Babka piaskowa wilgotna

4.7/5 (143 ocen)
babka piaskowa przepis

Babka piaskowa wilgotna to idealny wypiek na zbliżające się święta. Równie dobrze można ją upiec także bez jakiejkolwiek okazji. Domowa babka piaskowa fantastycznie smakuje i naprawdę pięknie pachnie. Ciężko się od niej oderwać. Tak jak inne babki piekę raz w roku, to babkę piaskową wilgotną zdarza mi się piec wielokrotnie.

Babka piaskowa

Taka domowa babka piaskowa to idealny wypiek do popołudniowej kawki. Chociaż muszę przyznać, że z herbatą smakuje równie smacznie. Mój przepis na babkę piaskową z pewnością Wam się spodoba. Starałam się wszystko dokładnie opisać krok po kroku żebyście nie mieli problemu z jej wykonaniem. Ta babka piaskowa wychodzi wilgotna i zachowuje świeżość przez kilka dni. Bardzo ładnie się kroi i pięknie wygląda na świątecznym stole. Babka piaskowa wilgotna to idealne ciasto na Wielkanoc.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd.

Przepis na: Babka piaskowa wilgotna

Składniki:

Ciasto:

  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 białka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • skórka z jednej cytryny
  • opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Babka piaskowa – przepis krok po kroku:


Krok 1

przepis na babkę wielkanocną

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki

Żółtka (6 szt) ucieramy z cukrem (120 g) na jasną, puszystą masę przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy miękkie masło (200 g).


Krok 2

przepis na babkę wielkanocną

Wsypujemy mąkę pszenną (180 g), ziemniaczaną (60 g) i proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy także wódkę (2 łyżki), sok z połowy cytryny i skórkę z cytryny. Miksujemy na małych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 3

przepis na babkę wielkanocną

Białka (4 szt) ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera aż do momentu, aż będą sztywne. Najpierw dodajemy do ciasta połowę sztywnych białek, delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.


Krok 4

babka piaskowa wilgotna

Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy.


Krok 5

ciasta na Wielkanoc

Ciasto przekładamy do keksówki lub foremki do babki (ja swoją lekko wysmarowałam miękkim masłem).  Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180°C (bez termoobiegu), do tzw suchego patyczka.

Przestygniętą babkę można polać moją sprawdzoną polewą czekoladową i udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.


babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

babka piaskowa wilgotna

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 143

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
3 lat temu

Czym można zastąpić alkohol lub pominąć?