Murzynki i piernikiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Piernik – najlepszy przepis!

Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi…

Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego czasu często wracam do niego wracam. Wierzch polecam udekorować domową polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Miód wielokwiatowy manufaktura wielkopolska

Obowiązkowym składnikiem świątecznego wypieku jest miód. Do mojego piernika użyłam miodu wielokwiatowego firmy Manufaktura Wielkopolska. Ten słodki miód powstaje według tradycyjnych, regionalnych receptur. Zbierany, rozlewany i przechowywany w odpowiednich warunkach nie traci właściwości smakowych i odżywczych. W 100% naturalny miód wielokwiatowy, który pozbawiony jest sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru. Idealnie się sprawdza do wszelkich wypieków czy deserów.

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 55 min

Przepis na: Piernik

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g cukru białego
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych

Składniki na piernik
Krok 1 

W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.


Składniki na piernik świąteczna
Krok 2 

Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.  


przygotowanie piernika świątecznego
Krok 3 

Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


Piernik w keksówce
Krok 4 

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!


Piernik świąteczny

Najlepszy przepis na piernik

Jak upiec piernik?

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Piernik świąteczny

Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż? Szukasz sprawdzonego przepisu na piernik świąteczny? Dobrze trafiłaś! 🙂 Piernik świąteczny jest obowiązkową pozycją w moim planie przygotowywania potraw na święta. Z powyższego przepisu piernik wychodzi bardzo mięciutki, rozpływa się w ustach i pięknie pachnie przyprawami korzennymi. Jeżeli szukasz innych przepisów na święta, to wypróbuj koniecznie przepis na staropolski piernik oraz pierniczki świąteczne.

Jak upiec piernik?

Ok pewnie zastanawiasz się w takim razie jak upiec piernik? Wystarczy że w garnku rozpuścimy masło i wymieszamy je z cukrem, kakao, miodem, przyprawą do piernika, cynamonem, powidłami śliwkowymi i mlekiem. Następnie jajka roztrzepujemy w miseczce, a do większej miski przekładamy przygotowaną masę, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Całość przekładamy do keksówki lub innej foremki i pieczemy przez 45 min. Uwaga bo podczas pieczenia zapach może wywołać ślinotok 🙂 Następnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą z kremówką oraz posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Teraz już wiesz jak upiec piernik na święta! Mam nadzieję, że ten przepis zagości u Ciebie w te święta.

Przepis na najlepszy piernik

Powyższy przepis na najlepszy piernik jest naprawdę prosty. Wystarczy, że będziesz wykonywała moje wskazówki krok po kroku, a zobaczysz, że w kilka chwil przygotujesz idealny wypiek na święta 🙂 Jeżeli tylko masz ochotę to po upieczeniu możesz przekroić piernik świąteczny na pół i posmarować dżemem lub ulubionymi powidłami. Wierzch możesz za to udekorować lukrem i orzechami. Inwencję twórczą pozostawiam tobie! 🙂

Close