Opis przepisu
To ekspresowe, ucierane ciasto z jabłkami to chyba jeden z najprostszych wypieków jakie znajdziecie na moim blogu. Moim zdaniem to idealne ciacho dla osób, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Proste, szybkie i smaczne… No rewelka!
Szybkie ciasto z jabłkami
Muszę przyznać, że uwielbiam domowe ciasta z jabłkami! Ten owoc to idealny składnik wielu wypieków czy deserów. Dodatkowo to super przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. W moim domu rodzinnym jest mały sad, gdzie co roku mamy z jabłonek sporo jabłek do wykorzystania. Większość używam właśnie do wypieków – kocham ciepłe domowe szarlotki czy zapiekany ryż z jabłkami! Pozostałe jabłka zwykle wykorzystuję do przetworów (najczęściej robię prażone jabłka w słoiku, które mi później służą jako baza do ciast czy jako dodatek do naleśników, gofrów itp). Do swoich wypieków używam najczęściej kwaśnych odmian jabłek jak szara reneta (to najbardziej popularna odmiana, można ją znaleźć w wielu sklepach), antonówka czy gloster.
Wróćmy jednak do nowego przepisu! To ciasto jest proste, szybkie i z małej ilości składników… Ucierane ciasto z jabłkami wyjdzie naprawdę każdemu! Pamiętaj tylko, że jajka i masło należy nieco wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby składniki nabrały temperatury pokojowej.
Wpis powstał w ramach kampanii – „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”. Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu – klik>>
Przepis na: Puszyste ciasto z jabłkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 dużych jajek (lub 6 małych)
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 większe jabłka
Zobacz również:
Ciasto ucierane z jabłkami – przepis krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło (250 g) miksujemy na wysokich obrotach miksera z cukrem (140 g) na jasną masę (najlepiej przez 2-3 minuty).
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Ponacinane jabłka skropiłam lekko sokiem z cytryny, ale nie jest to obowiązkowe.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Dodatkowo wierzch można posypać kruszonką – przepis znajdziecie tu (klik>>).
Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Krok 9
Ciasto z jabłkami po upieczeniu można oprószyć lekko cukrem pudrem.
Kroimy je dopiero w momencie jak lekko przestygnie.
Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Smacznego!
Ciasta z jabłkami
Jeśli szukasz podobnych wypieków z jabłkami w roli głównej to serdecznie polecam wypróbować jabłecznik stracciatella, klasyczny jabłecznik, a także prostą szarlotkę na kruchym cieście.
Komentarze
Bardzo dobry przepis Ciasto wyszło znakomite 🙂 Cieszę się że trafiłam na tą stronę 🌞
Dzięki 🙂
Okropne!!! Za duzo masła, Ciasto nie urosło I pływa w maśle
Moje wyszło,pięknie wyrosło i smakuje wybornie.Tak od siebie dodałam ok 25ml brendy.PolecamAlkocholu nie czuć,a smakuje genialnie.
Moje ciasto wyrosło pięknie i jest smaczne.Plecam
Pięknie wyszło 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! Ciekawy pomysł z tym dodaniem brandy 🙂
W takim razie zostało źle przygotowane i wyszedł zakalec po opisie.
Prosty przepis, ale ciasto wychodzi pyszne 😊 zdjęcie kawałka, bo większość już zjedzona 😂
Wyszło idealnie <3
Dzień dobry . A czy do przepisu można użyć usmażone , starte jabłka jak do szarlotki ?
Dzień dobry 🙂 Szczerze to nie próbowałam, ale powinno się udać 🙂
Takie ciasta z jabłkami mogłabym jeść i piec codziennie… Takie są moje ulubione :))