Opis przepisu
Babka cytrynowa to wypiek bardzo prosty, aromatyczny i niezwykle smaczny. Piekę ją co roku na Wielkanoc, bo w moim domu takie “nie za słodkie” ciasta schodzą najbardziej. Równie dobrze można ją przygotować bez jakiejkolwiek okazji. Po prostu jako weekendowy wypiek.
Ta babka cytrynowa jest wilgotna i świetnie się kroi. Przygotowałam ją przy użyciu mojego nowego przyjaciela kuchennego, który w ostatnim czasie zasilił szeregi zespołu Po prostu pycha!
Planetarny robot kuchenny marki Costway ma uniwersalne zastosowanie. Dzięki trzem końcówkom można przy jego użyciu wyrabiać ciasta drożdżowe, ubijać masy czy nawet mieszać. Wypada naprawdę atrakcyjnie cenowo na tle konkurencji! Ma moc 1300W i misę o pojemności 5,5 litra. Wykonany jest ze stali nierdzewnej.
Przetestowałam tego robota przy ostatnich kilku przepisach, które dodawałam na bloga i naprawdę jestem zadowolona. Super się trzyma blatu, nawet jak działa na maksymalnych obrotach – a ma aż 10 poziomów prędkości. Jego atutem jest dość spora misa – przykładowo jak przygotowywałam niedawno rogaliki drożdżowe z marmoladą z 1,5 kg mąki to bez problemu mogłam wyrobić ciasto. Jest stosunkowo cichy i wszystko elegancko pracuje.
Ten robot planetarny znajdziesz w sklepie internetowym Costway.
Przepis na: Babka cytrynowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- 290 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z 2 cytryn
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- garść pistacji
Zobacz również:
Babka cytrynowa - przepis krok po kroku
Krok 1
Roztapiamy na małym ogniu masło (250 g) w mniejszym garnku i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Żółtka oddzielamy od białek. Do misy robota dodajemy żółtka i wsypujemy cukier (200 g, ja użyłam cukru drobnego).
Krok 3
Miksujemy aż powstanie puszysta masa (najlepiej na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty).
Krok 4
Dwie cytryny sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Wyciskamy sok z 1 większej cytryny i wlewamy do naszej masy jajecznej. Dodajemy także mąkę pszenną (290 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i skórkę z dwóch cytryn.
Krok 5
Dodajemy przestygnięte masło.
Miksujemy przez kilka sekund do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 6
W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno.
Do ciasta dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Krok 7
Przekładamy do foremki (u mnie specjalna foremka do babki, którą lekko posmarowałam miękkim masłem). Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier cytrynowy (wystarczy wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru) i polewamy nim wierzch babki.
Ja wierzch mojej babki cytrynowej posypałam garścią posiekanych pistacji. Jednak jeśli chcesz to można zastąpić pistacje plasterkami cytryny, drobno posiekaną białą czekoladą czy nawet kwiatami jadalnymi. Równie dobrze wystarczy sam lukier czy oprószenie cukrem pudrem.
Szukasz innych pomysłów na proste babki? W takim razie koniecznie wypróbuj babkę drożdżową lub wilgotną babkę piaskową. Polecam także wielkanocną babkę.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Costway.
Komentarze
Świetny przepis. Babka wyszła wilgotna i bardzo cytrynowa.
Super! Cieszę się 🙂
Babeczka 🙂
Świetnie wyszła 🙂
Polecam!
dzięki za foteczkę 🙂
Polecam serdecznie przepis na babkę wyszła przepyszna😊
Śliczniutka wyszła! ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowała 🙂 PS. Pisaneczki też wyglądają cudnie ❤️
Powtórka z rozrywki .. pewnie znów pójdzie jako pierwsza !
Najbardziej obledna babka cytrynowa jaka jadłam
Polecam cytryny bio które wystarczy umyc np z kurzu w transporcie 🙂 sparzenie skórek w przypadku nie bio i tak nic nie da … skład każdej innej cytryny… warto spojrzeć na pudełku w sklepie (jest na każdym sklad) imazalil bardzo niebezpieczny dla organizmu i prawie niemożliwy do usunięcia
Więc warto tak dostojna babkę potraktować dobra cytryna:)
Superowa wyszła! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że tak smakuje 🙂
Wyszła wilgotna i delikatna 🙂 Na pewno jeszcze kiedyś skorzystam z tego przepisu!
Bardzo się cieszę 🙂 Wygląda fenomenalnie!
Moja pierwsza babka😍 wyszła idealna, mięciutka puszysta 👌 Super przepis i nieskomplikowany
Polecam blog Pani Joasi 😊
No piękna! 🙂
Moja pierwsza babka 😍 Wyszła przepyszna! Puszysta mięciutka
Rewelka. Super przepis i nieskomplikowany Polecam ❤
Nie zdążyłam nawet spróbować,więc podzielę się opinią innych : “najlepsza babka jaką w życiu jadłam” ❤️ ” trudno zrobić dobrą babkę,ale Twoja wyszła idealna – zamawiam dwie” 😅 także na święta mam pełne ręce roboty ,bo oprócz babek rodzina poprosiła o sernik z kajmakiem,sernik wiedeński i babeczki waniliowe ( oczywiście z Pani przepisów )
Uwielbiam Pani blog i Instagram ❤️ wszystko jest mega pyszne i bardzo estetyczne 😍widać ,że kocha Pani to co robi 🥰 niezwykle starannie ustawia Pani wszystko żeby pięknie i smacznie wyglądało na zdjęciach 😍😍😍
Dzięki wielkie Manuela za tak miłe słowa <3 Bardzo się cieszę, że doceniasz moją pracę i że przepisy się podobają 🙂 Czyli zapowiadają Ci się bardzo pracowite święta! Trzymam kciuki, że wszystko wyszło idealnie 🙂
Babka wyszła przepyszna! Najlepsza jaką jadłam w życiu! Idealnie wyważony słodko kwaśny smak! U mnie nieco inna dekoracja na życzenie domowników fotka zrobiona w ostatniej chwili
Idealna wyszła ta babka ❤️ Wygląda bardzo smakowicie! Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakowała 🙂
Przepyszna babka, bardzo prosta w wykonaniu.
Polecam nawet początkującym 🙂
Żółtka miksujemy z cukrem do momentu ,aż cukier się rozpuści czy nie musi ?
Tylko do powstania jasne, puszystej masy 🙂 Nie musimy ubijać tak długo jak w przypadku bezy gdzie cukier musi być idealnie rozbity 🙂