CiastaCzekoladaDla dzieciDla dzieciSernikiSpecjalne okazjeSłodkościWalentynki

Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki, Juliko.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu

Jak zrobić sernik pistacjowy?

Ciasteczkowy spód
Krok 1 

Herbatniki (180g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Spód z herbatników
Krok 2 

Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Ciasteczkowy spód
Krok 3 

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Pasta pistacjowa
Krok 4 

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250g) i lekko mieszamy.


masa z pasty pistacjowej
Krok 5 

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Składniki na sernik pistacjowy
Krok 6 

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Składniki na sernik pistacjowy
Krok 7 

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Sernik przed upieczeniem
Krok 8 

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
Krok 9 

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 348

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
42 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Malwina
11 dni temu

Witam, u mnie sernik się rozlatuje, jest za rzadki. Piekłam nawet trochę dłużej niż 90min,a potem jeszcze przez całą noc był w lodówce i nie ma dużej zmiany. Chyba dałam zły ser. Poza tym smak jest ok

Malwina
9 dni temu
Odpowiedź do  Malwina

Proszę o zdjęcie sera jaki dajecie do sernika

Malwina
9 dni temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Piątnica w wiaderku twaróg sernikowy

Izabela
20 dni temu

Ten sernik to totalna petarda! Zrobiłam go teraz na święta wielkanocne i był to strzał w 10. Konsystencja jest niesamowita- delikatna, piankowa, puchata. Polewa z białej czekolady jest do niego wręcz idealna. Do tego jest naprawdę prosty w przygotowaniu! I warto kupić pastę polecaną przez Panią Asię – jest warta swojej ceny. Ja nie chciałam, żeby coś zepsuło mi smak sernika i zainwestowałam w ten produkt. Oj ten serniczek to będę powtarzać na każdą możliwą uroczystość! ❤️ Zdjęcie mam takie o, miałam zrobić piękne jak na stole świątecznym, ale za szybko zniknął!

Izabela
18 dni temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Ojej faktycznie, gapa ze mnie. Dosyłam więc ❤️

Monika
27 dni temu

Asiu mam krem pistacjowy z Lidla ake tam jest tylko 20%pistacji, czy w ogóle będzie wyczuwalne?

Paulina
1 miesiąc temu

Świąteczny wypiek, idealny sernik, każdemu bardzo smakował! 🙂

Marta
1 miesiąc temu

Sernik pistacjowy to po prostu poezja:) polecam każdemu żeby spróbował a przekona się ze będzie to częsty wypiek w waszym domu 🙂

Ola
1 miesiąc temu

Cudo !!! Przepyszne cudo !!!
Jadłam przedpremierowo prosto z rąk autorki !!! Teraz zrobiłam sama !!! Przepyszne, a naprawdę nic trudnego !!!

Agnieszka
1 miesiąc temu

Mój już gotowy na Święta:)

Anita
1 miesiąc temu

Mój sernik już czeka do świątecznego śniadania

Marta
1 miesiąc temu

Czy można zrobic pastę z pistacji samodzielnie, czy sernik wtedy się uda?

Sylwia
1 miesiąc temu

Cześć,
Przymierzam się do pieczenia, ale już nie zdążę nigdzie zamówić pasty pistacjowej. Czy robiłaś może kiedyś sama? Masz sprawdzony przepis? Z góry dzięki!

Agata
1 miesiąc temu

Mam pytanie. Skladniki tj. Jajka, cukier i ser mieszamy tylko pół minuty?

Magda
1 miesiąc temu

To jest moje przepyszne odkrycie! Rozpływa się w ustach Polecam

Karolina
1 miesiąc temu

Czy można użyć kremu pistacjowego (45 % pistacji )?

Agnieszka
1 miesiąc temu

Czy zamiast skrobi mogę dodać budyń pistacjowy(proszek)?

Marta
1 miesiąc temu

Czy to nie za dużo 200 g pasty ??

Ewa
1 miesiąc temu

Pani Asiu, w tortownicy o jakich wymiarach piekła Pani ten sernik?

Anita
1 miesiąc temu

Już nie mogę się doczekać aż go zrobię ❤
Mam pytanie, czy do polewy mogę dodać trochę pasty pistacjowej czy lepiej nie?

Mikka
1 miesiąc temu

Ten sernik to sztosiwo, rewelka i w ogóle cud miód malina! Dawno nie jadłam czegoś tak wspaniałego i to z moją ulubioną pistacją. Zeżarłabym cały sernik sama, gdybym tylko nie miała już problemu aby wcisnąć się w spodnie 😀

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

Back to top button