
Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi…
Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego czasu często wracam do niego wracam. Wierzch polecam udekorować domową polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami.
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).
Obowiązkowym składnikiem świątecznego wypieku jest miód. Do mojego piernika użyłam miodu wielokwiatowego firmy Manufaktura Wielkopolska. Ten słodki miód powstaje według tradycyjnych, regionalnych receptur. Zbierany, rozlewany i przechowywany w odpowiednich warunkach nie traci właściwości smakowych i odżywczych. W 100% naturalny miód wielokwiatowy, który pozbawiony jest sztucznych dodatków, konserwantów oraz cukru. Idealnie się sprawdza do wszelkich wypieków czy deserów.
Ebook Charytatywny
Szukasz dodatkowych świątecznych inspiracji? Wydałam 23.11.20 r. Ebooka Charytatywnego, z którego cały dochód idzie na prezenty mikołajkowe dla dzieci z Domów Dziecka (koszt 5 zł). Znajdziesz w nim 15 przepisów na świąteczne słodkości!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 55 min
Przepis na: Piernik
Składniki:
- 150 g masła
- 200 g cukru białego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych
W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.
Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!