Sernik pistacjowy 

4.4/5 (1448 ocen)
Ten sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie to deser, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale też uzależnia swoim kremowym, pistacjowym smakiem. Idealny na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. A co najlepsze? Jego przygotowanie jest prostsze niż Ci się wydaje!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik pistacjowy 

Opis przepisu

Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.

Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik

Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.

Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60%  kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.

Przepis na: Sernik pistacjowy 

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Pasta pistacjowa składa się w 100% z pistacji i bardzo ciężko dostać ją stacjonarnie, dlatego najlepiej kupić ją wcześniej przez internet. Dzięki niej w serniku będzie bardzo wyczuwalna pistacja.

Stacjonarnie natomiast możemy coraz częściej kupić krem pistacjowy, który w najlepszym wypadku ma 45% pistacji (niektóre nawet 15%), a reszta to dodatki takie jak cukier czy tłuszcze. Taki krem też możesz użyć, ale sernik nie wyjdzie tak intensywnie pistacjowy jak z użyciem pasty, a bardziej słodki, dlatego zalecam zrezygnować wtedy w kroku 4 ze śmietanki i białej czekolady, aby nie wyszedł za słodki.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 70 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 50 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść posiekanych pistacji
  • garść kwiatów jadalnych np. granatu
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik pistacjowy?


Krok 1

zmielone herbatniki

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

Spód z herbatników

Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Krok 3

Ciasteczkowy spód

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, dociskamy ją za pomocą łyżki aż powstanie równa i zwarta masa.


Krok 4

Pasta pistacjowa

Masa serowa

W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g) i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.

PS. Jeżeli używasz kremu pistacjowego, a nie pasty pistacjowej, to nie mieszaj jej jak wyżej ze śmietanką kremówką i białą czekoladą (te składniki pomijamy), tylko dodaj od razu do pozostałych składników masy serowej (krok 6).


Krok 5

masa z pasty pistacjowej

Mieszamy za pomocą łyżki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Składniki na sernik pistacjowy

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Składniki na sernik pistacjowy

Następnie dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki), miękkie masło (70 g) oraz przygotowaną wcześniej masę pistacjową. Całość miksujemy przez około minutę (ważne żeby wszystkie składniki się połączyły).


Krok 8

Sernik przed upieczeniem

Masę serową przelewamy do tortownicy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 stopni. Na dolnej półce piekarnika wstaw blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce pieczemy nasz sernik.

Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 9

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Polewa czekoladowa

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.

Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.


Sernik pistacjowy 

Sernik pistacjowy z białą czekoladą

Sernik pistacjowy

Sernik z pistacjami 

Sernik z pastą pistacjową

Sernik z pistacjami

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 1448

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
708 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian
Adrian
1 dzień temu

Po prostu pycha😋

IMG_20250110_204212_509
Kasia
Kasia
2 dni temu

Wyszedł obłędny, odłożyłam łyżkę kremu pistacjowego i dodałam do polewy💚🥰

IMG_6318
Renata
Renata
8 dni temu

A u mnie dzisiaj dwa na raz miodownik i sernik pistacjowy 🙂 sernik pieczony już po raz drugi 🙂

1000001170
Patrycja
Patrycja
9 dni temu

Wyborny❤️
Po prostu palce lizać!
Miałam gotowy krem z biedronki więc dałam dwa słoiczki po 200g.
Jest wspaniały!

369EC876-4D24-4F4B-9239-A47DAE65CB5B
Renata
Renata
10 dni temu

Wspaniały przepis, polecam. Serniczek wyszedł jak z najlepszej cukierni. Uczta dla podniebienia 🙂

received_1132681725185248
Elzbieta
Elzbieta
11 dni temu

Dziękuję za przepis 😃, pierwszy raz sernik mi nie opadł,mam nadzieję, że też pyszny bo jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam

1000001664
Izabela
Izabela
16 dni temu

Sernik w smaku i konsystencji rewelacja 👍 wszyscy podziwiali
Do polewy dodałam matchy, dlatego jest zielona ☺️

1000007507
Ola
Ola
18 dni temu

Pierwszy w moim życiu sernik ☺️ wyszedł idealny, mega smaczny. Wszyscy goście go zachwalali 🥹❤️

1000006673
EwelinaLi
Ewelina
18 dni temu

Przepyszny sernik! Ja nie piekę nigdy ciast ale w tym roku, na święta zdecydowałam się spróbować po raz pierwszy. I ten przepis jest super, łatwy nawet dla tak początkującej osoby jak ja. Wszystkim smakował 😊

inbound5661380131892327106
Daria
Daria
18 dni temu

Kocham pistacje i nie mogło się obyć rodzinne posiedzenie bez tego pysznego ciasta, które wyszło wybitnie! 🤤♥️

inbound4131350937722004564
Ewelina team Przemyśl:)
Ewelina team Przemyśl:)
18 dni temu

Poprostu pycha cóż więcej mowic 🥰

20241223_195810
Żaneta
Żaneta
18 dni temu

To mój 😀

1000037309
Ewka
Ewka
18 dni temu

Najlepszy serniczek na świecie ❤️ ja robię pół na pół twaróg z serkami philadelphia

boberek_a
Ania
18 dni temu

Sernik wyszedł przepyszny! Bardzo aksamitny, pistacja bardzo wyczuwalna co dla mnie było najważniejsze. Chyba najlepszy sernik jaki jadłam! Świetny przepis!

IMG_3053
Oliwka
Oliwka
20 dni temu

Mój pierwszy w życiu sernik i nie ostatni!🫣❤️
Wyszedł idealnie użyłam pasty z przepisu ,a komentarze czytałam później i użyłam twarogu president ale dalej był tak samo pyszny i aksamitny!
Bardzo wszystkim smakował na wigilii serdecznie polecam!🎅❤️

IMG_4474
Karolina
Karolina
21 dni temu

Zrobiłam sernik z Pani przepisu na wigilię 😍 Wesołych Świąt 🎄❤️

IMG_9343
Paulina
Paulina
21 dni temu

Sernik w smaku bardzo dobry.
Jedynie co, to kupiłam polecaną pastę z Pi-nuts i nie miała tak pięknego zielonego koloru jak na zdjęciach.
Sernik przez to za urokliwy w kolorze nie jest 🙂

Ewka
Ewka
18 dni temu
W odpowiedzi do  Paulina

Może to jest zależne od partii pistacji, bo raz kupiłam tą pastę i miała turbo intensywny kolor a ostatnio była lekko bledsza

Karolina
Karolina
21 dni temu

Idealny 🩷🩷🩷

IMG_9067
Ela
Ela
21 dni temu

Mój jest niższy pomimo tego, że średnica jest 24. Tylko ja używałam kremu pistacjowego, a nie pasty z czekoladą i kremówką, może dlatego. Pozdrawiam serdecznie.

IMG_20241223_224019
Lidia
Lidia
21 dni temu

Serniczek na święta, Wesołych Świąt!

IMG_0553
Agnieszka
Agnieszka
21 dni temu

Obawiałam się go robić, ale wyszedł cudownie 😍

IMG20241223204856
Lilia
Lilia
21 dni temu

Witam. Piekłam sernik po raz pierwszy, po upieczeniu jest pęknięty, jakie mogą być przyczyny pęknięcia? Dziękuję za odpowiedź)

Paulina
Paulina
21 dni temu

Co jeśli dodałam krem pistacjowy a nie pastę do rondelka ze śmietaną i białą czekoladą?? Miałam 2 słoiczki, pomyliłam pastę z kremem. Czy sernik się uda?

Paulina
Paulina
18 dni temu
W odpowiedzi do  Paulina

Udał się 😉
Choć w smaku był raczej mało pistacjowy w porównaniu do sernika, którego jadłam w kawiarni

IMG-20241224-WA0003
Monika
Monika
22 dni temu

Czym zastąpić białą czekoladę, lub czy można nie dawać jej ewentualnie co innego

Karina
Karina
22 dni temu

Świąteczny sernik gotowy🌲🎅Wygląda smakowicie a na pewno smakuje obłędnie 🎁❤️

1000017383
Teresa
Teresa
23 dni temu

Cały czas galeretowayy,mimo,że pieczony już 1,5godz

Ola
Ola
23 dni temu

Czy jest możliwość upieczenia dwóch takich serników na raz w piekarniku z opcją termoobiegu?

Joanna
Joanna
23 dni temu

Niestety nigdzie nie dostałam pasty pistacjowej. Czy jesli zamiast tego dam maslo orzechowe, to sernik się uda??

Wiktoria
Wiktoria
21 dni temu
W odpowiedzi do  Joanna

Wystarczy zrobić samemu ..

Wiola
Wiola
24 dni temu

Ten sernik jest po prostu obłędny! Skradł mi nie jedno show i gdzie bym się z nim nie pojawiła, robi furorę!😃 Robiłam go już dobrych kilka razy i ciągle wracam😊🤩

20240607_074634
Wiola
Wiola
23 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję! To dzięki Pani!😃 Jest Pani moją cukierniczą inspiracją! Mam do wypróbowania tyle Pani przepisów, że nie wiem mi na to starczy czasu😄 Ale rodzina z tego powodu nie narzeka😂

Katarzyna
Katarzyna
25 dni temu

I jeszcze pytanie o pistacje na wierzch, solone czy nie solone mają być ? 😊

Katarzyna
Katarzyna
25 dni temu

Czy o taki cukier z wanilią chodzi ?

IMG_5111
Katarzyna
Katarzyna
25 dni temu

Czy twaróg President będzie ok ? I jeszcze jedno pytanie – cukier z prawdziwą wanilią, proszę powiedzieć co dokładnie… ?

Wiola
Wiola
24 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jak dla mnie, to ylko z Piątnicy😉😃

Paulina
Paulina
26 dni temu

Czy może Pani doradzić ile czasu piec z podwójnej porcji na blaszce?

Kasia
Kasia
29 dni temu

Witam, zrobilam ostatnio ten sernik i wyszedl cudny! mam pytanie, chce upiec mini serniczki w formie na muffiny, czy temp i czas pieczenia bedzie taki sam?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Kolejny udany na kakowym spodzie BG

IMG20241214112915
Anna
Anna
1 miesiąc temu

W przepisie chodzi o prawdziwe masło, czy np.kasie?

Marzena
Marzena
1 miesiąc temu

Przepyszny Sernik ❤️
Zrobiłam na jego podstawie mini serniczki pistacjowe i wyszły idealnie 🙂

1000023438
Marzena
Marzena
1 miesiąc temu

Przepyszny Sernik 😍 postanowiłam wykonać na jego podstawie mini serniczki pistacjowe i wyszlo idealnie z 1 kg 28 sztuk ❤️

20241128_064301
Evelina
Evelina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Marzena

Jak pieczone ? Temperatura i czas?

martakrubut
martakrubut
1 miesiąc temu

Mój serniczek 🙂

IMG_20241207_095518
Mariola
Mariola
1 miesiąc temu

Jakiej firmy ser z wiaderka Pani poleca do tego przepisu?

Mariola
Mariola
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję

Bozena
Bozena
1 miesiąc temu

Witam
Chce zrobić sernik na dużą blache 36*24 czy jak zrobię z podwójnej porcji to będzie ok?

Grazyna
Grazyna
1 miesiąc temu

Użyłam mascarpone zamiast śmietany bo miałam ser w lodówce a po śmietanę nie chciało mi się iść 😉 sernik robię już trzeci raz na większej tortownicy (28cm) zawsze mi wychodzi, czy to ze śmietana czy z mascarpone.

IMG_7018
Gabi
Gabi
1 miesiąc temu

Czy można spod zrobić z ciastkami bezglutenowy mi?Bo reszta składu bez glutenu

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Wyszedł przepyszny 😍🤤

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Pyszny, dołączam do ulubionych przepisów. Spód zmieniłam na własny kakaowy BG.

IMG20241111132754
Michalina
Michalina
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Kasia

Można panią prosić o przepis na spód , mam synka który je bg… Szukam czegoś sprawdzonego

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Michalina

100g mąki jaglanej
100g mąki ryżowej
100g mąki BG uniwersalnej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
2 żółtka+ 1jajko
2 łyżki śmietany
70-80 g margaryny lub masła

Wszystkie składniki zagniatam wykładam blaszkę podsypując mąka ryżową. Piekę spód w 180st 25 minut. Na wystudzony spód wylewam sernik i piekę według przepisu.

Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Mój pierwszy sernik, wyszedł idealny! Po wystudzeniu przestał noc w lodówce, rano był doskonałej konsystencji. Polewę z białej czekolady zastąpiłam roztopioną w śmietance gorzką czekoladą 85%, co idealnie zrównoważyło słodycz. Serdecznie polecam ten przepis.

1000033439
Lidia
Lidia
1 miesiąc temu

Czy Pani sernik wychodzi eż rzadki po upieczeniu? Zastanawiam.sie czy jak zastygnie będzie zwarty?

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Dzień dobry, a czy ma Pani wiedzę jaka jest przykładowa kaloryczność serniczka?

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu

A jeżeli chodzi o pieczenie w piekarniku parowym ? 😊 czy ma Pani doświadczenie ? 😊

Katarzyna
Katarzyna
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź 😊

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Zamierzam upiec ten sernik po raz pierwszy na ten weekend. Czy mogę wykorzystać formę o średnicy 28 cm, bez zmieniania ilości poszczególnych składników. ? Czy skrócić wtedy czas pieczenia sernika ?

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo 😉

Sernik z pistacjami

Ten wypiek to z całą pewnością coś dla fanów pistacji! Ten sernik z pistacjami wyszedł bardzo delikatny i równocześnie bardzo kremowy. Dno tortownicy ciasteczkowym spodem, a masę serową przygotowałam z czekolady białej, pasty pistacjowej, twarogu, śmietanki, jajek, cukru, masła i skrobi ziemniaczanej. Wierzch sernika pistacjowego udekorowałam polewą z białej czekolady oraz śmietanki kremówki oraz posiekanymi pistacjami i kwiatami jadalnymi. Cały sernik pistacjowy prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej! Dla wszystkich tych co lubią pistacje oraz serniki, ten przepis będzie strzałem w 10! Zobacz również przepis na ciasto pistacjowe.

Przepis na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i aromat. To delikatne ciasto serowe, które rozpływa się w ustach, a dodatek pistacji nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Sernik z pistacjami to także piękna ozdoba stołu, który zachwyca swoim wyglądem. Ten przepis na sernik pistacjowy jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych uroczystości, przez przyjęcia i spotkania ze znajomymi, aż po romantyczne kolacje we dwoje. Jego intensywny, wyjątkowy smak z pewnością zachwyci każde podniebienie. Zielone kawałeczki pistacji kontrastują z jasnym kremowym serem, co sprawia, że ten sernik zawsze wyróżnia się na tle innych deserów. Nie czekaj dłużej, spróbuj ten sernik pistacjowy i pozwól sobie na chwilę niebiańskiego smaku i rozkoszy!

Kremowy sernik pistacjowy z biała czekoladą

Ten kremowy sernik pistacjowy będzie idealną opcją na każdą okazję. Zarówno na weekendowy wypiek, okazje rodzinne, święta czy imprezy. Jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że przypadnie wszystkim lubiącym pistacje do gustu! Dzięki temu, że w masie serowej występuje pasta pistacjowa, to ciasto ma bardzo aksamitny smak, troszkę różniący się od tego jak smakuje zwykły sernik. W moim odczuciu smakuje jeszcze lepiej! Kupić taką pastę pistacjową można w większych sklepach spożywczych lub przez internet. Ja osobiście polecam Pi-NUTS, ponieważ jest naprawdę wysokiej jakości, ale możesz użyć oczywiście inną.

RozwińZwiń