Szczerze mówiąc to nigdy nie byłam jakąś wielką fanką babek. U mnie na święta wielkanocne nigdy się ich nie robiło, tylko serniki więc jakoś nie miałam okazji aby się do nich przekonać. Stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową, która muszę przyznać, że wyszła super! Wilgotna, mięciutka a jeszcze ciepła rozpływa się w ustach. Dodałam do niej wyciśnięty sok z połówki pomarańczy, troszkę pokrojonej skórki pomarańczowej i do lukru też kilka kropli z wyciśniętej pomarańczki- no aromat i smak to ma niesamowity. Urosła ładnie, nie opadła, kroi się elegancko- nic tylko piec częściej. Teraz wypada kupić formę z kominem skoro wkońcu się do babek przekonałam.
Przepis na: Babka pomarańczowa
Składniki:
- 200 g masła
- 240 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ pomarańczy
- Szczypta soli
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżek soku z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Przepis na: Babka pomarańczowa - przepis krok po kroku
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Komentarze