Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami i kremem czekoladowym to prawdziwa poezja smaku! Rozpływa się w ustach.
Ciasto czekoladowe
Dla mnie połączenie truskawek i czekolady to coś genialnego. Do tego aksamitny, słodki krem czekoladowy… Jestem pewna, że posmakuje Wam to ciasto już od pierwszego kęsa.
Przepis na: Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz też użyć większej o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Składniki:
Krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 180 g czekolady mlecznej
- 150 g mascarpone
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 10 g kakao extra ciemnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 350 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
- 500 ml wrzątku
Zobacz również:
Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku:
Krok 1
Wilgotne ciasto czekoladowe najlepiej sobie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej warto sobie zrobić krem czekoladowy (np. wieczorem), a następnego dnia ciasto czekoladowe.
Krem czekoladowy
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (ja najczęściej korzystam z 36%, ale może też być 30%). Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy będzie naprawdę gorąca to od razu zdejmujemy z palnika. Po minutce wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180 g).
Krok 2
Krok 3
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (150 g). Gdy się całkiem rozpuści, wtedy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (100 g), mieszamy.
Wlewamy mleko (150 ml) i ponownie mieszamy.
Krok 4
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną (200 g), kakao (10 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Krok 8
Krok 9
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm, może być też 26 cm). Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
W tym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu lekkiego stężenia.
Krok 10
Moje ciasto wyszło z małą “górką” na środku, więc użyłam noża strunowego do cięcia biszkoptu i ucięłam wierzch.
Krok 11
Na ciasto czekoladowe nakładamy pokrojone w większą kostkę truskawki (około 250 g).
Krok 12
Nalewamy galaretkę dopiero gdy będzie już taka lekko tężejąca (a nie płynna, bo wsiąknie wtedy w ciasto).
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 13
Krok 14
Krok 15
Krem czekoladowy nakładamy na galaretkę i wierzch wyrównujemy.
Krok 16
Ja zrobiłam dekorację wierzchu za pomocą takiej szpatułki z wypustkami. Jednak nie jest ten zabieg obowiązkowy.
Dodatkowo można udekorować ciasto połówkami truskawek (100 g).
Ciasto czekoladowe z truskawkami przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Torcik robiony dla szwagierki wyszedł obłędny, goście zadowoleni 🤗 robiłam 1 raz i napewno będę powtarzać ☺️ spod wyszedł lekko Ala Brownie + zrobiłam więcej galaretki z 2×800 ml
. Prze pychota 🍰🍰
Ekstra się prezentuje! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Coś nie wyszło. Starałam się trzymać ściśle przepisu, jednak wyszedł zakalec. Ciasto zbite i twarde. Ogólnie połączenie smakowe super, czekolada + truskawki to moje klimaty. Zjemy takie ;p może masz pomysł co poszło nietak, żeby następnym razem wyszło lepiej? Jestem przekonana, że skoro Tobie wychodzi to mi też musi 🙂
Wszystkie składniki miałam w temp pokojowej. Jak analizuję to albo czekolada była nieco za ciepła (jak wsadziłam do niej palec to nie czułam ciepła, no ale może za ciepła do masy), albo za długo, za dziko mieszałam na koniec trzepaczką. A może za krótko piekłam? Chociaż sprawdzałam patyczkiem i wydawało się, że jest ok.
Na pewno się nie poddam i spróbuję jeszcze raz!
Niestety po zdjęciu widać, że ciasto wyszło zakalcowate, ale ciężko mi powiedzieć gdzie popełniła Pani błąd.
Spód tego ciasta to klasyczne ciacho czekoladowe, które używam też w innych przepisach na blogu 🙂
Pyszne ciasto! Takie nie za slodkie jak lubie🙂
Piękne wyszło! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Super przepis!:)
Cieszę się! Wyszło rewelacyjnie 🙂
Dziekuje za przepis! Bardzo latwy a ciasto pycha!
Super <3 dzięki wielkie za zdjęcie 🙂