Rolada biszkoptowa z malinami

4.4/5 (42 ocen)
Przygotowanie tej rolady biszkoptowej z malinami jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem. Ten deser idealnie sprawdzi się na każdą okazję - od urodzinowego przyjęcia po popołudniową kawę z przyjaciółmi.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 20 min pieczenia

Rolada biszkoptowa z malinami

Opis przepisu

Rolada biszkoptowa z malinami to dość prosty, szybki do przygotowania i efektowny wypiek. Jest bardzo smaczna, a jej przekrój wygląda naprawdę niezwykle!

Rolada biszkoptowa

Tym razem wykonałam taką letnią odsłonę tej rolady biszkoptowej – z kremem śmietankowym z mascarpone plus odrobina galaretki i świeże owoce. Użyłam świeżych malin, ale fajnie sprawdzą się także borówki amerykańskie czy jagody.

Przepis na: Rolada biszkoptowa z malinami

Porady na start

Możesz maliny zastąpić innymi owocami np. borówkami czy truskawkami.

Możesz użyć mrożonych owoców, ale najpierw należy je rozmrozić i to najlepiej na sitku, aby odsączyć nadmiar soku.

Składniki:

Rolada biszkoptowa:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru białego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 150 g malin
  • opcjonalnie: 1 galaretka malinowa
Wyślij emailem

Rolada biszkoptowa z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasto na roladę biszkoptową

Rolada biszkoptowa:

Przygotowujemy wysoką miskę – musi być idealnie czysta i sucha, aby białka nam się ładnie ubiły.

Białka (6 sztuk) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 3-4 minutach ubijania powinna powstawać już sztywna, śnieżnobiała beza. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru białego (łącznie 180 g) cały czas miksując. To powinno zająć łącznie około 7-8 minut.

Następnie dodajemy żółtka i miksujemy już na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną (80 g) i pszenną (100 g) oraz opcjonalnie proszek do pieczenia (wystarczy pół łyżeczki). Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 2

biszkopt przed upieczeniem

Ja piekłam roladę na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika. Na papier do pieczenia nakładamy masę biszkoptową i delikatnie wyrównujemy za pomocą łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg, środkowa półka), aż będzie równomiernie rumiana.


Krok 3

biszkopt po upieczeniu

Biszkopt odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (na około 5-10 minut).

Zawijamy w rulon wraz z papierem do pieczenia (nie odklejamy biszkoptu od papieru) – od krótszego boku w kierunku dłuższego. Odstawiamy na minimum 30 minut.


Krok 4

galaretka malinowa pokrojona w paski do rolady

Galaretkę malinową rozpuszczamy we wrzątku (około 400 ml) i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Małą keksówkę lekko natłuszczamy i wykładamy folią spożywczą. Nalewamy do niej galaretkę – aby później łatwo było ją wyciągnąć i pokroić w podłużne paski.

PS. Jeśli chcesz to możesz ewentualnie pominąć galaretkę, bo sporo jej zostanie (ale zawsze możesz użyć np. do pucharka z lodami i bitą śmietaną).


Krok 5

nakładanie krem mascarpone na rozwinięty biszkopt

Biszkopt ma być całkowicie wystudzony zanim nałożymy na niego krem.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę 36% (200 ml) z mascarpone (500 g) oraz cukrem pudrem (3 płaskie łyżki). Ma powstać sztywny krem.

Roladę rozwijamy, rozsmarowujemy krem (około 3-4 płaskie łyżki przekładamy sobie do rękawa cukierniczego, aby udekorować wierzch).


Krok 6

rolada biszkoptowa z malinami i galaretką przed zwinięciem

Około 5-7 cm od brzegu biszkoptu układamy plasterki galaretki. Posypujemy równomiernie malinami (ja użyłam większą garść malin).


Krok 7

rolada biszkoptowa z malinami oprószona cukrem pudrem

Zwijamy roladę zaczynając od strony galaretki. Wierzch oprószamy lekko cukrem pudrem.

Na środku wierzchu można ją udekorować pozostałym kremem śmietankowym z mascarpone, a także świeżymi owocami (np. kilkoma malinami oraz jagodami).


Krok 8

Rolada biszkopta z malinami gotowa! Można ją włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, a później delikatnie kroić nożem np. z ząbkami jak do chleba.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


rolada biszkoptowa z malinami

rolada biszkoptowa z serkiem mascarpone i galaretką

rolada biszkoptowa z kremem mascarpone

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 42

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika4151
Monika4151
4 miesięcy temu

Rolada wyszła przepyszna 😍 w sumie jak zawsze z Pani przepisów jedyne co to chyba następnym razem dam mniej jajek bo za gruby mi ten biszkopt wyszedł. Ale smak rewelacja

IMG_5350
Kinga
Kinga
4 miesięcy temu

Jak zawsze ciasto z twojego przepisu wyszło ☺️

Aleksandra
Aleksandra
4 miesięcy temu

Biszkopt pięknie wyrósł. Wyszło super!

1000032946
Angelika
Angelika
4 miesięcy temu

Wyszło pycha 🙂

Dominika
Dominika
4 miesięcy temu

Wszystkim bardzo smakowała !!!

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu

Serdecznie polecam wyszła pyszna😁

inbound3797094464401291765
Sylwia
Sylwia
4 miesięcy temu

Ile ma być śmietanki, a ile mascarpone, bo w składzie jest 500 ml i 200 g mascarpone, a w opisie wykonania odwrotnie?