Ciasto murzynek

4.7/5 (829 ocen)
Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto murzynek jest naprawdę rewelacyjne. Dodatkowo to jedno z najłatwiejszych ciast jakie można przygotować w naszej kuchni. Wypróbuj ten prosty przepis i przekonaj się, jak pyszne może być ciasto czekoladowe!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 45 min pieczenia

Ciasto murzynek

Opis przepisu

Muszę przyznać, że są pewne ciasta, które piekłam już minimum kilkanaście razy i w dalszym ciągu mi się nie znudziły. Do takich wypieków z pewnością zaliczyłabym krakowskie drożdżówki z serem, sernika z brzoskwiniami, rogaliki drożdżowe i właśnie… murzynka. Co więcej pochwalę Wam się, że to jest chyba pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Pamiętam, że chodziłam wtedy do 4 lub 5 klasy podstawówki i siedziałam przy piekarniku pilnując żeby mój murzynek się nie spalił… Ale fajne wspomnienia!

Murzynek przepis

Przed Wami mój sprawdzony przepis na murzynka, który wychodzi za każdym razem. To świetny wypiek dla osób początkujących, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Murzynek wychodzi mięciutki, wilgotny i pięknie się kroi. Jest przyjemnie kakaowy i znika naprawdę w oka mgnieniu.

Ciasto murzynek polecam oblany polewą czekoladową to wspaniały, tani wypiek. Do kawy wręcz idealny! Zachęcam do jego wypróbowania.

Przepis na: Ciasto murzynek

Składniki:

  • 220 g masła
  • 160 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 4 nieco czubate łyżki kakao
  • 120 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto murzynek?


Krok 1

szybki wypiek

Wszystkie składniki  na ciasto murzynek powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W małym rondelku rozpuszczamy masło (220 g), ewentualnie może też być margaryna, na małym ogniu.


Krok 2

tanie ciasta

Odmierzamy sobie w tym czasie inne składniki – cukier (160 g cukru białego i 30 g cukru waniliowego), kakao (4 nieco czubate łyżki) oraz mleko (120 ml). 


Krok 3

szybkie ciasta

Gdy masło się całkowicie rozpuści, wtedy dodajemy kakao, mleko oraz cukier. Całość mieszamy podgrzewając na bardzo małym ogniu – nie doprowadzamy do wrzenia.


Krok 4

kakaowiec

Po chwili powinny się składniki rozpuścić i ma powstać jednolita polewa. Od razu zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.


Krok 5

ciasto czekoladowe

Po około 15 minutach zaczynamy ubijać białka (4 sztuki) ze szczyptą soli. Po około 5-6 minutach białka powinny być już ładnie ubite na sztywno.


Krok 6

ciasto kakaowe

Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową (300 g) oraz proszek do pieczenia (1 delikatnie czubata łyżeczka, można zastąpić sodą). Dodajemy także żółtka. Wlewamy 3/4 masy czekoladowej z rondelka – resztę zostawiamy jako polewę murzynka.

Miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.


Krok 7

przepis na murzynka

Dodajemy po łyżce ubitych białek – delikatnie mieszając po dodaniu każdej łyżki.


Krok 8

murzynek przepis

Nie mieszamy zbyt długo, tylko do momentu wymieszania składników.


Krok 9

Ciasto murzynek

Ciasto wlewamy do foremki keksówki (moja keksówka o wymiarach 26 x 12 cm, jednak możecie użyć np. mniejszej tortownicy np. o średnicy 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra-dół). Pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.

Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia.

Wierzch naszego murzynka można udekorować polewą czekoladową – jeżeli nieco zgęstniała w garnku i masz problem z jej nałożeniem to po prostu delikatnie ją podgrzej i wylej na wierzch ciasta. Pamiętaj jednak, że im polewa będzie cieplejsza, tym będzie się robić bardziej płynna i może cała zlecieć z ciasta, więc nie polecam za bardzo jej podgrzewać.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Ciasto murzynek

Ciasto murzynek

murzynek

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 829

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dariusz
Dariusz
10 dni temu

Beznadziejny przepis ani ładu ani składu i wychodzi zaklęć jak się patrzy nigdy więcej tego przepisu

Sylwia
Sylwia
26 dni temu

Bardzo pyszne 😊

IMG_20240217_175213_475
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Przepyszny! Miękki, wilgotny i kusi żeby zjeść więcej i więcej 😁

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Świetnie napisany przepis, gratuluję! W smaku wyszedł rewelacyjny. Nie wiem jedynie dlaczego wyszedł mi taki niski, wyrósł prawidłowo, być może użyłam zbyt długiej keksówki.

17043198511051492004813932016097
Łucja
Łucja
3 miesięcy temu

Czy do środka mozna dodac maliny?

Ula
Ula
4 miesięcy temu

Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne. Ja jeszcze dodałam do ciasta 1 łyżkę domowych powideł, tak jak robiła moja mama.

Marta
Marta
4 miesięcy temu

Zrobiłam z tego ciasta babeczki, zamiast zwykłego masła dałam masło klarowane, bo takie akurat miałam. Różnica taka, że polewa wyszła rzadsza i nie zastyga do końca, ale dla ciasta to nie zaszkodziło. Wyszło super 🙂

20231106_132653.jpg
Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Przepyszny 🙂 wśród koleżanek zrobil furrore 🙂 I bardzo fajne jest to, że w każdym kroku przy podnanym składniku w nawiasie podana jest ilość- nie trzeba wracać do góry- bardzo ułatwiło mi to pieczenie 🙂

Marcel
Marcel
4 miesięcy temu

Pyszne

Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Witam, czy zamiast masła mogę użyć oleju ?
Jeśli tak to w jakich proporcjach ?
Pozdrawiam 🖤

Basia
Basia
1 rok temu

Pieknie wyrósł. Stosowalam sie ściśle do przepumisu. Smakuje wybornie. Polecam! I dziękuję.

Andrzej
Andrzej
1 rok temu

Wyrosło ładnie zrobimy jeszcze polewę i zobaczymy co powie żona 😉

20230113_130048.jpg
Angela
Angelika
1 rok temu

Murzynek pięknie wyrósł, piekłam równo 40 min,zawsze dodawałam biało do masy, tutaj w przepisie jest odwrotnie ale jak widać każdy przepis od Ciebie się udaje! 😍

IMG_20221209_184438.jpg
Wiola
Wiola
1 rok temu

Czy gdy zamiast masła dodam jakiś inny tłuszcz roślinny np. olej kokosowy to też może wyjść dobre ciasto?
Pewnie z masłem najlepsze?

Ania
Ania
1 rok temu

Musiałam mojego przetrzymać do ponad godziny – w środku był surowy 😵
Nie wiem co zrobiłam nie tak. Przetrzymałam go i udało się, jest przesmaczny ❤️ ale nie wiem czemu musiał dłużej siedzieć… Piekarnik ma kilka miesięcy, raczej wszystko z nim OK

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Piekłam w tortownicy 22cm,na wierzch rzuciłam wiśnie drążone ze słoika, piekłam na termoobiegu w 190st.C przez 40 minut i w środku surowy 🙁 piekarnik niby działa, ciasto wyrosło, co mogłam zrobić źle? Teraz jeszcze dopiekam, może wyjdzie…

Beata
Beata
1 miesiąc temu
Reply to  Agnieszka

Moim zdaniem piekłabym w 170°C i bez termoobiegu( tak jak jest w przepisie). Podczas zbyt wysokiej temperatury i termoobiegu ciasto zbyt szybko upiekło sie na zewnątrz, jednak w środku nie zdążyło wyrosnąć. Do tego wiśnie, dobrze jak są porządnie odsączone i delikatnie oprószone maką ziemniaczaną.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej? Czyli leżały poza lodówką przez minimum 2h?

Magdalena Malicka
Magdalena Malicka
3 lat temu

Najlepiej będzie jak w ostatniej fazie połączysz mokre składniki z mokrymi i suche z suchymi i dopiero to połączysz.

Weronika
Weronika
3 lat temu

Uwielbiam tego murzynka! Namówiłam ostatnio córkę (12lat) i upiekła ostatnio całkowicie samodzielnie to ciacho 😛 Była taka z siebie dumna!!! Dzięki za super przepis

Jadzia
Jadzia
3 lat temu

Pierwszy murzynek jaki mi wyszedł… <3 Muszę przyznac, ze to bardzo dobry przepis super opisany krok po kroku

Iga
Iga
3 lat temu

Super przepis – mój ulubiony. Ciasto za kazdym razem wychodzi lekko wilgotne i pieknie się kroi

Krysia J.
Krysia J.
3 lat temu

Jakbym potrafiła to bym dodala zdj swojego murzynka– przepis petarda!

Luiza
Luiza
3 lat temu

Dzisiaj upieczone rano, a teraz juz zostal tylkoo malutki kawałeczek :)) PYCHA!!!!!!!!!!!!

Kaska
Kaska
3 lat temu

W zyciu mi nie wyszedl lepszy murzynek :PP

Kaska
Kaska
3 lat temu

Mega wilgotny i mięciutki – palce lizać!!!!

Malwa
Malwa
4 lat temu

Ten murzynek wyszedł mi przepyszny. Do tego wilgotny i pięknie się kroił <3 uwielbiam Cię!

Jola
Jola
4 lat temu

Juz po raz drugi piekłam tego murzynka i wyszedl petarda! Pomyslec, ze do niedawna korzystalam z innego przepisu od ciotki, ktory wydawal mi się smaczny 😛 Ten jest bomba <3

Karolinka
Karolinka
4 lat temu

To mój ulubiony przepis na murzynka 😀 taki wilgotny, a do tego pieknie się kroi….

Julia Kjulia
Julia Kjulia
4 lat temu

u mnie zawsze na imprezach króluje wersja z wiśniami w rumie. pychota!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Julia Kjulia

Ale wiśnie w środku w cieście czy jako dekoracja na wierzchu? 🙂

Julia Kjulia
Julia Kjulia
3 lat temu

oj, nie widziałam powiadomienia! 🙁 oczywiście, w środku, i oczywiście, wydrylowane muszą być jak nie chcemy przykrej niespodzianki 🙂

Ciasto murzynek

Domowe ciasto murzynek jest pysznym i bardzo prostym do przygotowania wypiekiem, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Należy do tanich ciast, a składniki do jego przygotowania powinny się bez problemu znaleźć w każdej kuchni, dlatego często jest to ulubione ciasto last minute. Dodatkowo jest to świetny wypiek dla osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z wypiekami, ponieważ jest to bardzo proste ciasto do przygotowania.

Murzynek

Tradycyjny murzynek z mojego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, wilgotny, a na dodatek pięknie się kroi na talerzyki. Ma przyjemnie kakaowy smak, a do tego tak pięknie pachnie. Ciasto murzynek można upiec na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, czy nawet bez jakiejkolwiek okazji. Zazwyczaj piekę je w keksówce, lecz zdarza mi się je upiec w mniejszej tortownicy. To bardzo prosty przepis na murzynka, który z pewnością każdemu posmakuje. Możesz również ciasto przełożyć powidłami aby ciasto murzynek miało bardziej owocowy smak.

Jeżeli lubisz takie czekoladowe wypieki to koniecznie wypróbuj mój przepis na proste ciasto czekoladowe (klik).

Przepis na murzynka

Aby przygotować murzynka, będziesz potrzebować masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, wodę, mąkę pszenną, jajka oraz proszek do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie należy białka ubić na sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiły. Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej masę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki i przelewamy do keksówki i pieczemy do tak zwanego suchego patyczka w 190°C przez około 35-40 minut.

Murzynek – ciasto czekoladowe

Ciasto murzynek najlepiej oblać domową, tradycyjną polewą czekoladową (klik), która jest niesamowicie smaczna, błyszcząca, a do tego tak równomiernie pokrywa każdy wypiek. Koniecznie je wypróbujcie! Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to zakochasz się w tym wypieku. Oczywiście wierzch ciasta po upieczeniu możesz udekorować według swoich upodobań. Zamiast ciasto polać polewą, to możesz obsypać go cukrem pudrem lub udekorować kremem z masy czekoladowej lub mascarpone.

RozwińZwiń