Opis przepisu
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką to leciutki, mocno owocowy wypiek. Przygotowałam je na klasycznym jasnym biszkopcie i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało. Masa brzoskwiniowa powstała głównie na serku homogenizowanym brzoskwiniowym z kawałkami owoców, a dodatkowo dodałam do niej mascarpone, galaretkę brzoskwiniową i startą czekoladę gorzką. Całość smakuje naprawdę super i fajnie się kroi na talerzyki.
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Szczerze mówiąc to bardzo lubię ciasta z brzoskwiniami z puszki. Pierwotnie miałam robić sernik z brzoskwiniami i bezą, ale niestety nie miałam wystarczającej ilości jajek i ostatecznie wymyśliłam, że wykonam po prostu inne ciacho. To była super decyzja! Moim zdaniem to bardzo proste i smaczne ciasto, które nie wymaga od nas zbytnich umiejętności kulinarnych, a zachwyci Twoich gości.
Przepis na: Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru np. drobnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa brzoskwiniowa:
- 500 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml wrzątku
- 60 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 800 ml wrzątku
Zobacz również:
Ciasto z brzoskwiniami przepis krok po kroku:
Krok 1
Biszkopt
W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity. Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną (1/2 szklanki) i ziemniaczaną (1 lekko czubata łyżka). Tylko tym razem nie ubijamy mikserem, ale mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.
Krok 2
W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę brzoskwiniową w 200 ml wrzątku (ja to zrobiłam w większym kubku) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Można przyspieszyć ten etap wkładając ją do lodówki.
Krok 3
Krok 4
Gdy galaretka w kubku będzie już zaczynać tężeć, wtedy w misce miksujemy serek homogenizowany (ok 500 g, mój był z kawałkami owoców) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (1 łyżka).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin zanim będziemy kroić ciasto z brzoskwiniami.
Komentarze
Jakiej firmy serek homogenizowany?
Pierwszy lepszy 🙂
Dzień dobry, mascarpone i serek maja być z lodówki czy w temp. Pokojowej?
Z lodówki 🙂
Czy serek i mascarpone maja być z lodówki czy w temp. Pokojowej?
A co jeśli zamiast brzoskwiń z puszki dodam świeże, pokrojone także na kawałki?
Też oczywiście można użyć świeżych 🙂
Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapomniałam wymieszać czekolady więc posypałam i wyszła warstwa 😅 bardzo smaczne
Super wyszło 🙂
Moje ulubione ciasto.Robilam je pierwszy raz i nie ostatni😉
Bardzo dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️❤️
Zaraz po torcie który był królem imprezy
Tak to ciasto królowa imprezy
Wszystkim smakowało
Mój 3 latek ciągle tylko chce galaretkę z brzoskwinia
Bardzo mi w takim razie miło, że wszystkim smakowało, nawet 3 latkowi 🙂 Pozdrawiam!
Dzień dobry. Jak chcę upiec ciasto w normalnej, dużej blasie to podwoić składniki?
Nie ma czegoś takiego jak “normalna blacha”, więc ciężko mi powiedzieć o ile zwiększyć proporcje… 🙂 Na internecie są strony z przelicznikami foremek, gdzie sobie Pani wpisze moje proporcje i swoje – wtedy wyskoczy Pani o ile je zwiększyc.
Pychotka! Dziękuje!
Wow! ❤️ Wyszło idealne! 🙂 Dziękuję za zdjęcie 🙂
Dzisiaj robiłam – proste i mega dobre ♥️ bardzo polecam!
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ♥️ Smacznego!
Robiłam ciasto już dwa razy. Przepyszne. Polecam z całego serca 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Zrobiłam dziś to ciacho i jest pycha 😀
Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało! ❤
A co z żółtkami? I bez proszki do pieczenia?
Pani Weroniko, proszę przeczytać przepis 🙂 Już w pierwszym kroku jest opisane przygotowanie biszkoptu, czyli najpierw ubijamy białka z cukrem, a później dodajemy żółtka. Do biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia, więc nic o nim w przepisie nie pisałam, bo bez niego pieknie rośnie.
To musi być pyszne
Oj tak, polecam! 🙂