Babka pomarańczowa

4.6/5 (290 ocen)
Babka pomarańczowa - wilgotna, mięciutka a jeszcze ciepła rozpływa się w ustach.

Ilość porcji

12-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Babka pomarańczowa

Szczerze mówiąc to nigdy nie byłam jakąś wielką fanką babek. U mnie na święta wielkanocne nigdy się ich nie robiło, tylko serniki więc jakoś nie miałam okazji aby się do nich przekonać. Stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową, która muszę przyznać, że wyszła super! Wilgotna, mięciutka a jeszcze ciepła rozpływa się w ustach. Dodałam do niej wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczowej i do lukru też kilka kropli z wyciśniętej pomarańczki-  no aromat i smak to ma niesamowity. Urosła ładnie, nie opadła, kroi się elegancko- nic tylko piec częściej.

Przepis na: Babka pomarańczowa

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 170 g cukru
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
Wyślij emailem

Przepis na: Babka pomarańczowa - przepis krok po kroku

Krok 1

Babka pomarańczowa to wypiek, który można przygotować nawet 2-3 dni przed świętami, czy inną planowaną imprezą.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Zaczynamy od roztopienia masła (200 g) w małym garnku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Krok 2

Żółtka oddzielamy dokładnie od białek. Do miski wkładamy żółtka (z 4 dużych lub 5 małych jajek) oraz cukier (170 g). 


Krok 3

Miksujemy przez kilka minut do powstania puszystej masy jajecznej.  


Krok 4

Dodajemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (270 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), skórkę startą z dużej pomarańczy, a także wyciśnięty sok. Wlewamy także przestygnięte masło. Całość miksujemy na małych obrotach jedynie do połączenia się składników.  


Krok 5

Białka miksujemy wraz ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany.


Krok 6

przepis Babka pomarańczowa

Do ciasta dodajemy stopniowo po jednej łyżce ubitych białek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki czy trzepaczki.  


Krok 7

Babka pomarańczowa

Do średniej wielkości keksówki lub formy do babki przekładamy ciasto. Ja swoją foremkę lekko natłuściłam masłem i oprószyłam równomiernie odrobiną mąki.

Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 8

przepis na Babka pomarańczowa

Przestudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Oprószamy ją z wierzchu cukrem pudrem lub przygotowujemy lukier (mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy do momentu powstania gęstego lukru). Polewamy lukrem wierzch babki. Opcjonalnie posypujemy także skórką pomarańczową. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania babki cytrynowej lub wilgotnej babki majonezowej.


Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 290

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
3 miesięcy temu

Wyglada i pachnie super

20240322_145342
Zosia
Zosia
4 miesięcy temu

Dziękuję za przepis. Ile ml tego soku pomaranczowego dolać? Pozdrawiam.

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Polecam przepis, jest świetny. Bardzo dziekuje!!!