Babka piaskowa wilgotna to idealny wypiek na zbliżające się święta. Równie dobrze można ją upiec także bez jakiejkolwiek okazji. Domowa babka piaskowa fantastycznie smakuje i naprawdę pięknie pachnie. Ciężko się od niej oderwać. Tak jak inne babki piekę raz w roku, to babkę piaskową wilgotną zdarza mi się piec wielokrotnie.
Babka piaskowa
Taka domowa babka piaskowa to idealny wypiek do popołudniowej kawki. Chociaż muszę przyznać, że z herbatą smakuje równie smacznie. Mój przepis na babkę piaskową z pewnością Wam się spodoba. Starałam się wszystko dokładnie opisać krok po kroku żebyście nie mieli problemu z jej wykonaniem. Ta babka piaskowa wychodzi wilgotna i zachowuje świeżość przez kilka dni. Bardzo ładnie się kroi i pięknie wygląda na świątecznym stole. Babka piaskowa wilgotna to idealne ciasto na Wielkanoc.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd.
Przepis na: Babka piaskowa wilgotna
Składniki:
Ciasto:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 4 białka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
- skórka z jednej cytryny
- opcjonalnie 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa >>
- czekoladowe jajeczka
Zobacz również:
Babka piaskowa – przepis krok po kroku:
Krok 1
Żółtka (6 szt) ucieramy z cukrem (120 g) na jasną, puszystą masę przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy miękkie masło (200 g).
Krok 2
Krok 3
Krok 5
Przestygniętą babkę można polać moją sprawdzoną polewą czekoladową i udekorować migdałami lub czekoladowymi jajeczkami.
Komentarze
Czym można zastąpić alkohol lub pominąć?