To pierwsze ciasto pistacjowe jakie zamieściłam na blogu! W smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania… Lekkie, biszkoptowe, mega pistacjowe, z cytrynowym posmakiem – jednym słowem pychotka 🙂 Pistacje zmieliłam w zamykanym blenderze, jednak nie na pył, ponieważ takie większe grudki nadają ciastu fajną chrupkość i jeszcze bardziej można poczuć pistacje. Do ciasta dodałam również startą skórkę z cytryny, a wierzch udekorowałam lukrem cytrynowym i obsypałam lekko zmielonymi pistacjami ze sklepu internetowego Pistacje.pl.
Koniecznie wypróbujcie! 🙂
Jeżeli lubisz pistacje to sprawdź również przepis na Sernik pistacjowy.
Przepis na: Ciasto pistacjowe
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła, ewentualnie 100 ml oleju
- 180 g zmielonych pistacji Pistacje.pl
- 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 5-6 łyżek soku z wyciśniętej cytryny
- 40 g zmielonych pistacji
Zobacz również:
Ciasto pistacjowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Czy myśli Pani, że to ciasto nadałoby się jako biszkopt do tortu z kremem pistacjowym? 🙂
Raczej zrobiłabym klasyczny biszkopt… 🙂
Dzień dobry wykorzystałem Pani przepis na wigilię, ciasto przepyszne a bałem się że nie wyjdzie bo użyłem pistacji prażonych i solonych natomiast nie wyczułem żeby było coś nie tak, polecam bardzo łatwy przepis dla początkujących ale i zaawansowanych :))
Super przepis, ale dalabym mniej cukry- trochę za slodki jak dla mnie.
Kwestia gustu, ale jeżeli lubi Pani mniej słodkie ciasta, to faktycznie następnym razem zalecałabym danie mniejszej ilości cukru 🙂
Można użyć pasty pistacjowej 100%? Zmienić wtedy jakoś ilość składników?
Raczej nie rekomendowałabym, ponieważ pasta na płynną postać, a my potrzebujemy w przepisie drobno posiekane pistacje.
Bardzo dobre ciasto!
Cieszę się, że smakuje! 🙂