Ciasto pistacjowe

4.7/5 (72 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Ciasto pistacjowe

To pierwsze ciasto pistacjowe jakie zamieściłam na blogu! W smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania… Lekkie, biszkoptowe, mega pistacjowe, z cytrynowym posmakiem – jednym słowem pychotka 🙂 Pistacje zmieliłam w zamykanym blenderze, jednak nie na pył, ponieważ takie większe grudki nadają ciastu fajną chrupkość i jeszcze bardziej można poczuć pistacje. Do ciasta dodałam również startą skórkę z cytryny, a wierzch udekorowałam lukrem cytrynowym i obsypałam lekko zmielonymi pistacjami ze sklepu internetowego Pistacje.pl.

Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Jeżeli lubisz pistacje to sprawdź również przepis na Sernik pistacjowy.

Przepis na: Ciasto pistacjowe

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła, ewentualnie 100 ml oleju
  • 180 g zmielonych pistacji Pistacje.pl
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 5-6 łyżek soku z wyciśniętej cytryny
  • 40 g zmielonych pistacji
Wyślij emailem

Ciasto pistacjowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto pistacjowe

Pistacje mielimy np. w blenderze (tylko nie za długo aby nie powstał sam pył, tylko żeby były też większe kawałki pistacji).  


Krok 2

Ciasto pistacjowe

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, wsypujemy stopniowo cukier, a później żółtka.


Krok 3

Ciasto pistacjowe

Gdy masa jajeczna będzie już odpowiednio napuszona to wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzone rozpuszczone masło, pistacje, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, mieszamy całość rózgą lub łyżką.


Krok 4

Ciasto pistacjowe

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie tortownica o średnicy 25 cm). Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni do tzw. “suchego patyczka”. Gdy ciasto przestygnie to przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny (dodajemy sok stopniowo cały czas mieszając, żeby lukier nie wyszedł za rzadki lub zbyt gęsty). Wierzch dekorujemy lekko zmielonymi pistacjami.


Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Ciasto pistacjowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 72

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Czy myśli Pani, że to ciasto nadałoby się jako biszkopt do tortu z kremem pistacjowym? 🙂

Łukasz technik żywienia i usług gastronomicznych
Łukasz technik żywienia i usług gastronomicznych
4 miesięcy temu

Dzień dobry wykorzystałem Pani przepis na wigilię, ciasto przepyszne a bałem się że nie wyjdzie bo użyłem pistacji prażonych i solonych natomiast nie wyczułem żeby było coś nie tak, polecam bardzo łatwy przepis dla początkujących ale i zaawansowanych :))

Magda
Magda
1 rok temu

Super przepis, ale dalabym mniej cukry- trochę za slodki jak dla mnie.

Kinga
Kinga
1 rok temu

Można użyć pasty pistacjowej 100%? Zmienić wtedy jakoś ilość składników?

Maria
Maria
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto!