Kurczak z ryżem to danie banalnie proste do przygotowania. Bardzo sycące i jednocześnie smaczne. Przyznam, że jak tylko zaczęłam studia i zamieszkałam sama to robiłam sobie takiego kurczaka z ryżem i warzywami naprawdę często.
Ryż z kurczakiem i warzywami
Ten szybki do przygotowania ryż z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. To danie jednogarnkowe można śmiało przygotować sobie z podwójnej porcji żeby mieć posiłki na 2-3 dni do przodu. Bez problemu zapakujesz go sobie także do szczelnie zapakowanego pudełka jako obiad na wynos do pracy!
Ja najczęściej wykonuję ryż z kurczakiem wraz z kolorowymi paprykami, ale równie dobrze możesz je zastąpić pieczarkami, cukinią, brokułami czy użyć jakiejś gotowej mrożonki ze sklepu np. mix warzyw na patelnię. Chcesz wzbogacić smak tego dania? Proponuję dodać odrobinę gotowego sosu słodko-kwaśnego lub słodki sos chili, który można bez problemu kupić w każdym większym sklepie na dziale kuchni azjatyckiej. Palce lizać!
Przepis na: Kurczak z ryżem
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyrosa
- papryka czerwona, zielona i żółta
- większa szczypta papryki słodkiej
- 50 ml wody lub bulionu
- 200 g ryżu białego (waga przed ugotowaniem, dwie saszetki)
- sól i pieprz do smaku
Zobacz również:
Kurczak z ryżem przepis krok po kroku:
Krok 1
Kurczak z ryżem to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. W poniższym przepisie użyłam kolorowych, większych papryk, ale równie dobrze można je wzbogacić pieczarkami, cukinią itp.
W malutkiej miseczce mieszamy ze sobą oliwę (2 łyżki), przeciśnięty czosnek (1 duży ząbek), curry (większa szczypta), pieprz czarny (szczypta), a także przyprawę do kurczaka lub gyrosa (1/2 łyżeczki). Mieszamy i nacieramy pokrojone w kostkę mięso (około 700 g kurczaka).
Ja zazwyczaj takie zamarynowane mięso owijam folią spożywczą i dopiero po godzinie lub dłuższym czasie smażę. Jednak nie jest to obowiązkowy zabieg. Po prostu dzięki temu kurczak jest bardziej soczysty i aromatyczniejszy jak w przyprawach dłużej poleży.
Krok 2
Ryż biały (u mnie dwie saszetki po 100 g) gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz ze szczyptą curry według wskazań producenta na opakowaniu.
Do tego dania najbardziej smakują mi kolorowe papryki (żółtą, czerwoną i zieloną łatwo dostać np. w Lidlu zapakowane w jednym opakowaniu). Myjemy je i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3
Krok 4
Jeśli lubicie to możecie opcjonalnie na tym etapie dodać odrobinę gotowego sosu np. słodko-kwaśnego lub sosu chili – można je kupić w większych sklepach na dziale kuchni azjatyckiej.
Krok 5
Krok 6
Wsypujemy ciepły ugotowany i odcedzony ryż. Całość mieszamy i smażymy przez minutę.
Pamiętaj tylko żeby nie smażyć zbyt długo całości, ponieważ kurczak później może wyjść po prostu twardy.
Krok 7
Jeśli będzie potrzeba to dodaj odrobinę wody czy bulionu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry. Fajnie się sprawdzają także świeże zioła jak np. oregano.
Szukasz innych pomysłów na szybkie dania z kurczakiem w roli głównej? W takim razie koniecznie odwiedź tą zakładkę na moim blogu – PRZEPISY Z KURCZAKIEM. Jest tam spora dawka inspiracji, więc z pewnością coś dla siebie znajdziesz!
Komentarze
Jutro będę robić. Dzięki Tobie znalazłam inspiracje obiadową ☺️☺️☺️
Super! ❤️ Cieszę się, że pomogłam wybrać 🙂 Życzę smacznego!