CiastaPiernikiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Piernik – najlepszy przepis!

Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na przyprawę do piernika)… Coś pysznego! Można powiedzieć, że to taki wilgotny, miodowy murzynek o cudownym korzennym smaku i zapachu, który wykonasz raz, dwa. Podajemy go nawet zaraz po jego upieczeniu!

Przepis na piernik

Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego czasu często do niego wracam. Wierzch polecam udekorować domową polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami. Jeśli szukasz na twardszy, tradycyjny piernik to polecam wypróbować piernik staropolski. Osobiście bardzo lubię także piernik świąteczny, z powidłami i masą grysikową.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów, to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 10 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 55 min

Przepis na: Piernik

Składniki:

  • 120 g masła
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 160 g cukru białego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 280 g mąki pszennej

Dodatkowo:


Składniki na piernik
Krok 1 

W rondelku rozpuszczamy masło (120 g). Po chwili wsypujemy cukier (160 g), mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki), cynamon (1 łyżeczka) oraz miód (4 łyżki). Całość ponownie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu przez chwilkę (nie doprowadzamy do zagotowania). Zdejmujemy z palnika.


Masa na ciasto na piernika
Krok 2 

Wlewamy mleko (200 ml) oraz dodajemy powidła śliwkowe (3 łyżki). Mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na 5 minut, aby masa nieco przestygła.  


Przygotowania piernika idealnego
Krok 3 

Jajka (3 duże lub 4 małe) roztrzepujemy w miseczce.


Przygotowanie piernika krok po kroku
Krok 4 

Mieszamy jajka za pomocą trzepaczki przez minutę.


Składniki na idealnego piernika
Krok 5 

Do większej miski przekładamy masę z rondelka, mąkę pszenną (280 g), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) oraz roztrzepane jajka.


sprawdzony przepis na piernik
Krok 6 

Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.


Piernik w keksówce
Krok 7 

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).


Ciasto na piernik
Krok 8 

Polewę czekoladową przygotowujemy jak nasz piernik nieco przestygnie. Polecam Wam mój sprawdzony przepis na polewę czekoladową (klik>>).

Po przestygnięciu piernika polewamy go polewą czekoladową, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!!


Przepis na piernik idealny

 

Prosty przepis na piernik

Jak upiec piernik?

Jak zrobić piernik

Jak zrobić ciasto na piernik

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 539

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
22 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ula
2 miesięcy temu

Przepyszny! Szybki i prosty w przygotowaniu. Mąż zachwycony smakiem będę często go piec!

dzasta
5 miesięcy temu

Ile poleży taki piernik? Zastanawiam się na ile dni przed świetami można go upiec

Po Prostu Pycha
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  dzasta

Najbezpieczniej 3-4 dni wcześniej 🙂

Klaudia
1 rok temu

Wyszedł idealny, a mam dwie lewe ręce do ciast i zawsze wychodzi zakalec, albo bez smaku, raz wyszło słone. A ten mięciutki pachnący wyrośnięty <3 przepis perfekcyjny

Karolina Śpiewak
1 rok temu

Czy można go zrobić na kilka dni przed świętami, np dziś czy lepiej poczekać do środy?

marika
1 rok temu

pierniki zawsze robię na oliwie nie maśle. najlepiej extra virgin smakowej ( cytrynowej albo pomarańczowej), fajnie podkręca smak 🙂 a miód prosto z pasieki ojca 🙂 to mój sekret

Julia Kjulia
1 rok temu

będę próbować piec swój pierwszy piernik! zobaczymy jak wyjdzie 🙂 ;proszę trzymać kciuki!

Magda
1 rok temu

Czy można dodać brązowy cukier zamiast białego ?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Magda

Tak jak najbardziej można 🙂

Julia Kjulia
1 rok temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

a nie zmieni to smaku???

Edyta DD
2 lat temu

Idealny przepis na piernika 😀 puszysty, mieciutki i za kazdym razem mi wyszedł 🙂 Rzadko komentuje przepisy, ale w tym przypadku zrobię wyjątek

Artur
2 lat temu

Nawet ja sobie poradzilem z tym piernikiem. Cos pysznego i bardzo prostego, nawet dla totalnego amatora ciast.

Krysia
2 lat temu

A pomyslec, ze do tej pory zawszde piekłam murzynka, bo bałam się, że pierniki mi nie wyjdą 😛 Wyszedł idealny za pierwszym razem, a wszystkim tak smakował, ze pierwszy raz piszę Ci komentarz 🙂 tzn zawsze mi wychodzą przepisy z twojego bloga, ale ten piernik to mój nr 1 jak do tej pory

Ewelina
2 lat temu

Od świat upieklam ten piernik 4 razy, bo tak smakuje mojemu synowi i mężowi! Najlepszy przepis na swiecie <3 dzięki

Madzia
2 lat temu

To najlepszy przepis na piernik jaki kiedykowliek piekłam… Moja mama twierdziła, że jej pierniki ze starych zeszytów wychodzą lepsze i zrobiłyśmy zawody na Świeta na lepszego piernika i jednoglosnie wygrałam 🙂 Wtedy moja mama się też przekonała i sama go upiekła wczoraj – już chyba nie przerzucimy się na inny przepis. Pozdrawiamy z Katowic!

Gosc
2 lat temu

Robiłam ten piernik na te święta i rzeczywiście jest taki jak Pani opisuje…pyszny ,rozpływa się w ustach…

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Gosc

Dziękuję ślicznie za tak miły komentarz 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Katarzyna Staszek
2 lat temu

Piernik wygląda pierwsza klasa i na pewno też tak smakuje. Ja na stole wigilijnym oprócz piernika planuję pierniczki antystresowe:) Przepis na: https://www.inwentadom.pl/p… Myślę, że jedno będzie dla ciała a drugie dla duszy;)

Bogusia
2 lat temu

Upiekłam i własnie z całą rodziną spróbowałam. Bardzo dobry piernik. Zamiast powideł śliwkowych, bo niestety nie mam, dodałam domowej roboty dżem figowy. Przepis godny polecenia. Dziekuje i pozdrawiam

Angela
5 miesięcy temu

Kakao ciemne gorzkie czy zwykle ?

5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Angela

Kakao ciemne zwykłe niesłodzone 🙂 Takie jak to:comment image

Prawdziwy piernik z polewą czekoladową

Szukasz sprawdzonego przepisu na prawdziwy piernik? Dobrze trafiłaś! Z tego przepisu piernik wychodzi mięciutki, rozpływający się w ustach, pięknie pachnie przyprawami korzennymi i jest po prostu pyszny 🙂 Ciasto piernikowe jest bardzo aromatyczne i daje duże możliwości dekoracji, dlatego w każdej książce kucharskiej znajdziemy inny przepis. U mnie na górę piernika najczęściej idzie polewa czekoladowa i orzechy, ale wierzch ciasta możesz ozdobić jak tylko chcesz! Piernik będzie się również pięknie prezentować, jak na polewę dodasz posiekane bakalie, udekorujesz marcepanem lub suszonymi śliwkami. Jeżeli szukasz innych przepisów na święta, to wypróbuj koniecznie przepis na staropolski piernik oraz pierniczki świąteczne.

Jak zrobić ciasto na piernik?

Ok pewnie zastanawiasz się w takim razie jak zrobić ciasto na piernik? Wystarczy, że w garnku rozpuścimy masło i wymieszamy je z cukrem, kakao, miodem, przyprawą do piernika, cynamonem, powidłami śliwkowymi i mlekiem. Następnie jajka roztrzepujemy w miseczce, a do większej miski przekładamy przygotowaną masę, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka.

Jak upiec piernik idealny?

Nasze ciasto piernikowe przekładamy do keksówki lub innej foremki i pieczemy przez 45 min w temp. 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, bo podczas pieczenia zapach może wywołać ślinotok 🙂 Następnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą z kremówką oraz posypujemy pokrojonymi orzeszkami. Teraz już wiesz jak upiec piernik! Jeżeli nie masz dość pieczenia, to możesz przy okazji zrobić pierniczki 🙂

Przepis na najlepszy piernik

Powyższy przepis na najlepszy piernik jest naprawdę prosty. Wystarczy, że będziesz wykonywała moje wskazówki krok po kroku, a zobaczysz, że w kilka chwil przygotujesz idealny wypiek 🙂 Jeżeli tylko masz ochotę, to po upieczeniu możesz przekroić piernik świąteczny na pół i posmarować dżemem, przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą orzechową. Moim zdaniem w każdej wersji piernik wychodzi przepyszny! Pamiętaj, aby po przygotowaniu odstawić go w chłodne miejsce lub umieścić w lodówce. Piernik będzie wtedy pyszny jeszcze przez 3-4 dni, chociaż z doświadczenia wiem, że rzadko kiedy tak długo potrafi się uchować 🙂

Back to top button