Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami i kremem czekoladowym to prawdziwa poezja smaku! Rozpływa się w ustach.
Ciasto czekoladowe
Dla mnie połączenie truskawek i czekolady to coś genialnego. Do tego aksamitny, słodki krem czekoladowy… Jestem pewna, że posmakuje Wam to ciasto już od pierwszego kęsa.
Przepis na: Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Krem czekoladowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 180 g czekolady mlecznej
- 150 g mascarpone
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 10 g kakao extra ciemnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 350 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
- 500 ml wrzątku
Zobacz również:
Wilgotne ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku:
Krok 1
Wilgotne ciasto czekoladowe najlepiej sobie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej warto sobie zrobić krem czekoladowy (np. wieczorem), a następnego dnia ciasto czekoladowe.
Krem czekoladowy
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (250 ml) – ja używam np. śmietanki UHT (ja najczęściej korzystam z 36%, ale może też być 30%). Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy będzie naprawdę gorąca to od razu zdejmujemy z palnika. Po minutce wrzucamy lekko posiekaną czekoladę mleczną (180 g).
Krok 2
Krok 3
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (150 g). Gdy się całkiem rozpuści, wtedy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (100 g), mieszamy.
Wlewamy mleko (150 ml) i ponownie mieszamy.
Krok 4
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną (200 g), kakao (10 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Krok 8
Krok 9
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o średnicy 24 cm, może być też 26 cm). Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.
W tym czasie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu lekkiego stężenia.
Krok 10
Moje ciasto wyszło z małą “górką” na środku, więc użyłam noża strunowego do cięcia biszkoptu i ucięłam wierzch.
Krok 11
Na ciasto czekoladowe nakładamy pokrojone w większą kostkę truskawki (około 250 g).
Krok 12
Nalewamy galaretkę dopiero gdy będzie już taka lekko tężejąca (a nie płynna, bo wsiąknie wtedy w ciasto).
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Krok 13
Krok 14
Krok 15
Krem czekoladowy nakładamy na galaretkę i wierzch wyrównujemy.
Krok 16
Ja zrobiłam dekorację wierzchu za pomocą takiej szpatułki z wypustkami. Jednak nie jest ten zabieg obowiązkowy.
Dodatkowo można udekorować ciasto połówkami truskawek (100 g).
Ciasto czekoladowe z truskawkami przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Pyszne ciasto! Takie nie za slodkie jak lubie🙂
Piękne wyszło! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Super przepis!:)
Cieszę się! Wyszło rewelacyjnie 🙂
Dziekuje za przepis! Bardzo latwy a ciasto pycha!
Super <3 dzięki wielkie za zdjęcie 🙂