Piernik z powidłami (Renifery)

4.6/5 (33 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Piernik z powidłami

Opis przepisu

Piernik z powidłami to klasyk wśród ciast na Boże Narodzenie. W takiej udekorowanej wersji renifera Rudolfa będzie się świetnie prezentować na Twoim świątecznym stole.

Piernik

Tym razem przygotowałam dla Was przepis na bardzo prosty piernik, do którego nie jest potrzebny nawet mikser! Wystarczy wymieszać składniki za pomocą trzepaczki i gotowe. Nawet osoba, która sporadycznie piecze ciasta to sobie z nim bez problemu poradzi i będzie zachwycona z efektu końcowego.

Do przygotowania tego pysznego i mięciutkiego piernika użyłam powideł śliwkowych Stovit. Są one bardzo smaczne oraz wyraziste. Dzięki nim piernik ma świetny, aromatyczny posmak śliwkowy, a unoszący się zapach przypraw korzennych sprawia, że ciężko się oprzeć dokładce.

Piernik na Boże Narodzenie

O tradycji powideł śliwkowych można mówić w nieskończoność. Każdy region Polski jest bogaty w swoją wyjątkową recepturą, której strzeże i którą pielęgnuje już od XIX wieku! A ta powszechna, dostępna dla wszystkich dostępna jest w kubku powideł Stovit. Produkt rzeczywiście odtwarza smak znany każdemu z domu rodzinnego. Wyróżnia je zwłaszcza to, że trafiają się kawałki śliwek, co daje super efekt szczególnie w wypiekach.

Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w tak zabieganym okresie, jakim są Święta Bożego Narodzenia. Poza sezonem śliwkowym z powodzeniem warto sięgnąć po kubek powideł Stovit. Do piernika pasują jak ulał!

Koniecznie musicie wypróbować mój piernik z powidłami śliwkowymi!

Przepis na: Piernik z powidłami (Renifery)

Składniki:

Piernik:

  • 140 g masła
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 170 g cukru białego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki powideł śliwkowych Stovit
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4  jajka
  • 300 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 130 g masła
  • 60 g kakao
  • 130 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • czerwone MMSy
  • białe draże lub specjalne oczka
  • precelki
  • patyczki do lodów lub szaszłyków
Wyślij emailem

Piernik z powidłami przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasta na boże narodzenie

Piernik z powidłami najlepiej smakuje zaraz po jego upieczenia lub na drugi dzień. Jest wtedy mięciutki i lekko wilgotny. To taki piernik last minute, który zrobisz raz, dwa i podasz na świąteczny stół.

W rondelku rozpuszczamy masło (140 g) na malutkim ogniu. Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (170 g), mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki) oraz miód (4 łyżki). Całość ponownie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu przez chwilkę (nie doprowadzamy do zagotowania). Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na dosłownie kilka minut do przestygnięcia.


Krok 2

piernik last minute

Wlewamy mleko (200 ml) oraz dodajemy powidła śliwkowe Stovit (3 czubate łyżki). Mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki i odstawiamy na 5 minut, aby masa nieco przestygła.  


Krok 3

przepisy na boże narodzenie

Do miski dodajemy jajka (4 szt) i mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 4

jak zrobić piernik

To powinno zająć około 1-2 minuty.


Krok 5

ciasto na boże narodzenie

Dodajemy do jajek przestudzoną masę z rondelka, mąkę pszenną (300 g) oraz proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki).


Krok 6

ciasta na boże narodzenie

Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki (tylko do połączenia się składników).


Krok 7

ciasta na boże narodzenie

Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia – u mnie spód i boki.


Krok 8

piernik na boże narodzenie

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 165-170 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).


Krok 9

ciasto piernik

Gdy ciasto będzie już upieczone i odstawisz je do przestygnięcia, wtedy przygotowujemy polewę czekoladową.

W rondelku roztapiamy masło (130 g) na malutkim ogniu. Dodajemy kakao (60 g), cukier puder (130 g) i mleko lub śmietankę kremówkę (5-6 łyżek). Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Powinna powstać jednolita, dość gęsta polewa czekoladowa. 


Krok 10

sprawdzony przepis na piernik

Zanim przejdziemy do dekoracji ciasta, musi być ono całkowicie przestygnięte. Kroimy je na 8-10 równych trójkątów.


Krok 11

piernik świąteczny

Oblewamy każdy trójkąt ciasta polewą czekoladową (z wierzchu i boków). Wbijamy na środek szerszy patyczek do szaszłyków. Dekorujemy z wierzchu precelkami (rogi), oczy robimy z białych draży (lub używamy specjalnych oczek, ja kupiłam w hipermarkecie), a nos – czerwone MMSy.

Piernik z powidłami będzie gotowy do spożycia jak tylko trochę zastygnie na nim polewa czekoladowa. Smacznego!

 


Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

piernik przepis z powidłami

piernik z powidłami śliwkowymi

przepis na piernik

piernik przepis

*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Stovit.

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kris
Kris
1 rok temu

Chciałem zrobić to ciasto ale nigdzie nie mogę znaleźć powideł renifer. Czy mogę użyć innych?