Lubisz azjatyckie smaki w swojej kuchni? W takim razie koniecznie wypróbuj zupę tajską z kurczakiem! Pisząc, że jest przepyszna to mało powiedziane… Zupa tajska to pyszna alternatywa dla tradycyjnych zup, które goszczą zwykle w moim domu jak np. krem z pomidorów, aksamitny krem czosnkowy, zupa koperkowa czy zupa grzybowa.
Pikantna, wyrazista i sycąca z dodatkiem makaronu ryżowego lub sojowego… No po prostu pycha!
Zupa tajska z kurczakiem nabiera swojej wyrazistości dzięki dodaniu tajskiej pasty curry, którą można na spokojnie kupić w każdym większym sklepie lub zamówić sobie wcześniej przez internet. Ważnym elementem zupy jest także świeża kolendra i imbir (koniecznie świeży korzeń, a nie z proszku).
Przepis na: Zupa tajska
Składniki:
- 2 płaskie łyżki tajskiej pasty curry (np. żółta lub czerwona)
- 3 cm korzeń imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 600 g fileta piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 g pieczarek
- 2 l bulionu warzywnego
- opcjonalnie 1/2 papryczki chili lub szczypta papryki ostrej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- opcjonalnie szczypta trawy cytrynowej lub kilka liści kaffiru
- szczypta soli i pieprzu
- świeża kolendra
- 1 limonka
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
Zobacz również:
Jak zrobić zupę tajską?
Krok 1
Krok 2
Pieczarki (200 g) oraz papryki (ja użyłam jednej czerwonej i żółtej) kroimy w kostkę.
Krok 3
Krok 4
Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki (u mnie czerwona i żółta), a także pieczarki i ponownie smażymy przez 2-3 minutki.
Krok 5
Wlewamy sos rybny (2 łyżeczki), mleko kokosowe (200-250 ml) i lekko posiekaną świeżą kolendrę (2 łyżki). Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i doprawiamy do smaku (np. 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu). Jeżeli zupa będzie mało pikantna czy wyrazista, wtedy dodaj nieco więcej pasty curry czy szczyptę papryki ostrej lub drobno posiekaną papryczkę chili. Dodawaj jednak stopniowo, żeby nie przesadzić z ostrością.
Krok 6
Makaron ryżowy lub sojowy zalewamy wodą według wskazań producenta. Podajemy z ugotowaną i nałożoną do miseczek zupą. Wierzch dekorujemy listkami świeżej kolendry. Często podaję także z plasterkiem czy ćwiartką limonki i wyciskam odrobinę soku do każdej miseczki. Smacznego!
Kuchnia tajska
Jeśli szukasz podobnych przepisów obiadowych w azjatyckim stylu to koniecznie wypróbuj pad thaia, kurczaka satay z sosem orzechowym czy kurczaka po tajsku.
Komentarze
a co z limonką? 🙂