Opis przepisu
Sernik pistacjowy na ciasteczkowym spodzie z polewą z białej czekolady… No palce lizać! Wychodzi bardzo kremowy, zwarty i aksamitny.
Jeśli jesteś fanem pistacji to ten wypiek to strzał w dziesiątkę. Jak tak sobie myślę to w sumie przeciwieństwo sernika wiedeńskiego, który jest delikatny i puszysty jak chmurka przez dużą ilość ubitych białek. Mój sernik pistacjowy wychodzi równiutki jak stół. Masę serową wykonasz naprawdę szybciutko, bo tak naprawdę wystarczy zmiksować wszystkie składniki tylko do ich połączenia. Nie ubijamy osobno białek, dzięki czemu masa serowa nie rośnie w trakcie pieczenia, a później nie opada po wyjęciu z piekarnika.
Przepis na sernik
Kluczowy jest wysokiej jakości twaróg. Można go zmielić dwukrotnie w maszynce (jeśli używasz wiejskiego twarogu w kostce) lub użyć twarogu z wiaderka. Ja najczęściej używam firmy Wieluń Mój ulubiony, Piątnica, Mlekovita (Twaróg sernikowy premium), a unikam Włoszczowa, Polmlek, Pilos czy Vitello z Biedronki, Łowicki.
Do przygotowania tego sernika pistacjowego użyłam pasty pistacjowej Pi-NUTS. Jest ona naturalna, bez konserwantów. Składa się w 100% z pistacji. To masło pistacjowe fajnie się sprawdzi jako dodatek do kremów np. do tortów, babeczek, serników czy nawet lodów. Zamiast pasty pistacjowej możesz dodać do sernika krem pistacjowy – Królowa Pistacji. To zdecydowanie najlepszy krem z pistacji jaki w życiu jadłam! Aż 60% kremu pistacjowego to czysta miazga pistacjowa – bez żadnych zbędnych wypełniaczy. Jest bardzo delikatny i aksamitnie kremowy. Można nim smarować pieczywo lub użyć do różnych deserów czy kremów. Koniecznie sobie zamówcie i wypróbujcie.
Przepis na: Sernik pistacjowy
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pasta pistacjowa składa się w 100% z pistacji i bardzo ciężko dostać ją stacjonarnie, dlatego najlepiej kupić ją wcześniej przez internet. Dzięki niej w serniku będzie bardzo wyczuwalna pistacja.
Stacjonarnie natomiast możemy coraz częściej kupić krem pistacjowy, który w najlepszym wypadku ma 45% pistacji (niektóre nawet 15%), a reszta to dodatki takie jak cukier czy tłuszcze. Taki krem też możesz użyć, ale sernik nie wyjdzie tak intensywnie pistacjowy jak z użyciem pasty, a bardziej słodki, dlatego zalecam zrezygnować wtedy w kroku 4 ze śmietanki i białej czekolady, aby nie wyszedł za słodki.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g pasty pistacjowej np. Pi-NUTS
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 70 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 50 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- garść posiekanych pistacji
- garść kwiatów jadalnych np. granatu
Zobacz również:
Jak zrobić sernik pistacjowy?
Krok 1
Ciasteczkowy spód
Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Masa serowa
W malutkim rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (150 ml). Gdy będzie gorąca, wtedy dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g) i zdejmujemy od razu z palnika. Mieszamy do momentu aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie, wtedy dodajemy pastę pistacjową (ok. 200-250 g) i lekko mieszamy.
PS. Jeżeli używasz kremu pistacjowego, a nie pasty pistacjowej, to nie mieszaj jej jak wyżej ze śmietanką kremówką i białą czekoladą (te składniki pomijamy), tylko dodaj od razu do pozostałych składników masy serowej (krok 6).
Krok 5
Krok 6
Do miski dodajemy 1 kg twarogu np. z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego twarogu), cukier (3/4 szklanki, jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), cukier z prawdziwą wanilią (łyżeczka), a także 5 dużych jajek. Miksujemy tylko przez 30 sekund na wysokich obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Krok 8
Najpierw pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 50 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 15 minut, a po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 9
Polewa czekoladowa
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (50 ml). Kiedy będzie gorąca, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę białą (100 g). Zdejmujemy z palnika i mieszamy do powstania jednolitej polewy.
Jeśli nie masz takiego małego garnka to podgrzej w mikrofalówce śmietankę. Wyciągnij z mikrofalówki, dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewamy nią wierzch sernika.
Dekorujemy posiekanymi pistacjami i np. kwiatami jadalnymi np. granatu czy płatki róży.
*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Pi-NUTS.
Komentarze
Pyszny 🙂
Fantastyczny przepis 🤍
Sernik wygląda jak z jakiejś witrynki sklepowej <3
Idealnie kremowy i pistacjowy. Przepyszny, zapisuję do ulubionych
Milo mi 🙂
Sernik przepyszny. Dodałam krem pistacjowy 45% białą czekoladę i śmietankę jak w przepisie. Zmieniłam tylko wtedy proporcje cukru dałam 1/4 szklanki i pod względem słodkości dla mnie był idealny 🙂
Super 🙂
Wyszedł obłędnie pyszny 🤎
Dzięki za miłe słowa 🙂
Kolejny raz zrobiony, wyszedł ładny równiutki 😉
Cieszę się 🙂
Wesołych Świąt.
Wzajemnie 🙂
Bardzo lubię testować przepisy Pani 😊 pozdrawiam serdecznie
Milo mi to czytać 🙂
Sernik robiłam wg instrukcji, dodałam pastę pistacjową , jak na pierwszy raz wyszedł idealnie.
Co do smaku… chyba nie jest moim ulubionym. Jeden raz i wystarczy.
Jasne rozumiem, nie każdemu będzie smakować to samo 🙂
Jeden z lepszych przepisów jaki miałam okazję przetestować 🥹Wesołych Świąt 🌷
Pięknie wygląda 🙂 Wzajemnie!
Wesołych Świąt 🥰
Jak pięknie udekorowany <3
Zrobiłam i ja 🫣. Jutro się okaże jak smakuje… ☺️. Spokojnych Świąt 🐣🐇 i mokrego Dyngusa 💦
Bardzo dziękuję za życzenia 🙂
Super przepis, pycha sernik! Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Wzajemnie! 🙂
A sernik wygląda pięknie.
Rewelka 🙂
To mój debiut jeśli chodzi o pistacjowe serniki 🙂 Liczę, że tak samo dobrze smakuje jak wygląda.
No i jak smakował? 🙂
Wygląda pięknie, więc myślę, że posmakował 🙂
Obłędny!
Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.
Babka jogurtowa i żurek też wyszły pysznie 🤍
Wygląda super 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wygląda obłędnie 😁
I jak smakował? Bo wygląda super 🙂
Z pewnością posmakuje 🙂
Sernik, rewelacja.
Obłędnie wygląda 🙂
Wygląda perfekcyjnie <3
Radosnych Świąt🐣
O jak pięknie udekorowany 🙂
Chyba wyszedł☺️, pominęłam etap z białą czekoladą bo miałam nie pastę a krem pistacjowy.
Super wygląda 🙂
Sernik wyszedł mi niski, czy to kwestia użytej formy?
Pytanie zbyt ogólne, bo nie mam pojęcia jakiej formy Pani użyła 🙂
Wyszedł piękny. Jak z cukierni. Stosując się do wskazówek nie mógł nie wyjść. Świetny przepis. Dziękuje ❤️
Piękny, jaką średnica i wysokość? Mnie przy 23 cm wyszedł dość niski ..
A jakiego twarogu Pani użyła?
Dziękuję bardzo za przepis😊
Super wygląda 🙂 Pięknie wyglądają też pozostałe ciacha 🙂
Mój debiut 😀 jeszcze nie kosztowany ale wygląda super
Pięknie wygląda 🙂
Wygląda super 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Sernik jest przepyszny.Dziękuje i polecam😘
Sernik jest przepyszny! Dziękuje i polecam😘
Bardzo dziękuję za zdjęcie!
Wygląda pysznie 🙂
A te pistacje do dekoracji to są te prażone solone? Szukałam innych ale nie znalazłam 🫤
Obojętnie jakie, ja kupuję pierwsze lepsze niezależnie czy solone czy niesolone 🙂
Bardzo dziękuję. Wesołych Świąt!
Również życzę wesołych świąt 🙂
Ja z kolei zapytam czy ten sernik trzyma się w lodówce? Zdrowych i spokojnych Świąt! 🐣
Każdy sernik powinno się trzymać w lodówce, a nie tylko ten 🙂
Wzajemnie, wesołych świąt.
Witam, czy coś się stanie jeśli dodam też śmietankę i czekoladę jeżeli mam krem a nie pastę ?
Jasne można, tylko krem jest na tyle słodki, że dodanie białej czekolady ze śmietanką może spowodować, że całość będzie turbo słodka. Chociaż stopień słodkości to już kwestia indywidualna u każdego… 🙂
To jest jedyny przepis do którego ciągle wracam ☺️
Ale ładnie udekorowany! 🙂 Wielkie dzięki za zdjęcie serniczka.
A jaka temperatura pieczenia z termoobiegiem.
Bardzo dziękuję Pięknych świąt Wielkanocnych życzę. 🤗
Wzajemnie 🙂
Piekłabym w temperaturze o 10 stopni niższej 🙂
Dzień dobry
piekąc na blaszce 34×24 przelicznik produktów wychodzi 1,8, o ile wydłuzyć czas pieczenia ?
Dzień dobry, cieżko tak oszacować na oko, ale piekłabym około 20 minut dłużej 🙂
Absolutnie wspaniały , kremowy i turbo pistacjowy ❤️mój faworyt i pewniak na imprezy. Polecam wszystkim.
Gdzie kupujecie te kwiaty granatu? Możecie polecić jakieś konkretne?
Ja kupuję pierwsze lepsze na allegro 🙂
Czy naczynie z wodą wstawia Pani na sam spod piekarnika czy na najniższa półkę? Nigdy tego nie robiłam
Nie ma to znaczenia, można tak i tak 🙂
czy można dodać masło pistacjowe, ono jest ze szczypta soli?
Tak 🙂
Dzień dobry. Krem pistacjowy dodać dopiero po wymieszaniu twarogu, cukru i jajek, tak?
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepis. 🙂
Dzień dobry 🙂 czy w piekarniku z funkcją pary piecze Pani w takiej samej temperaturze i takim samym czasie ?
No tak 🙂
Czy można użyć śmietanki 36%
Tak 🙂
jaki czas i czy można go upiec w formie żaroodpornej ceramicznej?
A to ma Pani jakąś bardzo grubą tą formę ceramiczną i piecze ciasta dłużej niż normalnie w klasycznych foremkach?
Witam, będę chciała upiec ten sernik na święta w formie fi 20/21 oczywiście przeliczę foremki a może mi Pani powiedzieć o ile skrócić czas pieczenia? Pozdrawiam ❤️
To takie troszkę szacowanie “na oko”, ale obstawiałabym, że 10-15 minut krócej 🙂
Super wyszło super
Cieszę się 🙂
Witam serdecznie. Czy używając kremu pistacjowego nie dodaje śmietanki z czekoladą?
Jest to opisane w przepisie 🙂
Przepyszny za każdym razem 🤩
Przepięknie się prezentuje, brawo! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje ❤️
Bardzo dziękuję ❤️
Pozdrawiam serdecznie 😊
Sernik pyszny, polecam
Bardzo się cieszę, że posmakował 😍
Użyłam twarogu 18% tłuszczu i sernik wyszedł bardzo ciężki. Ale jednocześnie kremowy i esencjonalny. Można się nim najeść 🙂 bardzo smaczny, polecam
Ale z jakiej firmy Pani użyła? Bo z tego co pamiętam wiaderkowy z Piątnicy też ma 18 % tłuszczu, a używałam go wielokrotnie. Nigdy nie wyszedł mi bardzo ciężki… 🙂
Mi wyszedł, wszystko z godnie z przepisem robiłam 🙂 Łaciate. Następnym razem zrobię z 6%, nie jestem chyba fanką ciężkich serników.
Rewelacja ❤️ Jest przepyszny, kremowy, idealny ❤️❤️❤️
Wygląda obłędnie 🙂 Dziękuję ślicznie za zdjęcie!
Moj serniczek 😁 Pychotka
Ekstra! Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
mój wyszedł taki! Pyszny!
Smacznego 🙂 Następnym razem poleciłabym zrobić jedynie nieco gęstszą polewę…
Bardzo lubię. Robię często, za każdym razem wychodzi idealnie. POLECAM 🙂
Robię tak często a jeszcze się nie znudził 😁
Dodałam pastę pistacjową także do polewy ☺️ Wyszedł przepiękny
Super 🙂