Sernik pistacjowy 

4.5/5 (991 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

Ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 991

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
424 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
19 godzin temu

Witam, gdzie można kupić jadalne płatki kwiatów? Badz czym je zastąpić żeby to dobrze wyglądało?

Majka
Majka
4 dni temu

Przepyszny, polecam gorąco

Beata
Beata
4 dni temu

Mój ulubiony sernik ❤️

Iwona
Iwona
5 dni temu

Sernik w wersji bezglutenowej. Jeszcze nie próbowaliśmy, wygląda dobrze i pięknie pachnie, wiec pewnie będzie pyszny 😋

IMG_0493
Gosia
Gosia
5 dni temu

Sernik pyszny, przepis rewelacja, bardzo szczegółowy dzięki czemu wyjdzie każdemu. Dziękuję

1000052415
Jola
Jola
8 dni temu

Jakich herbatników najczęściej Pani używa ? Z jakiej firmy ?

Aleksandra
Aleksandra
16 dni temu

Sernik bardzo smaczny. Wyszedł rzeczywiście mooooocno kremowy i ciężki, wręcz grzeszny 😉 dla fanów takich konsystencji idealny. Ja wolę bardziej puszyste serniki, ale takim też nie pogardzę ;p

IMG_20240409_151314
Marta
Marta
19 dni temu

Udało się

IMG_20240406_084004787
Marta
Marta
20 dni temu

Sernik mi urosł po bokach a cały środek opadł ,
🥺 Nie wiem co jest nie tak

Ania
Ania
20 dni temu

Jeżeli sernik pękł na górze po bokach to co mogło być tego powodem . Pieczony w kąpieli wodnej jedynie co to wlałam zimną wodę na blaszkę i na równo włożyłam z sernikiem do piekarnika. Może tu był błąd i woda miała być gorąca ?

Ola
Ola
23 dni temu

Pani przepisy jak zawsze rewelacja. Sernik wyszedł przepyszny, smakował każdemu 😍

IMG_9682
Martyna
Martyna
23 dni temu

Sernik wyszedł fantastycznie ☺️

inbound446152419808388196
Martyna
Martyna
23 dni temu

Sernik wyszedł fantastycznie 😍

Malwina
Malwina
23 dni temu

Pyyyyyszny 🤩

02581084-0085-4FC3-B96D-30447B7E8CBD
Małgorzata
Małgorzata
23 dni temu

Robiłam kolejny raz, pyszny 😃 ale jednak największą miłością darzę sernik z kajmakiem 😃

received_2345857818942319
Anna
Anna
23 dni temu

Sernik rewelacyjny. Polecam dodać skórkę i sok z limonki. Bardzo fajnie podkręcił smak pistacji i przełamał słodycz sernika 🙂

IMG20240329154444
Milena
Milena
24 dni temu

Sernik mistrzostwo! Po pierwsze nie jestem fanką robienia ciast. Odważyłam się pierwszy raz i wszystko idealnie zagrało! Sernik obłędny. Przepyszny, zwarty, a smak pistacji w pełni wyczuwalny. Rodzinka zwariowała na jego punkcie i już złożyła zamówienie na kolejny 🥮🥮🥮

IMG_20240330_194210
Agata
Agata
24 dni temu

Uważam, że nie ma lepszego przepisu na sernik, wszyscy byli zachwyceni! Niestety miałam trochę gorszej jakości pastę pistacjową o zawartości 60%,a i tak wyszedł mega kremowy, przepis ocena 11/10

Gosia
Gosia
24 dni temu

OBŁĘDNY! 😍

1000009703
Monika
Monika
25 dni temu

Zrobiłam na święta dwa. Jeden z pastą pistacjową, drugi z kremem. Znacznie bardziej nam smakuje z kremem, a i robić go łatwiej, bo pasta ze względu na swoją gęstość jest trudniejsza do mieszania.
Oczywiście oba pyszne. Ake paście na przyszłość mówię nie.

Oliwia
Oliwia
25 dni temu

Wyszedł obłędny! co prawda z kremem pistacjowym i mniejszą ilością cukru i białej czekolady😊najlepszy sernik jaki udało mi się do tej pory zrobić. Dziękuję za tak dokładny przepis💖

IMG_5325
Maja
Maja
25 dni temu

Dzisiaj była degustacja. Jest pyszny. Jakoś długo mi zastygała polewa.

311fdbd1-1fe6-4823-b9f3-53d906659f2fphoto
Laura
Laura
25 dni temu

Zrobione ❤️ czy on w środku ma być taki bardzo miękki rozpływający się w ustach? Jest przepyszny ❤️pozdrawiam

IMG_2306
Grace Abiks
Grace Abiks
25 dni temu

Sernik wyszedł CUDOWNY !!! Pyszny naprawdę wyszedł idealnie 🙂

IMG_2603
Marta
Marta
26 dni temu

Przepyszny sernik! Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ale ten sernik wyszedł jak z obrazka 🙂 Dodam że używałam pasty pistacjowej z Lidla, która pistacjowa jest tylko z nazwy a sernik i tak się udał!

ELIZA
ELIZA
26 dni temu

Mam i ja! <3 jutro test smaku ☺️

20240330_182746
Zuzanna
Zuzanna
26 dni temu

Cześć! Czy po upływie tych łącznie 90 minut w piekarniku (na kolejno 170 i 130 stopniach) on ma być nadal dość rzadki przy ruszeniu blachą (trzęsący się ;P)? W trakcie tych końcowych 15 minut w piekarniku zgęstnieje?

Jakub
Jakub
26 dni temu

mam nadzieję, że przepis jest dobry, ale trochę słabo, że dopiero w 6 kroku piszecie, że coś trzeba było wyjąć 2 godziny wczesniej… 2 godziny w PiS…

Monika
Monika
26 dni temu

Witam. Mam pytanie w tej chwili pieczę sernik i nie wiem czy on ma popękać. Czas minoł, a on nadal jest w całość. Pozdrawiam

Ola
Ola
26 dni temu

Niestety pasta pistacjowa nie doszła na czas 🙁 czy myśli Pani, że mogę zamiast pasty dodać masło orzechowe w tych samych proporcjach? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙏

Anna
Anna
26 dni temu

Piekłam dzisiaj ale mi pękł na wierzchu. Czy tak powinno być?

Ania
Ania
26 dni temu

Pyszny, połowa już została zjedzona 🙂

IMG_6414
Adrianna
Adrianna
26 dni temu

Upieczony, czeka na pierwszy test smaku 😍

IMG_6315
Monika
Monika
26 dni temu
Reply to  Adrianna

Czy w piekarniku Pani sernik popękały bo nie wiem jak dłógo mam go trzymać.

Julia
Julia
26 dni temu

Mój serniczek 🥰

20240330_113051
Julia
Julia
26 dni temu
Reply to  Julia

😍🥰

20240330_150722
Renata
Renata
26 dni temu

Mam i ja 😊

20240330_074023
Sylwia
Sylwia
27 dni temu

Wszystko wedle przepisu, ale po upieczeniu i wbiciu patyczka, patyczek jest mokry 🙁 czy piec jeszcze dłużej?

Iwona
Iwona
27 dni temu

Witam czy ma pani może jakiś sposób na to żeby w masie serowej nie było grudek z masła? Maslo jest mięciutkie a ja miksuję i miksuję i nigdy mi to nie wyjdzie idealnie 😀

Justyna
Justyna
27 dni temu

Super przepis, sernik wyszedł obłędny. Pożarliśmy na jednej imprezie xD

IMG_20240316_152921
Agata
Agata
27 dni temu

Właśnie robię ten sernik, już wkładam do piekarnika, ale mój w ogóle nie jest zielony. Zrobiłam dokładnie z tego przepisu i użyłam 200 g tej samej pasty co Ty… nie wiem o co chodzi. Ta pasta sama w sobie też nie była aż taka zielona jak u Ciebie. I w smaku była taka dziwna.. nie za dobra. Ciekawe czy nie była jakaś zepsuta

IMG_2978
Małgorzata
Małgorzata
28 dni temu

Dzień dobry, Czy tyle czekolady białej nie zabije smaku pistacji ,czy można dać np 50 g czekolady

Małgorzata
Małgorzata
27 dni temu

Dzień dobry, akurat piekę sernik z Pani przepisu i bardzo mocno się z góry przypuekł już po pół godzinie w 170 ,teraz piekę w 130 ale mam erazenie jakby się trochę z góry przypalił ,czy mogę go przykryć folią , piekę na 3 półce od góry środkowej

Anna
Anna
28 dni temu

Witam . Czy można dać same żółtka do sernika ?

Julia
Julia
29 dni temu

Dzień dobry, jaki pani poleca ser z pojemnika dobrego typu serników ? ☺️

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Czy zamiast kremówki 30% mogę dodać 36%?

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Witam, czy w 130 stopniach pieczemy tylko dół czy tak jak wcześniej góra-dół? Pozdrawiam

Szymon
Szymon
1 miesiąc temu

Pyszny sernik!
Jako dziecko pierwszy raz robiłem sernik samemu, jako niespodzianka dla mamy i wyszedł przepyszny! Był puszysty, wilgotny i bardzo ładny.Co ciekawe wyglądał praktycznie tak jak na zdjęciu.
Zrobię go niedługo jeszcze raz.

Sabina
Sabina
1 miesiąc temu

Witam, dobrze rozumiem że do ciasta idzie praktycznie całe opakowanie tej pasty pistacjowej firmy Pi-NUTS ? 🙂

Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Mój pierwszy 😉

IMG20240322131107
Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Witaj! Czy można dodać do polewy również pastę pistacjowa? Jakie musiałyby być proporcje?

Maja
Maja
1 miesiąc temu

Jaka jest różnica pomiędzy pastą a kremem pistacjowym, co lepiej nadaje się do sernika z przepisu – szczególnie dla nowicjusza? 🙂

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Serniczek przepyszny! Jedyne co to po ostudzeniu lekko zwęził mi się u góry. Co może być tego powodem?

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

RozwińZwiń