Opis przepisu
Aromatyczny kurczak po tajsku to przepyszny pomysł na obiad. Sycący i wyrazisty w smaku. Muszę przyznać, że jak go ostatnio zaserwowałam na obiad to następnego dnia musiałam zrobić go ponownie. Tak nam posmakowało to danie!
Osobiście jestem wielką fanką tajskiej kuchni. Nasza podróż (i to poślubna w dodatku) do Tajlandii 3 lata temu sprawiła, że poznałam ją od środka i zakochałam się od pierwszego kęsa. No dobra, może od drugiego, bo do dziś pamiętam jak zamówiłam zaraz po wyjściu z lotniska pikantną zupę, która była przepyszna, ale tak ostra, że niestety nie dałam rady jej zjeść (mimo prawdziwych łez, które leciały przez jej ostrość!).
Wracając do kurczaka po tajsku to polecam Wam wcześniej zamarynować sobie mięso (najlepiej je włożyć do szczelnego pojemnika i wstawić na całą noc do lodówki). Jeśli chodzi o stopień ostrości tego dania to wszystko zależy ile dacie pasty curry. Najlepiej dodawać ją stopniowo np. 1 łyżeczka, a później w razie czego dodać pod sam koniec jeszcze odrobinę tej pasty lub nawet posiekaną papryczkę chili.
Kurczaka po tajsku polecam zaserwować z ryżem. W tym przepisie dodałam kolorowe papryki, ale jeśli chcecie to możecie je pominąć.
Przepis na: Kurczak po tajsku
Składniki:
Marynata:
- 450 g piersi z kurczaka
- 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- opcjonalnie 1 łyżeczka oleju sezamowego czy tahini
Dodatkowo:
- odrobina oleju do smażenia
- kilka suszonych liści kafiru
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry
- opcjonalnie odrobina pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 50 ml wody
- 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- świeża kolendra
- opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu
- opcjonalnie posiekany szczypiorek
Zobacz również:
Kurczak po tajsku - przepis krok po kroku
Krok 1
W miseczce mieszamy 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Można także dodać opcjonalnie olej sezamowy (1 łyżeczka) lub tahini.
Podwójną pierś z kurczaka (ok. 450 g) kroimy w kostkę. Nacieramy marynatą. Ja zwykle zostawiam tak zamarynowane mięso na całą noc w lodówce, ale jeśli nie macie czasu to chociaż odstawcie na 30 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Kurczaka po tajsku polecam podać z ryżem. Jeśli chcecie to wierzch można posypać sezamem. Smacznego!
Polecam także wypróbować mój przepis na zupę po tajsku. Jest bardzo smaczna i niesamowicie aromatyczna.
Komentarze
Bardzo smaczne danie. Dziękuję za przepis. Niestety nie miałam papryki w domu, ale była mieszanka warzyw na patelnię, więc jej użyłam. Wszystkim smakowało, nawet córki zjadły ze smakiem( 10 i 12 lat). Pozdrawiam
Też często korzystam z mieszanek warzyw na patelnię 🙂 Super, że smakowało 🙂
Bardzo dziękuję za przepis. Gotowałem pierwszy raz. Wyszło przepyszne. Pozdrawiam serdecznie Łukasz
Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️ Dziękuję za zdjęcie i również pozdrawiam serdecznie!
Witam, czy zamiast pasty curry można dodać sproszkowane curry? Pozdrawiam
Niestety nie, pasta curry, a przyprawa curry to coś nieco innego… 🙂
Udało mi się dostać pastę, będę testować potrawę na gościach w sobotę 😀 Pozdrawiam
Super 🙂
Kurczak wyszedł przepyszny – zaserwowany z ryżem. Jako następną, muszę koniecznie przetestować zupę po tajsku 🙂
Super, cieszę się 🙂 Zupa tajska jest również pyszna!
Ło matko…. Ale to jest pyszne 🙂 przepis rewelacja
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️❤️
Robiłem, wyszło smaczne ale trochę za słone,zastanawiam się czy to kwestia sosu sojowego. Użyłem jasny ,może lepiej użyć ciemnego?
Kup odsolony a najlepiej firmy Kikkoman (ciemny)
Tak, ten jasny bywa z reguły bardziej słony niż ciemny 🙂 tez może być to oczywiście kwestia firmy i składu 🙂
Ja dzisiaj zrobiłam i naprawdę jest pyszne 🙂 Zaszalałam i zamiast z ryzu to uzylam makaronu ryzowego. Pycha
Kuszące… Zapisuję do wypróbowania 🙂
Ale to musi byc pyszne!!! Wypróbuję 😛
Robiłam do tej pory kilka razy kurczaka po tajsku, ale nigdy wczesniej nie wyszedł mi tak smaczny! Nie miałam tylko liści kafiru, bo nigdzie nie mogłam kupić…
To po prostu liscie limonki .Mozna dodac jej soku odrobine