Opis przepisu
Rolada biszkoptowa z malinami to dość prosty, szybki do przygotowania i efektowny wypiek. Jest bardzo smaczna, a jej przekrój wygląda naprawdę niezwykle!
Rolada biszkoptowa
Tym razem wykonałam taką letnią odsłonę tej rolady biszkoptowej – z kremem śmietankowym z mascarpone plus odrobina galaretki i świeże owoce. Użyłam świeżych malin, ale fajnie sprawdzą się także borówki amerykańskie czy jagody.
Przepis na: Rolada biszkoptowa z malinami
Porady na start
Możesz maliny zastąpić innymi owocami np. borówkami czy truskawkami.
Możesz użyć mrożonych owoców, ale najpierw należy je rozmrozić i to najlepiej na sitku, aby odsączyć nadmiar soku.
Składniki:
Rolada biszkoptowa:
- 6 jajek
- 180 g cukru białego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 150 g malin
- opcjonalnie: 1 galaretka malinowa
Zobacz również:
Rolada biszkoptowa z malinami przepis krok po kroku:
Krok 1
Przygotowujemy wysoką miskę – musi być idealnie czysta i sucha, aby białka nam się ładnie ubiły.
Białka (6 sztuk) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 3-4 minutach ubijania powinna powstawać już sztywna, śnieżnobiała beza. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru białego (łącznie 180 g) cały czas miksując. To powinno zająć łącznie około 7-8 minut.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy już na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną (80 g) i pszenną (100 g) oraz opcjonalnie proszek do pieczenia (wystarczy pół łyżeczki). Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników.
Krok 2
Krok 3
Biszkopt odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (na około 5-10 minut).
Zawijamy w rulon wraz z papierem do pieczenia (nie odklejamy biszkoptu od papieru) – od krótszego boku w kierunku dłuższego. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Krok 4
Galaretkę malinową rozpuszczamy we wrzątku (około 400 ml) i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Małą keksówkę lekko natłuszczamy i wykładamy folią spożywczą. Nalewamy do niej galaretkę – aby później łatwo było ją wyciągnąć i pokroić w podłużne paski.
PS. Jeśli chcesz to możesz ewentualnie pominąć galaretkę, bo sporo jej zostanie (ale zawsze możesz użyć np. do pucharka z lodami i bitą śmietaną).
Krok 5
Biszkopt ma być całkowicie wystudzony zanim nałożymy na niego krem.
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę 36% (200 ml) z mascarpone (500 g) oraz cukrem pudrem (3 płaskie łyżki). Ma powstać sztywny krem.
Roladę rozwijamy, rozsmarowujemy krem (około 3-4 płaskie łyżki przekładamy sobie do rękawa cukierniczego, aby udekorować wierzch).
Krok 6
Około 5-7 cm od brzegu biszkoptu układamy plasterki galaretki. Posypujemy równomiernie malinami (ja użyłam większą garść malin).
Krok 7
Zwijamy roladę zaczynając od strony galaretki. Wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem.
Na środku wierzchu można ją udekorować pozostałym kremem śmietankowym z mascarpone, a także świeżymi owocami (np. kilkoma malinami oraz jagodami).
Krok 8
Rolada biszkopta z malinami gotowa! Można ją włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, a później delikatnie kroić nożem np. z ząbkami jak do chleba.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Rolada wyszła przepyszna 😍 w sumie jak zawsze z Pani przepisów jedyne co to chyba następnym razem dam mniej jajek bo za gruby mi ten biszkopt wyszedł. Ale smak rewelacja
Wygląda super! 🙂
Jak zawsze ciasto z twojego przepisu wyszło ☺️
Bardzo miło mi to czytać! 😍
Biszkopt pięknie wyrósł. Wyszło super!
Ekstra wygląda! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Wyszło pycha 🙂
Cieszę się, że posmakowała! 😍
Wszystkim bardzo smakowała !!!
super 🙂
Serdecznie polecam wyszła pyszna😁
Rewelka! 🙂 Bardzo dziekuje za sliczne zdjęcie.
Ile ma być śmietanki, a ile mascarpone, bo w składzie jest 500 ml i 200 g mascarpone, a w opisie wykonania odwrotnie?
200 ml śmietanki i 500 g mascarpone 🙂