Kurczak po tajsku

4.7/5 (223 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + marynowanie

Kurczak po tajsku przepis

Opis przepisu

Aromatyczny kurczak po tajsku to przepyszny pomysł na obiad. Sycący i wyrazisty w smaku. Muszę przyznać, że jak go ostatnio zaserwowałam na obiad to następnego dnia musiałam zrobić go ponownie. Tak nam posmakowało to danie!

Osobiście jestem wielką fanką tajskiej kuchni. Nasza podróż (i to poślubna w dodatku) do Tajlandii 3 lata temu sprawiła, że poznałam ją od środka i zakochałam się od pierwszego kęsa. No dobra, może od drugiego, bo do dziś pamiętam jak zamówiłam zaraz po wyjściu z lotniska pikantną zupę, która była przepyszna, ale tak ostra, że niestety nie dałam rady jej zjeść (mimo prawdziwych łez, które leciały przez jej ostrość!).

Wracając do kurczaka po tajsku to polecam Wam wcześniej zamarynować sobie mięso (najlepiej je włożyć do szczelnego pojemnika i wstawić na całą noc do lodówki). Jeśli chodzi o stopień ostrości tego dania to wszystko zależy ile dacie pasty curry. Najlepiej dodawać ją stopniowo np. 1 łyżeczka, a później w razie czego dodać pod sam koniec jeszcze odrobinę tej pasty lub nawet posiekaną papryczkę chili.

Kurczaka po tajsku polecam zaserwować z ryżem. W tym przepisie dodałam kolorowe papryki, ale jeśli chcecie to możecie je pominąć.

Przepis na: Kurczak po tajsku

Składniki:

Marynata:

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju sezamowego czy tahini

Dodatkowo:

  • odrobina oleju do smażenia
  • kilka suszonych liści kafiru
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry
  • opcjonalnie odrobina pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 50 ml wody
  • 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek
Wyślij emailem

Kurczak po tajsku - przepis krok po kroku


Krok 1

zamarynowany kurczak po tajsku

Zaczynamy od zamarynowania mięsa.

W miseczce mieszamy 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Można także dodać opcjonalnie olej sezamowy (1 łyżeczka) lub tahini.

Podwójną pierś z kurczaka (ok. 450 g) kroimy w kostkę. Nacieramy marynatą. Ja zwykle zostawiam tak zamarynowane mięso na całą noc w lodówce, ale jeśli nie macie czasu to chociaż odstawcie na 30 minut.


Krok 2

kurczak z liściami kafiru

Na odrobinie oleju smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodajemy starty na tarce imbir (korzeń, około 3 cm), przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz kilka suszonych liści kafiru. Smażymy na średnim ogniu co chwilę mieszając.


Krok 3

sos do kurczaka po tajsku

W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy (4 łyżki), pastę curry (1 płaska łyżka, chyba że wolicie naprawdę ostre potrawy to możecie dodać więcej pasty), opcjonalnie odrobinę pasty tamaryndowca, mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżeczka), sos rybny (1 łyżka), cukier brązowy (2 lub 3 łyżeczki), sok z limonki (1 łyżka) i wodę (50 ml). Całość dokładnie mieszamy.


Krok 4

kurczak z warzywami po tajsku

Dodajemy pokrojone papryki (zieloną, czerwoną i żółtą). Smażymy przez 3-4 minuty co chwilę mieszając.


Krok 5

Jak zrobić kurczaka po tajsku?

Na samym końcu dodajemy przygotowany wcześniej sos oraz posiekaną świeżą kolendrę (1 łyżka). Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

Kurczaka po tajsku polecam podać z ryżem. Jeśli chcecie to wierzch można posypać sezamem. Smacznego!

Polecam także wypróbować mój przepis na zupę po tajsku. Jest bardzo smaczna i niesamowicie aromatyczna.


Kurczak po tajsku przepis

Kurczak po tajsku z warzywami i białym ryżem

Kurczak po tajsku

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 223

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgosia
Małgosia
1 miesiąc temu

Bardzo smaczne danie. Dziękuję za przepis. Niestety nie miałam papryki w domu, ale była mieszanka warzyw na patelnię, więc jej użyłam. Wszystkim smakowało, nawet córki zjadły ze smakiem( 10 i 12 lat). Pozdrawiam

20240208_211047
Łukasz
Łukasz
2 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za przepis. Gotowałem pierwszy raz. Wyszło przepyszne. Pozdrawiam serdecznie Łukasz

1000008880
Elżbieta
Elżbieta
4 miesięcy temu

Witam, czy zamiast pasty curry można dodać sproszkowane curry? Pozdrawiam

Elżbieta
Elżbieta
4 miesięcy temu

Udało mi się dostać pastę, będę testować potrawę na gościach w sobotę 😀 Pozdrawiam

Przemek
Przemek
10 miesięcy temu

Kurczak wyszedł przepyszny – zaserwowany z ryżem. Jako następną, muszę koniecznie przetestować zupę po tajsku 🙂

Weronika
Weronika
1 rok temu

Ło matko…. Ale to jest pyszne 🙂 przepis rewelacja

Marek
Marek
1 rok temu

Robiłem, wyszło smaczne ale trochę za słone,zastanawiam się czy to kwestia sosu sojowego. Użyłem jasny ,może lepiej użyć ciemnego?

Arnika
Arnika
1 rok temu
Reply to  Marek

Kup odsolony a najlepiej firmy Kikkoman (ciemny)

Anna
Anna
2 lat temu

Ja dzisiaj zrobiłam i naprawdę jest pyszne 🙂 Zaszalałam i zamiast z ryzu to uzylam makaronu ryzowego. Pycha

Dorota H.
Dorota H.
2 lat temu

Kuszące… Zapisuję do wypróbowania 🙂

Elwira
Elwira
2 lat temu

Ale to musi byc pyszne!!! Wypróbuję 😛

Hanna
Hanna
2 lat temu

Robiłam do tej pory kilka razy kurczaka po tajsku, ale nigdy wczesniej nie wyszedł mi tak smaczny! Nie miałam tylko liści kafiru, bo nigdzie nie mogłam kupić…

Arnika
Arnika
1 rok temu
Reply to  Hanna

To po prostu liscie limonki .Mozna dodac jej soku odrobine

Kurczak po tajsku przepis

Kurczak po tajsku to danie, które na pewno Ci posmakuje, jeżeli tak jak ja przepadasz za kuchnią azjatycką! Na pierwszy rzut oka może wyglądać skomplikowanie, ale czas przygotowania to zaledwie 2o minut, a sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do czasu jednak trzeba doliczyć marynowanie, poieważ w przypadku tego dania po tajsku, kurczak musi min. 30 minut poleżeć w marynacie, aby nabrał tego wyrazistego smaku. Najlepiej jakby leżał całą noc, ale niestety nie zawsze mamy na to czas, chociaż jeżeli się znajdzie to kurczak po tajsku będzie smakować naprawdę wyśmienicie!

Kurczak po tajsku z warzywami i białym ryżem

Kuchnia tajska staje się w Polsce coraz bardziej popularna, a pyszne dania z regojonów azjatyckich coraz częściej możemy spróbować w restauracjach czy przygotować je we własnym domu. Bez dwóch zdań bardzo duży wpływ na rozpowszechnienie się kuchni orientalnej ma zyskująca popularność turystyka do krajów azjatyckich. Ludzie na takich wyjazdach kosztują przepysznych dań takich jak kurczak po tajsku z warzywami, pad thai czy kurczak z pastą curry. Ja z tego kierunku zmian bardzo się cieszę! Uwielbia kuchnię tajską i osobiścię bardzo ją lubię. Jest z reguły lekka, z dużą ilością warzyw i posiada uwielbiane przeze mnie składniki, takie jak mleczko kokosowe czy trawa cytrynowa.

Jak zrobić kurczaka z warzywami po tajsku?

Potrzebować będziemy kilka składników: kurczaka, trochę przypraw, oliwę z oliwek, czosnek, olej, liście kafiru, imbir, sos sojowy, pastę curry, mąkę ziemniaczaną, sos rybny, cukier brązowy, limonkę, paprykę, kolendrę oraz papryczkę chili. Najpierw kurczaka umyj, pokrój w kostkę i natrzyj marynatą. Następnie rozgrzej olej i usmaż kurczaka na patelni. Dodaj imbir, czosnek oraz suszone liście kafiru i smaż przez chwilę. Dodaj papryki oraz sos sojowy, pastę curry, mąkę ziemniaczaną, sos rybny, cukier brązowy, sok z limonki i wodę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilkę. W między czasie możesz ugotować ryż i z nim podać przygorowane danie.

RozwińZwiń