Opis przepisu
Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.
Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na sernik
Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.
Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60% kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.
Przepis na: Sernik pistacjowy
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pasta pistacjowa składa się w 100% z pistacji i bardzo ciężko dostać ją stacjonarnie, dlatego najlepiej kupić ją wcześniej przez internet. Dzięki niej w serniku będzie bardzo wyczuwalna pistacja.
Stacjonarnie natomiast możemy coraz częściej kupić krem pistacjowy, który w najlepszym wypadku ma 45% pistacji (niektóre nawet 15%), a reszta to dodatki takie jak cukier czy tłuszcze. Taki krem też możesz użyć, ale sernik nie wyjdzie tak intensywnie pistacjowy jak z użyciem pasty, a bardziej słodki, dlatego zalecam zrezygnować wtedy w kroku 4 ze śmietanki i białej czekolady, aby nie wyszedł za słodki.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 70 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 50 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- garść posiekanych pistacji
- garść kwiatów jadalnych np. granatu
Zobacz również:
Jak zrobić sernik pistacjowy?
Krok 1
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Masa serowa
W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g) i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.
PS. Jeżeli używasz kremu pistacjowego, a nie pasty pistacjowej, to nie mieszaj jej jak wyżej ze śmietanką kremówką i białą czekoladą (te składniki pomijamy), tylko dodaj od razu do pozostałych składników masy serowej (krok 6).
Krok 6
Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Krok 8
Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 9
Polewa czekoladowa
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.
Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.
*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.
Komentarze
Po prostu pycha😋
Wyszedł obłędny, odłożyłam łyżkę kremu pistacjowego i dodałam do polewy💚🥰
A u mnie dzisiaj dwa na raz miodownik i sernik pistacjowy 🙂 sernik pieczony już po raz drugi 🙂
Rewelka! 😍 U mnie właśnie te dwa ciasta pojawiły się w tym roku na święta 🙂 Życzę smacznego! ❤️
Wyborny❤️
Po prostu palce lizać!
Miałam gotowy krem z biedronki więc dałam dwa słoiczki po 200g.
Jest wspaniały!
Bardzo miło mi to czytać! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że tak posmakował ♥️
Wspaniały przepis, polecam. Serniczek wyszedł jak z najlepszej cukierni. Uczta dla podniebienia 🙂
Prezentuje się obłędnie 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie!
Dziękuję za przepis 😃, pierwszy raz sernik mi nie opadł,mam nadzieję, że też pyszny bo jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam
Sernik w smaku i konsystencji rewelacja 👍 wszyscy podziwiali
Do polewy dodałam matchy, dlatego jest zielona ☺️
Pierwszy w moim życiu sernik ☺️ wyszedł idealny, mega smaczny. Wszyscy goście go zachwalali 🥹❤️
Przepyszny sernik! Ja nie piekę nigdy ciast ale w tym roku, na święta zdecydowałam się spróbować po raz pierwszy. I ten przepis jest super, łatwy nawet dla tak początkującej osoby jak ja. Wszystkim smakował 😊
Kocham pistacje i nie mogło się obyć rodzinne posiedzenie bez tego pysznego ciasta, które wyszło wybitnie! 🤤♥️
Poprostu pycha cóż więcej mowic 🥰
To mój 😀
Najlepszy serniczek na świecie ❤️ ja robię pół na pół twaróg z serkami philadelphia
Sernik wyszedł przepyszny! Bardzo aksamitny, pistacja bardzo wyczuwalna co dla mnie było najważniejsze. Chyba najlepszy sernik jaki jadłam! Świetny przepis!
Mój pierwszy w życiu sernik i nie ostatni!🫣❤️
Wyszedł idealnie użyłam pasty z przepisu ,a komentarze czytałam później i użyłam twarogu president ale dalej był tak samo pyszny i aksamitny!
Bardzo wszystkim smakował na wigilii serdecznie polecam!🎅❤️
Zrobiłam sernik z Pani przepisu na wigilię 😍 Wesołych Świąt 🎄❤️
Sernik w smaku bardzo dobry.
Jedynie co, to kupiłam polecaną pastę z Pi-nuts i nie miała tak pięknego zielonego koloru jak na zdjęciach.
Sernik przez to za urokliwy w kolorze nie jest 🙂
Może to jest zależne od partii pistacji, bo raz kupiłam tą pastę i miała turbo intensywny kolor a ostatnio była lekko bledsza
Idealny 🩷🩷🩷
Mój jest niższy pomimo tego, że średnica jest 24. Tylko ja używałam kremu pistacjowego, a nie pasty z czekoladą i kremówką, może dlatego. Pozdrawiam serdecznie.
Serniczek na święta, Wesołych Świąt!
Obawiałam się go robić, ale wyszedł cudownie 😍
Witam. Piekłam sernik po raz pierwszy, po upieczeniu jest pęknięty, jakie mogą być przyczyny pęknięcia? Dziękuję za odpowiedź)
Co jeśli dodałam krem pistacjowy a nie pastę do rondelka ze śmietaną i białą czekoladą?? Miałam 2 słoiczki, pomyliłam pastę z kremem. Czy sernik się uda?
Udał się 😉
Choć w smaku był raczej mało pistacjowy w porównaniu do sernika, którego jadłam w kawiarni
Czym zastąpić białą czekoladę, lub czy można nie dawać jej ewentualnie co innego
Świąteczny sernik gotowy🌲🎅Wygląda smakowicie a na pewno smakuje obłędnie 🎁❤️
Ekstra! ❤️ dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🙂
Cały czas galeretowayy,mimo,że pieczony już 1,5godz
Ten sernik wychodzi blady, ale dopiero co całkowitym wystudzeniu nabiera odpowiedniej konsystencji 🙂 Nie wyjmujemy serników z piekarnika i nim nie ruszamy, aż nie wystudzi się całkowicie.
Czy jest możliwość upieczenia dwóch takich serników na raz w piekarniku z opcją termoobiegu?
Jeżeli zmieszczą się na środkowej półce to tak 🙂 Lepiej piec bez termoobiegu, ale jeżeli nie ma możliwości go wyłączenia, to wtedy dobrze obniżyć temp. pieczenia o 10 stopni.
Niestety nigdzie nie dostałam pasty pistacjowej. Czy jesli zamiast tego dam maslo orzechowe, to sernik się uda??
Wystarczy zrobić samemu ..
Nie, to lepiej zrobić inny sernik, bo bez pasty pistacjowej bez sensu robić sernik pistacjowy.
Z masłem orzechowym pewnie też wyjdzie, ale już nie będzie tak samo smaczny 🙂
Ten sernik jest po prostu obłędny! Skradł mi nie jedno show i gdzie bym się z nim nie pojawiła, robi furorę!😃 Robiłam go już dobrych kilka razy i ciągle wracam😊🤩
Wygląda jak z najlepszej cukierni <3 Równiutki, wysoki i ma piękny kolorek 🙂
Dziękuję! To dzięki Pani!😃 Jest Pani moją cukierniczą inspiracją! Mam do wypróbowania tyle Pani przepisów, że nie wiem mi na to starczy czasu😄 Ale rodzina z tego powodu nie narzeka😂
Bardzo miło mi to czytać ❤️ Życzę w takim razie kolejnych tak udanych wypieków! 🙂
I jeszcze pytanie o pistacje na wierzch, solone czy nie solone mają być ? 😊
Nie ma to znaczenia większego 🙂
Czy o taki cukier z wanilią chodzi ?
Dokładnie o taki chodzi 🙂
Czy twaróg President będzie ok ? I jeszcze jedno pytanie – cukier z prawdziwą wanilią, proszę powiedzieć co dokładnie… ?
Nie przepadam za presidentem i go nie używam w swoich przepisach 🙂
Jak dla mnie, to ylko z Piątnicy😉😃
super 🙂
Czy może Pani doradzić ile czasu piec z podwójnej porcji na blaszce?
Obstawiałabym, że będzie potrzeba wydłużyć czas pieczenia o 20 min, ale w takim przypadku niestety trzeba obserwować jak wygląda 🙂
Witam, zrobilam ostatnio ten sernik i wyszedl cudny! mam pytanie, chce upiec mini serniczki w formie na muffiny, czy temp i czas pieczenia bedzie taki sam?
Cieszę się, że smakował 🙂
Czas będzie zdecydowanie krótszy. Proszę się sugerować np. ostatnim dodanym przepisem na mini serniczki Lotus tam jest wszystko opisane jeśli chodzi o czas i temp pieczenia.
Kolejny udany na kakowym spodzie BG
Rewelka! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
W przepisie chodzi o prawdziwe masło, czy np.kasie?
Prawdziwe masło. Kasia to przecież margaryna, a nie masło 🙂
Przepyszny Sernik ❤️
Zrobiłam na jego podstawie mini serniczki pistacjowe i wyszły idealnie 🙂
Wyglądają bardzo elegancko 🙂 Brawo!
Przepyszny Sernik 😍 postanowiłam wykonać na jego podstawie mini serniczki pistacjowe i wyszlo idealnie z 1 kg 28 sztuk ❤️
Jak pieczone ? Temperatura i czas?
Super, cieszę się, że wyszły i smakowały 🙂
Mój serniczek 🙂
Rewelka! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Jakiej firmy ser z wiaderka Pani poleca do tego przepisu?
Osobiście najchętniej korzystam z firmy Wieluń lub Piątnica, ale generalnie warto czytać etykiety. Jeżeli tłuszczu jest 18 g w 100 g twarogu lub więcej, to sernik będzie bardzo dobry. Im więcej tym lepiej. 🙂
Dziękuję
Witam
Chce zrobić sernik na dużą blache 36*24 czy jak zrobię z podwójnej porcji to będzie ok?
Witam, z przelicznika foremek wychodzi mnożnik 1,91, więc z podwójnej porcji powinien być ok, tylko dobrze boki obłożyć papierem do pieczenia, aby sernik nie wyszedł ponad formę 🙂 Może być też potrzeba nieznacznego wydłużenia czasu pieczenia.
Użyłam mascarpone zamiast śmietany bo miałam ser w lodówce a po śmietanę nie chciało mi się iść 😉 sernik robię już trzeci raz na większej tortownicy (28cm) zawsze mi wychodzi, czy to ze śmietana czy z mascarpone.
Rewelka! 😍 To się nazywa mieć rękę do serników 😀 Cieszę się, że smakuje i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Czy można spod zrobić z ciastkami bezglutenowy mi?Bo reszta składu bez glutenu
Nie próbowałam, ale powinien bez problemu wyjść 🙂
Wyszedł przepyszny 😍🤤
Cieszę się, że posmakował! 😍
Pyszny, dołączam do ulubionych przepisów. Spód zmieniłam na własny kakaowy BG.
Można panią prosić o przepis na spód , mam synka który je bg… Szukam czegoś sprawdzonego
100g mąki jaglanej
100g mąki ryżowej
100g mąki BG uniwersalnej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
2 żółtka+ 1jajko
2 łyżki śmietany
70-80 g margaryny lub masła
Wszystkie składniki zagniatam wykładam blaszkę podsypując mąka ryżową. Piekę spód w 180st 25 minut. Na wystudzony spód wylewam sernik i piekę według przepisu.
Wygląda pięknie 🙂 Brawo!
Mój pierwszy sernik, wyszedł idealny! Po wystudzeniu przestał noc w lodówce, rano był doskonałej konsystencji. Polewę z białej czekolady zastąpiłam roztopioną w śmietance gorzką czekoladą 85%, co idealnie zrównoważyło słodycz. Serdecznie polecam ten przepis.
No to wielkie brawa! Jak na pierwszy wygląda mega 🙂
Czy Pani sernik wychodzi eż rzadki po upieczeniu? Zastanawiam.sie czy jak zastygnie będzie zwarty?
Nigdy mi nie wyszedł rzadki sernik, ani ten ani żaden jaki do tej pory piekłam… Może to kwestia jakiego twarogu Pani użyła.
Dzień dobry, a czy ma Pani wiedzę jaka jest przykładowa kaloryczność serniczka?
Dodałam informację pod przepisem 🙂
A jeżeli chodzi o pieczenie w piekarniku parowym ? 😊 czy ma Pani doświadczenie ? 😊
Od niedawna mam piekarnik parowy, jednak jak przygotowuję przepisy na bloga to piekę w sposób tradycyjny, aby każdy mógł wykonać dany przepis u siebie bez jakichkolwiek problemów 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😊
Zamierzam upiec ten sernik po raz pierwszy na ten weekend. Czy mogę wykorzystać formę o średnicy 28 cm, bez zmieniania ilości poszczególnych składników. ? Czy skrócić wtedy czas pieczenia sernika ?
Można upiec, będzie jedynie delikatnie niższy 🙂 Czas zostaje ten sam.
Dziękuję bardzo 😉
Proszę 🙂