Opis przepisu
Ciasto z morelami to pyszny i prosty wypiek. Znika szybciej niż się je robi! Połączenie ciasta z dodatkiem soku i skórki z cytryny, a także słodkich morelek to duet doskonały. Dodatkowo jest proste w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.
Ciasto z morelami jest idealne na letnie dni. Świeże morele dodają ciastu lekkości i smaku lata. Mięciutkie, puszyste i świetnie się kroi. To ciasto z morelami jest godne wypróbowania! Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Przepis na: Ciasto z morelami
Składniki:
- 220 g masła
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z cytryny
- 7-8 świeżych moreli lub 400 g moreli z puszki
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z morelami?
Krok 1
Robimy to w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Do ciasta dodajemy stopniowo po łyżce ubitych białek.
Krok 8
Krok 9
Morele myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w ćwiartki i układamy równomiernie na wierzchu ciasta. Możesz użyć moreli z puszki, ale wcześniej należy je osuszyć lekko z syropu.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 165-170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto z morelami można po upieczeniu lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoim ciastem z morelami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Zachęcam Cię także to wypróbowania mojego pysznego ciasta z brzoskwiniami i galaretką.
Komentarze
Pysznosci swiata, ciacho z morelami, proste i szybkie, blyskawicznie znika jeszcze przed calkowitym wystygnieciem 😋😋👌😍
Super, pięknie wyszło 🙂