Opis przepisu
Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na przyprawę do piernika)… Coś pysznego! Można powiedzieć, że to taki wilgotny, miodowy murzynek o cudownym korzennym smaku i zapachu, który wykonasz raz, dwa. Podajemy go nawet zaraz po jego upieczeniu!
Przepis na piernik
Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego czasu często do niego wracam. Wierzch polecam udekorować domową polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami. Jeśli szukasz na twardszy, tradycyjny piernik to polecam wypróbować piernik staropolski. Osobiście bardzo lubię także piernik świąteczny, z powidłami i masą grysikową.
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów, to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).
Przepis na: Piernik – najlepszy przepis!
Składniki:
- 120 g masła
- 3 płaskie łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru białego
- 200 ml mleka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 280 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- ok. 50 g orzechów włoskich, pekan czy laskowych
Zobacz również:
Piernik – najlepszy przepis krok po kroku
Krok 1
Ten piernik jest mięciutki i gotowy do jedzenia zaraz po jego upieczeniu. Można go przygotować 1-2 dni przed świętami (lub nawet upiec w dzień Wigilii).
W rondelku rozpuszczamy masło (120 g). Po chwili wsypujemy cukier (150 g, biały lub brązowy). Mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki, extra ciemne), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki, ja użyłam domowej przyprawy do piernika), cynamon (1 płaska łyżeczka) oraz prawdziwy miód (4 łyżki, nie korzystam ze sztucznego miodu). Całość ponownie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu przez chwilkę (nie doprowadzamy do zagotowania). Zdejmujemy z palnika.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Piernik odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml), nie doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika. Po chwili dodajemy posiekane czekolady (łącznie 150 g) i mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej.
Krok 10
Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami (mogą być włoskie, pekan, czy nerkowca). Jeśli chcesz to zamiast orzechów użyj podprażone płatki migdałowe.
Ten piernik jest przepyszny i mięciutki od razu po jego przestygnięciu. Ładnie się kroi, ale najlepiej włożyć go na chwilkę do lodówki, aby polewa zastygła.
Zapraszam do wypróbowania moich innych ciast na Boże Narodzenie – w tym wpisie znajdziesz sporo słodkich inspiracji. Polecam także obejrzeć bardzo podobny przepis – piernik świąteczny przełożony masą grysikową oraz powidłami.
Komentarze
Jakby się ktoś zastanawiał to na mleku sojowo-owsianym też wychodzi wspaniały 😍
Cieszę się 🙂
Witam,czy zamiast powideł można dodać dżem truskawkowy lub morelowy? Dziękuję za odpowiedź ❤️😊
Dżem truskawkowy do piernika? Nieee… Chodzi o podkreślenie jego smaku gęstymi powidłami śliwkowymi.
Piernik wychodzi idealny. Jest bardzo prosty w przygotowaniu , przesyłam zdjęcie wykonanego piernika przez dzieci na wigilię przedszkolną.
Ślicznie dziękuję za miły komentarz i zdjęcie! Cieszę się, że smakował 🙂
Witam 🙂
Czy można w tym pierniku pominąć powidła ?:)
Dziękuję za odpowiedź !
Ostatecznie można, ale nie widzę sensu usuwania tego składnika 🙂 One fajniej podkreślają jego smak.
A czy mogę zrobić go w normalnej blaszce? Też tak ładnie wyrośnie? Tylko jaka wtedy ilość składników wziąć 😀 będę wdzięczna za odpowiedź
Drugi rok z rzędu robię w prostokątnej blaszce i wychodzi super 😄 robię z podwójnej porcji i piekę według przepisu. Środek jest trochę wyżej ale w według mnie w niczym to nie przeszkadza
Super!
A ja mam nienormalną blaszkę?? 😛 Tak na serio to raczej wypiek do keksówki, a nie prostokątnej blaszki, bo ciężko będzie uzyskać równe ciasto (raczej będzie na środku dość wysokie, a boki niskie 🙂
No racja, keksowka też normalna blaszka:) chodziło mi właśnie o prostokątna. To nic, będę próbować w keksowce. Dziękuję za odpowiedź 🙂
Życzę udanych wypieków! ❤️
Czy można upiec używając termoobiegu? Niestety, ale mój piekarnik chyba nie dopieka w opcji góra -dól. Jeśli można , to jaka ma być temperatura i czas pieczenia?
Pani lepiej zna swój piekarnik niż ja… Trzeba piec jak jest w przepisie, ewentualnie 10 stopni mniej i po prostu piec do suchego patyczka, bo ja nie jestem w stanie Pani odpowiedzieć dokładnie na Pani pytanie.
Piernik bardzo pyszny. 😋 Bardzo dokładny przepis. Dzięki
Dzięki za miłe słowa!
Jest pyszny. Wyszedł piękny (robila moja 16 letnia córka)
Wyszedł super – proszę przekazać córce gratulacje 🙂 Ja też szybko zaczęłam piec, może i ona się wkręci w dogadzanie najbliższym. Pozdrawiam
Raz upiekłam go mieszając trzepaczką i wyszedł trochę zakalec ale wyrósł. Drugi raz mikserem i wyszedł ok ale nie wyrósł. Dlaczego po zmiksowaniu składników nie wyrasta?
U mnie też straszny zakalec wyszedł. Piekłem 2 godziny bo ciągle ciasto było mokre i nie nadawało się do jedzenia aż się spalił ale w środku i tak mokra pulpa wyszła.
Czyli został źle przygotowany. Jak może po 2 godzinach być ciasto nieupieczone? W takim razie wyszedł ewidentny zakalec…
Nie wiem skąd te problemy.. Nie miałam nigdy takich przypadków jak opisane w Pani komentarzu.
Piernik robilam z podwojna ilością bo mialy byc dwa. Balam sie ale wyszly. Jeden mniejszy drugi większy ale to widać jakie sa blaszki. Jedna była szersza druga wezsza. W smaku w niczym sie nie różniły. Jak najbardziej przepis idealny😀
Cieszę się 🙂
Najlepszy piernik! Wychodzi przepyszny, piekłam kilka razy i za każdym razem znika ekspresowo ❤️
Witam. Co zrobiłam źle, że piernik podczas pieczenia pękł z boku i wylał się z blaszki na spod piekarnika? 🙁 z wierzchu już “upieczony” a środek plynny zaczał się wylewać…
Witam, a jakiej foremki Pani użyła? W keksówce jest niemożliwe, aby wylał się piernik, ani żadna inna masa.
Za duża ilość ciasta na tak małą formę jak podano 26 cm .zrobiłam w blaszce 35×11 i było jak w sam raz. Keksową stanowczo za mała.
Ale to też zależy od szerokości keksówki… 🙂
Opis nie kłamie, to jest najlepszy przepis na piernik! Nawet osoba, która nie ma ręki do ciast poradzi sobie z tym ciastem. W smaku rewelacja, nie można się oprzeć ☺️.
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Robiłam dwa razy, wszystkie składniki w pokojowej temperaturze i wyszedł zakalec. Co robię nie tak?
A przesiała Pani kakao i mąkę ? Często tak mam że jak nie przesieje przez sito to zakalec
Ale w tym przepisie nawet nie trzeba używać miksera, bo wystarczy trzepaczką wymieszać składniki… To taki nieco przerobiony klasyczny murzynek z dodatkiem przyprawy do piernika, więc niestety coś poszło nie tak w trakcie przygotowywania ciasta.
A czy użyła Pani rózgi tak jak w przepisie, czy miksera? Bo może za długo Pani miesza składniki.
Witam.
Piernik przepyszny, zasługa mojego syna 13 lat. Robił sam pierwszy raz.
Dzisiaj robię na wigilię do szkoły.
Dziękuję za przepis😊
Spokojnych ,smacznych i zdrowych świąt życzę 🎄🤶
Witam, no to superowo! ❤️ Może rośnie właśnie jakiś zdolny cukiernik 😊 Cieszę się, że smakuje i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt! ❤️
Naprawdę….NAJ
najlepszy, najszybszy, najsmaczniejszy piernik. Juz drugi w ten Advent. Krok po kroku, dobrze opisany…a Asi z po prostu pycha życzę wesołych świąt i trzymam kciuki
No to bardzo mi miło to czytać ❤ Również życzę Wesołych Świąt! 🙂 Ma Pani już wybrane jakies przepisy z mojego bloga, które będzie robiła na święta?
Polecam bardzo pyszne ciasto, wprawdzie zamiast powideł śliwkowych dodaje morelowe, bo we Fr śliwkowych nie znalazlam😉wychodzi pyszne, dzis pieke trzeci raz. Dziekuje za przepis😊
Tez mam ten problem Pani Moniko . Pozdrawiam z okolic Lyon , dzis też sprubuję zrobic ten piernik z przepisu Pani Asi…😊
A to ciekawe, że we Francji nie ma powideł 🙂 No to super, że z morelami też super smakuje 🙂
Super przepis. Polecam
Superowy wyszedł! ❤️
Bardzo prosty przepis. Polecam 🙂
Piękny wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 😊
Przepyszny! Szybki i prosty w przygotowaniu. Mąż zachwycony smakiem będę często go piec!
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Dziękuję za zdjęcie, piękny wyszedł 🙂
Ile poleży taki piernik? Zastanawiam się na ile dni przed świetami można go upiec
Najbezpieczniej 3-4 dni wcześniej 🙂
Kakao ciemne gorzkie czy zwykle ?
Kakao ciemne zwykłe niesłodzone 🙂 Takie jak to:
Wyszedł idealny, a mam dwie lewe ręce do ciast i zawsze wychodzi zakalec, albo bez smaku, raz wyszło słone. A ten mięciutki pachnący wyrośnięty <3 przepis perfekcyjny
Czy można go zrobić na kilka dni przed świętami, np dziś czy lepiej poczekać do środy?
pierniki zawsze robię na oliwie nie maśle. najlepiej extra virgin smakowej ( cytrynowej albo pomarańczowej), fajnie podkręca smak 🙂 a miód prosto z pasieki ojca 🙂 to mój sekret
będę próbować piec swój pierwszy piernik! zobaczymy jak wyjdzie 🙂 ;proszę trzymać kciuki!
Czy można dodać brązowy cukier zamiast białego ?
Tak jak najbardziej można 🙂
a nie zmieni to smaku???
Idealny przepis na piernika 😀 puszysty, mieciutki i za kazdym razem mi wyszedł 🙂 Rzadko komentuje przepisy, ale w tym przypadku zrobię wyjątek
Nawet ja sobie poradzilem z tym piernikiem. Cos pysznego i bardzo prostego, nawet dla totalnego amatora ciast.
A pomyslec, ze do tej pory zawszde piekłam murzynka, bo bałam się, że pierniki mi nie wyjdą 😛 Wyszedł idealny za pierwszym razem, a wszystkim tak smakował, ze pierwszy raz piszę Ci komentarz 🙂 tzn zawsze mi wychodzą przepisy z twojego bloga, ale ten piernik to mój nr 1 jak do tej pory
Od świat upieklam ten piernik 4 razy, bo tak smakuje mojemu synowi i mężowi! Najlepszy przepis na swiecie <3 dzięki
To najlepszy przepis na piernik jaki kiedykowliek piekłam… Moja mama twierdziła, że jej pierniki ze starych zeszytów wychodzą lepsze i zrobiłyśmy zawody na Świeta na lepszego piernika i jednoglosnie wygrałam 🙂 Wtedy moja mama się też przekonała i sama go upiekła wczoraj – już chyba nie przerzucimy się na inny przepis. Pozdrawiamy z Katowic!
Robiłam ten piernik na te święta i rzeczywiście jest taki jak Pani opisuje…pyszny ,rozpływa się w ustach…
Dziękuję ślicznie za tak miły komentarz 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Piernik wygląda pierwsza klasa i na pewno też tak smakuje. Ja na stole wigilijnym oprócz piernika planuję pierniczki antystresowe:) Przepis na: https://www.inwentadom.pl/p… Myślę, że jedno będzie dla ciała a drugie dla duszy;)
Upiekłam i własnie z całą rodziną spróbowałam. Bardzo dobry piernik. Zamiast powideł śliwkowych, bo niestety nie mam, dodałam domowej roboty dżem figowy. Przepis godny polecenia. Dziekuje i pozdrawiam