Murzynki i piernikiSłodkości

Ciasto murzynek

Muszę przyznać, że są pewne ciasta, które piekłam już minimum kilkanaście razy i w dalszym ciągu mi się nie znudziły. Do takich wypieków z pewnością zaliczyłabym krakowskie drożdżówki z serem, sernika z brzoskwiniami, rogaliki drożdżowe i właśnie… murzynka. Co więcej pochwalę Wam się, że to jest chyba pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Pamiętam, że chodziłam wtedy do 4 lub 5 klasy podstawówki i siedziałam przy piekarniku pilnując żeby mój murzynek się nie spalił… Ale fajne wspomnienia! 🙂

Murzynek przepis

Przed Wami mój sprawdzony przepis na murzynka, który wychodzi za każdym razem. To świetny wypiek dla osób początkujących, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Murzynek wychodzi mięciutki, wilgotny i pięknie się kroi. Jest przyjemnie kakaowy i znika naprawdę w oka mgnieniu.

Ciasto murzynek polecam oblać domową polewą czekoladową (klik), która jest bardzo smaczna, błyszcząca i pięknie przykrywa każde ciasto. Zachęcam do jej wypróbowania!

Przepis na: Ciasto murzynek

Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 330 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:


Jak zrobić ciasto murzynek?

murzynek przepis
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

W rondelku rozpuszczamy masło, ewentualnie może też być margaryna.


jak zrobić murzynka
Krok 2 

Gdy się rozpuści, wtedy dodajemy cukier, cukier waniliowy, kakao, a także wodę i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!), ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do przestygnięcia.


przepis na murzynka
Krok 3 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.


ciasto murzynek
Krok 4 

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz przestudzoną masę z rondelka. Delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się wszystkich składników.


ciasto na murzynka
Krok 5

Ciasto wlewamy do foremki keksówki (moja keksówka jest o długości 36 cm, jednak możecie użyć np. mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm). Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia. Wierzch oblewamy polewą czekoladową (przepis znajdziesz tu – klik). 


murzynek

murzynek

murzynek przepis

przepis na murzynka

ciasto murzynek

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 215

Oceń ten post jako pierwszy!

Ciasto murzynek

Domowe ciasto murzynek jest pysznym i bardzo prostym do przygotowania wypiekiem, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Należy do tanich ciast, a składniki do jego przygotowania powinny się bez problemu znaleźć w każdej kuchni. Dodatkowo jest to świetny wypiek dla osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z wypiekami, ponieważ jego zrobienie jest prościutkie.

Murzynek

Murzynek z mojego przepisu wychodzi bardzo mięciutki, wilgotny, a na dodatek pięknie się kroi na talerzyki. Ma przyjemnie kakaowy smak, a do tego tak pięknie pachnie. Ciasto murzynek można upiec na urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, czy nawet bez jakiejkolwiek okazji. Zazwyczaj piekę je w keksówce, lecz zdarza mi się je upiec w mniejszej tortownicy. To bardzo prosty przepis na murzynka, który z pewnością każdemu posmakuje.

Jeżeli lubisz takie czekoladowe wypieki to koniecznie wypróbuj mój przepis na proste ciasto czekoladowe (klik).

Murzynek przepis

Ciasto murzynek najlepiej oblać domową, tradycyjną polewą czekoladową (klik), która jest niesamowicie smaczna, błyszcząca, a do tego tak równomiernie pokrywa każdy wypiek. Koniecznie je wypróbujcie! Tylko ostrzegam, że jak raz je upieczesz to zakochasz się w tym wypieku.

Back to top button