Opis przepisu
Na blogu mam naprawdę sporo serników pieczonych, ale tym razem przygotowałam sernik bez pieczenia o smaku Raffaello. Bardzo smaczny, ultra kremowy i do tego niezwykle prosty do wykonania. Przygotowany na ciasteczkowym spodzie naprawdę fajnie się kroi. Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa!
Przepis na: Sernik Raffaello bez pieczenia
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 170 g herbatników maślanych
- 90 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka Wieluń mój ulubiony, Piątnica
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 70 g wiórków kokosowych
Polewa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 60 g płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić sernik Raffaello bez pieczenia?
Krok 1
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (170 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (90 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.
PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku.
Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.
Krok 2
Masa serowa:
Ważna kwestia – masa serowa w tym serniku nie zawiera żadnej żelatyny, galaretki itp. Do jego przygotowania potrzebny będzie tradycyjny twaróg, który trzeba samodzielnie zmielić. Ja użyłam jednak ser z wiaderka z Wieluń mój ulubiony, który jest moim zdaniem najlepszy smakowo i jakościowo do wszelkich serników. Fajnie sprawdza się także z Piątnicy i również można go kupić w wielu sklepach. Nie polecam jednak do tego sernika innych wiaderkowych – w większości są dość maziste i w konsystencji przypominają nieco gęstszy jogurt grecki. W tym przypadku masa serowa po schłodzeniu może się po prostu źle kroić, bo całość wyjdzie zbyt rzadka.
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekane czekolady białe (200 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg) oraz mascarpone (500 g) – ja użyłam prosto z lodówki. Dodajemy także cukier puder (4 łyżki) i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Miksujemy ponownie przez chwilkę do połączenia się składników.
Krok 4
Masa serowa ma być gęsta – więc nie miksujemy zbyt długo. Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.
Jeśli użyłaś/eś zbyt rzadkiego sera z wiaderka lub za długo miksowałaś/eś i masa serowa wyszła dość rzadka to niestety ona nie schłodzi się na tyle żeby później sernik się ładnie kroił. Trzeba sobie pomóc żelatyną rozpuszczoną w wodzie.
Krok 5
Krok 6
Polewa:
Następnego dnia w małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.
Krok 7
Gdy przestygnie, wtedy to polewamy nią wierzch sernika.
Płatki migdałowe (około 60 g) podprażamy na suchej patelni. Gdy przestygną to posypujemy nimi wierzch sernika.
Sernik Raffaello przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Okropieństwo. Niech Was nie zwiedzie Rafaello w nazwie. Spód biszkoptowy super, biała czekolada ze śmietanką super, ale już ten środek, to jest zwykły sernik z wiórkami kokosowymi 😐 Nie czuć tam NIC z Rafaello. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wyrzucone pieniądze na składniki, a do tanich nie należą.
Ten sernik zbiera zawsze same pozytywy, więc dziwi mnie ten komentarz. Może ser nie był już świeży? Masa serowa składa się z twarogu, białej czekolady oraz wiórek, stąd nazwa Sernik Rafaello. Logiczne jest to, że sernik nie będzie smakować dokładnie tak samo jak sklepowa kulka Rafaello… 🙂
Czy mozna go zrobić na zwykłym spodzie z herbatników poprostu wylać masę na herbatniki?
Ale ja właśnie robię go na zwykłym spodzie z herbatników, czyli herbatniki plus masło 🙂
Jeśli chodzi o smak i konsystencje to ogólnie super (do polewy polecam użyć białej czekolady Chateau z Aldi, miodzio), natomiast przy obydwóch podejściach z sernika ucieka woda i zastanawia mnie co może być powodem (proporcje i skład zachowane, składniki miksowane wolno i tylko do połączenia)?
Ale z czego ucieka ta woda? Z masy serowej? Ze spodu? Niestety nie słyszałam o takim przypadku w serniku na zimno 🙂 Ale muszę przyznać, że super się prezentuje 😍
Przy kolejnym podejści zmieniłem wiaderko z Lidlowego Pilosa na Wieluń i problem zniknął, więc już sprawa się rozwiązała 🙂
Dziękuję za informację! Wieluń oczywiście to top, jeżeli chodzi o sery z wiaderka i sama bardzo często z niego korzystam 🙂 Ten Lidlowy Pilos według mnie generalnie bardzo słabo się sprawdza do jakichkolwiek serników. Zarówno tych pieczonych, jak i na zimno. Dużo lepszym wyborem w Lidlu będzie Piątnica, która często jest tam dostępna lub ewentualnie Lidlowski twaróg sernikowy pod marką “Regionalne szlaki” 🙂
Prosty, szybki, lekki i pyszny sernik polecam robiłam kilka razy pycha. Pozdrawiam
dziękuję za super recenzję 🙂
Boziu jakie to jest pyszne.. ozdobilam trochę inaczej, ale ta masa serowa – matko jedyna. Niebo w gębie. Nawet ja, lewa ręka do ciast jestem w stanie coś takiego zrobić.
Wielkie Brawa za taki przepis ❤️
Wygląda naprawdę świetnie 🙂
Pyszny! Robiłam pierwszy raz i naprawdę robi się go chwila moment, cala rodzina w święta się nim zajadała 🙂 na pewno jeszcze zagości u nas na stole do niedzielnej kawki 😀
Super! 🙂
Bardzo polecam ten sernik. Szybko się go robi i do tego jest przepyszny. Wyciągnięty z lodówki był orzeźwiający wręcz, nie za słodki 😋
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa i recenzję 🙂
Czy z inną polewą się sprawdzi?
Nie mam białej czekolady na polewę czym można zastąpić mleczną?
Już miałam robić ale kurcze mam ser z wiaderka z biedronki szkoda żeby się zmarnował jak ogarnąć ten trik z żelatyna bo jestem ciemna w pieczeniu ciast 🙈
Sernik wyszedl pyszny, nie jest slodki a konsystencja stala. Po poczestunku ladowal w lodowce, dzieki temu dobrze Sie go kroilo.
Dziekuje za ten przepis!
Cieszę się 🙂
Zrobiłam według przepisu. Wspomogłam się zelatyną, a i tak pływał. Następnym razem chyba jeszcze więcej dam. Nakładałam jak lody🙈 ale wszystkim smakowało 😊
Jakim cudem? No chyba, że użyty został wodnisty “twaróg z wiaderka”, o którym pisałam żeby nie dodawać do tego przepisu. Bo z takim gęstym twarogiem w kostce niemożliwe żeby wyszedł lejący sernik.
Mój jest taki
Super! 🙂
Jest przepyszny … tylko coś nie tak zrobiłam ze spodem ciasteczkowym bo wyszedł mi twardy … ale myślę ze to od masła 82% tłuszczu
Zawsze używam masła o zawartości 82% tłuszczu i nie wychodzi mi nic twarde 🙂
Użyłam twaróg z wiaderka różowego Mlekowita premium który był bardzo gęsty – więc polecam 😊
Dobrze wiedzieć, dzięki! 🙂
Może nie takie herbatniki … ale i tak mega smaczny i napewno jeszcze go zrobię 😊
Cieszę się, że posmakował mimo wszystko 😍 A na przyszłość najlepiej skorzystać z najzwyklejszych herbatników maślanych. A jakie zostały użyte w tym przypadku?
Robię już 2 raz – właśnie czeka w lodówce. W domu nie mam fanów wiórek, więc do środka daję posiekane płatki migdałowe – też wychodzi świetnie 😊
Ale Rafaello to składa się głównie z wiórek kokosowych i białej czekolady, więc trochę traci to ciasto smak eliminując jeden z głównych składników. Dobrze jednak, że z płatkami migdałowymi też smakowało 🙂
Sernik wyszedł cudowny 🥹 i pod kątem wyglądu i smaku! Robiłam pierwszy raz i napewno nie ostatni ❤️ truskawki do dekoracji dodałam od siebie 🤭
No to bardzo miło mi to czytać 🙂 Wygląda super!
Wlasnie go zrobilam .Mialam ser z wiaderka president I musialam wspomoc sie zelatyna🙈 ale czekam cierpliwie.dziekuje I na bank bede stalym bywalcem pani strony😊
Ile dala Pani tej żelatyny ? 🙂
Pyszny !
Pięknie wygląda 🙂
Jak dla mnie za mało słodki. 3 łyżki cukru pudru i czekolada na 1.5 kg sera + śmitanka? Troche za mało.
Nie rozumiem tego typu komentarzy… W kroku 4 wyraźnie napisałam: “Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.”
Sernik pycha, u mnie w pracy oszaleli, aż szef przyszedł do mnie mówiąc, że nigdy nie jadł lepszego, nadmienię że mieszkam w Czechach, więc podbiła pani serca Czechów. Niestety zdjęcia nie dodam bo nie zdążyłam zrobić, tak szybko zniknął😉
Bardzo miło mi to czytać.
Pozdrowienia dla fanów z Czech! 🙂
Dzień dobry 🌞 czy rant o wielkości 24×7 będzie w porządku, czy jednak za mały? Czy mogę użyć 250 g. mascarpone za miast 500 w tym przypadku jeżeli rant jest mniejszy? Jestem laikiem jeżeli chodzi o słodkości 🫣
Serdecznie pozdrawiam
Właśnie zrobiłem wszystko jak w przepisie i zmieściło się bez problemu w foremce 24 średnica i wysokości 7 pozdrawiam
To zdecydowanie za mała blaszka…
Sernik wygląda przepysznie 😋
Bardzo lubi piec ciasta .🤗
Napewno skorzystam z przepisu na Wielkanoc…
Łatwy przepis do przygotowania.
Dziękuję ❤️ Super! Świetny wybór na święta 🤗 Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Niestety, ale chyba to nie moje smaki. Sernik jest bardzo ciężki, zapychający. Poziom słodkości idealny, więc to na plus, ale sama konsystencja niestety już nie dla mnie.
Jasne, rozumiem 🙂
Jaki przepiękny. Niestety nie potrafię piec ale taki może bez pieczenia wyjdzie na święta hmmm. Chciałam napisać że super pani tłumaczy i naprawdę czytelny ten przepis, że mam aż ochotę sama spróbować . I dla mnie na duży plus że nie ma tam żelatyny, mam wrażenie że ciasta z nią są takie gumowate i zupełnie to moim zdaniem nie pasuje do sernika.
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Staram się opisywać swoje przepisy bardzo szczegółowo, aby osoba początkująca nie popełniała różnych błędów itp.
Proszę się tylko trzymać przepisu, łącznie z użytym twarogiem.
Uwielbiam! Wyszedł idealny, dodałam likieru kokosowego, aby był jeszcze bardziej kokosowy😊 nic nie poradzę, że kocham kokosy nad życie😆 a największym plusem jest tak ekspresowe wykonanie, przy dwójce maluchów jest to duży plus😊 sernik na rowni z białym Michałkiem i tortem rafaello z Pani przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za miłe słowa! 😍 Cieszę, że tak posmakowało ❤️ Super pomysł z tym likierem kokosowym! A ile go Pani dodała tak z ciekawości? Również pozdrawiam serdecznie 🤗
A to tak na oko🙂
Cudnie wstawać rano w niedzielę wypić kawkę i zjeść raffaello😋 chyba będę częstym gościem strony poprostupycha🥰
Cieszę się 🙂 Wygląda super!
Dobry,ale nie do zjedzenia w większej ilości,mazisty,zapychajacy. Czuję jakbym jadła ser z wiaderka z dodatkami 😆 jednak serniki pieczone są mi bliższe
Jak to mówią, kwestia gustu 🙂 Widocznie nie jest to przepis dla Pani. Zachęcam w takim razie do wypróbowania innych przepisów na serniki 🙂
Ile daC zelatyny gdy użyje rzadszego twarogu?
Bardzo kremowy i przepyszny 🥰
Slicznie dziękuję za zdjęcie i recenzję 🙂
Co do smaku obawiałam, się, że będzie za słodki, ale nie jest! Jest w punkt 🙂 bardzo kremowy i delikatny. Chciałam użyć mojego ulubionego twarogu sernikowego z Piątnicy, ale nigdzie w okolicy nie mogłam go dostać, użyłam więc Włoszczowę, konsystencją może nie jest tak zbity jak Piątnica, ale sprawdził się 🙂 ja swój serniczek udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowego oraz ozdobiłam malinami i pralinkami Raffaello.
Wyszedł idealnie, bardzo dziękuję Justyno za dodanie tak obszernego komentarza i zdjęcia serniczka <3
Serniczek jest obłędny w smaku i bardzo kremowy 🙂
Pięknie wyszedł ❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Najlepszy sernik na zimno, jaki kiedykolwiek jadłam 😋 idealnie kremowy i lekki. A co najważniejsze, że bardzo szybki i prosty w wykonaniu 🙂
Super! Bardzo mi miło to czytać <3
Uwielbiam serniki pod każdą postacią ale takiego bez pieczenia jeszcze nie robiłam. Ciacho pyszne, zrobione zgodnie z przepisem nie wyszło za słodkie ale jak dla mnie idealne. Przyznam się że nie odczekałam całej nocy chłodzenia. Wszystko praktycznie zrobiłam od razu na dwie godziny do lodówki i gotowe. Bez dodatku żelatyny i tak kroiło się super. Polecam przepis 🤩🤩🤩
Ooo bardzo miło mi to czytać, chociaż aż jestem pozytywnie zaskoczona, że po tak krótkim czasie w lodówce ładnie się kroił 🙂 Jeśli chodzi o jego stopień słodkości to właśnie dlatego napisałam przy masie serowej, że najlepiej sobie ją spróbować przed wylaniem na ciasteczkowy spód i ocenić czy właśnie wymaga większej ilości cukru pudru czy nie. Żeby właśnie dostosować pod swoje kubki smakowe 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Przepyszny! ❤️
Wyszedł idealnie 🙂
Czy ser delikate z wiaderka będzie się nadawał?
Niestety nie wiem, nigdy go nie kupowałam…