Opis przepisu
Na zbliżające się święta zapraszam do wypróbowania mojego najnowszego ciacha o nazwie Wielkanocny kopiec kreta. To połączenia zielonego ciasta leśny mech, a także kopca kreta. Oba te wypieki są niezwykle smaczne, a ich połączenie to dopiero rewelacja!
Ciasto na Wielkanoc
Wielkanocny kopiec kreta składa się z mięciutkiego i delikatnego w smaku szpinakowego ciasta, owocowej galaretki, a także kremu o smaku owoce leśne. Smakuje naprawdę fantastycznie, bo nie jest za słodkie, tylko takie w sam raz. Do tego świetnie się prezentuje i bez problemu kroi na talerzyki.
Przy okazji zapraszam do wypróbowania moich innych słodkich przepisów na zbliżające się święta! Sporą dawkę inspiracji znajdziesz we wpisie – CIASTA NA WIELKANOC.
Ciasto wielkanocne
To ciasto przygotowałam w ramach kampanii pt: „Olej Rzepakowy w domowych wypiekach”. Ma ona charakter edukacyjny zwiększając świadomość o właściwościach Oleju Rzepakowego. Przede wszystkim jest on naprawdę niezawodny w kuchni. Sprawdza się świetnie np. na zimno do sałatek, sosów, marynat czy pesto. Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny kolor, smak i zapach. W żaden sposób nie niszczy aromatu i smaku przygotowywanych dań. Właśnie dzięki swej neutralności nadaje się do wszelkich wypieków. Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła, które jest niezbędnym elementem w wielu ciastach czy muffinkach. Przy obecnych cenach masła, zastosowanie oleju rzepakowego w domowych wypiekach sprawi, że ciasta będą tańsze, zdrowsze, przy czym zachowają swój tradycyjny smak.
Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)!
Przepis na: Wielkanocny kopiec kreta
Składniki:
Ciasto:
- 350 g świeżego szpinaku lub mrożonego (rozdrobnionego)
- 4 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 280 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 250-300 g mrożonych owoców leśnych lub np. malin, porzeczek czy borówek
- 1 galaretka o smaku owoce leśne lub malinowa
- 100 ml wrzątku
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- 100 g świeżych owoców np. borówek lub malin
- czekoladowe jajeczka, wielkanocne ozdoby
Zobacz również:
Wielkanocny kopiec kreta:
Krok 1
Ciasto Wielkanocny kopiec kreta zaczynamy od przygotowania ciasta ze szpinakiem.
Ciasto szpinakowe:
Do tego wypieku używam świeżych liści szpinaku, ponieważ ciasto po upieczeniu ma przepiękny zielony kolor. Moim zdaniem wychodzi dużo bardziej intensywny niż w przypadku użycia szpinaku mrożonego rozdrobnionego.
Świeże liście szpinaku (około 350 g) smażymy na suchej patelni, aż liście nieco zwiędną.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Użyłam noża do cięcia biszkoptów żeby zrobić równy przekrój.
Krok 10
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (około 100 ml).
Mrożone owoce leśne około (300 g) wsypujemy do małego garnka. Zalewamy je dosłownie 3 lub 4 łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu. Po chwili gotowania, owoce zaczną puszczać nieco soku. Doprowadzamy je do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wlewamy galaretkę. Odstawiamy do lodówki, aby całość zaczęła tężeć.
Krok 11
Gdy owocowa galaretka (wraz z dodanymi do niej wcześniej owocami) będzie lekko tężejąca, wtedy ją przelewamy do tej mniejszej tortownicy. Jednak około 100 ml tej galaretki odlewamy do kubka – przyda nam się do kremu.
Wkładamy tortownicę do lodówki, aby zawartość się szybko schłodziła.
Krok 12
Krem owoce leśne
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% (500 ml) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem (1 nieco czubata łyżka). Gdy krem śmietankowy zrobi się sztywny, wtedy dodajemy tą odlaną część galaretki z kubka i ponownie miksujemy.
Ważne, żeby ta galaretka miała odpowiednią konsystencję. Nie może być zbyt płynna, tylko właśnie już taka dość tężejąca.
Krok 13
Krok 14
Krok 15
Krok 16
Ważne żeby ten krem był sztywny i stabilny, bo inaczej spłynie nam z ciasta.
Krok 17
Wielkanocny kopiec kreta – dekoracja i przechowywanie
Taka porada – jeśli wierzch ciasta szpinakowego Wam się za bardzo przypalił czy jego kolor bardzo się różni od ciasta ze środka (czyli nie ma intenstywnego zielonego koloru tylko bledszy/ciemniejszy) to pokruszcie tylko tą część najintensywniejszą.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekorujemy wierzch np. jajeczkami czekoladowymi czy innymi cukrowymi ozdobami wielkanocnymi. Ja swoje kupiłam ostatnio w Lidlu. Gotowe!
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Komentarze
Ciasto wyszło pyszne😊 Natomiast następnym razem na blachę 28 cm zrobiłabym ciasto z 5 jajek oraz więcej żelki owocowej. Pozdrawiam
Pięknie się prezentowało 😍😍 Również pozdrawiam i cieszę się, że posmakowało 🙂
Jeśli chciałabym zrobić na dużej blaszce to podwoić?
Najlepiej skorzystać w takim przypadku z przelicznika foremek 🙂
Uwielbiam ciasto szpinakowe ❤️ z tą kwaśną żelką to połączenie idealne
Ja też bardzo je lubię 🙂
😍
Ciasto wyszło idealnie! Przepis bardzo klarowny krok po kroku. Smak super 😋😍
😋🍒🫐🍓
Wygląda naprawdę pięknie! ❤️ Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Ciasto wszystkim smakowało. Dziękuję za szczegółowy przepis na ciacho. Pychota. Polecam zrobić.
Ciacho wyszło świetnie 🙂 cieszę się, że smakowało!
Ciasto jest przepyszne! A przepis, przekazany w bardzo jasny sposób, dlatego zrobiłam aż dwa 😀🐣 pozdrawiam ! ☀️
Proszę mi w takim razie odpowiedzieć w ilu ml rozpuszczamy galaretkę?
Galaretkę rozpuszczamy tak jak na opakowaniu w 500ml wody, i od tego odlewamy 100 ml do bitej śmietany? A resztę wlewamy do owoców?
Wszystko jest opisane dokładnie w przepisie, nawet ile militrów wlewamy w danym momencie. Nigdzie nie pisałam, że galaretkę trzeba rozpuścić w 500 ml wody.
Tak jest opisane, żeby rozpuścić galaretką w około 100 ml, a potem napisane żeby odlać od galaretki 100 ml. Więc gdzie tu sens i logika
Poprawiłam opis, teraz powinno być jasne.
Przeczytałam dokładnie przepis i też mam wątpliwość odnośnie ilości w jakiej rozpuszczamy galaretkę. Jest informacja żeby rozpuścić w około 100 ml wrzątku, następnie jest wzmianka, aby odlać do kubka 100 ml. A dlaczego odpowiada Pani w sposób impertynencki? Nie można zapytać, jeśli się czegoś nie rozumie?
Dzień dobry, nie zachowuję się w sposób impertynencki, tylko tak jak jest napisane w przepisie galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku. Następnie tak jak jest w przepisie: “Mrożone owoce leśne około (300 g) wsypujemy do małego garnka. Zalewamy je dosłownie 3 lub 4 łyżkami wody i podgrzewamy na małym ogniu. Po chwili gotowania, owoce zaczną puszczać nieco soku. Doprowadzamy je do wrzenia, zdejmujemy z palnika i wlewamy galaretkę. ” – czyli mamy 100 ml wrzątku z galaretką oraz garnek 300 g owoców leśnych z 3-4 łyżkami wody (ok 60 ml). Owoce puszczają soku całkiem sporo. Na koniec dodajemy tą rozpuszczoną wcześniej galaretkę do tego garnka i mieszamy. Teraz całość ma kilkaset ml (100 galaretki, sok z 300 g owoców, oraz 60 ml z 3-4 łyżek dodanych do owoców). Z tej galaretki z owocami odmierzamy ok. 100 ml co jest napisane w kroku 11.
Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne 🙂
Tak, teraz wszystko jasne, Dziękuję za jasne wytłumaczenie🌷 Na przyszłość radzę dać tam wzmiankę, żeby nie było wątpliwości 🙂 pozdrawiam
Dziękuję
proszę 🙂
Czy szpinak muszę smażyć na patelni czy mogę zblendować suche liście?
Trzeba smażyć na patelni 🙂
Super ciasto, super przepis 🙂 Polecam
Cieszę się, że smakuje ❤️ dziękuje za zdjęcie i serdecznie pozdrawiam 🤗