Sernik pistacjowy 

4.5/5 (1083 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

Ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 1083

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
513 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
4 dni temu

Pani Asiu,
Proszę podpowiedzieć, jeżeli zamiast pasty będę używać kremu i już nie będę go łączyć ze śmietanką i czekoladą to ile takiego gotowego kremu mam użyć do powyższego przepisu?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Marta

Magda
Magda
4 dni temu

Przepyszny ❤️ Za każdym razem wychodzi idealnie 🤩

IMG_20240716_210251
Magda
Magda
3 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ❤️

Grażka
Grażka
5 dni temu

Potwierdzam. Wyszedł pyszny! Zamiast cukru użyłam 300g gęstego, słodkiego mleka skondensowanego. Po nocnym chłodzeniu był jeszcze lepszy!

1000033000
Barbara
Barbara
5 dni temu

A czy mozna samemu z pistacji niesolonych zrobić krem?

Aga
Aga
6 dni temu

Hej,a jakbym chciała zmienić formę na bento cake to o ile muszę skrócić czas pieczenia bądź temp ?

Jaśmina
Jaśmina
11 dni temu

A oto mój. Długo się do niego zbierałam aż w końcu postanowiłam zrobić. Wyszedł przepyszny, kremowy i mocno pistacjowy. Bardzo dziękuję za tak dokładny przepis. Rodzina nie mogła wyjść z podziwu. Prezentował się naprawdę super.

IMG_2567
Jagoda
Jagoda
13 dni temu

Ile czasu potrzebuje polewa żeby zastygła. Wsadziłam sernik do lodówki ale polewa niestety dalej płynna

Jagoda
Jagoda
13 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jestem w stanie to jakoś jeszcze naprawić? 😭

Asia
Asia
19 dni temu

Dopiekłam 14 minut i wyszedł idealny , widocznie nowy piec słabiej grzeje . Naszczescie ciasto wyszło idealne mój pierwszy sernik a rodzina powiedziała że nigdy nie jadła lepszego , kremowa konsystencja zachwyciła 😊

IMG_7864
Aga
Aga
20 dni temu

Extra przepis, mój pierwszy sernik, w dodatku pistacjowy 🤤

1000019371
Julia
Julia
21 dni temu

Pierwszy raz robiłam sernik, a wyszedł cudownie! Wygląda i smakuje obłędnie <3 Dziękuję za tak dokładny przepis 🙂

IMG_6902
Asia
Asia
21 dni temu

Czy istnieje szansa że po 90 minutach mój sernik nadal się nie upiekł , pierwszy raz piekę sernik i wygląda mi przez szybkę Piekarnika na surowy ?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Pozdrawiam 😊

IMG_20240620_204239
Olka
Olka
1 miesiąc temu

Dlaczego po upieczeniu wypłynęło masło od spodu ?

IMG_20240620_193229
Andrea
Andrea
1 miesiąc temu

Jak nie przepadam za sernikiem to ten jest przepyszny !

1000013197
Agata
Agata
1 miesiąc temu

Czy jeśli używamy krem pistacjowy to również łączymy go z kremówką i białą czekoladą, czy wtedy wystarczy sam krem?

Magda
Magda
1 miesiąc temu

Proszę o informację – ile sernik może przebywać bez lodówki. Taki już schłodzony w lodówce przez noc.

Pozdrawiam serdecznie

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardziej chodzi o dostarczenie go – jakieś 2 godziny ….

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ślicznie dziękuję ❤️
Pozdrawiam

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Mam pytanie, co źle robię że tak dziwnie rośnie?

inbound6120024291444678630
Agata
Agata
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Anna

W moim piekarniku serniki pieczone w kąpieli wodnej wyglądają dokładnie tak samo.. :/ natomiast pieczone w innym sprzęcie wychodzą idealnie..

Adam
Adam
1 miesiąc temu

Dzień dobry, czy zamiast pasty pistacjowej mogę dodać krem pistacjowy z biedronki? Pozdrawiam

Anna
Anna
1 miesiąc temu

Ciasto wychodzi przepyszne, polecam!

D22D9D3F-F917-48AF-B4CA-371EFEB0AD18
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Robiłam wczoraj pierwszy raz. Wyszedł extra aksamitny, pyszny. Polecam bardzo na fanów pistacji. Dodam tylko, że ja robiłam z serka z Biedronki (bo niestety tylko taki był dostępny) i wyszedł super.

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Właśnie piekę pierwszy raz, dla siostry na urodziny.. ona lubi pistacje, mam nadzieję że wyjdzie i będzie smakował🙂

Monika
Monika
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Póki co wygląda ładnie 🙂

17178372953957120961099834670521
Paulina
Paulina
1 miesiąc temu

Czy mogę ten sernik upiec w piekarniku parowym? Jaka powinna być temperatura i jaki czas?

Agata
Agata
1 miesiąc temu

Pyszny, kremowy. Takie serniki lubię najbardziej 😋🍰

Agata
Agata
1 miesiąc temu

Pyszny, kremowy sernik. Takie lubię najbardziej 😋🍰

IMG_20240605_172834
Monika
Monika
1 miesiąc temu

Czy jest szansa jakoś obliczyć w tym kalorie i makro? Ja piekę na erytrolu 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Przepyszny!!!

20240531_210626
Zuzanna
Zuzanna
1 miesiąc temu

Zupełnym przypadkiem, z „braku laku” udekorowałam liofilizowanymi malinami (pokruszonymi) i dodam, że podbiły jeszcze smak sernika! Następnym razem posypię napewno całą powierzchnię! Polecam. Maliny kupiłam przez allegro.

IMG_3279
Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Dzień dobry, przepraszam za pytanie może być głupie a odpowiedź oczywista, ale pierwszy raz w życiu będę robić jakiekolwiek ciasto sama- czy będące w przepisie 3/4 szklanki curku to ¾ szklanki czy 3 lub 4 szklanki?😭

Maria
Maria
1 miesiąc temu

Robiłam z tego przepisu i jest pyszny. Nic nie zmieniałam, najlepszy sernik postacjowy jaki robiłam. Jedyny minus że trochę pękł na wierzchu.

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Pychotka 🥰

20240518_074550
Beata
Beata
2 miesięcy temu

Witam, a tą blaszkę z wodą w piekarniku to mam wlać gorącą czy zimną?

Agata
Agata
2 miesięcy temu

Jeśli będę robić w prostokątnej blaszce to wszystkie składniki podwoic? 🙂

Anita
Anita
2 miesięcy temu

Super przepis 😋

IMG_5417
Marzena
Marzena
2 miesięcy temu

Jest i mój. Na większą blaszkę i z połowy pasty pistacjowe. Wygląda zacnie

17155005157638484680733811453844
Alicja
Alicja
2 miesięcy temu

czy można użyć połowy ilości kremu pistacjowego?

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Przepyszny🙂

Katarzyna
Katarzyna
2 miesięcy temu

Sernik jest obłędny! 😍 Polecam każdemu i dziękuję za wspaniały przepis 🙂

1000003101
Alicja
Alicja
2 miesięcy temu

Czy ktoś robił ten sernik ale bez spodu?

Alicja
Alicja
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zobaczymu co wyjdzie. Zostało 20 minut do końca pieczenia. Zrobiłam bez spodu 😁😂

aneta
aneta
2 miesięcy temu

czy mogę go zrobić na zwykłą blaszkę??

Kinga
Kinga
3 miesięcy temu

Witam, gdzie można kupić jadalne płatki kwiatów? Badz czym je zastąpić żeby to dobrze wyglądało?

Majka
Majka
3 miesięcy temu

Przepyszny, polecam gorąco

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Mój ulubiony sernik ❤️

Iwona
Iwona
3 miesięcy temu

Sernik w wersji bezglutenowej. Jeszcze nie próbowaliśmy, wygląda dobrze i pięknie pachnie, wiec pewnie będzie pyszny 😋

IMG_0493
Gosia
Gosia
3 miesięcy temu

Sernik pyszny, przepis rewelacja, bardzo szczegółowy dzięki czemu wyjdzie każdemu. Dziękuję

1000052415
Jola
Jola
3 miesięcy temu

Jakich herbatników najczęściej Pani używa ? Z jakiej firmy ?

Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Sernik bardzo smaczny. Wyszedł rzeczywiście mooooocno kremowy i ciężki, wręcz grzeszny 😉 dla fanów takich konsystencji idealny. Ja wolę bardziej puszyste serniki, ale takim też nie pogardzę ;p

IMG_20240409_151314
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Udało się

IMG_20240406_084004787
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Sernik mi urosł po bokach a cały środek opadł ,
🥺 Nie wiem co jest nie tak

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Jeżeli sernik pękł na górze po bokach to co mogło być tego powodem . Pieczony w kąpieli wodnej jedynie co to wlałam zimną wodę na blaszkę i na równo włożyłam z sernikiem do piekarnika. Może tu był błąd i woda miała być gorąca ?

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Pani przepisy jak zawsze rewelacja. Sernik wyszedł przepyszny, smakował każdemu 😍

IMG_9682

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

RozwińZwiń