
Babka piaskowa wilgotna to idealny wypiek na zbliżające się święta. Równie dobrze można ją upiec także bez jakiejkolwiek okazji. Domowa babka piaskowa fantastycznie smakuje i naprawdę pięknie pachnie. Ciężko się od niej oderwać. Tak jak inne babki piekę raz w roku, to babkę piaskową wilgotną zdarza mi się piec wielokrotnie.
Babka piaskowa
Taka domowa babka piaskowa to idealny wypiek do popołudniowej kawki. Chociaż muszę przyznać, że z herbatą smakuje równie smacznie. Mój przepis na babkę piaskową z pewnością Wam się spodoba. Starałam się wszystko dokładnie opisać krok po kroku żebyście nie mieli problemu z jej wykonaniem. Ta babka piaskowa wychodzi wilgotna i zachowuje świeżość przez kilka dni. Bardzo ładnie się kroi i pięknie wygląda na świątecznym stole. Babka piaskowa wilgotna to idealne ciasto na Wielkanoc.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd.
Przepis na: Babka piaskowa wilgotna
Składniki:
Ciasto:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 4 białka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
- skórka z jednej cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa >>
- czekoladowe jajeczka
Babka wielkanocna – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Żółtka (6 szt) ucieramy z cukrem (120 g) na jasną, puszystą masę przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy miękkie masło (200g).
Wsypujemy mąkę pszenną (180g), ziemniaczaną (60g) i proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy także wódkę (2 łyżki), sok z połowy cytryny i skórkę z cytryny. Miksujemy na małych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
Białka (4 szt) ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera aż do momentu, aż będą sztywne. Najpierw dodajemy do ciasta połowę sztywnych białek, delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
Następnie dodajemy pozostałe białka i znowu bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki lub foremki do babki (ja swoją lekko wysmarowałam miękkim masłem). Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180°C (bez termoobiegu), do tzw suchego patyczka.
Przestygniętą babkę można polać moją sprawdzoną polewą czekoladową i udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.
Czym można zastąpić alkohol lub pominąć?