Racuchy drożdżowe z serem

4.5/5 (91 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min

Racuchy drożdżowe z serem

Racuchy drożdżowe z serem to pomysł na jarski obiad lub pyszne śniadanie czy deser. To nic innego jak tradycyjne racuchy, jednak z dodatkiem twarogu w środku. Całość smakuje naprawdę świetnie i ciężko im się oprzeć. Domowe racuchy są mięciutkie, puchate i sprężyste. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością poprawi Ci humor nawet w cięższe dni.

Ten przepis na racuchy drożdżowe z serem jest prosty i przyjemny do przygotowania. Jeżeli ich nie jadłaś/eś to polecam wypróbować. Jako alternatywę możesz zrobić również Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Przepis na: Racuchy drożdżowe z serem

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • dżem z czarnych porzeczek Stovit
Wyślij emailem

Jak zrobić racuchy drożdżowe z serem?


Krok 1

Ciasto na racuchy drożdżowe z serem

Zaczynamy od rozczynu: Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, twaróg, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać.

Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ręcznie uformować np. 10-12 placuszków. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe oprószyć lekko cukrem pudrem. Polecam je podać z dżemem z czarnej porzeczki – pychota!


Racuchy drożdżowe z serem białym

Racuchy drożdżowe z serem

Racuchy drożdżowe z twarogiem

Racuchy drożdżowe z serem i dżemem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 91

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sabina
Sabina
1 rok temu

Cześć, jak można je ręcznie uformować? Całe kleją się do dłoni, łyżka też się nie sprawdza… Ogólnie racuchy są pyszne, ale ich uformowanie to dla mnie męka :/

Racuchy drożdżowe z serem

Jeżeli szukasz pomysłu na piątkowy obiad, pyszny deser czy nawet śniadanie, to sprawdź koniecznie ten przepis na racuchy drożdżowe z serem. Wychodzą naprawdę pyszne, puszyste i naprawdę bardzo sycące. Jeżeli ich jeszcze nie jadłaś to koniecznie wypróbuj ten przepis. Najlepiej smakują na ciepło, jednak można je zapakować do lunch boxa i zjeść np. w pracy czy w szkole. Możesz wykonać je równocześnie z racuchami drożdżowymi z jabłkami i będziesz mieć dwa razy więcej pyszności 🙂

Przepis na racuchy drożdżowe z serem białym

Ten przepis na racuchy drożdżowe z serem białym potrafią poprawić humor nawet w najgorsze dni. Sam przepis mam od mojej babci, która przygotowywała go już jak byłam bardzo mała. Jest prosty jednak wymaga trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, ponieważ używam tradycyjnie świeżych drożdży. Przygotowany rozczyn musimy odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, jednak samo przygotowanie zajmuje kilka chwil. Gdy ciasto będzie gotowe, to musimy ręcznie uformować nasze placuszki i obsmażyć je z obydwu stron. Z przepisu wychodzi ok. 10-12 placuszków.

Domowe racuchy drożdżowe z twarogiem

Jak mamy przygotowane już nasze racuchy drożdżowe z twarogiem, to na ich wierzch możemy udekorować w dowolny sposób, ja osobiście polecam z dżemem z czarnej porzeczki, ale może być również truskawkowy czy malinowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby na wierzch dać domową nutellę, syrop klonowy, bitą śmietanę, masło orzechowe lub świeże owoce. Wszystko zależy od Twoich upodobań i zawartości Twojej lodówki 🙂

RozwińZwiń