Piernik – najlepszy przepis!

4.7/5 (805 ocen)
Piernik to tradycyjny wypiek, którego już sam zapach przenosi nas w magiczny świat świąt. Wychodzi mięciutki i bardzo aromatyczny za sprawą przypraw korzennych. Co ważne można go przygotować 2 dni przed świętami lub nawet w samą Wigilię, ponieważ jest gotowy do jedzenia od razu po upieczeniu.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 45 min pieczenia

Piernik

Opis przepisu

Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na przyprawę do piernika)… Coś pysznego! Można powiedzieć, że to taki wilgotny, miodowy murzynek o cudownym korzennym smaku i zapachu, który wykonasz raz, dwa. Podajemy go nawet zaraz po jego upieczeniu!

Przepis na piernik

Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego czasu często do niego wracam. Wierzch polecam udekorować domową polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami. Jeśli szukasz na twardszy, tradycyjny piernik to polecam wypróbować piernik staropolski. Osobiście bardzo lubię także piernik świąteczny, z powidłami i masą grysikową.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów, to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepis na: Piernik – najlepszy przepis!

Składniki:

  • 120 g masła
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru białego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 280 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • ok. 50 g orzechów włoskich, pekan czy laskowych
Wyślij emailem

Piernik – najlepszy przepis krok po kroku


Krok 1

Składniki na piernik w rondelku - rozpuszczone masło, cukier, kakao, przyprawa do piernika, cynamon i miód.

Ten piernik jest mięciutki i gotowy do jedzenia zaraz po jego upieczeniu. Można go przygotować 1-2 dni przed świętami (lub nawet upiec w dzień Wigilii).

W rondelku rozpuszczamy masło (120 g). Po chwili wsypujemy cukier (150 g, biały lub brązowy). Mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki, extra ciemne), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki, ja użyłam domowej przyprawy do piernika), cynamon (1 płaska łyżeczka) oraz prawdziwy miód (4 łyżki, nie korzystam ze sztucznego miodu). Całość ponownie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu przez chwilkę (nie doprowadzamy do zagotowania). Zdejmujemy z palnika.


Krok 2

połączone składniki na piernik w rondelku

Wlewamy mleko  w temperaturze pokojowej (200 ml) oraz dodajemy powidła śliwkowe (3 łyżki).  


Krok 3

dodanie do masy mleka oraz powideł śliwkowych

Mieszamy za pomocą łyżki, tylko do połączenia się składników.  


Krok 4

przestudzona masa na piernik w rondelku

Odstawiamy na 5 minut, aby masa nieco przestygła.


Krok 5

ubite jajka w misce

Mieszamy jajka (4 małe sztuki lub 3 duże) za pomocą trzepaczki przez dosłownie minutę.


Krok 6

składniki na piernik w misce przed wymieszaniem

Do większej miski przekładamy przestudzoną masę z rondelka, mąkę pszenną np. tortową (280 g), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) oraz roztrzepane jajka.


Krok 7

wymieszana masa na piernik

Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki, tylko do połączenia się składników.


Krok 8

piernik przed upieczeniem w foremce

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika).


Krok 9

Piernik po upieczeniu na desce

Piernik odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml), nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Po chwili dodajemy posiekane czekolady (łącznie 150 g) i mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. 


Krok 10

Piernik udekorowany polewą czekoladową, orzechami oraz laską cynamonu

Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami (mogą być włoskie, pekan, czy nerkowca). Jeśli chcesz to zamiast orzechów użyj podprażone płatki migdałowe.

Ten piernik jest przepyszny i mięciutki od razu po jego przestygnięciu. Ładnie się kroi, ale najlepiej włożyć go na chwilkę do lodówki, aby polewa zastygła.

Zapraszam do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie – w tym wpisie znajdziesz sporo słodkich inspiracji. Polecam także obejrzeć bardzo podobny przepis – piernik świąteczny przełożony masą grysikową oraz powidłami.


Piernik przepis

Piernik najlepszy przepis

Piernik

prosty przepis na piernik

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 805

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
70 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maggi
Maggi
5 miesięcy temu

Jakby się ktoś zastanawiał to na mleku sojowo-owsianym też wychodzi wspaniały 😍

Olcik
Olcik
5 miesięcy temu

Witam,czy zamiast powideł można dodać dżem truskawkowy lub morelowy? Dziękuję za odpowiedź ❤️😊

Nataliamalinska
Natalia
5 miesięcy temu

Piernik wychodzi idealny. Jest bardzo prosty w przygotowaniu , przesyłam zdjęcie wykonanego piernika przez dzieci na wigilię przedszkolną.

FB_IMG_1703008806331.jpg
Marta
Marta
5 miesięcy temu

Witam 🙂
Czy można w tym pierniku pominąć powidła ?:)
Dziękuję za odpowiedź !

Ania
Ania
5 miesięcy temu

A czy mogę zrobić go w normalnej blaszce? Też tak ładnie wyrośnie? Tylko jaka wtedy ilość składników wziąć 😀 będę wdzięczna za odpowiedź

Aleksandra
Aleksandra
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ania

Drugi rok z rzędu robię w prostokątnej blaszce i wychodzi super 😄 robię z podwójnej porcji i piekę według przepisu. Środek jest trochę wyżej ale w według mnie w niczym to nie przeszkadza

Ania
Ania
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

No racja, keksowka też normalna blaszka:) chodziło mi właśnie o prostokątna. To nic, będę próbować w keksowce. Dziękuję za odpowiedź 🙂

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Czy można upiec używając termoobiegu? Niestety, ale mój piekarnik chyba nie dopieka w opcji góra -dól. Jeśli można , to jaka ma być temperatura i czas pieczenia?

Ela
Ela
5 miesięcy temu

Piernik bardzo pyszny. 😋 Bardzo dokładny przepis. Dzięki

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Jest pyszny. Wyszedł piękny (robila moja 16 letnia córka)

20231209_154306.jpg
Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Raz upiekłam go mieszając trzepaczką i wyszedł trochę zakalec ale wyrósł. Drugi raz mikserem i wyszedł ok ale nie wyrósł. Dlaczego po zmiksowaniu składników nie wyrasta?

Paweł
Paweł
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Iwona

U mnie też straszny zakalec wyszedł. Piekłem 2 godziny bo ciągle ciasto było mokre i nie nadawało się do jedzenia aż się spalił ale w środku i tak mokra pulpa wyszła.

Dominika
Dominika
1 rok temu

Piernik robilam z podwojna ilością bo mialy byc dwa. Balam sie ale wyszly. Jeden mniejszy drugi większy ale to widać jakie sa blaszki. Jedna była szersza druga wezsza. W smaku w niczym sie nie różniły. Jak najbardziej przepis idealny😀

IMG_20221223_191511_445.jpg
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Najlepszy piernik! Wychodzi przepyszny, piekłam kilka razy i za każdym razem znika ekspresowo ❤️

Małgosia
Małgosia
1 rok temu

Witam. Co zrobiłam źle, że piernik podczas pieczenia pękł z boku i wylał się z blaszki na spod piekarnika? 🙁 z wierzchu już “upieczony” a środek plynny zaczał się wylewać…

Anna
Anna
1 rok temu

Za duża ilość ciasta na tak małą formę jak podano 26 cm .zrobiłam w blaszce 35×11 i było jak w sam raz. Keksową stanowczo za mała.

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Opis nie kłamie, to jest najlepszy przepis na piernik! Nawet osoba, która nie ma ręki do ciast poradzi sobie z tym ciastem. W smaku rewelacja, nie można się oprzeć ☺️.

Edyta
Edyta
1 rok temu

Robiłam dwa razy, wszystkie składniki w pokojowej temperaturze i wyszedł zakalec. Co robię nie tak?

Paulina
Paulina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Edyta

A przesiała Pani kakao i mąkę ? Często tak mam że jak nie przesieje przez sito to zakalec

Kati
Kati
1 rok temu

Witam.
Piernik przepyszny, zasługa mojego syna 13 lat. Robił sam pierwszy raz.
Dzisiaj robię na wigilię do szkoły.
Dziękuję za przepis😊
Spokojnych ,smacznych i zdrowych świąt życzę 🎄🤶

JoannaW
JoannaW
1 rok temu

Naprawdę….NAJ
najlepszy, najszybszy, najsmaczniejszy piernik. Juz drugi w ten Advent. Krok po kroku, dobrze opisany…a Asi z po prostu pycha życzę wesołych świąt i trzymam kciuki

Monika
Monika
1 rok temu

Polecam bardzo pyszne ciasto, wprawdzie zamiast powideł śliwkowych dodaje morelowe, bo we Fr śliwkowych nie znalazlam😉wychodzi pyszne, dzis pieke trzeci raz. Dziekuje za przepis😊

Sandra
Sandra
1 rok temu
W odpowiedzi do  Monika

Tez mam ten problem Pani Moniko . Pozdrawiam z okolic Lyon , dzis też sprubuję zrobic ten piernik z przepisu Pani Asi…😊

Renata
Renata
1 rok temu

Super przepis. Polecam

inbound6409553370060617894.jpg
Anna
Anna
1 rok temu

Bardzo prosty przepis. Polecam 🙂

IMG_20211201_214420_447.jpg
Ula
Ula
2 lat temu

Przepyszny! Szybki i prosty w przygotowaniu. Mąż zachwycony smakiem będę często go piec!

20220325_195957.jpg
dzasta
dzasta
2 lat temu

Ile poleży taki piernik? Zastanawiam się na ile dni przed świetami można go upiec

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  dzasta

Najbezpieczniej 3-4 dni wcześniej 🙂

Angela
Angela
2 lat temu

Kakao ciemne gorzkie czy zwykle ?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Angela

Kakao ciemne zwykłe niesłodzone 🙂 Takie jak to:comment image

Klaudia
Klaudia
3 lat temu

Wyszedł idealny, a mam dwie lewe ręce do ciast i zawsze wychodzi zakalec, albo bez smaku, raz wyszło słone. A ten mięciutki pachnący wyrośnięty <3 przepis perfekcyjny

Karolina Śpiewak
Karolina Śpiewak
3 lat temu

Czy można go zrobić na kilka dni przed świętami, np dziś czy lepiej poczekać do środy?

marika
marika
3 lat temu

pierniki zawsze robię na oliwie nie maśle. najlepiej extra virgin smakowej ( cytrynowej albo pomarańczowej), fajnie podkręca smak 🙂 a miód prosto z pasieki ojca 🙂 to mój sekret

Julia Kjulia
Julia Kjulia
3 lat temu

będę próbować piec swój pierwszy piernik! zobaczymy jak wyjdzie 🙂 ;proszę trzymać kciuki!

Magda
Magda
3 lat temu

Czy można dodać brązowy cukier zamiast białego ?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Magda

Tak jak najbardziej można 🙂

Julia Kjulia
Julia Kjulia
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

a nie zmieni to smaku???

Edyta DD
Edyta DD
4 lat temu

Idealny przepis na piernika 😀 puszysty, mieciutki i za kazdym razem mi wyszedł 🙂 Rzadko komentuje przepisy, ale w tym przypadku zrobię wyjątek

Artur
Artur
4 lat temu

Nawet ja sobie poradzilem z tym piernikiem. Cos pysznego i bardzo prostego, nawet dla totalnego amatora ciast.

Krysia
Krysia
4 lat temu

A pomyslec, ze do tej pory zawszde piekłam murzynka, bo bałam się, że pierniki mi nie wyjdą 😛 Wyszedł idealny za pierwszym razem, a wszystkim tak smakował, ze pierwszy raz piszę Ci komentarz 🙂 tzn zawsze mi wychodzą przepisy z twojego bloga, ale ten piernik to mój nr 1 jak do tej pory

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Od świat upieklam ten piernik 4 razy, bo tak smakuje mojemu synowi i mężowi! Najlepszy przepis na swiecie <3 dzięki

Madzia
Madzia
4 lat temu

To najlepszy przepis na piernik jaki kiedykowliek piekłam… Moja mama twierdziła, że jej pierniki ze starych zeszytów wychodzą lepsze i zrobiłyśmy zawody na Świeta na lepszego piernika i jednoglosnie wygrałam 🙂 Wtedy moja mama się też przekonała i sama go upiekła wczoraj – już chyba nie przerzucimy się na inny przepis. Pozdrawiamy z Katowic!

Gosc
Gosc
4 lat temu

Robiłam ten piernik na te święta i rzeczywiście jest taki jak Pani opisuje…pyszny ,rozpływa się w ustach…

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Gosc

Dziękuję ślicznie za tak miły komentarz 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Katarzyna Staszek
Katarzyna Staszek
4 lat temu

Piernik wygląda pierwsza klasa i na pewno też tak smakuje. Ja na stole wigilijnym oprócz piernika planuję pierniczki antystresowe:) Przepis na: https://www.inwentadom.pl/p… Myślę, że jedno będzie dla ciała a drugie dla duszy;)

Bogusia
Bogusia
4 lat temu

Upiekłam i własnie z całą rodziną spróbowałam. Bardzo dobry piernik. Zamiast powideł śliwkowych, bo niestety nie mam, dodałam domowej roboty dżem figowy. Przepis godny polecenia. Dziekuje i pozdrawiam

Prawdziwy piernik z polewą czekoladową

Szukasz sprawdzonego przepisu na prawdziwy piernik? Dobrze trafiłaś! Z tego przepisu piernik wychodzi mięciutki, rozpływający się w ustach, pięknie pachnie przyprawami korzennymi i jest po prostu pyszny 🙂 Ciasto piernikowe jest bardzo aromatyczne i daje duże możliwości dekoracji, dlatego w każdej książce kucharskiej znajdziemy inny przepis. U mnie na górę piernika najczęściej idzie polewa czekoladowa i orzechy, ale wierzch ciasta możesz ozdobić jak tylko chcesz! Piernik będzie się również pięknie prezentować, jak na polewę dodasz posiekane bakalie, udekorujesz marcepanem lub suszonymi śliwkami. Jeżeli szukasz innych przepisów na święta, to wypróbuj koniecznie przepis na staropolski piernik oraz pierniczki świąteczne.

Jak zrobić ciasto na piernik?

Ok pewnie zastanawiasz się w takim razie jak zrobić ciasto na piernik? Wystarczy, że w garnku rozpuścimy masło i wymieszamy je z cukrem, kakao, miodem, przyprawą do piernika, cynamonem, powidłami śliwkowymi i mlekiem. Następnie jajka roztrzepujemy w miseczce, a do większej miski przekładamy przygotowaną masę, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.

Jak upiec piernik idealny?

Nasze ciasto piernikowe przekładamy do keksówki lub innej foremki i pieczemy przez 45 min w temp. 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, bo podczas pieczenia zapach może wywołać ślinotok 🙂 Następnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą z kremówką oraz posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Teraz już wiesz jak upiec piernik! Jeżeli nie masz dość pieczenia, to możesz przy okazji zrobić pierniczki 🙂

Przepis na najlepszy piernik

Powyższy przepis na najlepszy piernik jest naprawdę prosty. Wystarczy, że będziesz wykonywała moje wskazówki krok po kroku, a zobaczysz, że w kilka chwil przygotujesz idealny wypiek 🙂 Jeżeli tylko masz ochotę, to po upieczeniu możesz przekroić piernik świąteczny na pół i posmarować dżemem, przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą orzechową. Moim zdaniem w każdej wersji piernik wychodzi przepyszny! Pamiętaj, aby po przygotowaniu odstawić go w chłodne miejsce lub umieścić w lodówce. Piernik będzie wtedy pyszny jeszcze przez 3-4 dni, chociaż z doświadczenia wiem, że rzadko kiedy tak długo potrafi się uchować 🙂

RozwińZwiń