
Biszkopt z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką to pyszny wypiek. Jest bardzo prosty do przygotowania i zachwyca swoim smakiem.
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Domowy biszkopt z truskawkami i galaretką pięknie się kroi na talerzyki. To takie wakacyjne ciasto, które będzie nawet fajnym pomysłem na lekki tort urodzinowy. Można w ostateczności tu użyć mrożonych truskawek, jednak ja proponuję skorzystać ze świeżych (szczególnie gdy jest na nie sezon).
Równie dobrze to ciasto można przyrządzić z malinami, borówkami czy brzoskwiniami. Ja uwielbiam biszkopt z truskawkami wraz z kremem śmietankowym z dodatkiem przezroczystej galaretki o smaku truskawkowym. To połączenie idealne!
Ciasto z galaretką i truskawkami
Jeśli tylko masz ochotę na inny krem do ciasta z galaretką i truskawkami to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony czekoladowy krem do tortu lub krem budyniowy. Oba są pyszne i będą tu super pasować!
Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).
Przepis na: Biszkopt z truskawkami
Łącznie: 50 min + chłodzenie
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szklanki cukru np. drobnego
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta np. o smaku truskawkowym
- 200 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 350 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 ml wrzątku
Biszkopt z truskawkami – przepis krok po kroku!
Wykonanie:
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt
Jajka powinny być w temp. pokojowej!
Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Ja użyłam 3 dużych jajek, rozmiar L (możesz użyć 4 małych jajek). Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków, łącznie 1/2 szklanki cukru). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.
Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (1/3 szklanki) i ziemniaczaną (1 łyżka). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko tłuszczem i posypujemy odrobiną bułki tartej lub mąki.
Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30-32 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i ewentualnie nożem nacinamy wyrównując jego wierzch. Przekładamy ponownie do tortownicy. Połówki truskawek układamy wzdłuż brzegów tortownicy.
Przygotowujemy krem śmietankowy:
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200-250 ml wrzątku. Gdy lekko przestygnie to możemy włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Gdy galaretka będzie już się już robić lekko tężejąca, wtedy ubijamy śmietankę.
Dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Po chwili dodajemy 250 g mascarpone i nadal miksujemy aż powstanie sztywny krem. Dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę wkładamy do lodówki na 10-15 minut, aby lekko krem stężał (tylko nie przesadźcie z czasem w lodówce, ponieważ krem dość szybko tężeje i później nie dacie rady go wyłożyć na biszkopt).
Krem śmietankowy przekładamy delikatnie za pomocą łyżki na biszkopt. Wkładamy tortownicę do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie na jego wierzch układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową.
Wkładamy ciasto do lodówki na całą noc.
Ten biszkopt z truskawkami to świetny przepis na prosty tort urodzinowy. Jeśli szukasz innego przepisu na podobnego przepisu to koniecznie zobacz mój tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy lub tort truskawkowy.
Czy może być galaretka przezroczysta winiary o smaku winogronowym dodana do kremu ?
Tak 🙂
Można zamiast galaretki przezroczystej dodać żelatyny bo nigdzie tej galaretki nie mogę kupić;/
Zamiast żelatyny proponowałabym galaretkę cytrynową lub truskawkową 🙂
Zrobiłam z żelatyną bo tylko ją miałam pod ręką i super wyszło. Ale dziękuję na przyszłość
Najważniejsze, że wyszło i że smakowało 🙂