Sernik Raffaello bez pieczenia

4.5/5 (484 ocen)
Sernik Raffaello na zimno to lekki, kremowy i aromatyczny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kokosowo-orzechowych smaków. Ten deser jest przygotowywany bez konieczności pieczenia, co sprawia, że jest łatwy do przygotowania, a przy tym niewiarygodnie pyszny!

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 12 h

Sernik Raffaello bez pieczenia

Opis przepisu

Na blogu mam naprawdę sporo serników pieczonych, ale tym razem przygotowałam sernik bez pieczenia o smaku Raffaello. Bardzo smaczny, ultra kremowy i do tego niezwykle prosty do wykonania. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie naprawdę fajnie się kroi. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa!

Przepis na: Sernik Raffaello bez pieczenia

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka Wieluń mój ulubiony, Piątnica
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 70 g wiórków kokosowych

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g płatków migdałowych
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik Raffaello bez pieczenia?

Krok 1

spód z herbatników do sernika raffaello bez pieczenia

Sernik Raffaello bez pieczenia przygotowuje się dość szybko. Zaczynamy od ciasteczkowego spodu – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (170 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.

PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku.

Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.


Krok 2

masa serowa z mascarpone w misce

Masa serowa:

Ważna kwestia – masa serowa w tym serniku nie zawiera żadnej żelatyny, galaretki itp. Do jego przygotowania potrzebny będzie tradycyjny twaróg, który trzeba samodzielnie zmielić. Ja użyłam jednak ser z wiaderka z Wieluń mój ulubiony, który jest moim zdaniem najlepszy smakowo i jakościowo do wszelkich serników. Fajnie sprawdza się także z Piątnicy i również można go kupić w wielu sklepach. Nie polecam jednak do tego sernika innych wiaderkowych – w większości są dość maziste i w konsystencji przypominają nieco gęstszy jogurt grecki. W tym przypadku masa serowa po schłodzeniu może się po prostu źle kroić, bo całość wyjdzie zbyt rzadka.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekane czekolady białe (200 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg) oraz mascarpone (500 g) – ja użyłam prosto z lodówki. Dodajemy także cukier puder (4 łyżki) i miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 3

masa serowa z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi

Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę oraz wiórki (70 g).

Miksujemy ponownie przez chwilkę do połączenia się składników. 


Krok 4

masa serowa na sernik raffaello bez pieczenia

Masa serowa ma być gęsta – więc nie miksujemy zbyt długo. Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.

Jeśli użyłaś/eś zbyt rzadkiego sera z wiaderka lub za długo miksowałaś/eś i masa serowa wyszła dość rzadka to niestety ona nie schłodzi się na tyle żeby później sernik się ładnie kroił. Trzeba sobie pomóc żelatyną rozpuszczoną w wodzie.


Krok 5

Sernik Raffaello bez pieczenia w foremce przed schłodzenia

Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc.


Krok 6

Sernik Raffaello bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

Polewa:

Następnego dnia w małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.


Krok 7

Sernik Raffaello z polewą z białej czekolady oraz płatkami migdałowymi

Gdy przestygnie, wtedy to polewamy nią wierzch sernika.

Płatki migdałowe (około 60 g) podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną to posypujemy nimi wierzch sernika.

Sernik Raffaello przechowujemy w lodówce.


Sernik Raffaello bez pieczenia

Sernik Raffaello bez pieczenia przepis

Przepis na Sernik Raffaello bez pieczenia z białą czekoladą

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 484

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
74 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
6 dni temu

Okropieństwo. Niech Was nie zwiedzie Rafaello w nazwie. Spód biszkoptowy super, biała czekolada ze śmietanką super, ale już ten środek, to jest zwykły sernik z wiórkami kokosowymi 😐 Nie czuć tam NIC z Rafaello. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wyrzucone pieniądze na składniki, a do tanich nie należą.

Joanna
Joanna
13 dni temu

Czy mozna go zrobić na zwykłym spodzie z herbatników poprostu wylać masę na herbatniki?

Jan
Jan
16 dni temu

Jeśli chodzi o smak i konsystencje to ogólnie super (do polewy polecam użyć białej czekolady Chateau z Aldi, miodzio), natomiast przy obydwóch podejściach z sernika ucieka woda i zastanawia mnie co może być powodem (proporcje i skład zachowane, składniki miksowane wolno i tylko do połączenia)?

IMG_9740
Jan
Jan
2 dni temu

Przy kolejnym podejści zmieniłem wiaderko z Lidlowego Pilosa na Wieluń i problem zniknął, więc już sprawa się rozwiązała 🙂

Maria
Maria
19 dni temu

Prosty, szybki, lekki i pyszny sernik polecam robiłam kilka razy pycha. Pozdrawiam

Marlena
Marlena
24 dni temu

Boziu jakie to jest pyszne.. ozdobilam trochę inaczej, ale ta masa serowa – matko jedyna. Niebo w gębie. Nawet ja, lewa ręka do ciast jestem w stanie coś takiego zrobić.
Wielkie Brawa za taki przepis ❤️

IMG_20240331_120330
Kasia
Kasia
24 dni temu

Pyszny! Robiłam pierwszy raz i naprawdę robi się go chwila moment, cala rodzina w święta się nim zajadała 🙂 na pewno jeszcze zagości u nas na stole do niedzielnej kawki 😀

Agata
Agata
24 dni temu

Bardzo polecam ten sernik. Szybko się go robi i do tego jest przepyszny. Wyciągnięty z lodówki był orzeźwiający wręcz, nie za słodki 😋

IMG_2249
Marta
Marta
24 dni temu

Czy z inną polewą się sprawdzi?

Marta
Marta
24 dni temu

Nie mam białej czekolady na polewę czym można zastąpić mleczną?

Katarzyna
Katarzyna
25 dni temu

Już miałam robić ale kurcze mam ser z wiaderka z biedronki szkoda żeby się zmarnował jak ogarnąć ten trik z żelatyna bo jestem ciemna w pieczeniu ciast 🙈

Sylwia
Sylwia
25 dni temu

Sernik wyszedl pyszny, nie jest slodki a konsystencja stala. Po poczestunku ladowal w lodowce, dzieki temu dobrze Sie go kroilo.
Dziekuje za ten przepis!

Meedzia
Magdalena
26 dni temu

Zrobiłam według przepisu. Wspomogłam się zelatyną, a i tak pływał. Następnym razem chyba jeszcze więcej dam. Nakładałam jak lody🙈 ale wszystkim smakowało 😊

Joanna
Joanna
26 dni temu

Mój jest taki

IMG_6919
Joanna
Joanna
23 dni temu

Jest przepyszny … tylko coś nie tak zrobiłam ze spodem ciasteczkowym bo wyszedł mi twardy … ale myślę ze to od masła 82% tłuszczu

Joanna
Joanna
22 dni temu

Użyłam twaróg z wiaderka różowego Mlekowita premium który był bardzo gęsty – więc polecam 😊

Joanna
Joanna
22 dni temu

Może nie takie herbatniki … ale i tak mega smaczny i napewno jeszcze go zrobię 😊

Mrtslawek
Marta
27 dni temu

Robię już 2 raz – właśnie czeka w lodówce. W domu nie mam fanów wiórek, więc do środka daję posiekane płatki migdałowe – też wychodzi świetnie 😊

Jasmin
Jasmin
27 dni temu

Sernik wyszedł cudowny 🥹 i pod kątem wyglądu i smaku! Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni ❤️ truskawki do dekoracji dodałam od siebie 🤭

1000011448
Alicja
Alicja
27 dni temu

Wlasnie go zrobilam .Mialam ser z wiaderka president I musialam wspomoc sie zelatyna🙈 ale czekam cierpliwie.dziekuje I na bank bede stalym bywalcem pani strony😊

Karolina
Karolina
27 dni temu
Reply to  Alicja

Ile dala Pani tej żelatyny ? 🙂

Weronika_P
Weronika
27 dni temu

Pyszny !

IMG_1851
Monika
Monika
27 dni temu

Jak dla mnie za mało słodki. 3 łyżki cukru pudru i czekolada na 1.5 kg sera + śmitanka? Troche za mało.

Monika
Monika
30 dni temu

Sernik pycha, u mnie w pracy oszaleli, aż szef przyszedł do mnie mówiąc, że nigdy nie jadł lepszego, nadmienię że mieszkam w Czechach, więc podbiła pani serca Czechów. Niestety zdjęcia nie dodam bo nie zdążyłam zrobić, tak szybko zniknął😉

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Dzień dobry 🌞 czy rant o wielkości 24×7 będzie w porządku, czy jednak za mały? Czy mogę użyć 250 g. mascarpone za miast 500 w tym przypadku jeżeli rant jest mniejszy? Jestem laikiem jeżeli chodzi o słodkości 🫣
Serdecznie pozdrawiam

Przemek
Przemek
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Właśnie zrobiłem wszystko jak w przepisie i zmieściło się bez problemu w foremce 24 średnica i wysokości 7 pozdrawiam

Wioletta
Wioletta
1 miesiąc temu

Sernik wygląda przepysznie 😋
Bardzo lubi piec ciasta .🤗
Napewno skorzystam z przepisu na Wielkanoc…
Łatwy przepis do przygotowania.

Beata
Beata
1 miesiąc temu

Niestety, ale chyba to nie moje smaki. Sernik jest bardzo ciężki, zapychający. Poziom słodkości idealny, więc to na plus, ale sama konsystencja niestety już nie dla mnie.

Agata
Agata
1 miesiąc temu

Jaki przepiękny. Niestety nie potrafię piec ale taki może bez pieczenia wyjdzie na święta hmmm. Chciałam napisać że super pani tłumaczy i naprawdę czytelny ten przepis, że mam aż ochotę sama spróbować . I dla mnie na duży plus że nie ma tam żelatyny, mam wrażenie że ciasta z nią są takie gumowate i zupełnie to moim zdaniem nie pasuje do sernika.

Angelika
Angelika
2 miesięcy temu

Uwielbiam! Wyszedł idealny, dodałam likieru kokosowego, aby był jeszcze bardziej kokosowy😊 nic nie poradzę, że kocham kokosy nad życie😆 a największym plusem jest tak ekspresowe wykonanie, przy dwójce maluchów jest to duży plus😊 sernik na rowni z białym Michałkiem i tortem rafaello z Pani przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie

Angelika
Angelika
2 miesięcy temu

A to tak na oko🙂

Natalia - ZG
Natalia - ZG
2 miesięcy temu

Cudnie wstawać rano w niedzielę wypić kawkę i zjeść raffaello😋 chyba będę częstym gościem strony poprostupycha🥰

IMG_20240204_083727
Asia
Asia
2 miesięcy temu

Dobry,ale nie do zjedzenia w większej ilości,mazisty,zapychajacy. Czuję jakbym jadła ser z wiaderka z dodatkami 😆 jednak serniki pieczone są mi bliższe

Monia
Monia
2 miesięcy temu

Ile daC zelatyny gdy użyje rzadszego twarogu?

Małgorzata
Małgorzata
2 miesięcy temu

Bardzo kremowy i przepyszny 🥰

inbound1963760917745858326
Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Co do smaku obawiałam, się, że będzie za słodki, ale nie jest! Jest w punkt 🙂 bardzo kremowy i delikatny. Chciałam użyć mojego ulubionego twarogu sernikowego z Piątnicy, ale nigdzie w okolicy nie mogłam go dostać, użyłam więc Włoszczowę, konsystencją może nie jest tak zbity jak Piątnica, ale sprawdził się 🙂 ja swój serniczek udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowego oraz ozdobiłam malinami i pralinkami Raffaello.

IMG_20240130_171146
Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Serniczek jest obłędny w smaku i bardzo kremowy 🙂

27793CCB-BA8F-4BF8-A04B-03CD176E71BF
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Najlepszy sernik na zimno, jaki kiedykolwiek jadłam 😋 idealnie kremowy i lekki. A co najważniejsze, że bardzo szybki i prosty w wykonaniu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Uwielbiam serniki pod każdą postacią ale takiego bez pieczenia jeszcze nie robiłam. Ciacho pyszne, zrobione zgodnie z przepisem nie wyszło za słodkie ale jak dla mnie idealne. Przyznam się że nie odczekałam całej nocy chłodzenia. Wszystko praktycznie zrobiłam od razu na dwie godziny do lodówki i gotowe. Bez dodatku żelatyny i tak kroiło się super. Polecam przepis 🤩🤩🤩

Angel23
Angelika
2 miesięcy temu

Przepyszny! ❤️

IMG_20240127_164929806
Beata
Beata
2 miesięcy temu

Czy ser delikate z wiaderka będzie się nadawał?

Sernik raffaello na zimno

Jeżeli chodzi o serniki to uwielbiam wszystkie i bez wyjątku, zarówno te pieczone, jak i na zimno. Jestem też wielką fanką kokosowych smaków, więc ten sernik raffaello na zimno po prostu uwielbiam i to nie tylko ze względu na smak! Bardzo ważnym atutem jest to, że robi się go błyskawicznie i tak naprawdę wystarczy 20 min. Jednak jak w przypadku każdego sernika na zimno, musi swoje w lodówce odczekać, aby się dobrze kroił. Ja najczęściej sernik raffaello na zimno robię wieczorkiem i wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wystarczy, że go wyjmę i udekoruję. Moją ulubioną opcją jest biała polewa z podprażonymi płatkami migdałowymi, ale oczywiście możesz udekorować sernik raffaello bez pieczenia według swoich upodobań. Jestem przekonana, że jeżeli raz go spróbujesz, to już regularnie będzie gościł na Twoim stole.

RozwińZwiń