Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami

4.7/5 (135 ocen)
Zanurz się w czekoladowej rozkoszy i spróbuj tego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe. Jego aromat, konsystencja i doskonały smak sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami i kremem czekoladowym to prawdziwa poezja smaku! Rozpływa się w ustach.

Ciasto czekoladowe

Dla mnie połączenie truskawek i czekolady to coś genialnego. Do tego aksamitny, słodki krem czekoladowy… Jestem pewna, że posmakuje Wam to ciasto już od pierwszego kęsa.

Przepis na: Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki:

Krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 150 g mascarpone

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g kakao extra ciemnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 350 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • 500 ml wrzątku
Wyślij emailem

Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku:


Krok 1

Wilgotne ciasto czekoladowe najlepiej sobie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej warto sobie zrobić krem czekoladowy (np. wieczorem), a następnego dnia ciasto czekoladowe.

Krem czekoladowy

Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (ja najczęściej korzystam z 36%, ale może też być 30%). Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy będzie naprawdę gorąca to od razu zdejmujemy z palnika. Po minutce wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180 g).


Krok 2

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. Gdy zawartość garnka się nieco przestudzi, wtedy wierzch zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.  


Krok 3

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (150 g). Gdy się całkiem rozpuści, wtedy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (100 g), mieszamy.

Wlewamy mleko (150 ml) i ponownie mieszamy.


Krok 4

domowe wypieki

Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 5

domowe wypieki

Jajka (3 duże sztuki) miksujemy z cukrem (110 g) na wysokich obrotach miksera.


Krok 6

przepis na szybkie ciasta

Powinna powstać po kilku minutach jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 7

szybkie ciasta

Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną (200 g), kakao (10 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).


Krok 8

ciasta z czekoladą

Mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do powstania jednolitego ciasta.


Krok 9

ciasta z czekoladą

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm, może być też 26 cm). Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

W tym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu lekkiego stężenia.


Krok 10

ciasto z truskawkami

Moje ciasto wyszło z małą “górką” na środku, więc użyłam noża strunowego do cięcia biszkoptu i ucięłam wierzch.


Krok 11

ciasto z truskawkami

Na ciasto czekoladowe nakładamy pokrojone w większą kostkę truskawki (około 250 g).


Krok 12

ciasto czekoladowe przepis

Nalewamy galaretkę dopiero gdy będzie już taka lekko tężejąca (a nie płynna, bo wsiąknie wtedy w ciasto).

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Krok 13

torcik czekoladowy

Kończymy robić krem czekoladowy. Do zimnej śmietanki z czekoladą dodajemy mascarpone (150 g) i miksujemy na wysokich obrotach miksera.


Krok 14

tort czekoladowy

Całość miksujemy przez dosłownie pół minuty za pomocą miksera do powstania gęstego, kremowego kremu. Pamiętaj, że mascarpone musi być dobrze schłodzone, bo jeśli do zimnej masy czekoladowej dodasz ciepłe mascarpone to krem może Ci się zwarzyć.


Krok 15

tort czekoladowy

Krem czekoladowy nakładamy na galaretkę i wierzch wyrównujemy.


Krok 16

ciasto czekoladowe z kremem

Ja zrobiłam dekorację wierzchu za pomocą takiej szpatułki z wypustkami. Jednak nie jest ten zabieg obowiązkowy.

Dodatkowo można udekorować ciasto połówkami truskawek (100 g).

Ciasto czekoladowe z truskawkami przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

proste ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe z kremem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 135

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
7 miesięcy temu

Pyszne ciasto! Takie nie za slodkie jak lubie🙂

IMG_9600.jpeg
Gabriela
Gabriela
8 miesięcy temu

Super przepis!:)

IMG_2639.jpeg
annaesz
Anna Ewelina
8 miesięcy temu

Dziekuje za przepis! Bardzo latwy a ciasto pycha!

20230610_140429.jpg