Opis przepisu
Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.
Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.
Przepis na: Sernik z mascarpone
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też mniejszej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 1 kg twarogu np. z wiaderka
- 200 g cukru
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 60 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- do dekoracji np. świeże owoce, u mnie jadalne płatki kwiatów (u mnie chaber)
Zobacz również:
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Sernik z mascarpone przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.
Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.
Sernik z mascarpone zwykle piekę bez jakiegokolwiek spodu, jednak jeśli chcesz to równie dobrze przygotować kruche ciasto (tylko przed wylaniem masy serowej trzeba je podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni).
Ten sernik ma wyjść dość zbity, kremowy, więc nie miksujemy (napowietrzamy) go zbyt długo tylko tak jak jest podane w przepisie. Całość miksowania powinna zająć dosłownie kilka minut!
Do miski dodajemy twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale może być też zwykły twaróg tylko dwukrotnie zmielony). Dodajemy także miękkie masło (60 g) oraz cukier (200 g) i cukier z prawdziwą wanilią (ja użyłam pasty waniliowej, bo jest intensywniejsza w smaku, 1/2 łyżeczki).
Krok 2
Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.
Krok 3
Dodajemy po jednym całym jajku miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego (łącznie 6 małych lub 5 dużych jajek -dodajemy je w całości, bez ubijania osobno białek). Następnie dodajemy mascarpone (250 g) i miksujemy przez 30 sekund.
Krok 4
Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Przekładamy masę serową do tortownicy.
Piekę sernik zawsze w kąpieli wodnej, co opisałam powyżej. Jeśli nie chcesz to upiecz go w sposób tradycyjny.
Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.
Krok 8
Gdy sernik całkowicie wystygnie, wtedy przygotowujemy krem. Miksujemy ze sobą schłodzone mascarpone (250 g), schłodzoną śmietankę (100 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Gdy powstanie sztywny krem to dekorujemy nim wierzch sernika za pomocą łyżeczki robiąc małe fale.
Krok 9
Sernik z mascarpone jest moim zdaniem najsmaczniejszy na drugi dzień. Przechowujemy go oczywiście (tak jak wszystkie serniki) w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry, chciałabym dodać do masy serowej pastę pistacjową (100% pistacji), pewnie z 200-300 g, by upiec sernik pistacjowy właśnie z mascarpone. Czy mogłabym prosić o radę, czy i jak powinnam zmodyfikować ilość pozostałych składników, z góry dziękuję.
Dzień dobry, oczywiście można dodać pastę pistacjową i nie trzeba modyfikować żadnych innych składników 🙂
Dziękuję 🙂.
Piekarnik ustawić góra dół, czy termoobieg
Nigdy serników nie piekę z termoobiegiem. Ustawiamy piekarnik góra-dół 🙂
Nie dałam mascarpone bo zapomnialaam 🤣🤣🤣ciekawe czy mi wyjdzie bez. Omg
Sernik z mascarpone bez mascarpone? 😛 dobre dobre 🙂
Proszę. Oto dowód 😆
Super! 🙂 Smacznego
Ale żeby nie było, wcześniej robiłam ten sernik dziesiątki razy i wyszedl przepyszny 🤣polecam przepis🤣💗
Mój coś strasznie blady jest 😟
Serniki pieczone w niższej temperaturze są z reguły dość blade 🙂 Wazne zeby był w srodku upieczony.
Witam. A czy mogłabym dodać mascarpone karmelowe?
Jasne 🙂
Sernik z Pani przepisu był drugim sernikiem jaki zrobiłam w życiu. Zdecydowanie smaczniejszy niż pierwszy 😬 był przepyszny! Uwielbiam go, w ciągu miesiąca robię go już 4 raz. Przepis dokładnie wytłumaczony, nawet tak początkująca osoba jak ja sobie z nim poradziła. Dziękuję! ☺️
Cieszę się, że moje wypociny się przydały 🙂 Zachęcam do przetestowania innych serniczków… Mam ich sporo na blogu 🙂
Na pewno spróbuję!
Super ❤️ Życzę w takim kolejnych udanych wypieków 🤗
Jestem początkująca. Muszę kupić inny ser ale w smaku przepyszny i już innego robić nie będę 😍
Super 🙂
Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzoru, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣
Super wygląda! Smacznego 🙂
Sernik był przepyszny, wilgotny, kremowy i co najważniejsze dla mojej rodziny, bez rodzynek… Do tej pory, na Święta piekłam sernik wiedeński, ale ten jest jeszcze lepszy. Świetny przepis. Dziękuję… Pozdrawiam
Ja też nie przepadam za rodzynkami 🙂
Super, że smakował serniczek!
Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzór, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣
Z pewnością będzie smakować świetnie! 🙂
Witam, czy robiąc spod z pokruszonych ciasteczek z masłem tez trzeba go podpiekać? Czy można wszystko upiec razem?
Nie podpieka się spodu z herbatnikow i masła.
Ten sernik jest przepyszny… a przepis dokładnie wytłumaczony. Dziękuję za kolejny cudowny przepis, który na stałe że mną zostaje.
Piękny i równiutki wyszedł! 😍 Bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Czy krem z mascarpone zrobić dzień wcześniej i efekt nie popsuje się w lodówce czy lepiej na świeżo na drugi dzień?
Na świeżo 🙂 To zajmuje dosłownie sekundę.
Można zrobić że spodem jak Pani myśli zamierzam wziąć przepis na spod z innego ciasta
Jasne, że można, tylko najpierw trzeba podpiec 🙂
Muszę zrobić troszkę większą porcję. Czy można dodać podwójna porcje mascarpone i trochę więcej skrobii?
Jeśli się zwiększa proporcje to wszystkie składniki proporcjonalnie, a nie tylko niektóre 🙂
Zrobiłam przez te święta trzy razy bo tak smakował rodzinie 🙂 polecam, szybko, łatwo i przyjemnie 🙂
Super! Bardzo miło mi to czytać 🙂
Obłędny, kremowy, zbity. Jeszcze takiego dobrego nie jadłam 😁
Świetny przepis na fantastyczny sernik. Radzę jednak zmniejszyć ilość cukru. Przy słodkiej polewie czy choćby oprószeniu cukrem pudrem bedzie wystarczająco słodki, naprawdę. Konsystencja kremowa, delikatna i wyrazista zarazem. Piekłam z naczyniem wypełnionym wodą na dnie piekarnika. Zero pęknięć. Sernik musiał zostać 10 dodatkowych minut, na moje oko. I na mój piekarnik:-) Efekt doskonały. Korzystajcie z przepisu i zaskakujcie tym niezapomnianym smakiem
Niestety mój sernik w kąpieli wodnej, za każdym razem nie wychodzi piekę już drugi raz tym sposobem i jest niewypał. Blaszkę napełniłem woda a na górę dałam sernik na kratce. Szkoda, swieta bez sernika bo pływa na spodzie.
Robiłam kilka razy z blaszką do keksówki na dole piekarnika wypełnioną wodą i zawsze wychodzi:-) może coś z piekarnikiem jest nie tak.
W takim razie coś poszło źle. Nie wiem jak w tak długim czasie pieczenia mógl się nie upiec.
A czy woda w naczyniu pod spodem ma być gorąca czy nie ma to większego znaczenia?
Jakie to ma znaczenie, skoro zaraz po włożeniu do piekarnika się zagrzeje 🙂
Sernik z Pani przepisu piekę dziś kolejny raz.Teraz akurat na spodzie ciasteczkowym.Zrobię do tego polewę karmelową a wcześniej sernik posypię orzechami.Będzie pysznie .Dziękuję
Cieszę się, że smakuje 🙂 Proszę bardzo!
Dzień dobry 🙂
Trafiłam na Pani przepis kilka miesięcy temu i muszę przyznać, że od tego czasu piekę tylko ten sernik. Od lat, naprawdę od lat szukałam przepisu na sernik, który byłby tłusty, zbity – konkretny. I to jest właśnie ten przepis! Bardzo za niego dziękuję ❤️. Każdy z gości, nawet mężczyźni, proszą o przepis na sernik, który “rozpływa się w ustach”. Także osobiście bardzo polecam! A, żeby był jak nasmaczniejszy, szczerze polecam ser w wiaderku “Mój ulubiony”, do kupienia w Kauflandzie. Bo twaróg ma ogromne znaczenie.
Super, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że ten serniczek aż tak posmakował! Rozumiem, że pewnie i na święta będzie pieczony 😛
Oczywiście! Nawet dwie sztuki – dla rodziców i teściów 🙂
Fantastycznie 😍 Życzę w takim razie udanych wypieków i Wesołych Świąt dla całej rodzinki ❤️
Dzień dobry, mam pytanie o kąpiel wodną, chcę skorzystać z drugiej metody (położenie naczynia z wodą na dole piekarnika), czy blaszkę z sernikiem powinnam postawić na kratce czy na blaszanej półce piekarnika? Jak będzie lepiej? 🙂 I czy woda w naczyniu powinna być gorąca?
Wtedy blaszkę z sernikiem daje się na kratce, a blaszkę z wodą poniżej. Nawet gdyby była zimna woda to przecież po kilku sekundach byłaby gorąca w nagrzanym piekarniku 🙂
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem oprócz pieczenia bo piekłam sernik 1h i 50 minut, a ciasto wyszło bardzo blade, praktycznie wygląda z każdej strony tak samo jak w środku. Przypomina sernik na zimno a nie pieczony. W smaku nie jest zły ale szału nie ma, wygląda jak bryła serowa a nie sernik. Inne ciasta normalnie się przypiekają więc raczej nie jest to kwestia piekarnika.
Tutaj była użyta temp. 170 i 150 stopni, więc nie jest taka niska, a dłuzszy czas pieczenia. Niektóre serniki piekę w jeszcze niższej temperaturze i nie wychodzą aż tak blade. Pytanie też jakiego Pani użyła sera do tego sernika, bo on też ma duże znaczenie… 🙂
Myślę że powodem porażki mojego sernika był ser, tylko 4% tłuszczu. Urósł jak grzyb atomowy. Doczytałam że ser powinien być jak najbardziej tłusty i że możnaby go jeszcze odsączyć z serwatki. Z drugiego wiadra Presidenta zrobię chyba jakiś sernik na zimno. Jak tłustego sera ( jakiej firmy?) Używa autorka?
Pozdrawiam
Aaaa i skoro bardzo urósł to znaczy, że został bardzo napowietrzony. Tutaj wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników 🙂 Mój praktycznie nie urósł w trakcie pieczenia.
Ja zazwyczaj używam twarogu w kostce i mielę dwukrotnie, a jak nie to z wiaderka fajne jakościowo są Wieluń mOj ulubiony lub Piątnica 🙂
Dzisiaj piekę ten sernik pierwszy raz ale masa jest ciut rzadsza niż na Pani zdjęciach. Użyłem sera twarogowego President i piekę drugą metodą. Na koniec zrobię polewę że śmietanki kremówki i białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i posypię kandyzowaną skórką pomarańczy. Mam nadzieję że wyjdzie obłędny. Wesołych Świąt 🙂
Twaróg President jest dość rzadki, więc stąd różnica w konsystencji… Ja używam zazwyczaj tradycyjny twaróg i mielę dwurotnie lub z wiaderkowych to używam z Wielunia, bo ma super smak i konsystencję (ewentualnie Piątnicę) 🙂 Również zyczę wesołych świąt! PS. Serniczek z pewnoscią posmakuje!
Mój ulubiony z Kauflanda jest najlepszy !! PANI PRZEPISY TO NIEBO W BUZI ❤️
dzięki 🙂
Sernik mega delikatny i kremowy, przepyszny, niebo w gębie! Dosłownie rozpływa się w ustach. Wyszedł równy jak stół!
Zrobiłam z polewą czekoladową zamiast kremu i standardowo zmniejszyłam ilość cukru o połowę – zawsze to trochę mniej kalorii 😀 a i tak jest zachowany odpowiedni balans słodkości. Mniam 🙂
Przepięknie się prezentuje ten serniczek 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i za miły komentarz ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego! 🙂
Czy do sernika będą pasowąć rodzynki?
Jasne 🙂
Nie jestem specjalistą od serników zawsze co pójdzie nie tak, ale jeśli chodzi o te serki wyszedł idealnie, smakuje świetnie, nie jest za słodki a wyjęty z lodówki nie jest suchy i jest “zbity” ale w dobry tego słowa znaczeniu. Polecam nawet bez kremu smakuję idealnie 😉
No to super, bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Dzięki za zdjęcie serniczka!
Niestety nie jest to czego oczekiwałam… Robiłam wszystko krok po kroku według przepisu.. jednak sernik jest dość płaski , a najgorsze jest to że po wyciągnięciu z lodówki jest twardy jak kamień… Nie polecam , zawiodłam się przykro mi
No to niestety nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że wszystko zostało zrobione według przepisu. Nie słyszałam żeby w jakimkolwiek przepisie na sernik na moim blogu komuś wyszedł twardy jak kamień. Jaki twaróg Pani użyła? Składniki byly wszystkie wyciagniete wczesniej z lodówki? Dodatkowo piekarnik nie otwieramy w trakcie pieczenia. Sam fakt, że wyszedł niski to znaczy, że opadł – czyli został źle przygotowany. Tutaj w przepisie mało napowietrzamy masę serową (mało miksujemy), a jak jest uzyty dobrej jakosci twarog to masa po zmiksowaniu nie powinna wyjsc rzadka, tylko dość gęsta. Przykro mi, że nie wyszło ciasto. Warto trenować pieczenie jeśli jest się początkującym 🙂
Nie jestem początkująca. Masy nie napowietrzyłam a piekarnika nie otwierałam. Ser był wysokiej jakości i produkty wszystkie miały odpowiednią temperaturę. Nie polecam. Pozdrawiam
Jak Pani wykonała te wzorki z kremu mascarpone?
Tak jak napisałam we wpisie – za pomocą łyżeczki robiąc lekkie fale 🙂
Sernik robiony na urodziny męża,wyszedł obłędnie. Wilgotny,kremowy, goście zachwyceni,że nic nie zostało. 🤩 na ten moment jeden z najlepszych przepisów na sernik jaki robiłam ❤️
Super, dziękuję za foteczkę, serniczek wyszedł cudowny 😍😍 Bardzo się cieszę, że tak posmakował! ❤️
Serniczek jest przepyszny! Ogólnie wczoraj robiłam pierwszy raz wg sernik w swoim życiu i wyszedł obłędny, już nie ma jakby mogli to blaszkę by zjedli 🙈😅 super przepis, łatwy i szybko się wykonuje 🥰
Ale pięknie owocowo 😍 bardzo się cieszę, że tak smakował ❤️ trzeba w takim razie dokładeczkę zrobić 😅
Wczoraj robiłam znowu, ale na dużej płaszcze obłędny, zajadają się tak, że 1/3 blaszki została 🥰 trafiony w milion serniczek 🤗 tylko co mnie dziwi, to to że delikatnie mam wodę i nie wiem dlaczego? 🤔
Cieszę się, że smakuje 🙂 Niestety nie widzę żadnej wody… W sensie na spodzie masy serowej czy gdzie? A jakiego sera Pani użyła? Następnym razem proponuję piec w temperaturze o 10 stopni większej 🙂
Tak na spodzie woda mi się pokazała, właśnie tak myślę czy nie zwiększyć następnym razem o 10 stopni. Człowiek ciągle się uczy 🤭z wiaderka, ale nie pamiętam jaka firma
Tak, to w takim razie polecam zwiększyć temperaturę, bo widocznie mógł być niedopieczony. Druga kwestia to właśnie twaróg, a te są różnej jakości.. 🙂
A jeśli bym chciała dać zwykłą blaszkę prostokątna lub kwadratowa ? Co pani myśli ? Jaki rozmiar
Na robiłam w tygodniu na małej jak przepis, a w sobotę na dużej blaszce i dodałam składników jeszcze raz tyle i idealny wyszedł 😉
Skoro użyta jest w przepisie duża tortownica o średnicy 26 cm, to można użyć kwadratowej o podobnym rozmiarze boku (24-26 cm). Jeśli duża blaszka prostokątna to pomnożyć wszystkie składniki x 1,5.
Sernik jak i popękane ciasteczka cytrynowe wyszły pysznie
Super wyszedł i sernik i ciasteczka 🙂
Przepis wczoraj wypróbowany. Wizualnie wszystko się udało, jednak w smaku oczekiwałam czegoś innego i tutaj szczerze mówiąc się rozczarowałam. Być może to kwestia tego, że użyłam samodzielnie zmielonego twarogu, przez co jednak ta konsystencja jest inna i nawet dodatek mascarpone nie dał efektu tego kremowego sernika, który lubię najbardziej.
Tak, twaróg mógł mieć tu spore znaczenie (może wymagał dwukrotnego lub nawet trzykrotnego zmielenia)… Ten sernik wychodzi naprawdę fajnie kremowy 🙂
U mnie trochę urósł ponad blachę, ale ładnie lekko opadł 🙂 próbowałam na gorąco i pyszny, jak chmurka, więc na zimno jutro spróbuję i pewnie też będzie pyszny 😁😁
W przepisie opisałam jak studzić sernik żeby nie opadł. Jeśli wyciągnęła Pani gorący to wiadomo, że może nieco opaść 🙂
Rewelacja. 3/4 tortownicy już nie ma.
Puszysty i lekki jak chmurka.
Przepis dodany do ubionych 🙂
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło Ci do gustu i że zniknęło tak szybko! 😍 Dzięki za miłe słowa i dodanie przepisu do ulubionych 😊
Polecam polecam polecam! W rodzinie uwielbiamy serniki, piekę od lat, ale to stanowczo jeden z najlepszych. Mocno serowy z nutą mascarpone i dekoracją z jajeczek czekoladowych (wersja wielkanocna). Cudowny przepis, dziękuję
Bardzo mi milo to czytać! 🙂 Szkoda, że nie udało się dodać fotki to bym popodziwiała serniczka 😛
Witam.A jaki jest czas pieczenia jak chcę zrobić z podwójnej porcji?
Wydluzylabym o około 15-20 minut 🙂
Sernik prosty w przygotowaniu,a wyszedł przepyszny. Delikatny w smaku jak chmurka. Przepis znaleziony na szybko, a rewelacja 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Sernik pyszny , goście zachwyceni .
Wygląda pięknie! ❤️ Cieszę się, że gościom smakował 🙂
Sernik z mascarpone czy z białą czekoladą? Który lepszy?
Oba są pyszne i postawiłabym między znak równości 🤗
Sernik pyszny.Wzystkim smakował bardzo fajny prosty przepis i robi się go bardzo szybko.Polecam
Bardzo się cieszę <3
A mi nie wyszedł.. Wyrósł bardzo, ponad blaszkę, potem opadł na 3 cm i jest wprawdzie wilgotny, ale konsystencja jest taka jakby zważona. Wszystko wg przepisu, a jednak nie poszło…
No to niestety coś poszło źle podczas przygotowania masy serowej… Ten sernik to tak naprawdę krótkie zmiksowanie wszystkich składników przez co sernik nie powinien w ogóle praktycznie urosnąć w trakcie pieczenia.
Dzień dobry. Czy można zrobić taki sernik na kruchym cienkim spodzie ? I taki sam czas będzie pieczenia ?
Oczywiście, że można 🙂 Tylko najpierw podpiekłabym ten spód przez 15, a pozniej wylała masę serową i piekla normalnie według przepisu 🙂
Tak zrobię. Bardzo dziekuje za odpowiedz
Udanych wypieków!
Ja od siebie dodam tylko, że wylałam masę serową na niepodpieczony kruchy spód i też wyszło 🙂
Super 🙂
Najlepszy sernik jaki jadłam. Każdy jest zachwycony i prosi o przepis 🙂
Bardzo się cieszę, że tak smakuje ❤️❤️
U mnie dramat. Góra się spiekła, dół i środek surowy. Kompletna klapa, a robiony słowo w słowo z przepisem…
Problem może być też gdy za długo się miksuje mascarpone. Im dłużej tym rzadsze się robi. Miesza się tylko do połączenia składników. Pozdrawiam.
W takim razie problem tkwi w Pani piekarniku i nierównomiernym jego pieczeniu…
super przepis, sernik pycha, urósł podczas pieczenia ciut pękł a po wystygnięciu opadł i wyszedł gładki jak tafla lodu, polecam
Bardzo się cieszę, że smakował w takim razie 🙂
Dzień dobry, chciałabym zapytać o jajka.według podanego przepisu dodajemy je w całości, nie oddzielamy bialek od żółtek. Dobrze rozumiem, że niema potrzeby ubijania piany z białek?
Dokładnie tak jak Pani napisała. Gdyby trzeba było ubijać pianę z białek to bym o tym w przepisie wspomniała 🙂
Pani Magdo, próbuję zrozumieć jakim cudem mógł Pani sernik wykipieć z foremki skoro on w ogóle nie powinien za bardzo urosnąć. Tutaj wystarczy zmiksować wszystkie składniki i po upieczeniu wychodzi równy jak stół o dość zbitej konsystencji. To nie jest sernik wiedeński, gdzie ubijane są białka- na sztywno ubite białka wpływają właśnie na to, że masa serowa mocno rośnie w piekarniku. Co więcej pieczemy go w niskiej temp, a boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przykro mi, że skoro tak szczegółowo opisałam przepis to Pani nie wyszło…
Witam,
Mam pytanie.
Czy jak dodam do niego kawałki czekolady do środka i zrobię na spodzie z ciasteczek oreo, to będzie dobrze?
Witam,
spód z ciasteczek oreo brzmi bardzo dobrze 🙂 Natomiast kawałki czekolady w serniku mogą opaść na spód.
Sernik wyszedł cudowny, mam 12 lat i bez problemu sobie poradziłam ze zrobieniem go na święta, na drugi dzień po upieczeniu już połowy nie było całym serduszkiem polecam wypróbować
Oooo dziękuję w takim razie za tak miłą recenzję <3 A Tobie życzę kolejnych sukcesów kulinarnych!