Opis przepisu
Na blogu mam naprawdę sporo serników pieczonych, ale tym razem przygotowałam sernik bez pieczenia o smaku Raffaello. Bardzo smaczny, ultra kremowy i do tego niezwykle prosty do wykonania. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie naprawdę fajnie się kroi. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa!
Przepis na: Sernik Raffaello bez pieczenia
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 170 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka Wieluń mój ulubiony, Piątnica
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 70 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 60 g płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić sernik Raffaello bez pieczenia?
Krok 1
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (170 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.
PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku.
Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.
Krok 2
Masa serowa:
Ważna kwestia – masa serowa w tym serniku nie zawiera żadnej żelatyny, galaretki itp. Do jego przygotowania potrzebny będzie tradycyjny twaróg, który trzeba samodzielnie zmielić. Ja użyłam jednak ser z wiaderka z Wieluń mój ulubiony, który jest moim zdaniem najlepszy smakowo i jakościowo do wszelkich serników. Fajnie sprawdza się także z Piątnicy i również można go kupić w wielu sklepach. Nie polecam jednak do tego sernika innych wiaderkowych – w większości są dość maziste i w konsystencji przypominają nieco gęstszy jogurt grecki. W tym przypadku masa serowa po schłodzeniu może się po prostu źle kroić, bo całość wyjdzie zbyt rzadka.
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekane czekolady białe (200 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg) oraz mascarpone (500 g) – ja użyłam prosto z lodówki. Dodajemy także cukier puder (4 łyżki) i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Miksujemy ponownie przez chwilkę do połączenia się składników.
Krok 4
Masa serowa ma być gęsta – więc nie miksujemy zbyt długo. Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.
Jeśli użyłaś/eś zbyt rzadkiego sera z wiaderka lub za długo miksowałaś/eś i masa serowa wyszła dość rzadka to niestety ona nie schłodzi się na tyle żeby później sernik się ładnie kroił. Trzeba sobie pomóc żelatyną rozpuszczoną w wodzie.
Krok 5
Krok 6
Polewa:
Następnego dnia w małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
Krok 7
Gdy przestygnie, wtedy to polewamy nią wierzch sernika.
Płatki migdałowe (około 60 g) podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną to posypujemy nimi wierzch sernika.
Sernik Raffaello przechowujemy w lodówce.
Komentarze
A oto mój sernik ! Był obłędnie kremowy i takie kocham najbardziej 😃
Świetnie się prezentuje! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że przypadł do gustu ❤️
Dzień dobry. Czy można użyć tortownicy rozmiar 24 ? Czy raczej nie zmieści się cała masa w mniejszej skoro Pani użyła 26 ? 😊
Pozdrawiam 😉
Dzień dobry, dużo zależy od wysokości tortownicy. U mnie zostało trochę miejsca w tortownicy o średnicy 26 cm, więc gdyby miała 24 cm to też zapewne by się zmieściło wszystko 🙂 Całkowite pole powierzchni jest mniejsze o 15% więc nie powinno być problemu, a w najgorszym wypadku jak trochę zostanie, to można zjeść np. z musli czy dodać do naleśnika 🙂
Sernik wyszedł idealny! Smakuje jak typowe rafaello. Dzięki za przepis 😊
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował 🙂
Dziękuję za super przepis ! Sernik wyszedł przepyszny – smakuje jak typowe rafaello 😊
Dzień dobry, czy worki kokosowe w masie są obowiązkowe? I w razie gdyby masa była za gęsta ile żelatyny najlepiej dodać. Dziękuję ❤️
Dzień dobry, skoro to sernik Rafaello to wiórki raczej obowiązkowe 🙂
Ilość żelatyny jest zależna od tego jak płynna masa by wyszła. Ciężko mi tak “na oko” powiedzieć, ale łyżka z pewnością.
U mnie spod z wafelków Princessa a reszta tak samo
A jak zrobiła Pani spód? Zblendowała i dodała masło ?
Ekstra wyszedł 😍 Spód z wafelków Princessa brzmi jak bardzo dobry pomysł 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! ❤️
Pierwszy raz zrobiłam tego typu sernik i na prawdę wyszedł pyszny, ciekawy pomysł 🙂
Dzięki wielkie za miłe słowa 🙂
Niestety nie mam możliwości użycia twarogu w wiaderku .. czy nada się np serek Philadelphia ?
Jest zbyt rzadki, więc raczej to nie będzie dobry pomysł.
Polecam ten przepis, sernik wyszedł nieziemski, kremowy! Użyłam sera z wiaderka z Lidla, dałam trochę więcej wiórków z nadzieją, że wchłoną nadmierną wilgoć i chyba tak to zadziałało.
Super, cieszę się 🙂
Witam, jakich dokładnie herbatników Pani używa? Dziękuję 🙂
Szczerze to pierwsze lepsze kupione w sklepie 🙂 Nie mam ulubionej jakiejś marki…
Czym zastąpić twaróg mielony?
Twaróg klasyczny można zamienić twarogiem z wiaderka, tak jak napisałam w przepisie 🙂
Czy śmietanka 36% też może być do tego ciasta?
Tak 🙂
Witam chcę zrobić sernik z pani przepisu i mam jedno pytanie. Ile dać tej żelatyny wrazie jakby masa wyszła mi rzadka.
Witam, stosując się do przepisu i używając gęstego twarogu to naprawdę ciężko uzyskać rzadką masę serową… Ilość żelatyny będzie zależna od uzyskanej konsystencji, więc ciężko mi dokładnie podać proporcje, ale pewnie płaska łyżka minimum.
Jak dla mnie najlepszy sernik bez pieczenia. Wilgotny mmm rozpływa się w ustach.
U mnie wszyscy się nim zachwycają 🙂
Bardzo się cieszę, że tak posmakował! 😍
Mam pytanie o czekoladę, jaka się u Pani najlepiej sprawdza? Chodzi mi o konkretną nazwę 😉
Często korzystam z Callebaut albo Sicao i kupuję przez internet 🙂 Jeżeli jednak kupuję stacjonarnie, to różnie np. Milka albo nawet Lidlowska Fin Carre 🙂
Okropieństwo. Niech Was nie zwiedzie Rafaello w nazwie. Spód biszkoptowy super, biała czekolada ze śmietanką super, ale już ten środek, to jest zwykły sernik z wiórkami kokosowymi 😐 Nie czuć tam NIC z Rafaello. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wyrzucone pieniądze na składniki, a do tanich nie należą.
Ten sernik zbiera zawsze same pozytywy, więc dziwi mnie ten komentarz. Może ser nie był już świeży? Masa serowa składa się z twarogu, białej czekolady oraz wiórek, stąd nazwa Sernik Rafaello. Logiczne jest to, że sernik nie będzie smakować dokładnie tak samo jak sklepowa kulka Rafaello… 🙂
Czy mozna go zrobić na zwykłym spodzie z herbatników poprostu wylać masę na herbatniki?
Ale ja właśnie robię go na zwykłym spodzie z herbatników, czyli herbatniki plus masło 🙂
Jeśli chodzi o smak i konsystencje to ogólnie super (do polewy polecam użyć białej czekolady Chateau z Aldi, miodzio), natomiast przy obydwóch podejściach z sernika ucieka woda i zastanawia mnie co może być powodem (proporcje i skład zachowane, składniki miksowane wolno i tylko do połączenia)?
Ale z czego ucieka ta woda? Z masy serowej? Ze spodu? Niestety nie słyszałam o takim przypadku w serniku na zimno 🙂 Ale muszę przyznać, że super się prezentuje 😍
Przy kolejnym podejści zmieniłem wiaderko z Lidlowego Pilosa na Wieluń i problem zniknął, więc już sprawa się rozwiązała 🙂
Dziękuję za informację! Wieluń oczywiście to top, jeżeli chodzi o sery z wiaderka i sama bardzo często z niego korzystam 🙂 Ten Lidlowy Pilos według mnie generalnie bardzo słabo się sprawdza do jakichkolwiek serników. Zarówno tych pieczonych, jak i na zimno. Dużo lepszym wyborem w Lidlu będzie Piątnica, która często jest tam dostępna lub ewentualnie Lidlowski twaróg sernikowy pod marką “Regionalne szlaki” 🙂
Prosty, szybki, lekki i pyszny sernik polecam robiłam kilka razy pycha. Pozdrawiam
dziękuję za super recenzję 🙂
Boziu jakie to jest pyszne.. ozdobilam trochę inaczej, ale ta masa serowa – matko jedyna. Niebo w gębie. Nawet ja, lewa ręka do ciast jestem w stanie coś takiego zrobić.
Wielkie Brawa za taki przepis ❤️
Wygląda naprawdę świetnie 🙂
Pyszny! Robiłam pierwszy raz i naprawdę robi się go chwila moment, cala rodzina w święta się nim zajadała 🙂 na pewno jeszcze zagości u nas na stole do niedzielnej kawki 😀
Super! 🙂
Bardzo polecam ten sernik. Szybko się go robi i do tego jest przepyszny. Wyciągnięty z lodówki był orzeźwiający wręcz, nie za słodki 😋
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i recenzję 🙂
Czy z inną polewą się sprawdzi?
Pewnie 🙂
Nie mam białej czekolady na polewę czym można zastąpić mleczną?
Można 🙂
Już miałam robić ale kurcze mam ser z wiaderka z biedronki szkoda żeby się zmarnował jak ogarnąć ten trik z żelatyna bo jestem ciemna w pieczeniu ciast 🙈
Sernik wyszedl pyszny, nie jest slodki a konsystencja stala. Po poczestunku ladowal w lodowce, dzieki temu dobrze Sie go kroilo.
Dziekuje za ten przepis!
Cieszę się 🙂
Zrobiłam według przepisu. Wspomogłam się zelatyną, a i tak pływał. Następnym razem chyba jeszcze więcej dam. Nakładałam jak lody🙈 ale wszystkim smakowało 😊
Jakim cudem? No chyba, że użyty został wodnisty “twaróg z wiaderka”, o którym pisałam żeby nie dodawać do tego przepisu. Bo z takim gęstym twarogiem w kostce niemożliwe żeby wyszedł lejący sernik.
Mój jest taki
Super! 🙂
Jest przepyszny … tylko coś nie tak zrobiłam ze spodem ciasteczkowym bo wyszedł mi twardy … ale myślę ze to od masła 82% tłuszczu
Zawsze używam masła o zawartości 82% tłuszczu i nie wychodzi mi nic twarde 🙂
Użyłam twaróg z wiaderka różowego Mlekowita premium który był bardzo gęsty – więc polecam 😊
Dobrze wiedzieć, dzięki! 🙂
Może nie takie herbatniki … ale i tak mega smaczny i napewno jeszcze go zrobię 😊
Cieszę się, że posmakował mimo wszystko 😍 A na przyszłość najlepiej skorzystać z najzwyklejszych herbatników maślanych. A jakie zostały użyte w tym przypadku?
Robię już 2 raz – właśnie czeka w lodówce. W domu nie mam fanów wiórek, więc do środka daję posiekane płatki migdałowe – też wychodzi świetnie 😊
Ale Rafaello to składa się głównie z wiórek kokosowych i białej czekolady, więc trochę traci to ciasto smak eliminując jeden z głównych składników. Dobrze jednak, że z płatkami migdałowymi też smakowało 🙂
Sernik wyszedł cudowny 🥹 i pod kątem wyglądu i smaku! Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni ❤️ truskawki do dekoracji dodałam od siebie 🤭
No to bardzo miło mi to czytać 🙂 Wygląda super!
Wlasnie go zrobilam .Mialam ser z wiaderka president I musialam wspomoc sie zelatyna🙈 ale czekam cierpliwie.dziekuje I na bank bede stalym bywalcem pani strony😊
Ile dala Pani tej żelatyny ? 🙂
Pyszny !
Pięknie wygląda 🙂
Jak dla mnie za mało słodki. 3 łyżki cukru pudru i czekolada na 1.5 kg sera + śmitanka? Troche za mało.
Nie rozumiem tego typu komentarzy… W kroku 4 wyraźnie napisałam: “Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.”
Sernik pycha, u mnie w pracy oszaleli, aż szef przyszedł do mnie mówiąc, że nigdy nie jadł lepszego, nadmienię że mieszkam w Czechach, więc podbiła pani serca Czechów. Niestety zdjęcia nie dodam bo nie zdążyłam zrobić, tak szybko zniknął😉
Bardzo miło mi to czytać.
Pozdrowienia dla fanów z Czech! 🙂
Dzień dobry 🌞 czy rant o wielkości 24×7 będzie w porządku, czy jednak za mały? Czy mogę użyć 250 g. mascarpone za miast 500 w tym przypadku jeżeli rant jest mniejszy? Jestem laikiem jeżeli chodzi o słodkości 🫣
Serdecznie pozdrawiam
Właśnie zrobiłem wszystko jak w przepisie i zmieściło się bez problemu w foremce 24 średnica i wysokości 7 pozdrawiam
To zdecydowanie za mała blaszka…
Sernik wygląda przepysznie 😋
Bardzo lubi piec ciasta .🤗
Napewno skorzystam z przepisu na Wielkanoc…
Łatwy przepis do przygotowania.
Dziękuję ❤️ Super! Świetny wybór na święta 🤗 Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Niestety, ale chyba to nie moje smaki. Sernik jest bardzo ciężki, zapychający. Poziom słodkości idealny, więc to na plus, ale sama konsystencja niestety już nie dla mnie.
Jasne, rozumiem 🙂
Jaki przepiękny. Niestety nie potrafię piec ale taki może bez pieczenia wyjdzie na święta hmmm. Chciałam napisać że super pani tłumaczy i naprawdę czytelny ten przepis, że mam aż ochotę sama spróbować . I dla mnie na duży plus że nie ma tam żelatyny, mam wrażenie że ciasta z nią są takie gumowate i zupełnie to moim zdaniem nie pasuje do sernika.
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Staram się opisywać swoje przepisy bardzo szczegółowo, aby osoba początkująca nie popełniała różnych błędów itp.
Proszę się tylko trzymać przepisu, łącznie z użytym twarogiem.
Uwielbiam! Wyszedł idealny, dodałam likieru kokosowego, aby był jeszcze bardziej kokosowy😊 nic nie poradzę, że kocham kokosy nad życie😆 a największym plusem jest tak ekspresowe wykonanie, przy dwójce maluchów jest to duży plus😊 sernik na rowni z białym Michałkiem i tortem rafaello z Pani przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za miłe słowa! 😍 Cieszę, że tak posmakowało ❤️ Super pomysł z tym likierem kokosowym! A ile go Pani dodała tak z ciekawości? Również pozdrawiam serdecznie 🤗
A to tak na oko🙂
Cudnie wstawać rano w niedzielę wypić kawkę i zjeść raffaello😋 chyba będę częstym gościem strony poprostupycha🥰
Cieszę się 🙂 Wygląda super!
Dobry,ale nie do zjedzenia w większej ilości,mazisty,zapychajacy. Czuję jakbym jadła ser z wiaderka z dodatkami 😆 jednak serniki pieczone są mi bliższe
Jak to mówią, kwestia gustu 🙂 Widocznie nie jest to przepis dla Pani. Zachęcam w takim razie do wypróbowania innych przepisów na serniki 🙂
Ile daC zelatyny gdy użyje rzadszego twarogu?
Bardzo kremowy i przepyszny 🥰
Slicznie dziękuję za zdjęcie i recenzję 🙂
Co do smaku obawiałam, się, że będzie za słodki, ale nie jest! Jest w punkt 🙂 bardzo kremowy i delikatny. Chciałam użyć mojego ulubionego twarogu sernikowego z Piątnicy, ale nigdzie w okolicy nie mogłam go dostać, użyłam więc Włoszczowę, konsystencją może nie jest tak zbity jak Piątnica, ale sprawdził się 🙂 ja swój serniczek udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowego oraz ozdobiłam malinami i pralinkami Raffaello.
Wyszedł idealnie, bardzo dziękuję Justyno za dodanie tak obszernego komentarza i zdjęcia serniczka <3
Serniczek jest obłędny w smaku i bardzo kremowy 🙂
Pięknie wyszedł ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Najlepszy sernik na zimno, jaki kiedykolwiek jadłam 😋 idealnie kremowy i lekki. A co najważniejsze, że bardzo szybki i prosty w wykonaniu 🙂
Super! Bardzo mi miło to czytać <3
Uwielbiam serniki pod każdą postacią ale takiego bez pieczenia jeszcze nie robiłam. Ciacho pyszne, zrobione zgodnie z przepisem nie wyszło za słodkie ale jak dla mnie idealne. Przyznam się że nie odczekałam całej nocy chłodzenia. Wszystko praktycznie zrobiłam od razu na dwie godziny do lodówki i gotowe. Bez dodatku żelatyny i tak kroiło się super. Polecam przepis 🤩🤩🤩
Ooo bardzo miło mi to czytać, chociaż aż jestem pozytywnie zaskoczona, że po tak krótkim czasie w lodówce ładnie się kroił 🙂 Jeśli chodzi o jego stopień słodkości to właśnie dlatego napisałam przy masie serowej, że najlepiej sobie ją spróbować przed wylaniem na ciasteczkowy spód i ocenić czy właśnie wymaga większej ilości cukru pudru czy nie. Żeby właśnie dostosować pod swoje kubki smakowe 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Przepyszny! ❤️
Wyszedł idealnie 🙂
Czy ser delikate z wiaderka będzie się nadawał?
Niestety nie wiem, nigdy go nie kupowałam…