Ekspresowe ciasto z jabłkami

4.5/5 (134 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 40 min pieczenia

ciasto z jabłkami przepis

Opis przepisu

To ekspresowe, ucierane ciasto z jabłkami to chyba jeden z najprostszych wypieków jakie znajdziecie na moim blogu. Moim zdaniem to idealne ciacho dla osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Proste, szybkie i smaczne… No rewelka!

Szybkie ciasto z jabłkami

Muszę przyznać, że uwielbiam domowe ciasta z jabłkami! Ten owoc to idealny składnik wielu wypieków czy deserów. Dodatkowo to super przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. W moim domu rodzinnym jest mały sad, gdzie co roku mamy z jabłonek sporo jabłek do wykorzystania. Większość używam właśnie do wypieków – kocham ciepłe domowe szarlotki czy zapiekany ryż z jabłkami! Pozostałe jabłka zwykle wykorzystuję do przetworów (najczęściej robię prażone jabłka w słoiku, które mi później służą jako baza do ciast czy jako dodatek do naleśników, gofrów itp). Do swoich wypieków używam najczęściej kwaśnych odmian jabłek jak szara reneta (to najbardziej popularna odmiana, można ją znaleźć w wielu sklepach), antonówka czy gloster.

Wróćmy jednak do nowego przepisu! To ciasto jest proste, szybkie i z małej ilości składników… Ucierane ciasto z jabłkami wyjdzie naprawdę każdemu! Pamiętaj tylko, że jajka i masło należy nieco wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby składniki nabrały temperatury pokojowej.

Wpis powstał w ramach kampanii – „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”. Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu – klik>>

Przepis na: Ekspresowe ciasto z jabłkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (w temp. pokojowej!)
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 większe jabłka
Wyślij emailem

Ciasto ucierane z jabłkami – przepis krok po kroku


Krok 1

placek z owocami

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Miękkie masło (250 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (150 g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).


Krok 2

ciasta z jabłkami

Dodajemy po jednym jajku, łącznie 5 sztuk(miksujemy po dodaniu każdego jajka przez około 10-15 sekund). Powstanie dosyć gęsta masa, która będzie wyglądać na nieco zwarzoną, ale to nic- tak ma być!


Krok 3

szybkie ciasta

Następnie dodajemy mąkę pszenną (250 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) i proszek do pieczenia (1  łyżeczka). 


Krok 4

ucierane ciasto

Miksujemy na małych obrotach lub mieszamy za pomocą łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 5

placek ucierany z owocami

Jabłka obieramy, kroimy na połówki (lub ćwiartki) i następnie każdą lekko nacinamy nożem z wierzchu tworząc podłużne paseczki (robimy to w taki sposób, aby ta połówka jabłka się trzymała całości). Można też jabłka po prostu pokroić w grubszą kostkę i posypać na cieście. 


Krok 6

wilgotne ciasto z jabłkami

Ciasto przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie układamy połówki jabłek, lekko je wbijamy w ciasto.

Dodatkowo wierzch można posypać opcjonalnie kruszonką – przepis znajdziecie tu (klik>>).

Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 190 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


ciasto z jabłkami

placek z jabłkami

szybkie ciasto z jabłkami

szybkie ciasto z jabłkami

placek z jabłkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 134

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izabela
Izabela
1 miesiąc temu

Okropne!!! Za duzo masła, Ciasto nie urosło I pływa w maśle

Wiola
Wiola
15 dni temu
Reply to  Izabela

Moje wyszło,pięknie wyrosło i smakuje wybornie.Tak od siebie dodałam ok 25ml brendy.PolecamAlkocholu nie czuć,a smakuje genialnie.

Wiola
Wiola
15 dni temu
Reply to  Izabela

Moje ciasto wyrosło pięknie i jest smaczne.Plecam

20240215_185629
Kama97
Karolina
5 miesięcy temu

Prosty przepis, ale ciasto wychodzi pyszne 😊 zdjęcie kawałka, bo większość już zjedzona 😂

IMG_20230929_155614623.jpg
Ilona
Ilona
1 rok temu

Dzień dobry . A czy do przepisu można użyć usmażone , starte jabłka jak do szarlotki ?

Gosia
Gosia
2 lat temu

Takie ciasta z jabłkami mogłabym jeść i piec codziennie… Takie są moje ulubione :))

Ciasta z jabłkami

Jabłecznik, czyli polska wersja szarlotki. To nic innego, niż ciasto z jabłkiem, które skradło serca smakoszy na całym świecie. Poznaj przepis na placek z jabłkami, który pokochasz. No właśnie, tylko dlaczego z jabłkami? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w poniższym tekście.

Ciasto z jabłkami na kartach historii

Znana każdemu szarlotka pochodzi z Francji. Historia samej nazwy jest interesująca, gdyż podobno nawiązuje do Charlotty Pruskiej – rosyjskiej carycy, lub do królowej Charlotty – żony angielskiego króla Grzegorza. Niezależnie od tego, która z pań była inspiracją cukierniczych mistrzów, ciasto z jabłkami pojawia się na stołach od XIV wieku.

W związku z tym, że dawniej cukier i wszelkie słodzidła były bardzo drogie, często korzystano z naturalnej słodkości owoców. Jabłka okazały się idealnym rozwiązaniem na start. Z czasem zaczęto dodawać cukru również do samego ciasta i zajadać się nim jeszcze gorliwiej.

W Polsce jabłecznik znany jest od XIX wieku. Chętnie z nim eksperymentujemy – zmieniając typowe ciasto na kruche lub francuskie. Zdarza się, że dodatkiem do jabłek stają się rodzynki i oczywiście przyprawy korzenne, cynamon czy goździki. Polacy kochają zjadać ciasto z jabłkiem na ciepło, najlepiej z bitą śmietaną i lodami, prawda?

Mój ulubiony przepis na placek z jabłkami

Na moim blogu znajdziesz różne ciasta z jabłkami. Po prostu uwielbiam ten owoc w wielu wypiekach. Muszę przyznać, że najczęściej piekę szarlotkę z budyniem lub na kruchym cieście. Te ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy królowały w moim domu. Sama zaczęłam dość szybko piec, a jednym z moich pierwszych wypieków była tarta na kruchym maślanym cieście z budyniem i jabłkami. Prosta, szybka i bardzo smaczna… Mój ulubiony przepis na jabłecznik to po prostu szybka i sprawdzona recepta na kulinarny sukces.

Szybkie ciasto z jabłkami?

Ucierane, szybkie ciasto z jabłkami cieszy się w moim domu dużą popularnością. Uwielbiam je piec i jeść. Warto przygotować je na maśle, a nie margarynie – wtedy jego smak jest zdecydowanie lepszy. Moje proste ciasto z jabłkami wykonasz tylko z 7 składników!Dodatkowo można się pokusić o kruszonkę na wierzch. Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu, koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – szybkie ciastai ciasteczka.

To ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut, później wystarczy włożyć placek do piekarnika. Jak każdy jabłecznik, ten także smakuje świetnie zaraz po upieczeniu. Na szczęście kolejnego dnia i dwa dni później też jest pyszny. Jestem przekonana, że Ci posmakuje! Jeżeli szukasz podobnego wypieku, to podrzucam Ci przepis na moje ciasto ucierane z gruszkami i kruszonką. Palce lizać!

No dobrze, ale dlaczego akurat ciasto z jabłkiem?

Odpowiedź jest prosta – jabłka są zdrowe. To owoce niskokaloryczne, pełne składników odżywczych: minerałów, witamin, błonnika. Poznaj ich właściowści:

  • obniżają cholesterol – według badań wystarczy zjadać jedno jabłko dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu o 20 procent;
  • wspomagają prawidłową pracę serca dzięki zawartych w nich dużych ilościach potasu;
  • chronią przed rozwojem miażdżycy – zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych na ściankach tętnic;
  • usprawniają trawienie, ponieważ są bogate w błonnik, który zwiększa ilość tak zwanych dobrych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym;
  • wspomagają leczenie cukrzycy – oczywiście w konkretnych przypadkach. Pektyny z jabłek dostarczają kwasu galakturonowego, który natomiast obniża zapotrzebowanie na insulinę.

Jak widać, nie dość, że są pyszne, są także zdrowe i potrzebne w codziennej diecie. Na dodatek można wykorzystać je do przygotowania słodkiej przekąski – ciasto z jabłkiem aż prosi o uwagę!

Jabłka dobre na dietę

Mało kto wie, że jabłka wspomagają też odchudzanie, ponieważ jednym z ich składników jest florydzyna. Hamuje ona transport glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto, spożywanie jabłek przyspiesza przemianę materii! Oczywiście nie mówię, że chcąc schudnąć, należy jeść placek z jabłkiem, jednak można zrezygnować z dodatkowego dosładzania jabłecznika i potraktować go jako zdrową i smaczną przekąskę.

Świeże jabłka są naprawdę niskokaloryczne – w 100 g owocu znajdziesz około 50 kcal, czyli jedno jabłko o wadze ok. 160 g zawiera w przybliżeniu 70 kcal. Nie tak źle, prawda? Na dodatek, jeśli chcesz spróbować jabłek inaczej niż w placku, polecam mój przepis na zawijane drożdżówki z tym owocem, racuchy lub jabłka w cieście. Udało mi się Cię przekonać, że ciasto z jabłkami to nadal duma cukiernictwa? Spróbuj własnych sił z moją pomocą.

RozwińZwiń