Szczerze mówiąc to nigdy nie byłam jakąś wielką fanką babek. U mnie na święta wielkanocne nigdy się ich nie robiło, tylko serniki więc jakoś nie miałam okazji aby się do nich przekonać. Stary przepis na babkę piaskową cytrynową zmodyfikowałam na babkę pomarańczową, która muszę przyznać, że wyszła super! Wilgotna, mięciutka a jeszcze ciepła rozpływa się w ustach. Dodałam do niej wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczowej i do lukru też kilka kropli z wyciśniętej pomarańczki- no aromat i smak to ma niesamowity. Urosła ładnie, nie opadła, kroi się elegancko- nic tylko piec częściej.
Przepis na: Babka pomarańczowa
Składniki:
- 200 g masła
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 170 g cukru
- 270 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Przepis na: Babka pomarańczowa - przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół).
Zaczynamy od roztopienia masła (200 g) w małym garnku. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Dodajemy przesianą mąkę pszenną np. tortową (270 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), skórkę startą z dużej pomarańczy, a także wyciśnięty sok. Wlewamy także przestygnięte masło. Całość miksujemy na małych obrotach jedynie do połączenia się składników.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 8
Zachęcam także do wypróbowania babki cytrynowej lub wilgotnej babki majonezowej.
Komentarze
Babka wyszła obłędna :* Pozdrawiam ❤
Wyglada i pachnie super
Cieszę się 🙂
Dziękuję za przepis. Ile ml tego soku pomaranczowego dolać? Pozdrawiam.
Niestety nie odmierzałam tego tak dokładnie…
Polecam przepis, jest świetny. Bardzo dziekuje!!!
Bardzo się cieszę, że babka posmakowała 😍