Opis przepisu
Muszę przyznać, że są pewne ciasta, które piekłam już minimum kilkanaście razy i w dalszym ciągu mi się nie znudziły. Do takich wypieków z pewnością zaliczyłabym krakowskie drożdżówki z serem, sernika z brzoskwiniami, rogaliki drożdżowe i właśnie… murzynka. Co więcej pochwalę Wam się, że to jest chyba pierwsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam. Pamiętam, że chodziłam wtedy do 4 lub 5 klasy podstawówki i siedziałam przy piekarniku pilnując żeby mój murzynek się nie spalił… Ale fajne wspomnienia!
Murzynek przepis
Przed Wami mój sprawdzony przepis na murzynka, który wychodzi za każdym razem. To świetny wypiek dla osób początkujących, ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Murzynek wychodzi mięciutki, wilgotny i pięknie się kroi. Jest przyjemnie kakaowy i znika naprawdę w oka mgnieniu.
Ciasto murzynek polecam oblany polewą czekoladową to wspaniały, tani wypiek. Do kawy wręcz idealny! Zachęcam do jego wypróbowania.
Przepis na: Ciasto murzynek
Składniki:
- 220 g masła
- 160 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 4 nieco czubate łyżki kakao
- 120 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto murzynek?
Krok 1
W małym rondelku rozpuszczamy masło (220 g), ewentualnie może też być margaryna, na małym ogniu.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do miski wsypujemy mąkę pszenną tortową (300 g) oraz proszek do pieczenia (1 delikatnie czubata łyżeczka, można zastąpić sodą). Dodajemy także żółtka. Wlewamy 3/4 masy czekoladowej z rondelka – resztę zostawiamy jako polewę murzynka.
Miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Odstawiamy naszego murzynka do całkowitego przestygnięcia.
Wierzch naszego murzynka można udekorować polewą czekoladową – jeżeli nieco zgęstniała w garnku i masz problem z jej nałożeniem to po prostu delikatnie ją podgrzej i wylej na wierzch ciasta. Pamiętaj jednak, że im polewa będzie cieplejsza, tym będzie się robić bardziej płynna i może cała zlecieć z ciasta, więc nie polecam za bardzo jej podgrzewać.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Jak narazie jest w piekarniku a le cyba wszystko idże dobrze
Życzę w takim razie smacznego! 🙂
Zostałam namówiona przez córkę do upieczenia tego “murzynka”, wyszedł doskonały chociaż następnym razem zamiast masła dam olej żeby był bardziej wilgotny, “zaryzykowałam” i nie zostawiłam 1/4 na polewe- dodałam wszystko do mąki( w przepisie nic nie ma o tym czy wyjdzie OK czy nie)- zrobiłam ganache którym posłałam wystudzone ciasto, całość smakowała doskonale.
Super! Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Ciasto mi nie wyszło, a napisała pani ze jest to ciasto, ktorego nie da sie zepsuć. Siedze juz godzinę i mieszam ciasto. Nie polecam.
Ale co tam można godzinę mieszać… Całość przygotowania ciasta to maks 15 minut, a później trzeba je włożyć do piekarnika. Z samego mieszania ciasto się przecież nie upiecze 🙂
Świeżo po upieczeniu jesCze gorący, bardzo fajny pomysł aby zostawić trochę polewy do oblania
Córka poprosiła mnie o upieczenie właśnie murzynka , szukałam po internecie zdj z ładnym ciastem i tak padło na Pani stronę, właśnie siedzi w piekarniku , mam nadzieję że się uda 😉
Pozdrawiam
Super! Mam nadzieję, że posmakuje 🙂 Również pozdrawiam serdecznie
Mam około 30 stopni w kuchni, polewa bardzo rzadka ale za to aż samo się prosi o zjedzenie 🤤
Tak na przyszłość – jak widać, że polewa jest aż tak rzadka to lepiej ją zagęścić przed wylaniem na wierzch ciasta, bo tak jak na zdjęciu cała spłynie 🙂
A ciasto wyszło idealnie! To najwazniejsze 🙂
Przepyszny 🥰
Cieszę się 🙂
Mi wyszedł przepięknie, dziękuję za przepis ❤️
Super! 🙂 Bardzo dziękuję za dodanie zdjęcia.
Tak niedobrego murzynka jeszcze nie jadlam. Pieke od 40 lat
Wszystko robiłam jak w przepisie i wyszło pięknie 😉 wyrósł super , nawet dałam troszkę większą keksowke 😉. Dzięki za przepis 😉
Super! Cieszę się 🙂
Beznadziejny przepis ani ładu ani składu i wychodzi zaklęć jak się patrzy nigdy więcej tego przepisu
Zgadzam sie. Beznadziejny przepis, ciasto niesmaczne a wiekszosc negatywnych komentarzy jest usuwana …
Tak, tak, najlepiej mnie oskarżyć o usuwanie negatywnych komentarzy, a nie weźmie Pani pod uwagę, że innym po prostu to proste ciasto wychodzi… Stąd mało negatywnych komentarzy.
Przepis jest opisany szczegółowo z dużą ilością zdjęć krok po kroku, więc dziwi mnie stwierdzenie, że jest beznadziejny, bo nie ma ładu ani składu… Przykro mi, że Panu nie wyszło.
Bardzo pyszne 😊
rewelacja 🙂
Przepyszny! Miękki, wilgotny i kusi żeby zjeść więcej i więcej 😁
dzięki 🙂
Świetnie napisany przepis, gratuluję! W smaku wyszedł rewelacyjny. Nie wiem jedynie dlaczego wyszedł mi taki niski, wyrósł prawidłowo, być może użyłam zbyt długiej keksówki.
Widocznie została użyta nieco wieksza foremka od mojej 🙂
Czy do środka mozna dodac maliny?
Świeże tak. Nie wiem czy mrożone nie wpłyną na powstanie zakalca… Trzeba ryzykować 🙂
Dziękuję za przepis. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne. Ja jeszcze dodałam do ciasta 1 łyżkę domowych powideł, tak jak robiła moja mama.
Zrobiłam z tego ciasta babeczki, zamiast zwykłego masła dałam masło klarowane, bo takie akurat miałam. Różnica taka, że polewa wyszła rzadsza i nie zastyga do końca, ale dla ciasta to nie zaszkodziło. Wyszło super 🙂
Dziękuję za recenzję wypieku oraz foteczkę 🙂 Cieszę się, że wyszło i smakowało!
Przepyszny 🙂 wśród koleżanek zrobil furrore 🙂 I bardzo fajne jest to, że w każdym kroku przy podnanym składniku w nawiasie podana jest ilość- nie trzeba wracać do góry- bardzo ułatwiło mi to pieczenie 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za miły komentarz 🙂
Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków!
Pyszne
Cieszę się, że smakuje! ❤️
Witam, czy zamiast masła mogę użyć oleju ?
Jeśli tak to w jakich proporcjach ?
Pozdrawiam 🖤
Można zastąpić ok. 200 ml oleju 🙂 Również pozdrawiam i czekam na recenzję! ❤️
Pieknie wyrósł. Stosowalam sie ściśle do przepumisu. Smakuje wybornie. Polecam! I dziękuję.
Cieszę się, że smakował ❤️
Wyrosło ładnie zrobimy jeszcze polewę i zobaczymy co powie żona 😉
Super, mam nadzieję, że żonie smakowało ❤️
Murzynek pięknie wyrósł, piekłam równo 40 min,zawsze dodawałam biało do masy, tutaj w przepisie jest odwrotnie ale jak widać każdy przepis od Ciebie się udaje! 😍
Bardzo się cieszę, że smakował! 🤗 dziękuje za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Czy gdy zamiast masła dodam jakiś inny tłuszcz roślinny np. olej kokosowy to też może wyjść dobre ciasto?
Pewnie z masłem najlepsze?
Szczerze powiedziawszy nie korzystałam z oleju kokosowego, więc nie chciałabym wprowadzić w błąd, jednak jeżeli zdecydujesz się na zrobienie, to będę ciekawa efektu 🙂 Czasami osoby robią z margaryną zamiast masła w tych samych proporcjach, jednak w moim odczuciu na maśle murzynek jest smaczniejszy.
Musiałam mojego przetrzymać do ponad godziny – w środku był surowy 😵
Nie wiem co zrobiłam nie tak. Przetrzymałam go i udało się, jest przesmaczny ❤️ ale nie wiem czemu musiał dłużej siedzieć… Piekarnik ma kilka miesięcy, raczej wszystko z nim OK
A czy podczas wsadzania murzynka do piekarnika, był już on nagrzany do 190 stopni?
Piekłam w tortownicy 22cm,na wierzch rzuciłam wiśnie drążone ze słoika, piekłam na termoobiegu w 190st.C przez 40 minut i w środku surowy 🙁 piekarnik niby działa, ciasto wyrosło, co mogłam zrobić źle? Teraz jeszcze dopiekam, może wyjdzie…
Moim zdaniem piekłabym w 170°C i bez termoobiegu( tak jak jest w przepisie). Podczas zbyt wysokiej temperatury i termoobiegu ciasto zbyt szybko upiekło sie na zewnątrz, jednak w środku nie zdążyło wyrosnąć. Do tego wiśnie, dobrze jak są porządnie odsączone i delikatnie oprószone maką ziemniaczaną.
Może za dużo tych wiśni było lub miały w sobie za dużo soku?
A czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej? Czyli leżały poza lodówką przez minimum 2h?
Najlepiej będzie jak w ostatniej fazie połączysz mokre składniki z mokrymi i suche z suchymi i dopiero to połączysz.
Uwielbiam tego murzynka! Namówiłam ostatnio córkę (12lat) i upiekła ostatnio całkowicie samodzielnie to ciacho 😛 Była taka z siebie dumna!!! Dzięki za super przepis
Pierwszy murzynek jaki mi wyszedł… <3 Muszę przyznac, ze to bardzo dobry przepis super opisany krok po kroku
Super przepis – mój ulubiony. Ciasto za kazdym razem wychodzi lekko wilgotne i pieknie się kroi
Jakbym potrafiła to bym dodala zdj swojego murzynka– przepis petarda!
Dzisiaj upieczone rano, a teraz juz zostal tylkoo malutki kawałeczek :)) PYCHA!!!!!!!!!!!!
W zyciu mi nie wyszedl lepszy murzynek :PP
Mega wilgotny i mięciutki – palce lizać!!!!
Ten murzynek wyszedł mi przepyszny. Do tego wilgotny i pięknie się kroił <3 uwielbiam Cię!
Juz po raz drugi piekłam tego murzynka i wyszedl petarda! Pomyslec, ze do niedawna korzystalam z innego przepisu od ciotki, ktory wydawal mi się smaczny 😛 Ten jest bomba <3
To mój ulubiony przepis na murzynka 😀 taki wilgotny, a do tego pieknie się kroi….
u mnie zawsze na imprezach króluje wersja z wiśniami w rumie. pychota!
Ale wiśnie w środku w cieście czy jako dekoracja na wierzchu? 🙂
oj, nie widziałam powiadomienia! 🙁 oczywiście, w środku, i oczywiście, wydrylowane muszą być jak nie chcemy przykrej niespodzianki 🙂