
To ekspresowe, ucierane ciasto z jabłkami to chyba jeden z najprostszych wypieków jakie znajdziecie na moim blogu. Moim zdaniem to idealne ciacho dla osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Proste, szybkie i smaczne… No rewelka!
Szybkie ciasto z jabłkami
Muszę przyznać, że uwielbiam domowe ciasta z jabłkami! Ten owoc to idealny składnik wielu wypieków czy deserów. Dodatkowo to super przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. W moim domu rodzinnym jest mały sad, gdzie co roku mamy z jabłonek sporo jabłek do wykorzystania. Większość używam właśnie do wypieków – kocham ciepłe domowe szarlotki czy zapiekany ryż z jabłkami! Pozostałe jabłka zwykle wykorzystuję do przetworów (najczęściej robię prażone jabłka w słoiku, które mi później służą jako baza do ciast czy jako dodatek do naleśników, gofrów itp). Do swoich wypieków używam najczęściej kwaśnych odmian jabłek jak szara reneta (to najbardziej popularna odmiana, można ją znaleźć w wielu sklepach), antonówka czy gloster.
Wróćmy jednak do nowego przepisu! To ciasto jest proste, szybkie i z małej ilości składników… Ucierane ciasto z jabłkami wyjdzie naprawdę każdemu! Pamiętaj tylko, że jajka i masło należy nieco wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby składniki nabrały temperatury pokojowej.
Wpis powstał w ramach kampanii – „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”. Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu – klik>>
Przygotowanie: 15
Pieczenie: 40
Łącznie: 55 min
Przepis na: Ekspresowe ciasto z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek (w temp. pokojowej!)
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 większe jabłka
Ciasto ucierane z jabłkami – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Miękkie masło (250g) miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (150g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).
Dodajemy po jednym jajku, łącznie 5 sztuk(miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 10-15 sekund). Powstanie dosyć gęsta masa, która będzie wyglądać na nieco zwarzoną, ale to nic- tak ma być!
Następnie dodajemy mąkę pszenną (250g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki (lub ćwiartki) i następnie każdą lekko nacinamy nożem z wierzchu tworząc podłużne paseczki (robimy to w taki sposób, aby ta połówka jabłka się trzymała całości). Można też jabłka po prostu pokroić w grubszą kostkę i posypać na cieście.
Ciasto przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie układamy połówki jabłek, lekko je wbijamy w ciasto.
Dodatkowo wierzch można posypać opcjonalnie kruszonką – przepis znajdziecie tu (klik>>).
Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Takie ciasta z jabłkami mogłabym jeść i piec codziennie… Takie są moje ulubione :))
Takie ciasta z jabłkami mogłabym jeść i piec codziennie… Takie są moje ulubione :))