Racuchy drożdżowe z serem to pomysł na jarski obiad lub pyszne śniadanie czy deser. To nic innego jak tradycyjne racuchy, jednak z dodatkiem twarogu w środku. Całość smakuje naprawdę świetnie i ciężko im się oprzeć. Domowe racuchy są mięciutkie, puchate i sprężyste. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością poprawi Ci humor nawet w cięższe dni.
Ten przepis na racuchy drożdżowe z serem jest prosty i przyjemny do przygotowania. Jeżeli ich nie jadłaś/eś to polecam wypróbować. Jako alternatywę możesz zrobić również Racuchy drożdżowe z jabłkami.
Przepis na: Racuchy drożdżowe z serem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 200 g twarogu półtłustego w kostce
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- dżem z czarnych porzeczek Stovit
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy drożdżowe z serem?
Krok 1
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, twaróg, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło i wymieszać.
Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ręcznie uformować np. 10-12 placuszków. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe oprószyć lekko cukrem pudrem. Polecam je podać z dżemem z czarnej porzeczki – pychota!
Komentarze
Cześć, jak można je ręcznie uformować? Całe kleją się do dłoni, łyżka też się nie sprawdza… Ogólnie racuchy są pyszne, ale ich uformowanie to dla mnie męka :/
Cześć, wystarczy zwilżyć dłonie i normalnie wymieszać składniki. To zajmuje 2-3 minuty, więc można przecierpieć… 🙂 Gdy podsypiesz za dużo mąki to racuchy wychodzą twardawe.