Ciasto jajko sadzone

4.5/5 (10 ocen)
Ciasto jajko sadzone to deser, który zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zielone, puszyste ciasto szpinakowe, lekka pianka o waniliowym aromacie i słodkie brzoskwinie zatopione w przeźroczystej galaretce naprawdę robią wrażenie na talerzyku.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min +45 min pieczenia

ciasto jajko sadzone

Opis przepisu

Ciasto jajko sadzone to bardzo efektowny i smaczny wypiek. Jest jednym z tych ciast, które zawsze robią furorę na stole i to nie tylko od święta. Już nie wiem ile razy słyszałam od swoich gości: „Pyszne! To naprawdę jest szpinakowe?”. Brzoskwinie w galaretce wyglądają jak żółtko stąd nazwa ciasto jajko sadzone, ale całość smakuje dużo lepiej, niż można się spodziewać. Ciasto jest lekkie, odświeżające i idealne na cieplejsze dni. Sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i zwykły, letni wypiek do kawy. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę!

 



Przepis na: Ciasto jajko sadzone

Porady na start

  • Ciasto szpinakowe możesz upiec dzień wcześniej.
  • Jeżeli nie chcesz korzystać z piekarnika, to możesz pominąć ciasto szpinakowe, a na spód dać okrągłe lub podłużne biszkopty.
  • Na wierzchu ułożyłam brzoskwinie, ale równie dobrze mogą być to morele lub inne owoce.
  • W przepisie użyłam prostokątnej foremki o rozmiarze 28 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g świeżego szpinaku lub mrożonego (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 280 g mąki pszennej (np. typ 450)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

  • 1 i 1/2 galaretki krystalicznej (około 100 g) lub ewentualnie cytrynowej
  • 250 ml wrzątku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 galaretki krystaliczne
  • 900 ml wrzątku
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto jajko sadzone?


Krok 1

blendowanie szpinaku

Ciasto szpinakowe:

Zaczynamy od przygotowania ciasta ze szpinakiem. Do tego wypieku używam świeżych liści szpinaku, ponieważ ciasto po upieczeniu ma przepiękny zielony kolor. Moim zdaniem wychodzi dużo bardziej intensywny niż w przypadku użycia szpinaku mrożonego rozdrobnionego.

Jednak smak wychodzi taki sam – niezależnie czy użyjesz świeży czy mrożony szpinak, to nie będzie wyczuwalny w cieście.

Świeże liście szpinaku (około 300 g) smażymy na suchej patelni, aż liście nieco zwiędną. Gdy przestygną, wtedy blendujemy je za pomocą blendera ręcznego.

W przypadku mrożonego szpinaku (300 g) – rozmrażamy na sitku, a następnie odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy za pomocą blendera ręcznego.  


Krok 2

jajka z cukrem w misce

Jajka (4 duże sztuki w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem (160 g) przez około 5-6 minut na wysokich obrotach miksera. Powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.

Wlewamy małym strumieniem olej rzepakowy (około 120 ml). Miksujemy na małych obrotach dosłownie przez 5 sekund.


Krok 3

zblendowany szpinak z jajkami i cukrem

Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

dodanie mąki do masy szpinakowej

Wsypujemy mąkę pszenną tortową (około 280 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Ponownie mieszamy ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki. Bardzo delikatnie, jedynie do połączenia się składników.


Krok 5

ciasto szpinakowe przed upieczeniem

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zwykle obkładam spód i boki blaszki. Użyłam foremkę 28 x 28 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do tzw. suchego patyczka.

W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne (u mnie smak truskawka wanilia) w 900 ml wrzątku.


Krok 6

ciasto szpinakowe po upieczeniu

Gdy ciasto przestygnie, wtedy jego wierzch odcinamy tworząc równy blat ciasta.

Użyłam noża do cięcia biszkoptów żeby zrobić równy przekrój.

Ciasto ponownie wkładamy do blaszki. Ja je lekko naponczowałam wodą z wyciśniętym sokiem z cytryny, ale nie jest to obowiązkowe.


Krok 7

składniki na piankę

Pianka:

We wrzątku (250 ml) rozpuszczamy 1 i 1/2 galaretki krystalicznej – u mnie smak truskawka wanilia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (u mnie uht 30%) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki). Po chwili dodajemy serek homogenizowany waniliowy (300 g).


Krok 8

wymieszane składniki na piankę

Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników.

Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.


Krok 9

pianka nałożona na ciasto szpinakowe

Na całkowicie ostudzone ciasto nakładamy piankę. Wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

Ważne – wysokość szpinakowego ciasta wraz z pianką powinna zajmować około 3/4 wysokości blaszki, aby zmieściły się połówki brzoskwiń z galaretką.


Krok 10

dodanie połówek brzoskwiń na piankę

Gdy pianka stężeje, wtedy nakładamy równomiernie połówki brzoskwiń. Powoli wylewamy tężejące galaretki.

Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.


Krok 11

ciasto jajko sadzone po stężeniu galaretki

Ciasto jajko sadzone gotowe! Można je już kroić, a powinno się to robić bez problemu za pomocą ostrego noża.

Przechowujemy je w lodówce.

Szukasz innych inspiracji na ciasta z dodatkiem szpinaku? W takim razie polecam wielkanocny kopiec kreta czy leśny mech.


ciasto jajko sadzone przepis

przepis na ciasto jajko sadzone

ciasto jajko sadzone na biszkopcie

ciasto wielkanocne jajko sadzone

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 10

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to jeden z tych deserów, który za każdym razem wywołuje uśmiech – i to zanim jeszcze ktoś go spróbuje. Wszystko przez jego wygląd – od góry przypomina klasyczne sadzone jajko, ale tak naprawdę to lekkie, orzeźwiające ciasto idealne na wiosnę i lato. Zielony spód ze szpinakiem, delikatna pianka waniliowa i brzoskwinie w galaretce to zestaw, który nie tylko cieszy oko, ale też świetnie smakuje.

Choć wielu osobom ciasto jajko sadzone kojarzy się z sernikiem na zimno, wersja na cieście szpinakowym ma swój niepowtarzalny urok – jest lekka, wilgotna i pięknie kontrastuje kolorami. Wbrew pozorom, szpinak w cieście nie jest wyczuwalny – dodaje tylko wilgotności i pięknego koloru. A dzięki gotowym galaretkom krystalicznym przygotowanie wierzchu ciasta jest naprawdę proste.

Ciasto jajko sadzone na biszkopcie

Jeśli nie przepadasz za szpinakiem albo po prostu chcesz klasyczną wersję – spróbuj przygotować ciasto jajko sadzone na biszkopcie. To świetna alternatywa, szczególnie jeśli zależy Ci na łagodniejszym smaku. Biszkopt możesz upiec samodzielnie albo wykorzystać gotowe biszkopty – podłużne lub okrągłe. Do tego pianka i brzoskwinie – i gotowe!

W tej wersji ciasto jajko sadzone przypomina bardziej sernik na zimno, ale efekt „jajka sadzonego” zostaje ten sam. Możesz wykorzystać ulubioną masę serową – z serków waniliowych, twarogu lub jogurtu. Galaretkę wybierz krystaliczną lub cytrynową – ważne, żeby była przezroczysta i dobrze trzymała owoce.

To jedno z tych ciast, które świetnie sprawdzą się na Wielkanoc, ale też na rodzinnych spotkaniach czy w ogrodzie latem. Dzieci je uwielbiają, a dorośli często pytają o przepis. I właśnie o to chodzi – prosto, efektownie i smacznie.