Ciasto pistacjowe wychodzi mięciutkie i puszyste. Udekorowane kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i jadalnymi płatkami kwiatów prezentuje się naprawdę ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej!
Ten przepis na domowe ciasto pistacjowe jest już na moim blogu od kilku lat. Obecnie doczekało się lekkiej modyfikacji w składnikach i ich proporcjach, ale jestem pewna, że obecna receptura posmakuje Wam jeszcze bardziej. Dekoracja na wierzchu, czyli krem pistacjowy jest opcjonalny, czyli równie dobrze możecie go pominąć. Chociaż według mnie całość smakuje wybitnie dobrze.
Przepis na: Ciasto pistacjowe
Składniki:
Ciasto:
- 180 g masła
- 5 małych jajek (lub 4 duże)
- 180 g cukru
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku cytryny lub limonki
- 70 g pistacji solonych lub niesolonych
- 2 płaskie łyżki pasty pistacjowej
Krem pistacjowy:
- 500 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- 30 g pistacji solonych lub niesolonych
Zobacz również:
Ciasto pistacjowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto pistacjowe powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
Masło (180 g) roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żółtka (z 4 dużych lub 5 małych jajek) miksujemy z cukrem (180 g) na dużych obrotach miksera.
Krok 2
Miksowanie powinno zająć około 2-3 minuty.
Krok 3
Pistacje (około 70 g) mielimy na drobno np. za pomocą blendera ręcznego.
Krok 4
Do jasnej masy jajecznej dodajemy mąkę (260 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestudzone rozpuszczone masło, pistacje, sok z cytryny lub limonki (2 łyżki), a także pastę pistacjową (2 płaskie łyżki).
PS. Dodajemy pastę pistacjową, a nie krem pistacjowy! To są dwa różne produkty. Najlepiej zamówić ją po prostu przez internet, bo ciężko kupić stacjonarnie.
Krok 5
W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż będą super sztywne.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krem pistacjowy:
W małej misce miksujemy dobrze schłodzone mascarpone (500 g) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) oraz pastą pistacjową (1 lekko czubata łyżka). Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy wierzch ciasta.
Krok 10
Ciasto pistacjowe można od razu kroić. Następnie przechowujemy je w lodówce – ze względu na krem, ale jeśli nie udekorujecie wierzchu ciasta to nie ma konieczności trzymania go w lodówce.
Lubisz ciasta z dodatkiem pistacji? W takim razie koniecznie wypróbuj mój sernik pistacjowy – który jest jednym z najcześciej odwiedzanych przepisów na moim blogu. Dużą popularnością cieszą się także drożdżowe bułeczki z pistacjami i białą czekoladą oraz tiramisu pistacjowe z malinami.
Komentarze
Chyba trzeci raz użyłam Pani przepisu i wszystkie udane 😊 Tym razem zrobiłam zdjęcie. Wcześniej był sernik pistacjowy i bułeczki
Bardzo miło mi to czytać! Cieszę się, że przepisy się udają ❤️ Dziękuję za zdjęcie, wyszło ekstra 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
Wyszło poPROSTUpycha 🤭😉☺️
Cieszę się 🙂
Dzień dobry, czy do tego przepisu można użyć pistacji prażonych niesolonych?
tak 🙂
Dzień dobry wykorzystałem Pani przepis na wigilię, ciasto przepyszne a bałem się że nie wyjdzie bo użyłem pistacji prażonych i solonych natomiast nie wyczułem żeby było coś nie tak, polecam bardzo łatwy przepis dla początkujących ale i zaawansowanych :))
Super przepis, ale dalabym mniej cukry- trochę za slodki jak dla mnie.
Kwestia gustu, ale jeżeli lubi Pani mniej słodkie ciasta, to faktycznie następnym razem zalecałabym danie mniejszej ilości cukru 🙂
Można użyć pasty pistacjowej 100%? Zmienić wtedy jakoś ilość składników?
Raczej nie rekomendowałabym, ponieważ pasta na płynną postać, a my potrzebujemy w przepisie drobno posiekane pistacje.
Bardzo dobre ciasto!
Cieszę się, że smakuje! 🙂