Ciasto z brzoskwiniami

4.6/5 (117 ocen)
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką na biszkopcie jest przepyszne, delikatne w smaku, a zarazem proste do zrobienia. Dodatkowo prezentuje się bardzo okazale ukrojone na talerzyku.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + chłodzenie

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Opis przepisu

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką to leciutki, mocno owocowy wypiek. Przygotowałam je na klasycznym jasnym biszkopcie i muszę przyznać, że bardzo mi smakowało. Masa brzoskwiniowa powstała głównie na serku homogenizowanym brzoskwiniowym z kawałkami owoców, a dodatkowo dodałam do niej mascarpone, galaretkę brzoskwiniową i startą czekoladę gorzką. Całość smakuje naprawdę super i fajnie się kroi na talerzyki.

Ciasto z brzoskwiniami z puszki

Szczerze mówiąc to bardzo lubię ciasta z brzoskwiniami z puszki. Pierwotnie miałam robić sernik z brzoskwiniami i bezą, ale niestety nie miałam wystarczającej ilości jajek i ostatecznie wymyśliłam, że wykonam po prostu inne ciacho. To była super decyzja! Moim zdaniem to bardzo proste i smaczne ciasto, które nie wymaga od nas zbytnich umiejętności kulinarnych, a zachwyci Twoich gości.

Przepis na: Ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa brzoskwiniowa:

  • 500 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml wrzątku
  • 60 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 800 ml wrzątku
Wyślij emailem

Ciasto z brzoskwiniami przepis krok po kroku:


Krok 1

biszkopt na placek z brzoskwiniami

Ciasto brzoskwiniowe zaczynamy od rozpuszczenia dwóch galaretek brzoskwiniowych w około 800-850 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Biszkopt

W misce miksujemy białka (muszą być idealnie oddzielone od żółtek) wraz ze szczyptą soli przez około 2 minuty. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Ubijamy przez około 5 minut aż powstanie super sztywna piana, a cukier będzie rozbity. Po tym czasie dodajemy żółtka i lekko miksujemy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną (1/2 szklanki) i ziemniaczaną (1 lekko czubata łyżka). Tylko tym razem nie ubijamy mikserem, ale mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. 


Krok 2

biszkopt na ciasto brzoskwiniowe

Biszkopt przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) – u mnie foremka w rozmiarze 26×26 cm z rozsuwanymi bokami, które sprawiają, że łatwiej później jest kroić ciasta z galaretką. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę brzoskwiniową w 200 ml wrzątku (ja to zrobiłam w większym kubku) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Można przyspieszyć ten etap wkładając ją do lodówki. 


Krok 3

Placek z brzoskwiniami na biszkopcie

Wierzch biszkopta ścinamy nożem (ja użyłam strunowego specjalnego do równego przecinania biszkoptów). Lekko ponczujemy go wodą lub przestudzoną herbatą. 


Krok 4

Placek z brzoskwiniami i galaretką

Gdy galaretka w kubku będzie już zaczynać tężeć, wtedy w misce miksujemy serek homogenizowany (ok 500 g, mój był z kawałkami owoców) z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (1 łyżka). 


Krok 5

masa brzoskwiniowa z galaretką

Dodajemy lekko stężałą galaretkę i całość miksujemy przez chwilkę.  


Krok 6

przepis na placek brzoskwiniowy

Dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę gorzką (można ją zetrzeć na tarce) i całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 7

Ciasto brzoskwiniowe

Na zimny biszkopt nakładamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie (z puszki lub świeże) i wkładamy do lodówki na minimum 20-30 minut.  


Krok 8

Placek z brzoskwiniami i galaretką

W tym czasie kontrolujemy galaretki brzoskwiniowe (aby za bardzo nie stężały w misce). Jeśli galaretki będą się już nadawać na nałożenie na ciasto, wtedy wylewamy je na pokrojone brzoskwinie.

Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin zanim będziemy kroić ciasto z brzoskwiniami. 


Ciasto z galaretką i brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami przepis

ciasto z brzoskwiniami z puszki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 117

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Jakiej firmy serek homogenizowany?

Jola
Jola
4 miesięcy temu

Dzień dobry, mascarpone i serek maja być z lodówki czy w temp. Pokojowej?

Jola
Jola
4 miesięcy temu

Czy serek i mascarpone maja być z lodówki czy w temp. Pokojowej?

Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

A co jeśli zamiast brzoskwiń z puszki dodam świeże, pokrojone także na kawałki?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapomniałam wymieszać czekolady więc posypałam i wyszła warstwa 😅 bardzo smaczne

IMG20230417203741.jpg
Ela
Ela
1 rok temu

Moje ulubione ciasto.Robilam je pierwszy raz i nie ostatni😉

received_2345681808918461.jpeg
OLGA
OLGA
1 rok temu

Zaraz po torcie który był królem imprezy
Tak to ciasto królowa imprezy
Wszystkim smakowało
Mój 3 latek ciągle tylko chce galaretkę z brzoskwinia

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Dzień dobry. Jak chcę upiec ciasto w normalnej, dużej blasie to podwoić składniki?

Jola
Jola
1 rok temu

Pychotka! Dziękuje!

0525CC12-4A8C-4B5A-90B3-60AAC837D698.jpeg
Ania
Ania
1 rok temu

Dzisiaj robiłam – proste i mega dobre ♥️ bardzo polecam!

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Robiłam ciasto już dwa razy. Przepyszne. Polecam z całego serca 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Zrobiłam dziś to ciacho i jest pycha 😀

Weronika
Weronika
1 rok temu

A co z żółtkami? I bez proszki do pieczenia?

Roksana
Roksana
1 rok temu

To musi być pyszne

Ciasto z brzoskwiniami przepis

Bardzo lubię, kiedy w mojej kuchni goszczą wszelkiego rodzaju owoce i warzywa. W letnim sezonie najczęściej korzystam z ich dobrobytu z ogródka, jednak są pewne owoce, które jestem zmuszona kupić w sklepie. Brzoskwinie z całą pewnością do nich właśnie należą, ponieważ ich uprawa w Polsce jest bardzo problematyczna ze względu na obecny klimat. Jednak ja uwielbiam te owoce, zarówno te w wersji świeżej, jak i te z puszki. W moim odczuciu idealnie pasują do wszelkich wypieków, dlatego też często używam ich w swoich przepisach. Tym razem jednak postanowiłam przedstawić Wam przepis na ciasto z brzoskwiniami. Składa się generalnie z 3 warstw: biszkoptu, masy brzoskwiniowej oraz galaretki, w której zatopione są mniejsze kawałki brzoskwiń. Efekt końcowy wychodzi naprawdę rewelacyjny, przez co ciasto z brzoskwiniami często gości na moim stole, jako idealny dodatek do popołudniowej kawusi.

Placek z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto brzoskwiniowe można przygotować na wiele sposobów, np. jako ciasto ucierane, czy też bez pieczenia. Ja jednak najbardziej lubię przygotować placek z brzoskwiniami i galaretką na biszkopcie. Ile razy go nie robię, to cała rodzinka zajada go z wielkim smakiem. Placek z brzoskwiniami i galaretką to bardzo proste ciasto, jednak wymaga chwilę czasu na przygotowanie. Głównie dlatego, że biszkopt musi przez ok. 35 min piec się w piekarniku oraz jak to bywa w przypadku użyciu galaretki, musi mieć ona czas aby stężeć. Mogę jednak dać słowo, że smak w 100% rekompensuje czas oczekiwania.

Przepis na ciasto z galaretką i brzoskwiniami

Ten sprawdzony przepis na ciasto z galaretką i brzoskwiniami bardzo często gości w mojej kuchni. To niezwykle pyszne ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego wychodzi delikatne w smaku i nie jest za słodkie. Moim zdaniem, takie lekkie ciasto z brzoskwiniami nadaje się idealnie do przygotowywania przez cały rok. Do przygotowania wykorzystuję łato dostępne składniki, między innymi brzoskwinie w puszce, które są łatwo dostępne zarówno w lecie jak i zimie. Możesz je oczywiście zastąpić brzoskwiniami świeżymi, jednak w moim odczuciu takie z syropu pasują po prostu lepiej w tym przypadku.

RozwińZwiń