Opis przepisu
Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą jest naprawdę niezwykle smaczny. Kremowy, rozpływający się w ustach. Wykonałam go na ciasteczkowym spodzie z maślanych herbatników, ale równie dobrze możesz upiec klasyczny, kruchy spód.
Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 24 cm (wyszedł wysoki, więc śmiało możesz użyć także klasycznej o średnicy 26 cm). Jeżeli masz nieco większą lub mniejszą foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 160 g maślanych herbatników
- 50 g masła
Masa serowa:
- 80 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 kg g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g białej czekolady
- 6 jajek
- 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- brzoskwinie z puszki (u mnie 5 połówek brzoskwiń)
Polewa biała:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 120 g białej czekolady
Polewa ciemna:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- kilka drobno posiekanych herbatników
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą?
Krok 1
Ciasteczkowy spód:
Masło (50 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki (160 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego i dodajemy do nich masło. Mieszamy za pomocą łyżki aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.
Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i wyłożyć papierem do pieczenia ponad wysokość blaszki (będzie dość sporo masy serowej, więc warto ją zabezpieczyć, aby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia). Masę ciasteczkową przekładamy na dno foremki i dokładnie dociskamy, np. dnem szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Krok 2
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
W rondelku podgrzewamy śmietankę (200 ml), ale nie doprowadzamy do jej wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili wsypujemy drobno posiekaną czekoladę białą (100 g). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Odstawiamy na bok – będzie nam potrzebna w późniejszym etapie.
Miękkie masło (80 g) ucieramy z białym cukrem (100 g) na wysokich obrotach miksera, przez ok. 2 minuty.
Krok 3
Dodajemy twaróg (1 kg) dwukrotnie zmielony (ja użyłam lepszej jakości z wiaderka). Miksujemy przez około 30 sekund.
Krok 4
Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez 15-20 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 6 sztuk).
Krok 5
Wlewamy ostygniętą śmietankę z czekoladą, a także skrobię (1 lekko czubata łyżka).
Krok 6
Miksujemy przez chwilkę, tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Na ciasteczkowym spodzie układamy pokrojone w większą kostkę brzoskwinie z puszki.
Powoli wylewamy na to masę serową.
Krok 8
Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 10-15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a później do lodówki na kilka godzin.
Krok 9
Polewa biała:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml), można też rozpuścić w miseczce w mikrofalówce.
Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy – polewa nie może być bardzo rzadka, bo spłynie po bokach sernika. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Polewa ciemna:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50 ml), można też rozpuścić w mikrofalówce, w małej miseczce.
Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę gorzką lub mleczną (50 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Na wierzchu sernika wyciągniętego z lodówki nalewamy polewę z białej czekolady, rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Polewę z gorzkiej czekolady przekładamy do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Robimy paski wzdłuż sernika, a następnie patyczkiem, np do szaszłyków robimy prostopadłe wzorki. Możesz sprawdzić jak to robię oglądając rolkę na instagramie.
Krok 10
Brzegi można posypać drobno posiekanymi kilkoma herbatnikami, czy orzeszkami ziemnymi, płatkami migdałowymi itp.
Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj także mój sprawdzony przepis na sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i bezą lub puszysty sernik z białą czekoladą.
Komentarze
Bardzo wszystkim smakował 🙂
Sernik rewelacja 👌😋wyszedł obłędny, przepis leci do mojego zeszytu😋
Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt Wielkanocnych🐤🐤🌸!
Coś pięknego <3
Bardzo dziękuję za życzenia!