Sernik pistacjowy 

4.5/5 (1215 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

Ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

Masa serowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g) i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz przygotowaną wcześniej masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Polewa czekoladowa

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 1215

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
581 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
1 dzień temu

Sernik przepyszny, prosty i zawsze się udaje. Nie wiem ile razy go robiłam. Każdy kto go próbuje jest zachwycony smakiem.

Dominika
Dominika
7 dni temu

Trochę zaszalałam z pistacjami

20241012_132707
Klaudia
Klaudia
8 dni temu

Sernik wyszedł przepyszny! ❤️

IMG_4156
Klaudia
Klaudia
6 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję za miłe słowo ☺️

Wiola
Wiola
10 dni temu

Dzień dobry. Jak piec ten sernik w piecu z termoobiegiem? Niestety w moim piecu nie da się wyłączyć termoobiegu. Pozdrawiam

Wiola
Wiola
10 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak piekę często, wszystkie ciasta i biszkopty piekę w temp. 180 st.. Wypróbuję w sobotę. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

Katarzyna
Katarzyna
13 dni temu

Dzień dobry. Jaka jest różnica w smaku ciasta między użyciem pasty a kremu omawianych przez Panią?

Karolina
Karolina
13 dni temu

Pyszny !

Karolina
Karolina
12 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zapomniałam dodać zdjęcia 😀

IMG_5904
Zuzanna
Zuzanna
19 dni temu

Sernik piekę po raz drugi, ostatnio dokładnie z przepisu, tym razem potrzebuję większy. Skorzystałam z przelicznika foremek (mam tortownicę 28 cm), składników dałam tak jak wyszło czyli o 36% więcej… pytanie – jak długo piec?
Teraz zakładam pierwszy etap na 35-40 minut i potem z godzinę i 20 minut?

Marek
Marek
19 dni temu

Witam.
Posiadam piekarnik z generatorem pary. Niestety nigdzie nie trafiłem na realizację tego przepisu z jego zastosowaniem. Pojemnik woda pod blachą, kąpiel wodna itd. Zawsze jednak grzałka góra/dół. Trochę mi szkoda składników na testy, bo tanie nie są. 🙂
Miała Pani okazję piec tego typu ciasto przy wykorzystaniu pieca z parą ?
Jak Pani zdaniem należało by podejść do ustawień ? Np. Para 50-75% i temperatura 160st.celsjusza 30min dalej 120 st. i 80 min ? Oczywiście termoobieg, bo inaczej generator pary nie działa.
Jakie jest Pani zdanie ?
Wiem oczywiście jest też odpowiedź : weź chłopie sam sprawdź, ale jak wspomniałem trochę szkoda mi na testy składników. 🙂 a być może miała Pani okazję sprawdzić efekt w takiej konfiguracji. Tym bardziej, że dla kremowych serników najczęściej nie stosuje się termoobiegu.
pozdrawiam
Marek

Monika
Monika
20 dni temu

Witam, przepis bardzo przystępny i nieskomplikowany, i myślę, że serniki wychodzą z niego pyszne – niestety mój totalnie się nie udał. Być może to wina mojego piekarnika, ponieważ jest już stary i może nie podołał temu ciastu. A może coś zrobiłam nie tak jednak. Piekłam sernik zgodnie z przepisem, został kilka godzin w piekarniku do przestudzenia, a po wyjęciu go i zdjęciu boków formy wydawał się nad wyraz kremowy, ale myślałam, że tak ma być. Po polaniu go polewą z białej czekolady sernik się rozpadł z jednej strony i wygląda na to, jakby masa w ogóle się nie upiekła. Użyłam twarogu Włoszczowa, ponieważ tylko taki był u mnie w sklepie. A pistacje mieliłam sama. Pasta wyszła całkiem okej, wyglądała podobnie jak na zdjęciach, tylko nie była jakoś mocno płynna. Czy taki efekt końcowy sernika to kwestia piekarnika czy może też składników, np. twarogu?

Monika
Monika
21 dni temu

A oto moje cuda z tego przepisu. Jest przepyszny !!

IMG_5374
Justyna
Justyna
27 dni temu

Witam , czy może mi Pani powiedzieć ile mniej więcej porcji wyjdzie z tego przepisu

Justyna
Justyna
23 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Gapa Ze mnie 🤦🏼‍♀️
Dziękuje za odpowiedz , jutro będę działać z sernikiem 😋

Asia
Asia
1 miesiąc temu

Najlepszy, u mnie już klasyk 😋

IMG_20240918_171216
Gabriela
Gabriela
1 miesiąc temu

Skusiłam się na ten sernik,bo wyglądał obłędnie na zdjęciu.Mogę potwierdzić osobiście ,że równie tak samo smakuje.Szybki w wykonaniu,upiecze go każdy nawet ten co nigdy nie próbował coś upiec .Drugim razem na okrągłą formę 24 cm. zrobię go z półtorej porcji aby był wyższy.Dziekuje za szczegółowy przepis i smaczny serniczek Polecam każdemu ten przepis

IMG_20240918_105655140
Ola
Ola
1 miesiąc temu

Dzień dobry, jaka powinna być średnica tej tortownicy?

Ania
Ania
1 miesiąc temu

Przepyszny😍🥰

1000089867
Ania
Ania
1 miesiąc temu

Mam pytanie – w sköadnikach 150 ml smietanki- kiedy dac do masy serowej bo nie jest w przepisie napisane

Ania
Ania
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Pani Joasiu przeczytalam zanim napisalam. I tam jest polewa w pkt.4 a co ze 150 ml ktore teoretycznie sa w przepisie do masy serowej – ale pozniej w opisie nigdzie tych 150 ml nie ma😄

Ania
Ania
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

O matuluuuuu…slepota nie boli…. faktycznie😅😅😅

Kurcze pominelam ten krok, nie mam smietanki i czekolady w masie🤣🤣🤣🤣ser i pasta pistacjowa🤣🤣🤣i wyszedl super😅😅😅😅🤣🤣🤣🤣 to jak zrobie jak nak nalezy to bedzie jeszcze lepiej😅

Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Ten sernik jest obłędny. Wszystkim smakuje. Upiekłam go już trzy razy i zawsze wyszedł idealny. Mój faworyt sernikowy. Dziękuję za ten przepis.

IMG_20240823_103329
Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Wyszedł przepyszny!! Zrobiony na urodziny mamy, była zachwycona☺️ Na pewno jeszcze zrobię!

IMG_4443
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Przepyszny. Zrobił furorę wśród gości. ❤️

1000006358
Magda
Magda
1 miesiąc temu

Zagościł u nas na stałe ❤️

IMG_20240820_071702
Magda
Magda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję ❤️
Pozdrawiam serdecznie

Kamila
Kamila
2 miesięcy temu

Dziękuję za ten przepis, sernik wyszedł obłędny, nie jest przesłodzony, każdemu smakował ❤️

IMG_20240818_120208
Sandra
Sandra
2 miesięcy temu

Dziękuję za przepis! Sernik pierwsza klasa!

53fc1974-464b-4902-946a-07f0ebe60351
Basia
Basia
2 miesięcy temu

Witam, gdzie kupić taką paste pistacjowa?

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Ten sernik jest genialny! Zrobiłam i dziękuję za świetny przepis .Wszyscy goście zachwyceni a ja dumna jak paw.:)

Miroslawa
Miroslawa
2 miesięcy temu

Czy ktoś zna ciasteczka bez oleju palmowego?

Ola
Ola
2 miesięcy temu

Czym zrobić dekoracje

Marta
Marta
2 miesięcy temu

Pani Asiu,
Proszę podpowiedzieć, jeżeli zamiast pasty będę używać kremu i już nie będę go łączyć ze śmietanką i czekoladą to ile takiego gotowego kremu mam użyć do powyższego przepisu?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Marta

Daria
Daria
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czyli wtedy pomijam całkowicie z przepisu tą śmietankę i czekoladę?

Daria
Daria
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Przepyszny ❤️ Za każdym razem wychodzi idealnie 🤩

IMG_20240716_210251
Magda
Magda
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ❤️

Grażka
Grażka
2 miesięcy temu

Potwierdzam. Wyszedł pyszny! Zamiast cukru użyłam 300g gęstego, słodkiego mleka skondensowanego. Po nocnym chłodzeniu był jeszcze lepszy!

1000033000
Barbara
Barbara
2 miesięcy temu

A czy mozna samemu z pistacji niesolonych zrobić krem?

Aga
Aga
3 miesięcy temu

Hej,a jakbym chciała zmienić formę na bento cake to o ile muszę skrócić czas pieczenia bądź temp ?

Aga
Aga
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Chodziło mi o średnicę tortownicy w której piecze się sernik , jest znacznie mniejsza i czy właśnie wtedy nie skrócić czasu pieczenia ?

Jaśmina
Jaśmina
3 miesięcy temu

A oto mój. Długo się do niego zbierałam aż w końcu postanowiłam zrobić. Wyszedł przepyszny, kremowy i mocno pistacjowy. Bardzo dziękuję za tak dokładny przepis. Rodzina nie mogła wyjść z podziwu. Prezentował się naprawdę super.

IMG_2567
Jagoda
Jagoda
3 miesięcy temu

Ile czasu potrzebuje polewa żeby zastygła. Wsadziłam sernik do lodówki ale polewa niestety dalej płynna

Jagoda
Jagoda
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jestem w stanie to jakoś jeszcze naprawić? 😭

Asia
Asia
3 miesięcy temu

Dopiekłam 14 minut i wyszedł idealny , widocznie nowy piec słabiej grzeje . Naszczescie ciasto wyszło idealne mój pierwszy sernik a rodzina powiedziała że nigdy nie jadła lepszego , kremowa konsystencja zachwyciła 😊

IMG_7864
Aga
Aga
3 miesięcy temu

Extra przepis, mój pierwszy sernik, w dodatku pistacjowy 🤤

1000019371
Julia
Julia
3 miesięcy temu

Pierwszy raz robiłam sernik, a wyszedł cudownie! Wygląda i smakuje obłędnie <3 Dziękuję za tak dokładny przepis 🙂

IMG_6902
Asia
Asia
3 miesięcy temu

Czy istnieje szansa że po 90 minutach mój sernik nadal się nie upiekł , pierwszy raz piekę sernik i wygląda mi przez szybkę Piekarnika na surowy ?

Magda
Magda
3 miesięcy temu

Pozdrawiam 😊

IMG_20240620_204239
Olka
Olka
3 miesięcy temu

Dlaczego po upieczeniu wypłynęło masło od spodu ?

IMG_20240620_193229
Andrea
Andrea
3 miesięcy temu

Jak nie przepadam za sernikiem to ten jest przepyszny !

1000013197
Agata
Agata
4 miesięcy temu

Czy jeśli używamy krem pistacjowy to również łączymy go z kremówką i białą czekoladą, czy wtedy wystarczy sam krem?

Magda
Magda
4 miesięcy temu

Proszę o informację – ile sernik może przebywać bez lodówki. Taki już schłodzony w lodówce przez noc.

Pozdrawiam serdecznie

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardziej chodzi o dostarczenie go – jakieś 2 godziny ….

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ślicznie dziękuję ❤️
Pozdrawiam

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Mam pytanie, co źle robię że tak dziwnie rośnie?

inbound6120024291444678630
Agata
Agata
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Anna

W moim piekarniku serniki pieczone w kąpieli wodnej wyglądają dokładnie tak samo.. :/ natomiast pieczone w innym sprzęcie wychodzą idealnie..

Adam
Adam
4 miesięcy temu

Dzień dobry, czy zamiast pasty pistacjowej mogę dodać krem pistacjowy z biedronki? Pozdrawiam

Anna
Anna
4 miesięcy temu

Ciasto wychodzi przepyszne, polecam!

D22D9D3F-F917-48AF-B4CA-371EFEB0AD18
Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Robiłam wczoraj pierwszy raz. Wyszedł extra aksamitny, pyszny. Polecam bardzo na fanów pistacji. Dodam tylko, że ja robiłam z serka z Biedronki (bo niestety tylko taki był dostępny) i wyszedł super.

Monika
Monika
4 miesięcy temu

Właśnie piekę pierwszy raz, dla siostry na urodziny.. ona lubi pistacje, mam nadzieję że wyjdzie i będzie smakował🙂

Monika
Monika
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Póki co wygląda ładnie 🙂

17178372953957120961099834670521
Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Czy mogę ten sernik upiec w piekarniku parowym? Jaka powinna być temperatura i jaki czas?

Agata
Agata
4 miesięcy temu

Pyszny, kremowy. Takie serniki lubię najbardziej 😋🍰

Agata
Agata
4 miesięcy temu

Pyszny, kremowy sernik. Takie lubię najbardziej 😋🍰

IMG_20240605_172834

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

RozwińZwiń