Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą

4.5/5 (91 ocen)
Jeśli szukasz ciasta, które robi się szybko, wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej, to przedstawiam Ci sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą! U mnie zawsze robi furorę. Delikatna, rozpływająca się w ustach masa serowa, przełamana słodyczą białej czekolady i owocową nutą brzoskwiń, na kruchym ciasteczkowym spodzie. Jest tak pyszny, że znika w mgnieniu oka.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min + 85 min pieczenia

Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą

Opis przepisu

Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą jest naprawdę niezwykle smaczny. Kremowy, rozpływający się w ustach. Wykonałam go na ciasteczkowym spodzie z maślanych herbatników, ale równie dobrze możesz upiec klasyczny, kruchy spód.

Przepis na: Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 24 cm (wyszedł wysoki, więc śmiało możesz użyć także klasycznej o średnicy 26 cm). Jeżeli masz nieco większą lub mniejszą foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 160 g maślanych herbatników
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 kg g twarogu np. półtłustego w kostce lub z wiaderka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 6 jajek
  • 1 lekko czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • brzoskwinie z puszki (u mnie 5 połówek brzoskwiń)

Polewa biała:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g białej czekolady

Polewa ciemna:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • kilka drobno posiekanych herbatników
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą?


Krok 1

ciasteczkowy spód do sernika

Ciasteczkowy spód:

Masło (50 g) roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki (160 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego i dodajemy do nich masło. Mieszamy za pomocą łyżki aż powstanie konsystencja lekko mokrego piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i wyłożyć papierem do pieczenia ponad wysokość blaszki (będzie dość sporo masy serowej, więc warto ją zabezpieczyć, aby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia). Masę ciasteczkową przekładamy na dno foremki i dokładnie dociskamy, np. dnem szklanki czy kokilki, aby powstał zwarty spód. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


Krok 2

masło z cukrem w misce

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W rondelku podgrzewamy śmietankę (200 ml), ale nie doprowadzamy do jej wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili wsypujemy drobno posiekaną czekoladę białą (100 g). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Odstawiamy na bok – będzie nam potrzebna w późniejszym etapie.

Miękkie masło (80 g) ucieramy z białym cukrem (100 g) na wysokich obrotach miksera, przez ok. 2 minuty.


Krok 3

dodanie twarogu z wiaderka do utartego masła z cukrem

Dodajemy twaróg (1 kg) dwukrotnie zmielony (ja użyłam lepszej jakości z wiaderka). Miksujemy przez około 30 sekund.


Krok 4

dodanie jajka do masy serowej

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksujemy przez 15-20 sekund po dodaniu każdego następnego, łącznie 6 sztuk).


Krok 5

dodanie skrobii ziemniaczanej do masy serowej

Wlewamy ostygniętą śmietankę z czekoladą, a także skrobię (1 lekko czubata łyżka). 


Krok 6

masa serowa

Miksujemy przez chwilkę, tylko do połączenia się składników.


Krok 7

pokrojone brzoskwinie na ciasteczkowym spodzie

Na ciasteczkowym spodzie układamy pokrojone w większą kostkę brzoskwinie z puszki.

Powoli wylewamy na to masę serową.


Krok 8

sernik przed upieczeniem

Pieczemy góra-dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika – najpierw przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni, a później zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.

Najpierw zostawiamy sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a później po 10-15 minutach studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a później do lodówki na kilka godzin.


Krok 9

wierzch z polewy z białej i ciemnej czekolady

Polewa biała:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml), można też rozpuścić w miseczce w mikrofalówce.

Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (120 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy – polewa nie może być bardzo rzadka, bo spłynie po bokach sernika. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Polewa ciemna:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50 ml), można też rozpuścić w mikrofalówce, w małej miseczce.

Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę gorzką lub mleczną (50 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Na wierzchu sernika wyciągniętego z lodówki nalewamy polewę z białej czekolady, rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Polewę z gorzkiej czekolady przekładamy do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Robimy paski wzdłuż sernika, a następnie patyczkiem, np do szaszłyków robimy prostopadłe wzorki. Możesz sprawdzić jak to robię oglądając rolkę na instagramie.  


Krok 10

sernik z brzoskwiniami z polewą z białej i ciemnej czekolady oraz orzeszkami

Brzegi można posypać drobno posiekanymi kilkoma herbatnikami, czy orzeszkami ziemnymi, płatkami migdałowymi itp.

Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj także mój sprawdzony przepis na sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i bezą lub puszysty sernik z białą czekoladą.


sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą przepis

przepis na sernik z brzoskwiniami i czekoladą

sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 91

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
46 minut temu

Bardzo wszystkim smakował 🙂

IMG_20250421_065818
Karina
Karina
1 dzień temu

Sernik rewelacja 👌😋wyszedł obłędny, przepis leci do mojego zeszytu😋
Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt Wielkanocnych🐤🐤🌸!

1000008114

Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą przepis

Ten sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą to jeden z tych wypieków, które zawsze robią wrażenie, a wcale nie są trudne do zrobienia. Uwielbiam go za to, że wygląda jak z cukierni, a składniki są naprawdę proste i łatwo dostępne. Jeśli tylko masz twaróg, kilka jajek, śmietankę, brzoskwinie (mogą być z puszki!) i tabliczkę białej czekolady, to jesteś już prawie w domu. Ten przepis to mój sprawdzony sposób na ciasto, które zawsze się udaje i smakuje wszystkim – nawet tym, którzy mówią, że “nie przepadają za sernikiem” – chociaż takich ludzi jest na szczęście nie za wiele! 🙂 Sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą wychodzi kremowy, delikatny i lekko owocowy. Czekolada dodaje mu słodyczy i fajnej struktury, ale nie jest dominująca i nie sprawia, że sernik jest przesłodzony. Brzoskwinie nadają natomiast przyjemnej świeżości. Ten sernik świetnie sprawdza się na różne okazje – od świąt po zwykłe niedzielne popołudnie. A najlepsze jest to, że możesz go przygotować dzień wcześniej – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Sernik z brzoskwiniami i czekoladą

Sernik z brzoskwiniami i czekoladą to taki deser, który łączy klasykę z lekkim twistem. U mnie w domu znika w błyskawicznym tempie – i wcale się nie dziwię. Brzoskwinie świetnie współgrają z delikatną, aksamitną masą serową, a czekolada (czy to biała, mleczna, czy gorzka – możesz kombinować) dodaje ciastu charakteru. Ja najczęściej sięgam po białą, bo daje przyjemny, subtelny smak i dobrze komponuje się z owocami. Ale jeśli masz ochotę, możesz spokojnie eksperymentować. Co ważne – nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby upiec pyszny sernik z brzoskwiniami i czekoladą. Wystarczy, że będziesz się stosować do moich uwag i rad, a gwarantuję, że Twoi goście lub rodzina będą ciągle pytać kiedy go znowu upieczesz!