Puszyste placki z jabłkami są przepyszne! Idealne na śniadanie, słodki obiad czy nawet kolację. Poniżej znajdziecie uniwersalny przepis na najlepsze placki z jabłkami, który wykonuję bardzo często. Szczególnie jeśli mam ochotę na jarski, tani obiad.
Racuchy z jabłkami bez drożdży
Domowe racuchy z jabłkami bez drożdży rozpływają się w ustach. W przeciwieństwie do tych tradycyjnych drożdżowych, placki z dodatkiem proszku do pieczenia robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy 10 minut i racuszki są gotowe. Uwielbiam je robić i jeść. Jeśli jednak wolisz takie tradycyjne racuszki na bazie drożdży to wypróbuj moje racuchy z serem, dyniowe racuchy z jabłkami lub najbardziej klasyczne puchate racuchy z jabłkami. Wszystkie te propozycje z pewnością przypadną Wam do gustu i zakochacie się w tych przepisach.
Te puszyste placki z jabłkami można zaserwować oprószone cukrem pudrem, jednak mi najbardziej smakują z serkiem homogenizowanym waniliowym oraz konfiturą brzoskwiniową. Bardzo polecam je wypróbować właśnie z takimi dodatkami.
Przepis na: Puszyste placki z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
Dodatkowo (opcjonalnie):
- cukier puder do oprószenia
- ulubiona konfitura np. brzoskwiniowa
- serek homogenizowany waniliowy
- odrobina oleju do smażenia
Zobacz również:
Placki z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Placki z jabłkami są bardzo szybkie do przygotowania. Będziemy potrzebować miskę do zmiksowania składników oraz patelnię z nieprzywierającą powierzchnią.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (260g), proszek do pieczenia (płaska łyżeczka), cukier puder (łyżka), cukier waniliowy (łyżeczka), a także dodajemy jajka (2 szt) i mleko (200 ml).
Krok 3
Krok 5
Nalewamy na patelnię minimalną ilość oleju i smażymy placki z obu stron na małym lub średnim ogniu. Ważne jest, żeby te placki z jabłkami zdążyły na patelni nieco podrosnąć. Jeśli będziesz smażyć na zbyt dużym ogniu to niestety w środku mogą być surowe, a zewnątrz spalone.
Komentarze
Wykonałam dziś, niestety przepis jest zły, albo ja coś źle robię. Wykonałam wszystko z wagą a racuszki wyszły twarde, jakby przepis miał za dużo mąki.
Ja robiłam je dwa dni temu i nie wychodziły twarde… Ciężko mi powiedzieć dlaczego Pani nie wyszły 🙁
a dodam jeszcze ze fajne puszyste wyszly,ale były na małym ogniu smarzona corcia mówi ze mniamniuśneeee
dziś zrobilam prze super wyszły,jak wszystko z Twoich przepisów jak do tej pory jest MEGA fotki nie zrobilam,bo tu na kompie musze sie pomordowac zeby fotki dac
Super, że smakowały 🙂
Wyszły bardzo smaczne, trochę mniej pulchne, ale może za mało proszku do pieczenia dałam.
Faktycznie może być kwestia proszku do pieczenia albo ewentualnie zbyt dużego ognia (placki muszą mieć czas żeby wyrosnąć). 🙂 Cieszę się, że i tak smakowały, a następnym razem na pewno wyjdą idealne 🙂
Super przepis !!
Cieszę się, że przypadł do gustu 🤗
Za duża ilość maki. Okropne
A czy na pewno została użyta mąka pszenna i to w ilości 260 g? Robiłam wiele razy ten przepis i ilość użyta w przepisie na 100% jest właściwa.