Sernik pistacjowy 

4.6/5 (767 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy nieco przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 767

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
300 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 godzina temu
  • Czy mogę zamienić łyżeczę cukru z prawdziwą wanilią na aromat/ekstrakt waniliowy? Jeśli tak w jakiej ilości?
Klaudia
Klaudia
17 godzin temu

Czy zamiast cukru mogę użyć erytrolu? Ewentualnie w jakiej ilości było by okej?

Klaudia
Klaudia
18 godzin temu

Dzień Dobry, czym mogłabym zastąpić skrobie ziemniaczaną?

Natalia
Natalia
3 dni temu

Dzień dobry
Czy można użyć kremu pistacjowego zamiast pasty ?

gosiaw
Gosia
4 dni temu

Dzień dobry, planuje zrobić na sobotę. Mam pytanie czy zamiast pasty pistacjowej mogę dać Pistacjolade – krem na bazie nerkowców z pistacjami i daktylami w proszku? Tylko coś takiego znalazłam w sklepie.

Ada
Ada
23 dni temu

Dzień dobry, czy mogłabym dodać warstwę konfitury malinowej na spód?

Julia
Julia
28 dni temu

Czy dół sernika należy podpiec w piekarniku przed wlaniem sera?

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Jeśli środek nie ściął się jakos mocno jest szansa, ze w lodowce konsystencja dojdzie do siebie?

Agnieszka
Agnieszka
1 dzień temu

Sernik piekłam już dwa razy i dwa razy był przepyszny. Goście, którzy go jedli mocno chwalili, a ja… No cóż, unosiłam się z dumy 🙂 Bardzo Pani dziękuje za ten przepis! Polecam innym Paniom 😉

Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Jedyne co zmieniłam to zamiast śmietanki 30% użyłam serka philadelphia z odrobiną mleka, bo niestety zapomniałam kupić. Wyszedł przepyszny! Zapisuje przepis na stałe ❤️ Rodzinka też zachwycona ❤️

IMG_3536
Kinga
Kinga
1 miesiąc temu

Piękny i przepyszny! 😋

IMG_6274
Marta
Marta
1 miesiąc temu

Rewelacyjny 🥰 ale zastanawiam się jak osiągnąć sernik o takiej konsystencji bez pasty pistacjowej ? Zrobiłam wg przepisu bez pasty i wyszedł inny, bardziej delikatny 🤷

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Nr 1

1000006363
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Sernik pierwsza klasa

1000006545
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Najlepszy sernik 😊 Robię go na każdą możliwą okazję😊 Rodzina i znajomi są zachwyceni 🤗 Po prostu pycha🤌🏻😊

E40B7CF2-E056-420A-B419-047A4228193D
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Najlepszy sernik😊 Robię na każdą możliwą okazję🤗 Rodzina i znajomi są zawsze zachwyceni. Po prostu pycha ! 🤤😊

A0A88C32-AC90-4052-AE13-49563818E172
Monia
Monia
2 miesięcy temu

Mój pierwszy sernik pistacjowy i na pewno nie ostatni. Dziękuję za świetny przepis 🙂 córka “wykończyła” świątecznie moją dekorację 🎄🎅

IMG-20231226-WA0001
Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Najlepszy serniczek 🙂 Każdy chwali, za każdym razem się udaje 😉 Polecam!

IMG_3064
Iza
Iza
2 miesięcy temu

Wyszedł piekny narazie sie studzi, dałam poł pasty i pół kremu przywiezionego z Włoch bo nie miałam takiej ilosci pasty, tylko nie wiem co dalej? Przechowywac go w lodowce czy moze stac w chlodnym pokoju?

0D3D8E21-F9EC-423A-9378-931E9F3A2737
Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Cześć 🙂 mam pytanie o przechowywanie sernika, temperatura pokojowa czy lodówka?

Żaneta
Żaneta
2 miesięcy temu

Pomimo tego, że pieczony z kremem pistacjowym i w większej formie wyszedł przeeeepyszny ! 🤤🫶

IMG_20231223_101427
Ania
Ania
2 miesięcy temu

Pyszny,sama zrobiłam pastę pistacjowa,niestety nie znalazłam u mnie w sklepie gotowej,ale wyszło pysznie 👌

IMG_20230409_091849998
Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Mam takie małe pytanie jak zmniejszyć temperaturę jeśli mój piekarnik nie ma opcji wyłączenia termoobiegu niestety jak włączam go zawsze włącza się termoobieg. Dziękuję za pomoc 🙂

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Spróbuję zrobić tak jak napisała Pani w przepisie ale zmniejszę o 10 stopni i zostawię blachę z wodą powinno się udać 🙂 dziękuję za odpowiedź 🙂

Danka
Danka
2 miesięcy temu

Polecam jest pyszny, zmieniłam zwykle ciasteczka na korzenne Lotus biscof i wyszło mega.

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Proszę o polecenie herbatników na spod 🙂 nie wiem jakie są w porządku to moj 1 spod z herabatnikow 😂

Ramona
Ramona
2 miesięcy temu

Dobry wieczór, po 30 i 60 minutach środek był dość “lejący” 😓 zostawiłam go jeszcze na 30 min na 130°c … Coś poszło mi nie tak. Klasyczny przepis, niemal bliźniaczy tyle, że bez śmietany, czekolady i kremu/ pasty robiłam wielokrotnie- zawsze był idealny. Co mogło się popsuć?

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Czy ser ma byc z lodówki? Czy temp pokojowa? A jajka?

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Dziękuję! Kurcze myślałam że wszystko przeczytałam dokładnie wraz z komentarzami. Przepraszam i dzìekuje!

Patrycja
Patrycja
2 miesięcy temu

Pyszny sernik, polecam ❤️

inbound5286702261348251339.jpg
Magdalena
Magdalena
3 miesięcy temu

Dzień dobry!
Czy można użyć innej pasty pistacjowej. Czy taka może się nadawać:
Krem pistacjowy 200g – Sycylia 11916750634 – Allegro.pl

Milena
Milena
3 miesięcy temu

Sernik pyszny, dziękuję za przepis 😊

IMG_20231119_205036.jpg
MAGDALENA
MAGDALENA
3 miesięcy temu

Cześć, robiłam ten sernik kilka razy i podążając za przepisem i radami sernik pęka i robią się duże bruzdy. Temperaturę również trzymam taką, jak zalecana. Co moze być tego przyczyną?

Angelika
Angelika
3 miesięcy temu

Dzień dobry, czy dając krem pistacjowy można pominąć też śmietankę?

Angelika
Angelika
3 miesięcy temu

Cześć, czy jeżeli użyję kremu pistacjowego mogę zrezygnować nie tylko z białej czekolady, ale również śmietanki 30%?

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Dzień dobry, czy można dodać do masy serowej trochę matchy aby podbić kolor?

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Zamiast pasty pistacjowej dodałam 200 g zmielonych pistacji i kolor nie wyszedł tak intensywny, stąd pytanie 🙂

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Sernik przepyszny… zrobiłam na urodziny córki zamiast tortu. Wszystkim bardzo smakował, zjedzony do ostatniego okruszka.
Polecam :-)))

IMG_1910.jpeg
Michasia
Michasia
4 miesięcy temu

Zamiast pasty pistacjowej dodałam pastę z pistacji i nerkowców☺️ Wyszedł rewelacyjnie!🤩

Facetune_28-10-2023-11-14-58.jpeg
Żaklina
Żaklina
4 miesięcy temu

Można zrobić w tortownicy 21 cm?

Alicja
Alicja
5 miesięcy temu

Dzień dobry, pytanko mam 🙂
Sernik wygląda tak świetnie, że chciałabym go upiec w większej formie – 26cm – nie tracąc na wysokości. Razy ile powinnam zrobić ten przepis?

Alicja
Alicja
5 miesięcy temu

Dziękuję!! ☺️

Agiii
Agiii
5 miesięcy temu

Przepyszny!!! 🥰 Wyszedł naprawdę rewelacyjny 🤤 Na pewno jeszcze raz powtórzę ten przepis 😁 Zrobiłam na tortownicy 26cm z pastą pistacjową z Biedronki ☺️

IMG_20230909_095221.jpg
Ola
Ola
2 miesięcy temu
Reply to  Agiii

Zwiększałaś ilość składników z przepisu przy takiej tortownicy? 🙂

Agiii
Agiii
5 miesięcy temu

To pewnie chodziło mi o krem pistacjowy 🙈 Mój błąd 🤭 Szukałam na “już” stacjonarnie, następnym razem planuję zamówić z neta i już będę próbowała z pastą 🤤 Bo następny raz na pewno będzie 😁 i szok,bo naprawdę robi się w mig,a robi furorę jak z cukierni 🥰

Magda
Magda
4 miesięcy temu

Bywa pasta pistacjowa jak są produkty włoskie. Ja ostatnio trafiłam 🙂

Ania
Ania
5 miesięcy temu

Sernik boski ❤ Zrobiłam wszystko według przepisu. Rodzinka zachwycona 🥰😋😋😋

IMG_20230910_113204.jpg
Marta
Marta
5 miesięcy temu

Dzień dobry, sernik zgodnie z przepisem wykonany- podczas pieczenia boku poszły w górę i popękały, dlaczego tak się stało?
Woda w naczyniu była na dole

Klaudia
Klaudia
4 miesięcy temu

Mi tak samo, boki wyrosly. Z tym ze moj piekarnik mocno grzeje i po 30 min byl juz brazowy z gory i wtedy przykrylam papierem i zmniekszylam na 130 stopni. I wyrosl jak oszalaly, czemu tak? Mozna od poczatku zmniejszyc temp?

Maya
Maya
6 miesięcy temu

Sernik wyglada pieknie! Nie mam bialej czekolady bo za nia nie przepadam… Czy sernik sie uda jesli ja pomine?

Maya
Maya
5 miesięcy temu

Sernik sie udal bez bialej czekolady w srodku 🙂 I byl przepyszny! Bede wracac do tego przepisu, bardzo dziekuje!

Monika
Monika
7 miesięcy temu

Sernik petarda😋

inbound7755655999783730703.jpg
Marta
Marta
8 miesięcy temu

Sernik przepyszny 🙂 zrobiłam na Roczek córki i to był strzał w 10! 🙂

20230620_060313.jpg
Woyth
Woyth
8 miesięcy temu

Uzalezniajacy! Pyszny!

inbound133487379188333300.jpg
Marzena
Marzena
8 miesięcy temu

Sernik sztosik!👌

PXL_20230611_154030784.PORTRAIT.jpg
Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu

Witam, sernik jest cudowny. Kocham go najbardziej. Pytanie tylko bo pieklam go do tej pory z pasty, którą wykonywałam sama w Thermomix-ie i wszystko było idealnie. Wczoraj poszlam na łatwiznę i dodalam pastę ze sklepu i miałam pod tortownicą jakiś tłusty wyciek. Wydaje mi się, że to właśnie od tej pasty. Czy też tak miałaś i czy sernik po rozkrojeniu bedzie Ok? Nie moge go rozkroić bo dopiero jutro mam gości 🫣 pozdrawiam 😉

2C84A176-34ED-4B5A-BC81-8637F7684706.jpeg
Dominika
Dominika
9 miesięcy temu

Robię drugi raz, ponieważ każdy się nim zachwycał . Dałam pastę z biedronki ale polowe mniej cukru jak w przepisie . Idealny 🥰

CBE5CB02-AF9D-4839-A33B-AB0E003E54EA.jpeg
Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Pychotka 😋

inbound6427484643120637067.jpg
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Bardzo kremowa konsystencja 😋

20230414_234100.jpg
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Serniczek 🙂

20230414_183716.jpg
Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

Dzień dobry, jeśli używam kremu pistacjowego to postępuje tak samo jak w powyższym przepisie? Czy któryś krok omijam lub modyfikuje? 🙂

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

RozwińZwiń