CiastaCiasta czekoladoweCzekoladaDla dzieciDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Ciasto murzynek

Muszę przyznać, że są pewne ciasta, które piekłam już minimum kilkanaście razy i w dalszym ciągu mi się nie znudziły. Do takich wypieków z pewnością zaliczyłabym krakowskie drożdżówki z serem, sernika z brzoskwiniami, rogaliki drożdżowe i właśnie… murzynka. Co więcej pochwalę Wam się, że to jest chyba pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Pamiętam, że chodziłam wtedy do 4 lub 5 klasy podstawówki i siedziałam przy piekarniku pilnując żeby mój murzynek się nie spalił… Ale fajne wspomnienia! 🙂

Murzynek przepis

Przed Wami mój sprawdzony przepis na murzynka, który wychodzi za każdym razem. To świetny wypiek dla osób początkujących, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Murzynek wychodzi mięciutki, wilgotny i pięknie się kroi. Jest przyjemnie kakaowy i znika naprawdę w oka mgnieniu.

Ciasto murzynek polecam oblać domową polewą czekoladową (klik), która jest bardzo smaczna, błyszcząca i pięknie przykrywa każde ciasto. Zachęcam do jej wypróbowania!

Przepis na: Ciasto murzynek

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 330 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:


Jak zrobić ciasto murzynek?

murzynek przepis
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

W rondelku rozpuszczamy masło, ewentualnie może też być margaryna.


jak zrobić murzynka
Krok 2 

Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, a także wodę i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do przestygnięcia.


przepis na murzynka
Krok 3 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.


ciasto murzynek
Krok 4 

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka. Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.


ciasto na murzynka
Krok 5

Ciasto wlewamy do foremki keksówki (moja keksówka jest o długości 36 cm, jednak możecie użyć np. mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową (przepis znajdziesz tu – klik).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


murzynek

murzynek

murzynek przepis

przepis na murzynka

ciasto murzynek

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 565

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
17 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Evie Skinner
6 miesięcy temu

A mnie nie wyszedl. W ogole nie urosl, nie wiem czemu.

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Evie Skinner

A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej? Czyli leżały poza lodówką przez minimum 2h?

Weronika
1 rok temu

Uwielbiam tego murzynka! Namówiłam ostatnio córkę (12lat) i upiekła ostatnio całkowicie samodzielnie to ciacho 😛 Była taka z siebie dumna!!! Dzięki za super przepis

Jadzia
1 rok temu

Pierwszy murzynek jaki mi wyszedł… <3 Muszę przyznac, ze to bardzo dobry przepis super opisany krok po kroku

Aleksandra K
2 lat temu

Mi składniki nie chciały się połączyć, zostały małe grudki mąki których nie mogłam rozmieszać. Z czego to może wynikać? Chociaż na zdjeciach z przepisu widze że tez sa małe grudki, może te ciasto tak ma?

Magdalena Malicka
1 rok temu
Odpowiedź do  Aleksandra K

Najlepiej będzie jak w ostatniej fazie połączysz mokre składniki z mokrymi i suche z suchymi i dopiero to połączysz.

Iga
2 lat temu

Super przepis – mój ulubiony. Ciasto za kazdym razem wychodzi lekko wilgotne i pieknie się kroi

Krysia J.
2 lat temu

Jakbym potrafiła to bym dodala zdj swojego murzynka– przepis petarda!

Luiza
2 lat temu

Dzisiaj upieczone rano, a teraz juz zostal tylkoo malutki kawałeczek :)) PYCHA!!!!!!!!!!!!

Kaska
2 lat temu

W zyciu mi nie wyszedl lepszy murzynek :PP

Kaska
2 lat temu

Mega wilgotny i mięciutki – palce lizać!!!!

Malwa
2 lat temu

Ten murzynek wyszedł mi przepyszny. Do tego wilgotny i pięknie się kroił <3 uwielbiam Cię!

Jola
2 lat temu

Juz po raz drugi piekłam tego murzynka i wyszedl petarda! Pomyslec, ze do niedawna korzystalam z innego przepisu od ciotki, ktory wydawal mi się smaczny 😛 Ten jest bomba <3

Karolinka
2 lat temu

To mój ulubiony przepis na murzynka 😀 taki wilgotny, a do tego pieknie się kroi….

Julia Kjulia
2 lat temu

u mnie zawsze na imprezach króluje wersja z wiśniami w rumie. pychota!

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Julia Kjulia

Ale wiśnie w środku w cieście czy jako dekoracja na wierzchu? 🙂

Julia Kjulia
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

oj, nie widziałam powiadomienia! 🙁 oczywiście, w środku, i oczywiście, wydrylowane muszą być jak nie chcemy przykrej niespodzianki 🙂

Ciasto murzynek

Domowe ciasto murzynek jest pysznym i bardzo prostym do przygotowania wypiekiem, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Należy do tanich ciast, a składniki do jego przygotowania powinny się bez problemu znaleźć w każdej kuchni, dlatego często jest to ulubione ciasto last minute. Dodatkowo jest to świetny wypiek dla osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z wypiekami, ponieważ jest to bardzo proste ciasto do przygotowania.

Murzynek

Tradycyjny murzynek z mojego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, wilgotny, a na dodatek pięknie się kroi na talerzyki. Ma przyjemnie kakaowy smak, a do tego tak pięknie pachnie. Ciasto murzynek można upiec na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, czy nawet bez jakiejkolwiek okazji. Zazwyczaj piekę je w keksówce, lecz zdarza mi się je upiec w mniejszej tortownicy. To bardzo prosty przepis na murzynka, który z pewnością każdemu posmakuje. Możesz również ciasto przełożyć powidłami aby ciasto murzynek miało bardziej owocowy smak.

Jeżeli lubisz takie czekoladowe wypieki to koniecznie wypróbuj mój przepis na proste ciasto czekoladowe (klik).

Przepis na murzynka

Aby przygotować murzynka, będziesz potrzebować masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę, mąkę pszenną, jajka oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie należy białka ubić na sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiły. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej masę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki i przelewamy do keksówki i pieczemy do tak zwanego suchego patyczka w 190°C przez około 35-40 minut.

Murzynek – ciasto czekoladowe

Ciasto murzynek najlepiej oblać domową, tradycyjną polewą czekoladową (klik), która jest niesamowicie smaczna, błyszcząca, a do tego tak równomiernie pokrywa każdy wypiek. Koniecznie je wypróbujcie! Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to zakochasz się w tym wypieku. Oczywiście wierzch ciasta po upieczeniu możesz udekorować według swoich upodobań. Zamiast ciasto polać polewą, to możesz obsypać go cukrem pudrem lub udekorować kremem z masy czekoladowej lub mascarpone.

Back to top button