
Muszę przyznać, że są pewne ciasta, które piekłam już minimum kilkanaście razy i w dalszym ciągu mi się nie znudziły. Do takich wypieków z pewnością zaliczyłabym krakowskie drożdżówki z serem, sernika z brzoskwiniami, rogaliki drożdżowe i właśnie… murzynka. Co więcej pochwalę Wam się, że to jest chyba pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Pamiętam, że chodziłam wtedy do 4 lub 5 klasy podstawówki i siedziałam przy piekarniku pilnując żeby mój murzynek się nie spalił… Ale fajne wspomnienia! 🙂
Murzynek przepis
Przed Wami mój sprawdzony przepis na murzynka, który wychodzi za każdym razem. To świetny wypiek dla osób początkujących, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Murzynek wychodzi mięciutki, wilgotny i pięknie się kroi. Jest przyjemnie kakaowy i znika naprawdę w oka mgnieniu.
Ciasto murzynek polecam oblać domową polewą czekoladową (klik), która jest bardzo smaczna, błyszcząca i pięknie przykrywa każde ciasto. Zachęcam do jej wypróbowania!
Przepis na: Ciasto murzynek
Składniki:
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 100 ml wody
- 330 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Jak zrobić ciasto murzynek?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
W rondelku rozpuszczamy masło, ewentualnie może też być margaryna.
Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, a także wodę i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka. Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wlewamy do foremki keksówki (moja keksówka jest o długości 36 cm, jednak możecie użyć np. mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową (przepis znajdziesz tu – klik).
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
A mnie nie wyszedl. W ogole nie urosl, nie wiem czemu.
A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej? Czyli leżały poza lodówką przez minimum 2h?
Uwielbiam tego murzynka! Namówiłam ostatnio córkę (12lat) i upiekła ostatnio całkowicie samodzielnie to ciacho 😛 Była taka z siebie dumna!!! Dzięki za super przepis
Pierwszy murzynek jaki mi wyszedł… <3 Muszę przyznac, ze to bardzo dobry przepis super opisany krok po kroku
Mi składniki nie chciały się połączyć, zostały małe grudki mąki których nie mogłam rozmieszać. Z czego to może wynikać? Chociaż na zdjeciach z przepisu widze że tez sa małe grudki, może te ciasto tak ma?
Najlepiej będzie jak w ostatniej fazie połączysz mokre składniki z mokrymi i suche z suchymi i dopiero to połączysz.
Super przepis – mój ulubiony. Ciasto za kazdym razem wychodzi lekko wilgotne i pieknie się kroi
Jakbym potrafiła to bym dodala zdj swojego murzynka– przepis petarda!
Dzisiaj upieczone rano, a teraz juz zostal tylkoo malutki kawałeczek :)) PYCHA!!!!!!!!!!!!
W zyciu mi nie wyszedl lepszy murzynek :PP
Mega wilgotny i mięciutki – palce lizać!!!!
Ten murzynek wyszedł mi przepyszny. Do tego wilgotny i pięknie się kroił <3 uwielbiam Cię!
Juz po raz drugi piekłam tego murzynka i wyszedl petarda! Pomyslec, ze do niedawna korzystalam z innego przepisu od ciotki, ktory wydawal mi się smaczny 😛 Ten jest bomba <3
To mój ulubiony przepis na murzynka 😀 taki wilgotny, a do tego pieknie się kroi….
u mnie zawsze na imprezach króluje wersja z wiśniami w rumie. pychota!
Ale wiśnie w środku w cieście czy jako dekoracja na wierzchu? 🙂
oj, nie widziałam powiadomienia! 🙁 oczywiście, w środku, i oczywiście, wydrylowane muszą być jak nie chcemy przykrej niespodzianki 🙂