Opis przepisu
Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.
Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na sernik
Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.
Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60% kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.
Przepis na: Sernik pistacjowy
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 70 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 50 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- garść posiekanych pistacji
- garść kwiatów jadalnych np. granatu
Zobacz również:
Jak zrobić sernik pistacjowy?
Krok 1
Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Krok 8
Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 9
Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.
Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.
*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.
Komentarze
Witam, gdzie można kupić jadalne płatki kwiatów? Badz czym je zastąpić żeby to dobrze wyglądało?
Na allegro kupuję. Kwiatki jadalne to tylko ozdoba… Nie są obowiązkowym składnikiem, bo sernik można udekorować według własnych preferencji 🙂
Przepyszny, polecam gorąco
Bardzo się cieszę, że serniczek posmakował! ❤️
Mój ulubiony sernik ❤️
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍
Sernik w wersji bezglutenowej. Jeszcze nie próbowaliśmy, wygląda dobrze i pięknie pachnie, wiec pewnie będzie pyszny 😋
Wygląda rewelaycyjnie 🙂 Smacznego!
Sernik pyszny, przepis rewelacja, bardzo szczegółowy dzięki czemu wyjdzie każdemu. Dziękuję
Dziękuję ślicznie za dodanie komentarza 🙂 Sernik wyglada fenomenalnie!
Jakich herbatników najczęściej Pani używa ? Z jakiej firmy ?
Nie mam żadnej ulubionej firmy, raczej kupuję pierwsze lepsze np. w Lidlu 🙂
Sernik bardzo smaczny. Wyszedł rzeczywiście mooooocno kremowy i ciężki, wręcz grzeszny 😉 dla fanów takich konsystencji idealny. Ja wolę bardziej puszyste serniki, ale takim też nie pogardzę ;p
Jeżeli lubisz bardziej puszyste, to polecam wypróbować sernik puszysty. Powinien bardziej trafić w Twoje gusta 🙂 PS. Ale muszę pochwalić, że wyszedł bardzo ładny ❤️
Udało się
Sernik mi urosł po bokach a cały środek opadł ,
🥺 Nie wiem co jest nie tak
No to niestety został nieprawidłowo wykonany… To zależy od wielu czynników jak jakość, temperatura składników, otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, studzenia itp. Wszystko opisałam szczegółowo, więc proszę się zastanowić na jakim etapie może doszło do jakiegoś błędu.
Jeżeli sernik pękł na górze po bokach to co mogło być tego powodem . Pieczony w kąpieli wodnej jedynie co to wlałam zimną wodę na blaszkę i na równo włożyłam z sernikiem do piekarnika. Może tu był błąd i woda miała być gorąca ?
Pani przepisy jak zawsze rewelacja. Sernik wyszedł przepyszny, smakował każdemu 😍
Wygląda genialnie 🙂
Sernik wyszedł fantastycznie ☺️
Obłędnie wygląda 🙂
Sernik wyszedł fantastycznie 😍
Super! 🙂
Pyyyyyszny 🤩
Fenomenalny! JAk z cukierni 🙂
Robiłam kolejny raz, pyszny 😃 ale jednak największą miłością darzę sernik z kajmakiem 😃
Sernik z kajmakiem również bardzo lubię 🙂
A ten serniczek wygląda świetnie! Na wierzchu krem z pistacjami?
Sernik rewelacyjny. Polecam dodać skórkę i sok z limonki. Bardzo fajnie podkręcił smak pistacji i przełamał słodycz sernika 🙂
Cieszę się, że smakował i dzięki za podpowiedz 🙂
Sernik mistrzostwo! Po pierwsze nie jestem fanką robienia ciast. Odważyłam się pierwszy raz i wszystko idealnie zagrało! Sernik obłędny. Przepyszny, zwarty, a smak pistacji w pełni wyczuwalny. Rodzinka zwariowała na jego punkcie i już złożyła zamówienie na kolejny 🥮🥮🥮
Wow to jak na pierwszy raz to wyszło po mistrzowsku! 🙂
Uważam, że nie ma lepszego przepisu na sernik, wszyscy byli zachwyceni! Niestety miałam trochę gorszej jakości pastę pistacjową o zawartości 60%,a i tak wyszedł mega kremowy, przepis ocena 11/10
Cieszę się! 🙂 Fantastyczna recenzja!
OBŁĘDNY! 😍
Wygląda obłędnie 🙂
Zrobiłam na święta dwa. Jeden z pastą pistacjową, drugi z kremem. Znacznie bardziej nam smakuje z kremem, a i robić go łatwiej, bo pasta ze względu na swoją gęstość jest trudniejsza do mieszania.
Oczywiście oba pyszne. Ake paście na przyszłość mówię nie.
No to już kwestia gustu, bo ja lubię serniki w których mocno czuć pistację 🙂 A nie słodki krem jedynie z odrobiną pistacji…
Wyszedł obłędny! co prawda z kremem pistacjowym i mniejszą ilością cukru i białej czekolady😊najlepszy sernik jaki udało mi się do tej pory zrobić. Dziękuję za tak dokładny przepis💖
Super, bardzo miło mi to czytać 🙂
Dzisiaj była degustacja. Jest pyszny. Jakoś długo mi zastygała polewa.
Bo widocznie wyszła bardzo rzadka…
Zrobione ❤️ czy on w środku ma być taki bardzo miękki rozpływający się w ustach? Jest przepyszny ❤️pozdrawiam
Cieszę się, że posmakował! ❤️ Powinien wyjść kremowych i faktycznie rozpływający się w ustach 🙂
Sernik wyszedł CUDOWNY !!! Pyszny naprawdę wyszedł idealnie 🙂
Wygląda rewelacyjnie! 😍😍 Cieszę się, że posmakował ❤️
Przepyszny sernik! Jestem totalnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie ale ten sernik wyszedł jak z obrazka 🙂 Dodam że używałam pasty pistacjowej z Lidla, która pistacjowa jest tylko z nazwy a sernik i tak się udał!
Super, cieszę się 🙂
Mam i ja! <3 jutro test smaku ☺️
Cześć! Czy po upływie tych łącznie 90 minut w piekarniku (na kolejno 170 i 130 stopniach) on ma być nadal dość rzadki przy ruszeniu blachą (trzęsący się ;P)? W trakcie tych końcowych 15 minut w piekarniku zgęstnieje?
Nie, nie powinien byc trzęsący, ale co więcej – nie powinno się otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo często wtedy opada…
mam nadzieję, że przepis jest dobry, ale trochę słabo, że dopiero w 6 kroku piszecie, że coś trzeba było wyjąć 2 godziny wczesniej… 2 godziny w PiS…
Szkoda, że niektórzy nie potrafią docenić tak szczegółowo opisanego przepisu, nad którym poświęciłam sporo czasu…
Wystarczyło przeczytać cały przepis zanim zacznie się go robić.
Witam. Mam pytanie w tej chwili pieczę sernik i nie wiem czy on ma popękać. Czas minoł, a on nadal jest w całość. Pozdrawiam
Ale dlaczego miałby pęknąć? Prawidłowo przygotowany sernik nie pęka…
Niestety pasta pistacjowa nie doszła na czas 🙁 czy myśli Pani, że mogę zamiast pasty dodać masło orzechowe w tych samych proporcjach? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙏
Niestety nie 🙂
Piekłam dzisiaj ale mi pękł na wierzchu. Czy tak powinno być?
Nie, nie powinien pęknąć. Serniki pieczone w kąpieli wodnej raczej nie pękają…
Pyszny, połowa już została zjedzona 🙂
Wygląda naprawdę pięknie 🙂
Upieczony, czeka na pierwszy test smaku 😍
Czy w piekarniku Pani sernik popękały bo nie wiem jak dłógo mam go trzymać.
Wyszedł idealnie 🙂
Mój serniczek 🥰
😍🥰
Rewelka! 🙂
Wygląda idealnie 🙂
Mam i ja 😊
Super, smacznego 🙂
Wszystko wedle przepisu, ale po upieczeniu i wbiciu patyczka, patyczek jest mokry 🙁 czy piec jeszcze dłużej?
Ale serniki nie piecze się do suchego patyczka.. To nie biszkopt.
Witam czy ma pani może jakiś sposób na to żeby w masie serowej nie było grudek z masła? Maslo jest mięciutkie a ja miksuję i miksuję i nigdy mi to nie wyjdzie idealnie 😀
Nigdy nie miałam grudek z masła w serniku, więc ciężko mi powiedzieć… 🙂
Super przepis, sernik wyszedł obłędny. Pożarliśmy na jednej imprezie xD
Wygląda obłędnie 🙂
Właśnie robię ten sernik, już wkładam do piekarnika, ale mój w ogóle nie jest zielony. Zrobiłam dokładnie z tego przepisu i użyłam 200 g tej samej pasty co Ty… nie wiem o co chodzi. Ta pasta sama w sobie też nie była aż taka zielona jak u Ciebie. I w smaku była taka dziwna.. nie za dobra. Ciekawe czy nie była jakaś zepsuta
Kolor masy serowej jest zależy od wielu rzeczy, między innymi koloru żółtek itp.
Sama pasta pistacjowa nie jest dobra, bo to zmielone same pistacje. Krem pistacjowy jest z dodatkiem cukru czy mleka w proszku i smakuje wtedy całkowicie inaczej 🙂
Dzień dobry, Czy tyle czekolady białej nie zabije smaku pistacji ,czy można dać np 50 g czekolady
Nie przypominam sobie, żeby ktoś narzekał na zły smak sernika 🙂
Dzień dobry, akurat piekę sernik z Pani przepisu i bardzo mocno się z góry przypuekł już po pół godzinie w 170 ,teraz piekę w 130 ale mam erazenie jakby się trochę z góry przypalił ,czy mogę go przykryć folią , piekę na 3 półce od góry środkowej
Ale temperatura 170 stopni to nie jest tak wysoka temperatura żeby aż mógł się tak przypalić… Ja nie miałam nigdy takiego przypadku. Zawsze można go przykryć folią aluminiową, ale jest ryzyko, że wtedy mocno opadnie, bo serniki nie lubią otwierania piekarnika w trakcie pieczenia.
Witam . Czy można dać same żółtka do sernika ?
Nigdy nie robiłam żadnego sernika na bazie samych żółtek, więc ciężko mi pwoiedzieć.
Dzień dobry, jaki pani poleca ser z pojemnika dobrego typu serników ? ☺️
Tak jak napisałam już we wpisie powyżej “Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.” 🙂
Czy zamiast kremówki 30% mogę dodać 36%?
Tak
Witam, czy w 130 stopniach pieczemy tylko dół czy tak jak wcześniej góra-dół? Pozdrawiam
Cały czas góra-dół. Nic nie pisałam o zmianie ustawienia grzałki… 🙂
Pyszny sernik!
Jako dziecko pierwszy raz robiłem sernik samemu, jako niespodzianka dla mamy i wyszedł przepyszny! Był puszysty, wilgotny i bardzo ładny.Co ciekawe wyglądał praktycznie tak jak na zdjęciu.
Zrobię go niedługo jeszcze raz.
Super! Bardzo miło mi to czytać 🙂
Witam, dobrze rozumiem że do ciasta idzie praktycznie całe opakowanie tej pasty pistacjowej firmy Pi-NUTS ? 🙂
Do przepisu idzie 200 g pasty, nie musi być koniecznie tej konkretnej. Ważne żeby miała 100% pistacji w sobie…
Mój pierwszy 😉
Brawo! I jak smakuje? 🙂
Witaj! Czy można dodać do polewy również pastę pistacjowa? Jakie musiałyby być proporcje?
Raczej można, ale dokładnych proporcji nie znam 🙂 Mozna zaczać stopniowo od 1 łyżeczki i ewentualnie dodać więcej.
Jaka jest różnica pomiędzy pastą a kremem pistacjowym, co lepiej nadaje się do sernika z przepisu – szczególnie dla nowicjusza? 🙂
Pasta pistacjowa składa się z 100% pistacji, bez zadnych dodatkowych składników (przynajmniej ja taką kupuję), a krem pistacjowy ma około 40% pistacji i zawiera dodatkowe składniki jak mleko w proszku itp, więc jest po prostu slodsza. W tym przepisie uzywam pasty, bo wtedy sernik jest intensywnie pistacjowy, a z dodatkiem kremu smak pistacji w masie serowej jest duzo mniej wyczuwalny 🙂
Serniczek przepyszny! Jedyne co to po ostudzeniu lekko zwęził mi się u góry. Co może być tego powodem?