Sernik z mascarpone

4.7/5 (621 ocen)
Sernik z mascarpone to jeden z najlepszych serników, jaki można przygotować. Jest nieziemsko smaczny, lekko wilgotny, a do tego delikatny w smaku. Po prostu rewelacja!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

10 min + 90 min pieczenia

Sernik z mascarpone

Opis przepisu

Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.

Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.

Przepis na: Sernik z mascarpone

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też mniejszej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • do dekoracji np. świeże owoce, u mnie jadalne płatki kwiatów (u mnie chaber)
Wyślij emailem

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Sernik z mascarpone przepis krok po kroku:


Krok 1

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.

Sernik z mascarpone zwykle piekę bez jakiegokolwiek spodu, jednak jeśli chcesz to równie dobrze przygotować kruche ciasto (tylko przed wylaniem masy serowej trzeba je podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni).

Ten sernik ma wyjść dość zbity, kremowy, więc nie miksujemy (napowietrzamy) go zbyt długo tylko tak jak jest podane w przepisie. Całość miksowania powinna zająć dosłownie kilka minut!

Do miski dodajemy twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale może być też zwykły twaróg tylko dwukrotnie zmielony). Dodajemy także miękkie masło (60 g) oraz cukier (200 g) i cukier z prawdziwą wanilią (ja użyłam pasty waniliowej, bo jest intensywniejsza w smaku, 1/2 łyżeczki). 


Krok 2

Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.


Krok 3

Dodajemy po jednym całym jajku miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego (łącznie 6 małych lub 5 dużych jajek -dodajemy je w całości, bez ubijania osobno białek). Następnie dodajemy mascarpone (250 g) i miksujemy przez 30 sekund.  


Krok 4

Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.  


Krok 5

Masa serowa ma być gęsta, a nie lejąca i rzadka.


Krok 6

Przygotowujemy sobie foremkę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (opcjonalnie można piec też w nieco mniejszej o średnicy 24 cm). Najlepiej leciutko ją natłuścić masłem i przykleić papier do pieczenia na spód i boki blaszki. Przy czym boki blaszki obkładam zawsze lekko powyżej wysokości blaszki, dzięki czemu nawet jeśli sernik w trakcie pieczenia minimalnie urośnie to nic się nie wyleje z foremki.


Krok 7

Przekładamy masę serową do tortownicy.

Piekę sernik zawsze w kąpieli wodnej, co opisałam powyżej. Jeśli nie chcesz to upiecz go w sposób tradycyjny.

Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.


Krok 8

Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie leciutko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik.

Gdy sernik całkowicie wystygnie, wtedy przygotowujemy krem. Miksujemy ze sobą schłodzone mascarpone (250 g), schłodzoną śmietankę (100 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Gdy powstanie sztywny krem to dekorujemy nim wierzch sernika za pomocą łyżeczki robiąc małe fale.


Krok 9

W lecie ozdabiam ten sernik świeżymi owocami – świetnie pasują maliny, borówki, truskawki, porzeczki czerwone. Z kolei w zimie można udekorować jakimiś batonikami typu snicers, mars czy tak jak ja jadalnymi płatkami kwiatów (u mnie chaber).

Sernik z mascarpone jest moim zdaniem najsmaczniejszy na drugi dzień. Przechowujemy go oczywiście (tak jak wszystkie serniki) w lodówce. Smacznego!


Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

przepis na Sernik z mascarpone

sernik mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z serka mascarpone

 

 

 

 

 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 621

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
119 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
26 dni temu

Sernik z Pani przepisu był drugim sernikiem jaki zrobiłam w życiu. Zdecydowanie smaczniejszy niż pierwszy 😬 był przepyszny! Uwielbiam go, w ciągu miesiąca robię go już 4 raz. Przepis dokładnie wytłumaczony, nawet tak początkująca osoba jak ja sobie z nim poradziła. Dziękuję! ☺️

Joanna
Joanna
25 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Na pewno spróbuję!

Eryka
Eryka
1 miesiąc temu

Jestem początkująca. Muszę kupić inny ser ale w smaku przepyszny i już innego robić nie będę 😍

Lusilda
Lusilda
1 miesiąc temu

Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzoru, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣

IMG_20240330_172720
Lusilda
Lusilda
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Sernik był przepyszny, wilgotny, kremowy i co najważniejsze dla mojej rodziny, bez rodzynek… Do tej pory, na Święta piekłam sernik wiedeński, ale ten jest jeszcze lepszy. Świetny przepis. Dziękuję… Pozdrawiam

Lusilda
Lusilda
1 miesiąc temu

Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzór, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣

Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

Witam, czy robiąc spod z pokruszonych ciasteczek z masłem tez trzeba go podpiekać? Czy można wszystko upiec razem?

MałgosiaKmK
MałgosiaKmK
2 miesięcy temu

Ten sernik jest przepyszny… a przepis dokładnie wytłumaczony. Dziękuję za kolejny cudowny przepis, który na stałe że mną zostaje.

20240318_150218
Eta
Eta
4 miesięcy temu

Czy krem z mascarpone zrobić dzień wcześniej i efekt nie popsuje się w lodówce czy lepiej na świeżo na drugi dzień?

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Można zrobić że spodem jak Pani myśli zamierzam wziąć przepis na spod z innego ciasta

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Muszę zrobić troszkę większą porcję. Czy można dodać podwójna porcje mascarpone i trochę więcej skrobii?

Kasia Maciejczyk
Kasia
4 miesięcy temu

Zrobiłam przez te święta trzy razy bo tak smakował rodzinie 🙂 polecam, szybko, łatwo i przyjemnie 🙂

Asia
Asia
4 miesięcy temu

Obłędny, kremowy, zbity. Jeszcze takiego dobrego nie jadłam 😁

IMG_20231231_125543
Monika
Monika
5 miesięcy temu

Świetny przepis na fantastyczny sernik. Radzę jednak zmniejszyć ilość cukru. Przy słodkiej polewie czy choćby oprószeniu cukrem pudrem bedzie wystarczająco słodki, naprawdę. Konsystencja kremowa, delikatna i wyrazista zarazem. Piekłam z naczyniem wypełnionym wodą na dnie piekarnika. Zero pęknięć. Sernik musiał zostać 10 dodatkowych minut, na moje oko. I na mój piekarnik:-) Efekt doskonały. Korzystajcie z przepisu i zaskakujcie tym niezapomnianym smakiem

Martyna
Martyna
5 miesięcy temu

Niestety mój sernik w kąpieli wodnej, za każdym razem nie wychodzi piekę już drugi raz tym sposobem i jest niewypał. Blaszkę napełniłem woda a na górę dałam sernik na kratce. Szkoda, swieta bez sernika bo pływa na spodzie.

Monika
Monika
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Martyna

Robiłam kilka razy z blaszką do keksówki na dole piekarnika wypełnioną wodą i zawsze wychodzi:-) może coś z piekarnikiem jest nie tak.

Angelika
Angelika
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A czy woda w naczyniu pod spodem ma być gorąca czy nie ma to większego znaczenia?

Gosia
Gosia
5 miesięcy temu

Sernik z Pani przepisu piekę dziś kolejny raz.Teraz akurat na spodzie ciasteczkowym.Zrobię do tego polewę karmelową a wcześniej sernik posypię orzechami.Będzie pysznie .Dziękuję

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Dzień dobry 🙂
Trafiłam na Pani przepis kilka miesięcy temu i muszę przyznać, że od tego czasu piekę tylko ten sernik. Od lat, naprawdę od lat szukałam przepisu na sernik, który byłby tłusty, zbity – konkretny. I to jest właśnie ten przepis! Bardzo za niego dziękuję ❤️. Każdy z gości, nawet mężczyźni, proszą o przepis na sernik, który “rozpływa się w ustach”. Także osobiście bardzo polecam! A, żeby był jak nasmaczniejszy, szczerze polecam ser w wiaderku “Mój ulubiony”, do kupienia w Kauflandzie. Bo twaróg ma ogromne znaczenie.

Monika
Monika
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Oczywiście! Nawet dwie sztuki – dla rodziców i teściów 🙂

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Dzień dobry, mam pytanie o kąpiel wodną, chcę skorzystać z drugiej metody (położenie naczynia z wodą na dole piekarnika), czy blaszkę z sernikiem powinnam postawić na kratce czy na blaszanej półce piekarnika? Jak będzie lepiej? 🙂 I czy woda w naczyniu powinna być gorąca?

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Robiłam wszystko zgodnie z przepisem oprócz pieczenia bo piekłam sernik 1h i 50 minut, a ciasto wyszło bardzo blade, praktycznie wygląda z każdej strony tak samo jak w środku. Przypomina sernik na zimno a nie pieczony. W smaku nie jest zły ale szału nie ma, wygląda jak bryła serowa a nie sernik. Inne ciasta normalnie się przypiekają więc raczej nie jest to kwestia piekarnika.

Żaneta
Żaneta
6 miesięcy temu

Myślę że powodem porażki mojego sernika był ser, tylko 4% tłuszczu. Urósł jak grzyb atomowy. Doczytałam że ser powinien być jak najbardziej tłusty i że możnaby go jeszcze odsączyć z serwatki. Z drugiego wiadra Presidenta zrobię chyba jakiś sernik na zimno. Jak tłustego sera ( jakiej firmy?) Używa autorka?
Pozdrawiam

Szymon
Szymon
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dzisiaj piekę ten sernik pierwszy raz ale masa jest ciut rzadsza niż na Pani zdjęciach. Użyłem sera twarogowego President i piekę drugą metodą. Na koniec zrobię polewę że śmietanki kremówki i białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i posypię kandyzowaną skórką pomarańczy. Mam nadzieję że wyjdzie obłędny. Wesołych Świąt 🙂

Anna Kwaśny
Anna Kwaśny
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mój ulubiony z Kauflanda jest najlepszy !! PANI PRZEPISY TO NIEBO W BUZI ❤️

Aleksandra
Aleksandra
7 miesięcy temu

Sernik mega delikatny i kremowy, przepyszny, niebo w gębie! Dosłownie rozpływa się w ustach. Wyszedł równy jak stół!
Zrobiłam z polewą czekoladową zamiast kremu i standardowo zmniejszyłam ilość cukru o połowę – zawsze to trochę mniej kalorii 😀 a i tak jest zachowany odpowiedni balans słodkości. Mniam 🙂

IMG_20231028_091349.jpg
aldon
aldon
7 miesięcy temu

Czy do sernika będą pasowąć rodzynki?

Aneta
Aneta
7 miesięcy temu

Nie jestem specjalistą od serników zawsze co pójdzie nie tak, ale jeśli chodzi o te serki wyszedł idealnie, smakuje świetnie, nie jest za słodki a wyjęty z lodówki nie jest suchy i jest “zbity” ale w dobry tego słowa znaczeniu. Polecam nawet bez kremu smakuję idealnie 😉

394653032_224256783820852_6661168998489931068_n.jpg
Gabriela
Gabriela
7 miesięcy temu

Niestety nie jest to czego oczekiwałam… Robiłam wszystko krok po kroku według przepisu.. jednak sernik jest dość płaski , a najgorsze jest to że po wyciągnięciu z lodówki jest twardy jak kamień… Nie polecam , zawiodłam się przykro mi

Gabriela
Gabriela
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie jestem początkująca. Masy nie napowietrzyłam a piekarnika nie otwierałam. Ser był wysokiej jakości i produkty wszystkie miały odpowiednią temperaturę. Nie polecam. Pozdrawiam

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Jak Pani wykonała te wzorki z kremu mascarpone?

Martyna
Martyna
8 miesięcy temu

Sernik robiony na urodziny męża,wyszedł obłędnie. Wilgotny,kremowy, goście zachwyceni,że nic nie zostało. 🤩 na ten moment jeden z najlepszych przepisów na sernik jaki robiłam ❤️

1000039396.jpg
Ewelina30
Ewelina
10 miesięcy temu

Serniczek jest przepyszny! Ogólnie wczoraj robiłam pierwszy raz wg sernik w swoim życiu i wyszedł obłędny, już nie ma jakby mogli to blaszkę by zjedli 🙈😅 super przepis, łatwy i szybko się wykonuje 🥰

IMG_20230704_192502.jpg
Ewelina30
Ewelina
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wczoraj robiłam znowu, ale na dużej płaszcze obłędny, zajadają się tak, że 1/3 blaszki została 🥰 trafiony w milion serniczek 🤗 tylko co mnie dziwi, to to że delikatnie mam wodę i nie wiem dlaczego? 🤔

IMG_20230709_105253.jpg
Ewelina30
Ewelina30
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak na spodzie woda mi się pokazała, właśnie tak myślę czy nie zwiększyć następnym razem o 10 stopni. Człowiek ciągle się uczy 🤭z wiaderka, ale nie pamiętam jaka firma

Gabriela
Gabriela
10 miesięcy temu

A jeśli bym chciała dać zwykłą blaszkę prostokątna lub kwadratowa ? Co pani myśli ? Jaki rozmiar

Ewelina30
Ewelina
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Gabriela

Na robiłam w tygodniu na małej jak przepis, a w sobotę na dużej blaszce i dodałam składników jeszcze raz tyle i idealny wyszedł 😉

Klaudia
Klaudia
11 miesięcy temu

Sernik jak i popękane ciasteczka cytrynowe wyszły pysznie

Snapchat-573254567.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Przepis wczoraj wypróbowany. Wizualnie wszystko się udało, jednak w smaku oczekiwałam czegoś innego i tutaj szczerze mówiąc się rozczarowałam. Być może to kwestia tego, że użyłam samodzielnie zmielonego twarogu, przez co jednak ta konsystencja jest inna i nawet dodatek mascarpone nie dał efektu tego kremowego sernika, który lubię najbardziej.

346173226_936357084240142_5386304590304084618_n.jpg
Alicja
Alicja
1 rok temu

U mnie trochę urósł ponad blachę, ale ładnie lekko opadł 🙂 próbowałam na gorąco i pyszny, jak chmurka, więc na zimno jutro spróbuję i pewnie też będzie pyszny 😁😁

Magda
Magda
1 rok temu

Rewelacja. 3/4 tortownicy już nie ma.
Puszysty i lekki jak chmurka.
Przepis dodany do ubionych 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Polecam polecam polecam! W rodzinie uwielbiamy serniki, piekę od lat, ale to stanowczo jeden z najlepszych. Mocno serowy z nutą mascarpone i dekoracją z jajeczek czekoladowych (wersja wielkanocna). Cudowny przepis, dziękuję

Joanna
Joanna
1 rok temu

Witam.A jaki jest czas pieczenia jak chcę zrobić z podwójnej porcji?

Marlena
Marlena
1 rok temu

Sernik prosty w przygotowaniu,a wyszedł przepyszny. Delikatny w smaku jak chmurka. Przepis znaleziony na szybko, a rewelacja 🙂

BeataK
BeataK
1 rok temu

Sernik pyszny , goście zachwyceni .

EC9CA346-0209-49D1-AC1E-BDEEFA1B8C7F.jpeg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Sernik z mascarpone czy z białą czekoladą? Który lepszy?

Beata
Beata
1 rok temu

Sernik pyszny.Wzystkim smakował bardzo fajny prosty przepis i robi się go bardzo szybko.Polecam

Anna
Anna
1 rok temu

A mi nie wyszedł.. Wyrósł bardzo, ponad blaszkę, potem opadł na 3 cm i jest wprawdzie wilgotny, ale konsystencja jest taka jakby zważona. Wszystko wg przepisu, a jednak nie poszło…

Dominika
Dominika
1 rok temu

Dzień dobry. Czy można zrobić taki sernik na kruchym cienkim spodzie ? I taki sam czas będzie pieczenia ?

Dominika
Dominika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak zrobię. Bardzo dziekuje za odpowiedz

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja od siebie dodam tylko, że wylałam masę serową na niepodpieczony kruchy spód i też wyszło 🙂

Ania
Ania
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki jadłam. Każdy jest zachwycony i prosi o przepis 🙂

Karolina
Karolina
2 lat temu

U mnie dramat. Góra się spiekła, dół i środek surowy. Kompletna klapa, a robiony słowo w słowo z przepisem…

Asia Pelasia
Asia Pelasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Karolina

Problem może być też gdy za długo się miksuje mascarpone. Im dłużej tym rzadsze się robi. Miesza się tylko do połączenia składników. Pozdrawiam.

gosia
gosia
2 lat temu

super przepis, sernik pycha, urósł podczas pieczenia ciut pękł a po wystygnięciu opadł i wyszedł gładki jak tafla lodu, polecam

Justyna
Justyna
2 lat temu

Dzień dobry, chciałabym zapytać o jajka.według podanego przepisu dodajemy je w całości, nie oddzielamy bialek od żółtek. Dobrze rozumiem, że niema potrzeby ubijania piany z białek?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Pani Magdo, próbuję zrozumieć jakim cudem mógł Pani sernik wykipieć z foremki skoro on w ogóle nie powinien za bardzo urosnąć. Tutaj wystarczy zmiksować wszystkie składniki i po upieczeniu wychodzi równy jak stół o dość zbitej konsystencji. To nie jest sernik wiedeński, gdzie ubijane są białka- na sztywno ubite białka wpływają właśnie na to, że masa serowa mocno rośnie w piekarniku. Co więcej pieczemy go w niskiej temp, a boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przykro mi, że skoro tak szczegółowo opisałam przepis to Pani nie wyszło…

Sylwia
Sylwia
2 lat temu

Witam,
Mam pytanie.
Czy jak dodam do niego kawałki czekolady do środka i zrobię na spodzie z ciasteczek oreo, to będzie dobrze?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Sylwia

Witam,
spód z ciasteczek oreo brzmi bardzo dobrze 🙂 Natomiast kawałki czekolady w serniku mogą opaść na spód.

Anex12
Anex12
3 lat temu

Sernik wyszedł cudowny, mam 12 lat i bez problemu sobie poradziłam ze zrobieniem go na święta, na drugi dzień po upieczeniu już połowy nie było całym serduszkiem polecam wypróbować

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Anex12

Oooo dziękuję w takim razie za tak miłą recenzję <3 A Tobie życzę kolejnych sukcesów kulinarnych!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Powodów może być kilka, duzo zalezy od jakosci sera, zbyt długiego napowietrzenia czyli zbyt długiego zmiksowania czy pieczenia w zbyt wysokiej temp (niestety kazdy piekarnik piecze inaczej) 🙂

Ewelina Urban
Ewelina Urban
4 lat temu

Co to znaczy w kąpieli wodnej? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Ewelina Urban

Cześć Ewelino 🙂 Piec w kąpieli wodnej – jeżeli nasz sernik pieczemy na blaszce na środkowej półce w piekarniku, to na najniższej półce wsadzamy blaszkę i zalewamy wodą. Jeżeli nie mamy drugiej blaszki to możemy wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia zacznie parować, co nawilży sernik i zmniejszy ryzyko pęknięcia. Pozdrawiam!

Katarzyna Jens
Katarzyna Jens
4 lat temu

Witam. Czy przyprawa do sernika jest konieczna? I czy jak tak to czy można ją czymś innym zastąpić?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Katarzyna Jens

Pani Katarzyno, we wpisie jest napisane, że opcjonalnie dodajemy tą przyprawę 🙂 To nie jest wymóg.

Katarzyna Jens
Katarzyna Jens
4 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziekuje za odpowiedź

Ewa
Ewa
4 lat temu

Nigdy nie próbowałam sernika z mascarpone i to był błąd. Teraz to mój ulubiony przepis.

Sernik z mascarpone pieczony

Serniki kocham miłością bezgraniczną! Wszystkie i bez wyjątku 🙂 Sernika można zrobić na milion sposób i ograniczają nas tylko składniki, do których aktualnie mamy dostęp. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu, ale tym razem chciałabym przedstawić przepis na sernik z mascarpone pieczony. Wychodzi bardzo delikatny i naprawdę niewiarygodnie smaczny! Jeżeli szukasz podobnych ciast, to sprawdź moje pozostałe przepisy na serniki.

Przepis na sernik mascarpone

W klasycznych sernikach, najważniejszy jest ser. Ja osobiście korzystam z twarogu z wiaderka lub sama mielę twaróg. Jeżeli chcesz skorzystać z sera z wiaderka, to absolutnie nie kupuj tego najtańszego. Ma całkowicie inną konsystencję i smak, niż ten ze średniej czy wyższej półki. Ja osobiście używam sera Wieluń lub President i za każdym razem jestem zachwycona smakiem. Do mojego przepisu na sernik mascarpone również go użyłam i wyszedł naprawdę śliczny i pyszny. Z ciekawostek powiem, że po serniku najłatwiej poznać dobrą cukiernię. Jeżeli sernik będzie niedobry, to oznacza, że lokal oszczędza na produktach i nie stawia na jakość, a raczej na cenę. Dla kogoś kto szuka aktualnie ciast na ślub lub imprezę rodzinną, może być to ciekawa informacja 🙂

Sernik z serkiem mascarpone

Sernik z serkiem mascarpone można przygotować na dwa sposoby: na zimno i na ciepło. Obie wersje oczywiście mają swoich zwolenników i zależą też od pory roku. W lecie chętniej sięgamy po serniki na zimno, a w lecie po serniki klasyczne na bazie twarogu. Tym razem przygotowałam tą drugą wersję, a wierzch udekorowałam polewą czekoladową i owocami. Sernik z mascarpone finalnie prezentuje się naprawdę smakowicie i  błyskawicznie znika z talerzyków gości!

Sernik z serka mascarpone

Ten sernik z dodatkiem serka mascarpone i twarogiem jest jednym z najczęściej wyszukiwanym przez Was przepisów! Nic w tym dziwnego, że podbiła wasze serca, ponieważ wychodzi rewelacyjny! Serek mascarpone gra tutaj główną rolę i dzięki niemy smak sernika jest bardziej delikatny od swojej klasycznej wersji. Gdy osoby pierwszy raz przymierzają się do przygotowania sernika, wydaje się że sernik z mascarpone jest trudny. To oczywiście nie jest prawda! Jeżeli tylko będziesz stosować się do wszystkich moich porad opisanych powyżej, to z całą pewnością ciasto wyjdzie rewelacyjne i podpije Twoje kubki smakowe.

RozwińZwiń