Ciasto pistacjowe

4.7/5 (94 ocen)
Jeśli uwielbiasz pistacje, to to ciasto pistacjowe totalnie skradnie Twoje serce! Jest delikatne, mięciutkie, ma cudowny orzechowy smak, a do tego wygląda tak apetycznie, że aż trudno mu się oprzeć!

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe wychodzi mięciutkie i puszyste. Udekorowane kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i jadalnymi płatkami kwiatów prezentuje się naprawdę ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej!

Ten przepis na domowe ciasto pistacjowe jest już na moim blogu od kilku lat. Obecnie doczekało się lekkiej modyfikacji w składnikach i ich proporcjach, ale jestem pewna, że obecna receptura posmakuje Wam jeszcze bardziej. Dekoracja na wierzchu, czyli krem pistacjowy jest opcjonalny, czyli równie dobrze możecie go pominąć. Chociaż według mnie całość smakuje wybitnie dobrze.

Przepis na: Ciasto pistacjowe

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g masła
  • 5 małych jajek (lub 4 duże)
  • 180 g cukru
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku cytryny lub limonki
  • 70 g pistacji solonych lub niesolonych
  • 2 płaskie łyżki pasty pistacjowej

Krem pistacjowy:

  • 500 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka pasty pistacjowej
  • 30 g pistacji solonych lub niesolonych
Wyślij emailem

Ciasto pistacjowe - przepis krok po kroku


Krok 1

jajka z cukrem w misce

Wszystkie składniki na ciasto pistacjowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

Masło (180 g) roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żółtka (z 4 dużych lub 5 małych jajek) miksujemy z cukrem (180 g) na dużych obrotach miksera.


Krok 2

masa jajeczna

Miksowanie powinno zająć około 2-3 minuty. 


Krok 3

zmielone pistacje

Pistacje (około 70 g) mielimy na drobno np. za pomocą blendera ręcznego.


Krok 4

składniki na ciasto pistacjowe

Do jasnej masy jajecznej dodajemy mąkę (260 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przestudzone rozpuszczone masło, pistacje, sok z cytryny lub limonki (2 łyżki), a także pastę pistacjową (2 płaskie łyżki).

PS. Dodajemy pastę pistacjową, a nie krem pistacjowy! To są dwa różne produkty. Najlepiej zamówić ją po prostu przez internet, bo ciężko kupić stacjonarnie. 


Krok 5

zmiksowane składniki na ciasto pistacjowe

Miksujemy przez dosłownie chwilkę tylko do połączenia się składników.

W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż będą super sztywne.  


Krok 6

masa na ciasto pistacjowe

Dodajemy stopniowo po łyżce dobrze ubitych białek i lekko mieszamy za pomocą łyżki.  


Krok 7

ciasto pistacjowe przed upieczenim

Ciasto przekładamy do keksówki (moja o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 170 stopni do tzw. “suchego patyczka”.


Krok 8

ciasto pistacjowe po upieczeniu

Ciasto pistacjowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  


Krok 9

krem pistacjowy na cieście pistacjowym

Wyciągamy je z keksówki. Opcjonalnie dekorujemy kremem pistacjowym.

Krem pistacjowy:

W małej misce miksujemy dobrze schłodzone mascarpone (500 g) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) oraz pastą pistacjową (1 lekko czubata łyżka). Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy wierzch ciasta.


Krok 10

Ciasto pistacjowe z mascarpone

Posypujemy odrobiną posiekanych pistacji, a także np. płatkami jadalnych kwiatów np. róży.

Ciasto pistacjowe można od razu kroić. Następnie przechowujemy je w lodówce – ze względu na krem, ale jeśli nie udekorujecie wierzchu ciasta to nie ma konieczności trzymania go w lodówce.

Lubisz ciasta z dodatkiem pistacji? W takim razie koniecznie wypróbuj mój sernik pistacjowy – który jest jednym z najcześciej odwiedzanych przepisów na moim blogu. Dużą popularnością cieszą się także drożdżowe bułeczki z pistacjami i białą czekoladą oraz tiramisu pistacjowe z malinami.


Ciasto pistacjowe

Ciasto z kremem pistacjowym

Ciasto pistacjowe

Ciasto z pistacjami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 94

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Malgosia
Malgosia
11 dni temu

Chyba trzeci raz użyłam Pani przepisu i wszystkie udane 😊 Tym razem zrobiłam zdjęcie. Wcześniej był sernik pistacjowy i bułeczki

IMG_7437
Basia
Basia
15 dni temu

Wyszło poPROSTUpycha 🤭😉☺️

IMG_4029
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Dzień dobry, czy do tego przepisu można użyć pistacji prażonych niesolonych?

Łukasz technik żywienia i usług gastronomicznych
Łukasz technik żywienia i usług gastronomicznych
1 rok temu

Dzień dobry wykorzystałem Pani przepis na wigilię, ciasto przepyszne a bałem się że nie wyjdzie bo użyłem pistacji prażonych i solonych natomiast nie wyczułem żeby było coś nie tak, polecam bardzo łatwy przepis dla początkujących ale i zaawansowanych :))

Magda
Magda
1 rok temu

Super przepis, ale dalabym mniej cukry- trochę za slodki jak dla mnie.

Kinga
Kinga
2 lat temu

Można użyć pasty pistacjowej 100%? Zmienić wtedy jakoś ilość składników?

Maria
Maria
2 lat temu

Bardzo dobre ciasto!

Ciasto z kremem pistacjowym

Jeśli marzy Ci się deser o wyjątkowym, orzechowym smaku, to ciasto z kremem pistacjowym będzie strzałem w dziesiątkę! Delikatny, puszyste ciasto w połączeniu z aksamitnym kremem na bazie pistacji i mascarpone smakuje naprawdę rewelacyjnie! To ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, ale równie dobrze można je upiec bez specjalnej okazji – po prostu dla czystej przyjemności! Jeśli kochasz pistacje tak samo jak ja, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto pistacjowe.

Ciasto pistacjowe z mascarpone

Ciasto pistacjowe z mascarpone to deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem! Pyszne orzechowe ciasto w połączeniu z lekkim kremem z mascarpone i pistacjami, tworzy idealne ciacho na każdą okazję – na rodzinne spotkania, święta czy po prostu jako ciastko do popołudniowej kawy. A najlepsze w tym cieście jest to, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne – wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości.

RozwińZwiń