Sernik Raffaello bez pieczenia

4.7/5 (207 ocen)
Sernik Raffaello na zimno to lekki, kremowy i aromatyczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kokosowo-orzechowych smaków. Ten deser jest przygotowywany bez konieczności pieczenia, co sprawia, że jest łatwy do przygotowania, a przy tym niewiarygodnie pyszny!

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 12 h

Sernik Raffaello bez pieczenia

Opis przepisu

Na blogu mam naprawdę sporo serników pieczonych, ale tym razem przygotowałam sernik bez pieczenia o smaku Raffaello. Bardzo smaczny, ultra kremowy i do tego niezwykle prosty do wykonania. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie naprawdę fajnie się kroi. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa!

Przepis na: Sernik Raffaello bez pieczenia

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka Wieluń mój ulubiony, Piątnica
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 70 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g płatków migdałowych
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik Raffaello bez pieczenia?

Krok 1

spód z herbatników do sernika raffaello bez pieczenia

Sernik Raffaello bez pieczenia przygotowuje się dość szybko. Zaczynamy od ciasteczkowego spodu – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (170 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.

PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku.

Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.


Krok 2

masa serowa z mascarpone w misce

Masa serowa:

Ważna kwestia – masa serowa w tym serniku nie zawiera żadnej żelatyny, galaretki itp. Do jego przygotowania potrzebny będzie tradycyjny twaróg, który trzeba samodzielnie zmielić. Ja użyłam jednak ser z wiaderka z Wieluń mój ulubiony, który jest moim zdaniem najlepszy smakowo i jakościowo do wszelkich serników. Fajnie sprawdza się także z Piątnicy i również można go kupić w wielu sklepach. Nie polecam jednak do tego sernika innych wiaderkowych – w większości są dość maziste i w konsystencji przypominają nieco gęstszy jogurt grecki. W tym przypadku masa serowa po schłodzeniu może się po prostu źle kroić, bo całość wyjdzie zbyt rzadka.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekane czekolady białe (200 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg) oraz mascarpone (500 g) – ja użyłam prosto z lodówki. Dodajemy także cukier puder (4 łyżki) i miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 3

masa serowa z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę oraz wiórki (70 g).

Miksujemy ponownie przez chwilkę do połączenia się składników. 


Krok 4

masa serowa na sernik raffaello bez pieczenia

Masa serowa ma być gęsta – więc nie miksujemy zbyt długo. Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.

Jeśli użyłaś/eś zbyt rzadkiego sera z wiaderka lub za długo miksowałaś/eś i masa serowa wyszła dość rzadka to niestety ona nie schłodzi się na tyle żeby później sernik się ładnie kroił. Trzeba sobie pomóc żelatyną rozpuszczoną w wodzie.


Krok 5

Sernik Raffaello bez pieczenia w foremce przed schłodzenia

Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc.


Krok 6

Sernik Raffaello bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Polewa:

Następnego dnia w małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.


Krok 7

Sernik Raffaello z polewą z białej czekolady oraz płatkami migdałowymi

Gdy przestygnie, wtedy to polewamy nią wierzch sernika.

Płatki migdałowe (około 60 g) podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną to posypujemy nimi wierzch sernika.

Sernik Raffaello przechowujemy w lodówce.


Sernik Raffaello bez pieczenia

Sernik Raffaello bez pieczenia przepis

Przepis na Sernik Raffaello bez pieczenia z białą czekoladą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 207

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Angelika
Angelika
25 dni temu

Uwielbiam! Wyszedł idealny, dodałam likieru kokosowego, aby był jeszcze bardziej kokosowy😊 nic nie poradzę, że kocham kokosy nad życie😆 a największym plusem jest tak ekspresowe wykonanie, przy dwójce maluchów jest to duży plus😊 sernik na rowni z białym Michałkiem i tortem rafaello z Pani przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie

Angelika
Angelika
12 dni temu

A to tak na oko🙂

Natalia - ZG
Natalia - ZG
26 dni temu

Cudnie wstawać rano w niedzielę wypić kawkę i zjeść raffaello😋 chyba będę częstym gościem strony poprostupycha🥰

IMG_20240204_083727
Asia
Asia
26 dni temu

Dobry,ale nie do zjedzenia w większej ilości,mazisty,zapychajacy. Czuję jakbym jadła ser z wiaderka z dodatkami 😆 jednak serniki pieczone są mi bliższe

Monia
Monia
27 dni temu

Ile daC zelatyny gdy użyje rzadszego twarogu?

Małgorzata
Małgorzata
27 dni temu

Bardzo kremowy i przepyszny 🥰

inbound1963760917745858326
Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Co do smaku obawiałam, się, że będzie za słodki, ale nie jest! Jest w punkt 🙂 bardzo kremowy i delikatny. Chciałam użyć mojego ulubionego twarogu sernikowego z Piątnicy, ale nigdzie w okolicy nie mogłam go dostać, użyłam więc Włoszczowę, konsystencją może nie jest tak zbity jak Piątnica, ale sprawdził się 🙂 ja swój serniczek udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowego oraz ozdobiłam malinami i pralinkami Raffaello.

IMG_20240130_171146
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Serniczek jest obłędny w smaku i bardzo kremowy 🙂

27793CCB-BA8F-4BF8-A04B-03CD176E71BF
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Najlepszy sernik na zimno, jaki kiedykolwiek jadłam 😋 idealnie kremowy i lekki. A co najważniejsze, że bardzo szybki i prosty w wykonaniu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Uwielbiam serniki pod każdą postacią ale takiego bez pieczenia jeszcze nie robiłam. Ciacho pyszne, zrobione zgodnie z przepisem nie wyszło za słodkie ale jak dla mnie idealne. Przyznam się że nie odczekałam całej nocy chłodzenia. Wszystko praktycznie zrobiłam od razu na dwie godziny do lodówki i gotowe. Bez dodatku żelatyny i tak kroiło się super. Polecam przepis 🤩🤩🤩

Angel23
Angelika
1 miesiąc temu

Przepyszny! ❤️

IMG_20240127_164929806
Beata
Beata
14 dni temu

Czy ser delikate z wiaderka będzie się nadawał?

Sernik raffaello na zimno

Jeżeli chodzi o serniki to uwielbiam wszystkie i bez wyjątku, zarówno te pieczone, jak i na zimno. Jestem też wielką fanką kokosowych smaków, więc ten sernik raffaello na zimno po prostu uwielbiam i to nie tylko ze względu na smak! Bardzo ważnym atutem jest to, że robi się go błyskawicznie i tak naprawdę wystarczy 20 min. Jednak jak w przypadku każdego sernika na zimno, musi swoje w lodówce odczekać, aby się dobrze kroił. Ja najczęściej sernik raffaello na zimno robię wieczorkiem i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wystarczy, że go wyjmę i udekoruję. Moją ulubioną opcją jest biała polewa z podprażonymi płatkami migdałowymi, ale oczywiście możesz udekorować sernik raffaello bez pieczenia według swoich upodobań. Jestem przekonana, że jeżeli raz go spróbujesz, to już regularnie będzie gościł na Twoim stole.

RozwińZwiń