Biszkopt z truskawkami

4.5/5 (194 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min + chłodzenie

biszkopt z truskawkami przepis

Opis przepisu

Biszkopt z truskawkami, kremem śmietankowym i galaretką to pyszny wypiek. Jest bardzo prosty do przygotowania i zachwyca swoim smakiem.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Domowy biszkopt z truskawkami i galaretką pięknie się kroi na talerzyki. To takie wakacyjne ciasto, które będzie nawet fajnym pomysłem na lekki tort urodzinowy. Można w ostateczności tu użyć mrożonych truskawek, jednak ja proponuję skorzystać ze świeżych (szczególnie gdy jest na nie sezon).

Równie dobrze to ciasto można przyrządzić z malinami, borówkami czy brzoskwiniami. Ja uwielbiam biszkopt z truskawkami wraz z kremem śmietankowym z dodatkiem przezroczystej galaretki o smaku truskawkowym. To połączenie idealne!

Ciasto z galaretką i truskawkami

Jeśli tylko masz ochotę na inny krem do ciasta z galaretką i truskawkami to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony czekoladowy krem do tortu lub krem budyniowy. Oba są pyszne i będą tu super pasować!

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

Przepis na: Biszkopt z truskawkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru np. drobnego
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka przezroczysta np. o smaku truskawkowym
  • 200 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 350 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml wrzątku
Wyślij emailem

Biszkopt z truskawkami - przepis krok po kroku


Krok 1

biszkopt na tort

Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Biszkopt:

Jajka powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Ja użyłam 3 dużych jajek, rozmiar L (możesz użyć 4 małych jajek). Do suchej miski dodajemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków, łącznie 1/2 szklanki cukru). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 10 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski.

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (1/3 szklanki) i ziemniaczaną (1 łyżka). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko tłuszczem i posypujemy odrobiną bułki tartej lub mąki.

Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30-32 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia.


Krok 2

ciasto biszkoptowe z truskawkami

Schłodzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i ewentualnie nożem nacinamy wyrównując jego wierzch. Przekładamy ponownie do tortownicy. Połówki truskawek układamy wzdłuż brzegów tortownicy.


Krok 3

biszkopt z truskawkami i galaretką

Krem śmietankowy:

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200-250 ml wrzątku. Gdy lekko przestygnie to możemy włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Gdy galaretka będzie już się już robić lekko tężejąca, wtedy ubijamy śmietankę.

Dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Po chwili dodajemy 250 g mascarpone i nadal miksujemy aż powstanie sztywny krem. Dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę wkładamy do lodówki na 10-15 minut, aby lekko krem stężał (tylko nie przesadźcie z czasem w lodówce, ponieważ krem dość szybko tężeje i później nie dacie rady go wyłożyć na biszkopt).


Krok 4

krem śmietankowy

Krok 4 

Krem śmietankowy przekładamy delikatnie za pomocą łyżki na biszkopt. Wkładamy tortownicę do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie na jego wierzch układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową.

Wkładamy ciasto do lodówki na całą noc.

Ten biszkopt z truskawkami to świetny przepis na prosty tort urodzinowy. Jeśli szukasz innego przepisu na podobnego przepisu to koniecznie zobacz mój tort urodzinowy czekoladowo-truskawkowy lub tort truskawkowy


biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami

ciasto biszkoptowe

ciasto z galaretką i truskawkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 194

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ann
Ann
5 miesięcy temu

Witam. Mam 500g mascarpone i 250ml śmietanki. Czy mogę tak zrobić? Pozdrawiam

Boguslawa
Boguslawa
5 miesięcy temu

Bardzo świetny przepis dziękuję

Marta
Marta
6 miesięcy temu

Świetny przepis. Robiłam 2 razy i zawsze wychodzi. Super smakuje. Goście zachwyceni. Dziękuję.

Aleksadra
Aleksadra
6 miesięcy temu

Super przepis dziękuję bardzo

Asia
Asia
6 miesięcy temu

Przepis idealny, ciasto wyszło pyszne 😁 jedynie zamiast przezroczystej galaretki dodałam zwykłą cytrynową

20230529_101251.jpg
kla
kla
6 miesięcy temu

Witam czym można zastąpić galaretkę przezroczysta ?

Angela
Angela
4 miesięcy temu

A smietan -fix może być ?

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Jaka pojemność ma szklanka ?

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Czy może być galaretka przezroczysta winiary o smaku winogronowym dodana do kremu ?

Sandra
Sandra
1 rok temu

Można zamiast galaretki przezroczystej dodać żelatyny bo nigdzie tej galaretki nie mogę kupić;/

Sandra
Sandra
1 rok temu

Zrobiłam z żelatyną bo tylko ją miałam pod ręką i super wyszło. Ale dziękuję na przyszłość

Ciasto z truskawkami

Na moim blogu znajdziesz mnóstwo ciast z truskawkami. Przygotowałam nawet większy wpis, w którym znajdziecie kilkanaście przepisów z tymi pysznymi owocami. Uwielbiam ciasto z truskawkami, gdy jest na nie sezon, a polskie truskawki są soczyste i słodkie. Można z nimi przygotować ciasto drożdżowe, ucierane, kruche czy nawet biszkoptowe. Możliwości jest bardzo dużo i wszystko zależy od tego jakie lubicie najbardziej. Domowe ciasto z truskawkami to typowy, wakacyjny wypiek, który smakuje zawsze wszystkim domownikom i gościom. Pamiętaj, że domowy placek z truskawkami jest zawsze najlepszy! Koniecznie wypróbuj mój sernik z truskawkami, ciasto z truskawkami i budyniową pianką lub sernik na zimno z truskawkami. Wszystkie te wypieki rozpływają się w ustach. Jeśli jednak spodziewasz się gości na urodziny czy imieniny to koniecznie wypróbuj mój tort truskawkowy.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Na bloga dodałam właśnie najnowsze ciasto – biszkopt z truskawkami, lekkim kremem śmietankowym z dodatkiem galaretki przezroczystej i galaretki truskawkowej i posiekanych truskawek. Jest obłędnie pyszne!To ciasto biszkoptowe z truskawkami jest banalnie proste do przygotowania. Pięknie się kroi na talerzyki i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Moje ciasto z galaretką i truskawkami nie powinno Ci sprawić jakichkolwiek trudności. Warto je wypróbować, bo smakuje obłędnie. Równie dobrze można zastąpić krem i przygotować biszkopt z masą budyniową z truskawkami i galaretką. Krem budyniowy znajdziesz tutaj.

Biszkopt z galaretką i truskawkami

Mój biszkopt z galaretką i truskawkami to typowy wakacyjny wypiek, który jest naprawdę banalnie prosty. Można go piec w okrągłej lub prostokątnej foremce. Ja najczęściej przygotowuję ten biszkopt z owocami i galaretką w tortownicy i w niej się najlepiej prezentuje. Placek z truskawkami i galaretką można wyłożyć na ładną, ozdobną paterę, aby częstowali się nim Wasi goście. Jestem pewna, że Wam posmakuje i zapiszecie sobie ten przepis.

RozwińZwiń