CiastaCiasta biszkoptowe i babkiDla dzieciDla dzieciPrzepisy na WielkanocPrzepisy świąteczneSpecjalne okazjeSłodkości

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to wypiek bardzo prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny. Piekę ją co roku na Wielkanoc, bo w moim domu takie “nie za słodkie” ciasta schodzą najbardziej. Równie dobrze można ją przygotować bez jakiejkolwiek okazji. Po prostu jako weekendowy wypiek.

Ta babka cytrynowa jest wilgotna i świetnie się kroi. Przygotowałam ją przy użyciu mojego nowego przyjaciela kuchennego, który w ostatnim czasie zasilił szeregi zespołu Po prostu pycha!

Planetarny robot kuchenny marki Costway ma uniwersalne zastosowanie. Dzięki trzem końcówkom można przy jego użyciu wyrabiać ciasta drożdżowe, ubijać masy czy nawet mieszać. Wypada naprawdę atrakcyjnie cenowo na tle konkurencji! Ma moc 1300W i misę o pojemności 5,5 litra. Wykonany jest ze stali nierdzewnej.

robot kuchenny Costway

Przetestowałam tego robota przy ostatnich kilku przepisach, które dodawałam na bloga i naprawdę jestem zadowolona. Super się trzyma blatu, nawet jak działa na maksymalnych obrotach – a ma aż 10 poziomów prędkości. Jego atutem jest dość spora misa – przykładowo jak przygotowywałam niedawno rogaliki drożdżowe z marmoladą z 1,5 kg mąki to bez problemu mogłam wyrobić ciasto. Jest stosunkowo cichy i wszystko elegancko pracuje.

Costway robot planetarny

Robot kuchenny

Robot planetarny

Ten robot planetarny znajdziesz w sklepie internetowym Costway.

Przepis na: Babka cytrynowa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • garść pistacji

Babka cytrynowa przepis krok po kroku:

Składniki na babkę cytrynową
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Roztapiamy na małym ogniu masło (250g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Babka cytrynowa w robocie planetarnym
Krok 2 

Żółtka oddzielamy od białek. Do misy robota dodajemy żółtka i wsypujemy cukier (200g, ja użyłam cukru drobnego).


Masa na babkę cytrynową
Krok 3

Miksujemy aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).


Przygotowanie babki cytrynowej
Krok 4

Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

Wyciskamy sok z 1 większej cytryny i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy także mąkę pszenną (290 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i skórkę z dwóch cytryn.


Krok 5

Dodajemy przestygnięte masło.

Miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji. 


ciasto cytrynowe przepis
Krok 6

W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.

Do ciasta dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.


prosta babka cytrynowa
Krok 7

Przekładamy do foremki (u mnie specjalna foremka do babki, którą lekko posmarowałam miękkim masłem). Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy (wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru) i polewamy nim wierzch babki.

Ja wierzch mojej babki cytrynowej posypałam garścią posiekanych pistacji. Jednak jeśli chcesz to można zastąpić pistacje plasterkami cytryny, drobno posiekaną białą czekoladą czy nawet kwiatami jadalnymi. Równie dobrze wystarczy sam lukier czy oprószenie cukrem pudrem.

Szukasz innych pomysłów na proste babki? W takim razie koniecznie wypróbuj babkę drożdżową lub wilgotną babkę piaskową. Polecam także wielkanocną babkę.


babka cytrynowa

przepis na babkę cytrynową

Babka cytrynowa wilgotna

babka cytrynowa przepis

babka cytrynowa wilgotna

Babka wielkanocna wilgotna

babka wielkanocna cytrynowa

*Wpis powstał przy współpracy z marką Costway.

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 150

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ola
2 miesięcy temu

Babka wyszła przepyszna! Najlepsza jaką jadłam w życiu! Idealnie wyważony słodko kwaśny smak! U mnie nieco inna dekoracja na życzenie domowników fotka zrobiona w ostatniej chwili

Danusia
2 miesięcy temu

Przepyszna babka, bardzo prosta w wykonaniu.
Polecam nawet początkującym 🙂

Żaneta
2 miesięcy temu

Żółtka miksujemy z cukrem do momentu ,aż cukier się rozpuści czy nie musi ?

Przepis na babkę cytrynową

Odkąd pamiętam, na Wielkanoc w moim domu zawsze przygotowuje się babkę cytrynową. Przepis jest bardzo prosty i każdy może bez problemu przygotować taką babkę cytrynową na święta wielkanocne. Czas przygotowania to około godziny czasu ale z tego około 50 minut to czas pieczenia. Ostudzoną babkę polecam udekorować cytrynowym lukrem i pokrojonymi drobno pistacjami. W tej wersji prezentuje się naprawdę bardzo okazale! Jeżeli jednak masz ochotę, możesz podać ją bez jakiejkolwiek dekoracji lub użyć np. roztopionej czekolady.

Babka cytrynowa przepis

Jeżeli ktoś zapytałbym mnie jakie ciasta powinny znaleźć się na święta wielkanocne, to na pewno babka cytrynowa byłaby w tym zestawieniu. Oczywiście musi mieć swój charakterystyczny kształt z dziurą w środku. Aktualnie mamy możliwość kupienia tak fantastycznych kształtów foremek, że sam już wygląd takiej babki cytrynowej potrafi zachwycić. Oczywiście możemy przygotować ją w zwykłej prostokątnej foremce. Jeżeli lubisz cytrusy, to również sprawdź przepis na ciasto cytrynowe!

Babka cytrynowa wilgotna

Z mojego przepisu ta wilgotna babka cytrynowa wychodzi lekko słodko i aromatyczna. Jeżeli nie miałaś okazji jej przygotować, to wypróbuj koniecznie ten przepis! Zakochasz się od pierwszego kęsa 🙂 Ewentualnie możesz do babki cytrynowej dodać cukier wanilinowy, aby jeszcze podkreślić smak. Wilgotna babka cytrynowa może gościć na naszych stołach nie tylko w święta, ale również w zwykły dzień. W lecie możesz zamiast cytryn użyć pomarańczy, ponieważ w tej wersji też smakuje super!

Babka wielkanocna wilgotna

Aby przygotować wilgotną babkę wielkanocną, potrzebować będziemy masło, jajka, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cytrynę oraz skórkę z cytryny. Najważniejsze, aby składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ w innym przypadku może nam wyjść zakalec. Jeżeli jednak będziesz trzymać się moich wskazówek, to babka wielkanocna wyjdzie wilgotna, pyszna o wyczuwalnym smaku cytryny.

Back to top button