Wielkanocny kopiec kreta

4.7/5 (81 ocen)
Jeżeli szukasz przepisu na ciacho wielkanocne, które będzie się pięknie prezentować na świątecznym stole oraz rewelacyjnie smakować, to w takim razie koniecznie wybierz ten Wielkanocny kopiec kreta. Skradnie Twoje serce od pierwszego kawałeczka!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

40 min + 50 min pieczenia

Wielkanocny kopiec kreta

Opis przepisu

Na zbliżające się święta zapraszam do wypróbowania mojego najnowszego ciacha o nazwie Wielkanocny kopiec kreta. To połączenia zielonego ciasta leśny mech, a także kopca kreta. Oba te wypieki są niezwykle smaczne, a ich połączenie to dopiero rewelacja!

Ciasto na Wielkanoc

Wielkanocny kopiec kreta składa się z mięciutkiego i delikatnego w smaku szpinakowego ciasta, owocowej galaretki, a także kremu o smaku owoce leśne. Smakuje naprawdę fantastycznie, bo nie jest za słodkie, tylko takie w sam raz. Do tego świetnie się prezentuje i bez problemu kroi na talerzyki.

Przy okazji zapraszam do wypróbowania moich innych słodkich przepisów na zbliżające się święta! Sporą dawkę inspiracji znajdziesz we wpisie – CIASTA NA WIELKANOC.

Ciasto wielkanocne

To ciasto przygotowałam w ramach kampanii pt: „Olej Rzepakowy w domowych wypiekach”. Ma ona charakter edukacyjny zwiększając świadomość o właściwościach Oleju Rzepakowego. Przede wszystkim jest on naprawdę niezawodny w kuchni. Sprawdza się świetnie np. na zimno do sałatek, sosów, marynat czy pesto. Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny kolor, smak i zapach. W żaden sposób nie niszczy aromatu i smaku przygotowywanych dań. Właśnie dzięki swej neutralności nadaje się do wszelkich wypieków. Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła, które jest niezbędnym elementem w wielu ciastach czy muffinkach. Przy obecnych cenach masła, zastosowanie oleju rzepakowego w domowych wypiekach sprawi, że ciasta będą tańsze, zdrowsze, przy czym zachowają swój tradycyjny smak.

Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)!

Przepis na: Wielkanocny kopiec kreta

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g świeżego szpinaku lub mrożonego (rozdrobnionego)
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250-300 g mrożonych owoców leśnych lub np. malin, porzeczek czy borówek
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne lub malinowa
  • 100 ml wrzątku
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • 100 g świeżych owoców np. borówek lub malin
  • czekoladowe jajeczka, wielkanocne ozdoby
Wyślij emailem

Wielkanocny kopiec kreta:


Krok 1

ciasta na święta wielkanocne

Ciasto Wielkanocny kopiec kreta zaczynamy od przygotowania ciasta ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe:

Do tego wypieku używam świeżych liści szpinaku, ponieważ ciasto po upieczeniu ma przepiękny zielony kolor. Moim zdaniem wychodzi dużo bardziej intensywny niż w przypadku użycia szpinaku mrożonego rozdrobnionego.

Świeże liście szpinaku (około 350 g) smażymy na suchej patelni, aż liście nieco zwiędną.


Krok 2

ciasto na święta wielkanocne

Gdy przestygną, wtedy blendujemy je za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 3

ciasto wielkanocne pyszne

Jajka (4 duże sztuki w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem (160 g) i cukrem wanilinowym (1 łyżeczka). Po około 5 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 4

leśny mech ciasto

Wlewamy małym strumieniem olej rzepakowy (około 150 ml). Miksujemy na małych obrotach dosłownie przez 5 sekund.


Krok 5

wielkanocne ciasta

Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

biszkopt ze spzinakiem

Wsypujemy mąkę pszenną tortową (około 280 g) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki). 


Krok 7

biszkopt ze spzinakiem

Ponownie mieszamy ciasto za pomocą łyżki lub trzepaczki. Bardzo delikatnie, jedynie do połączenia się składników.


Krok 8

leśny mech na wielkanoc

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zwykle obkładam spód i boki blaszki. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. 


Krok 9

kopiec kreta przepis

Gdy ciasto przestygnie, wtedy jego wierzch odcinamy. To cięcie powinno być w okolicy 3/4 wysokości ciasta. Będzie ono nam potrzebne do oprószenia wierzchu gotowego kopca kreta.

Użyłam noża do cięcia biszkoptów żeby zrobić równy przekrój.


Krok 10

owocowy kopiec kreta

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (około 100 ml).

Mrożone owoce leśne około (300 g) wsypujemy do małego garnka. Zalewamy je dosłownie 3 lub 4 łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu. Po chwili gotowania, owoce zaczną puszczać nieco soku. Doprowadzamy je do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wlewamy galaretkę. Odstawiamy do lodówki, aby całość zaczęła tężeć. 


Krok 11

owocowy kopiec kreta

Przygotowujemy sobie drugą tortownicę, o mniejszej średnicy np. 22 lub 24 cm (lub nada się także rant do wypieków). Wykładamy ją od środka folią spożywczą robiąc coś w stylu szczelnej reklamówki, do której będziemy wlewać galaretkę. Chodzi o to, żeby zrobić równą, okrągłą warstwę w stylu żelki owocowej.

Gdy owocowa galaretka (wraz z dodanymi do niej wcześniej owocami) będzie lekko tężejąca, wtedy ją przelewamy do tej mniejszej tortownicy. Jednak około 100 ml tej galaretki odlewamy do kubka – przyda nam się do kremu.

Wkładamy tortownicę do lodówki, aby zawartość się szybko schłodziła.


Krok 12

leśny mech ciasto

Krem owoce leśne

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% (500 ml) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem (1 nieco czubata łyżka). Gdy krem śmietankowy zrobi się sztywny, wtedy dodajemy tą odlaną część galaretki z kubka i ponownie miksujemy.

Ważne, żeby ta galaretka miała odpowiednią konsystencję. Nie może być zbyt płynna, tylko właśnie już taka dość tężejąca.


Krok 13

kopiec kreta

Krem powinien po ubiciu mieć konsystencję jak na zdjęciu – gęsty i dość sztywny.


Krok 14

wielkanoc przepisy

Wyciągamy sztywną żelkę owocową z lodówki. Możemy formować ciasto w całość.


Krok 15

przepisy na wielkanoc

Na spód ciasta nakładamy cieniutką warstwę kremu (tylko po to, żeby żelka owocowa się ładnie trzymała). Na niej układamy żelkę owocową, a dookoła niej można poukładać świeże owoce np. borówki czy maliny.


Krok 16

ciasta wielkanocne

Wykładamy krem, w taki sposób, że na środku ma być go najwięcej, a na brzegach mniej – czyli tworzymy ten charakterystyczny kopiec kreta.

Ważne żeby ten krem był sztywny i stabilny, bo inaczej spłynie nam z ciasta.


Krok 17

ciasto wielkanocne

Posypujemy pokruszonym ciastem, które odcięliśmy wcześniej.

Wielkanocny kopiec kreta – dekoracja i przechowywanie

Taka porada – jeśli wierzch ciasta szpinakowego Wam się za bardzo przypalił czy jego kolor bardzo się różni od ciasta ze środka (czyli nie ma intenstywnego zielonego koloru tylko bledszy/ciemniejszy) to pokruszcie tylko tą część najintensywniejszą.

Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Dekorujemy wierzch np. jajeczkami czekoladowymi czy innymi cukrowymi ozdobami wielkanocnymi. Ja swoje kupiłam ostatnio w Lidlu. Gotowe!


Wielkanocny kopiec kreta

Wielkanocny kopiec kreta

Wielkanocny kopiec kreta

Wielkanocny kopiec kreta

ciasto na wielkanoc

ciasto wielkanocne

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
3 miesięcy temu

Ciasto wyszło pyszne😊 Natomiast następnym razem na blachę 28 cm zrobiłabym ciasto z 5 jajek oraz więcej żelki owocowej. Pozdrawiam

IMG_8449
Martina
Martina
3 miesięcy temu

Jeśli chciałabym zrobić na dużej blaszce to podwoić?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Uwielbiam ciasto szpinakowe ❤️ z tą kwaśną żelką to połączenie idealne

IMG20230409192322.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ewelina

😍

IMG_20230409_164530.jpg
Celina12
Celina
1 rok temu

Ciasto wyszło idealnie! Przepis bardzo klarowny krok po kroku. Smak super 😋😍

IMG_20230411_224930881.jpg
Celina12
Celina12
1 rok temu
W odpowiedzi do  Celina

😋🍒🫐🍓

IMG_20230412_174939930_HDR.jpg
Edyta
Edyta
1 rok temu

Ciasto wszystkim smakowało. Dziękuję za szczegółowy przepis na ciacho. Pychota. Polecam zrobić.

20230409_121319.jpg
Beata
Beata
1 rok temu

Ciasto jest przepyszne! A przepis, przekazany w bardzo jasny sposób, dlatego zrobiłam aż dwa 😀🐣 pozdrawiam ! ☀️

7FD9393F-011A-43B4-A3BA-F3C2DA85BB71.jpeg
Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Beata

Proszę mi w takim razie odpowiedzieć w ilu ml rozpuszczamy galaretkę?

Asia
Asia
1 rok temu

Galaretkę rozpuszczamy tak jak na opakowaniu w 500ml wody, i od tego odlewamy 100 ml do bitej śmietany? A resztę wlewamy do owoców?

Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak jest opisane, żeby rozpuścić galaretką w około 100 ml, a potem napisane żeby odlać od galaretki 100 ml. Więc gdzie tu sens i logika

Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przeczytałam dokładnie przepis i też mam wątpliwość odnośnie ilości w jakiej rozpuszczamy galaretkę. Jest informacja żeby rozpuścić w około 100 ml wrzątku, następnie jest wzmianka, aby odlać do kubka 100 ml. A dlaczego odpowiada Pani w sposób impertynencki? Nie można zapytać, jeśli się czegoś nie rozumie?

IMG_20230407_163121.jpg
Dorota
Dorota
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak, teraz wszystko jasne, Dziękuję za jasne wytłumaczenie🌷 Na przyszłość radzę dać tam wzmiankę, żeby nie było wątpliwości 🙂 pozdrawiam

Asia
Asia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy szpinak muszę smażyć na patelni czy mogę zblendować suche liście?

Ania
Ania
1 rok temu

Super ciasto, super przepis 🙂 Polecam

IMG_20230326_120208.jpg