Sernik dyniowy

4.8/5 (60 ocen)
Tym razem mam dla Was przepis na osłodzenie jesieni - sernik dyniowy! Pięknie prezentuje się na talerzu dzięki swojemu kolorowi, a smakuje nawet jeszcze lepiej niż wygląda!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy to pyszny, jesienny wypiek na półkruchym cieście. Wychodzi wysoki, równiutki, bez pęknięć. Do tego jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Czego więcej można oczekiwać od sernika? 🙂

Sernik z dynią

Do masy serowej użyłam puree z dyni hokkaido, która ma naprawdę intensywny pomarańczowy kolor, ale możesz użyć również innej, np. piżmowej. Moim zdaniem ten dodatek świetnie pasuje do sernika! Wierzch udekorowałam polewą czekoladową, świeżymi figami i posiekanymi orzechami pekan… Jestem pewna, że Wam posmakuje już po pierwszym kęsie!

Przepis na: Sernik dyniowy

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto półkruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka np. Wieluń, Piątnica itp
  • 80 g miękkiego masła
  • 300 g puree z dyni np. hokkaido
  • 5 dużych jajek
  • 250 g mascarpone
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego lub 1 szklanka cukru
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie kilka świeżych fig oraz orzechów
Wyślij emailem

Sernik dyniowy przepis krok po kroku:


Krok 1

pieczona dynia

Puree z dyni

Sernik dyniowy zaczynamy od przygotowania puree z dyni – ja użyłam małej sztuki dyni hokkaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Kroimy ją na mniejsze kawałki (bez obierania ze skórki). Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Obieramy ją ze skórki.


Krok 2

puree z dyni

Blendujemy dynię na gładko – potrzebujemy około 250-300 g puree do masy serowej.  


Krok 3

składniki na ciasto półkruche

Półkruche ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (240 g, możesz zastąpić krupczatką), cukier puder (2 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki), a także dodajemy zimne masło (100 g), jajko oraz gęstą śmietanę (1 łyżeczka).


Krok 4

ciasto półkruche

Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 20 minut.


Krok 5

ciasto półkruche przed upieczeniem

Dno i boki tortownicy (moja o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej tortownicy o średnicy 28 cm) obkładamy papierem do pieczenia (boki nieco powyżej wysokości tortownicy). Najlepiej najpierw ją delikatnie natłuścić masłem, aby papier się dobrze trzymał.

Schłodzone ciasto wykładamy na spód foremki. Nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 6

składniki na masę serową

Masa serowa

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce miksujemy miękkie masło (80 g) z twarogiem (1 kg, u mnie z wiaderka, ale możesz użyć dwukrotnie zmielonego twarogu) oraz puree z dyni – dosłownie przez 10-20 sekund.

Dodajemy po jednym jajku (po dodaniu każdego przez chwilkę miksujemy) – łącznie będziemy potrzebować 5 dużych sztuk.


Krok 7

masa serowa z dynią i mascarpone

Mascarpone (250 g) lub ewentualnie śmietankę 36% przez chwileczkę miksujemy w miseczce (można to też zrobić trzepaczką) i dodajemy do masy serowej. Wlewamy także mleko zagęszczone słodzone (530 g) – jak chcesz to zastąp je niepełną szklanką cukru.

Opcjonalnie dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 płaska łyżka) oraz szczyptę cynamonu. Całość miksujemy kilka sekund, jedynie do połączenia się składników.  


Krok 8

masa serowa na sernik z dyni

Masa serowa nie powinna wyjść ani za rzadka, ani za gęsta.


Krok 9

ciasto półkruche po upieczeniu

Na gorący, podpieczony spód wylewamy masę serową.


Krok 10

Sernik dyniowy przed upieczeniem

Masy serowej wychodzi naprawdę sporo – dlatego nie powinno się piec tego sernika w mniejszej blaszce niż podałam w przepisie.

Wkładamy blaszkę na środkową półkę piekarnika. Na dolnej półce można włożyć inną blaszkę napełnioną wodą, aby w trakcie pieczenia było cały czas parowanie.

Pieczemy najpierw sernik przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejszamy temperaturę do 155 stopni i  pieczemy jeszcze przez 50 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez 15 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystudzenia. 


Krok 11

Sernik dyniowy po upieczeniu

Po kilku godzinach, gdy sernik całkowicie przestygnie wtedy przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (50 ml) – nie doprowadzamy jej do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i od razu zdejmujemy z palnika. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Polewamy nią wierzch naszego sernika.  


Krok 12

Sernik dyniowy z polewą czekoladową

Sernik dyniowy udekorowałam świeżymi figami oraz posiekanymi orzechami. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych serników jak np. sernik z borówkami, sernik królewski czy sernik z mascarpone.


sernik z dyni

Sernik dyniowy

sernik z dynią

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 60

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Sernik jest pyszny i delikatny. Na pewno zrobię go ponownie 🥰

IMG_0736
Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Wyszedł przepyszny. Delikatny i lekko myziaty w sam raz ze słodyczą. Bardzo dobry ,dziękuję za ten przepis i na pewno go powtórzę. Łatwy w przygotowaniu.

20231102_195854.jpg
Joasia
Joasia
7 miesięcy temu

czy do masy serowej można użyć same żółtka?

annaesz
Anna Ewelina
7 miesięcy temu

Dziekuje za przepis !

20231015_125533.jpg
Monika
Monika
7 miesięcy temu

Trochę się stresowałam bo ciasto dość rzadkie, ale wyszedł idealny ❤️ Robiłam na kwadratowej tortownicy 25/25 😊

IMG_20231014_132855_859.jpg
Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Obłędny! Prawdziwa kwintesencja smaku! Polecam każdemu 😋

EDE06028-B4F7-4539-9258-0FD55F429C14.jpeg
Kasia Futka
Kasia Futka
7 miesięcy temu

Bajeczny sernik 🧡

Sernik z dynią

Sernik z dynią to doskonała propozycja, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy jest sezon na dynie i są one łatwo dostępne. Ten deser łączy w sobie kremową konsystencję sernika z subtelnością dyniowego puree. Efekt? Wyjątkowy smak, który zachwyci Twoje kubki smakowe! Dynia dodaje nie tylko smaku, ale także pięknych barw, ale trzeba wtedy koniecznie użyć odmiany hokkaido. Z odmianą piżmową sernik z dyni również wyjdzie pyszny, ale kolor będzie zbliżony jak w przypadku zwykłego sernika. Ja przygotowałam sernik z dynią na kruchym cieście i powiem, że idealnie pasuje do tego sernika i stanowi doskonałą bazę. Delikatne i łatwe do pokrojenia, kruche ciało tworzy doskonały kontrast z kremowym nadzieniem. To połączenie sprawia, że taki deser jest wyjątkowo smaczny i apetyczny. Dodatkowo przygotowanie sernika z dynią na kruchym cieście nie jest trudne i wystarczy się trzymać kilku podstawowych zasad opisanych w tym przepisie, aby wyszedł śliczny, równiutki i przepyszny.

Prosty sernik z dyni

Ten prosty sernik z dyni to doskonały deser na każdą porę dnia. Świetnie komponuje się z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. To smak, który wprowadzi w jesienne klimaty i umili nam pożegnanie okresu letniego. Prosty sernik z dyni to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowy smak dyni, ale nie chcą tracić czasu na skomplikowane przygotowania. Ten przepis łączy w sobie prostotę i wyjątkowy smak, a wszystko dzięki użyciu sera mascarpone, który nadaje sernikowi niezwykłej kremowości i smaku. Jestem przekonana, że ten sernik dyniowy z mascarpone zachwyci Cię swoim kremowym nadzieniem oraz delikatnym smakiem dyni i pojawi się w Twojej kuchni nie jeden raz. Spróbuj go dziś i podziel się tym wyjątkowym przepisem z bliskimi!

RozwińZwiń