważyłam też różnicy kiedy użyłam Pilos z Lidla 🙂 Ważne, żeby była naturalna.