Sernik z mascarpone

4.8/5 (535 ocen)
Sernik z mascarpone to jeden z najlepszych serników, jaki można przygotować. Jest nieziemsko smaczny, lekko wilgotny, a do tego delikatny w smaku. Po prostu rewelacja!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

10 min + 90 min pieczenia

Sernik z mascarpone

Opis przepisu

Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.

Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.

Przepis na: Sernik z mascarpone

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też mniejszej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • do dekoracji np. świeże owoce, u mnie jadalne płatki kwiatów (u mnie chaber)
Wyślij emailem

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Sernik z mascarpone przepis krok po kroku:


Krok 1

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.

Sernik z mascarpone zwykle piekę bez jakiegokolwiek spodu, jednak jeśli chcesz to równie dobrze przygotować kruche ciasto (tylko przed wylaniem masy serowej trzeba je podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni).

Ten sernik ma wyjść dość zbity, kremowy, więc nie miksujemy (napowietrzamy) go zbyt długo tylko tak jak jest podane w przepisie. Całość miksowania powinna zająć dosłownie kilka minut!

Do miski dodajemy twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale może być też zwykły twaróg tylko dwukrotnie zmielony). Dodajemy także miękkie masło (60 g) oraz cukier (200 g) i cukier z prawdziwą wanilią (ja użyłam pasty waniliowej, bo jest intensywniejsza w smaku, 1/2 łyżeczki). 


Krok 2

Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.


Krok 3

Dodajemy po jednym całym jajku miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego (łącznie 6 małych lub 5 dużych jajek -dodajemy je w całości, bez ubijania osobno białek). Następnie dodajemy mascarpone (250 g) i miksujemy przez 30 sekund.  


Krok 4

Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.  


Krok 5

Masa serowa ma być gęsta, a nie lejąca i rzadka.


Krok 6

Przygotowujemy sobie foremkę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (opcjonalnie można piec też w nieco mniejszej o średnicy 24 cm). Najlepiej leciutko ją natłuścić masłem i przykleić papier do pieczenia na spód i boki blaszki. Przy czym boki blaszki obkładam zawsze lekko powyżej wysokości blaszki, dzięki czemu nawet jeśli sernik w trakcie pieczenia minimalnie urośnie to nic się nie wyleje z foremki.


Krok 7

Przekładamy masę serową do tortownicy.

Piekę sernik zawsze w kąpieli wodnej, co opisałam powyżej. Jeśli nie chcesz to upiecz go w sposób tradycyjny.

Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.


Krok 8

Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie leciutko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik.

Gdy sernik całkowicie wystygnie, wtedy przygotowujemy krem. Miksujemy ze sobą schłodzone mascarpone (250 g), schłodzoną śmietankę (100 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Gdy powstanie sztywny krem to dekorujemy nim wierzch sernika za pomocą łyżeczki robiąc małe fale.


Krok 9

W lecie ozdabiam ten sernik świeżymi owocami – świetnie pasują maliny, borówki, truskawki, porzeczki czerwone. Z kolei w zimie można udekorować jakimiś batonikami typu snicers, mars czy tak jak ja jadalnymi płatkami kwiatów (u mnie chaber).

Sernik z mascarpone jest moim zdaniem najsmaczniejszy na drugi dzień. Przechowujemy go oczywiście (tak jak wszystkie serniki) w lodówce. Smacznego!


Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

przepis na Sernik z mascarpone

sernik mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z serka mascarpone

 

 

 

 

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 535

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
76 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Żaneta
Żaneta
17 dni temu

Myślę że powodem porażki mojego sernika był ser, tylko 4% tłuszczu. Urósł jak grzyb atomowy. Doczytałam że ser powinien być jak najbardziej tłusty i że możnaby go jeszcze odsączyć z serwatki. Z drugiego wiadra Presidenta zrobię chyba jakiś sernik na zimno. Jak tłustego sera ( jakiej firmy?) Używa autorka?
Pozdrawiam

Anna Kwaśny
Anna Kwaśny
12 dni temu

Mój ulubiony z Kauflanda jest najlepszy !! PANI PRZEPISY TO NIEBO W BUZI ❤️

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Sernik mega delikatny i kremowy, przepyszny, niebo w gębie! Dosłownie rozpływa się w ustach. Wyszedł równy jak stół!
Zrobiłam z polewą czekoladową zamiast kremu i standardowo zmniejszyłam ilość cukru o połowę – zawsze to trochę mniej kalorii 😀 a i tak jest zachowany odpowiedni balans słodkości. Mniam 🙂

IMG_20231028_091349.jpg
aldon
aldon
1 miesiąc temu

Czy do sernika będą pasowąć rodzynki?

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Nie jestem specjalistą od serników zawsze co pójdzie nie tak, ale jeśli chodzi o te serki wyszedł idealnie, smakuje świetnie, nie jest za słodki a wyjęty z lodówki nie jest suchy i jest “zbity” ale w dobry tego słowa znaczeniu. Polecam nawet bez kremu smakuję idealnie 😉

394653032_224256783820852_6661168998489931068_n.jpg
Gabriela
Gabriela
1 miesiąc temu

Niestety nie jest to czego oczekiwałam… Robiłam wszystko krok po kroku według przepisu.. jednak sernik jest dość płaski , a najgorsze jest to że po wyciągnięciu z lodówki jest twardy jak kamień… Nie polecam , zawiodłam się przykro mi

Gabriela
Gabriela
1 miesiąc temu

Nie jestem początkująca. Masy nie napowietrzyłam a piekarnika nie otwierałam. Ser był wysokiej jakości i produkty wszystkie miały odpowiednią temperaturę. Nie polecam. Pozdrawiam

Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Jak Pani wykonała te wzorki z kremu mascarpone?

Martyna
Martyna
3 miesięcy temu

Sernik robiony na urodziny męża,wyszedł obłędnie. Wilgotny,kremowy, goście zachwyceni,że nic nie zostało. 🤩 na ten moment jeden z najlepszych przepisów na sernik jaki robiłam ❤️

1000039396.jpg
Ewelina30
Ewelina
4 miesięcy temu

Serniczek jest przepyszny! Ogólnie wczoraj robiłam pierwszy raz wg sernik w swoim życiu i wyszedł obłędny, już nie ma jakby mogli to blaszkę by zjedli 🙈😅 super przepis, łatwy i szybko się wykonuje 🥰

IMG_20230704_192502.jpg
Ewelina30
Ewelina
4 miesięcy temu

Wczoraj robiłam znowu, ale na dużej płaszcze obłędny, zajadają się tak, że 1/3 blaszki została 🥰 trafiony w milion serniczek 🤗 tylko co mnie dziwi, to to że delikatnie mam wodę i nie wiem dlaczego? 🤔

IMG_20230709_105253.jpg
Ewelina30
Ewelina30
4 miesięcy temu

Tak na spodzie woda mi się pokazała, właśnie tak myślę czy nie zwiększyć następnym razem o 10 stopni. Człowiek ciągle się uczy 🤭z wiaderka, ale nie pamiętam jaka firma

Gabriela
Gabriela
5 miesięcy temu

A jeśli bym chciała dać zwykłą blaszkę prostokątna lub kwadratowa ? Co pani myśli ? Jaki rozmiar

Ewelina30
Ewelina
4 miesięcy temu
Reply to  Gabriela

Na robiłam w tygodniu na małej jak przepis, a w sobotę na dużej blaszce i dodałam składników jeszcze raz tyle i idealny wyszedł 😉

Klaudia
Klaudia
5 miesięcy temu

Sernik jak i popękane ciasteczka cytrynowe wyszły pysznie

Snapchat-573254567.jpg
Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Przepis wczoraj wypróbowany. Wizualnie wszystko się udało, jednak w smaku oczekiwałam czegoś innego i tutaj szczerze mówiąc się rozczarowałam. Być może to kwestia tego, że użyłam samodzielnie zmielonego twarogu, przez co jednak ta konsystencja jest inna i nawet dodatek mascarpone nie dał efektu tego kremowego sernika, który lubię najbardziej.

346173226_936357084240142_5386304590304084618_n.jpg
Alicja
Alicja
6 miesięcy temu

U mnie trochę urósł ponad blachę, ale ładnie lekko opadł 🙂 próbowałam na gorąco i pyszny, jak chmurka, więc na zimno jutro spróbuję i pewnie też będzie pyszny 😁😁

Magda
Magda
7 miesięcy temu

Rewelacja. 3/4 tortownicy już nie ma.
Puszysty i lekki jak chmurka.
Przepis dodany do ubionych 🙂

Monika
Monika
7 miesięcy temu

Polecam polecam polecam! W rodzinie uwielbiamy serniki, piekę od lat, ale to stanowczo jeden z najlepszych. Mocno serowy z nutą mascarpone i dekoracją z jajeczek czekoladowych (wersja wielkanocna). Cudowny przepis, dziękuję

Joanna
Joanna
7 miesięcy temu

Witam.A jaki jest czas pieczenia jak chcę zrobić z podwójnej porcji?

Marlena
Marlena
8 miesięcy temu

Sernik prosty w przygotowaniu,a wyszedł przepyszny. Delikatny w smaku jak chmurka. Przepis znaleziony na szybko, a rewelacja 🙂

BeataK
BeataK
9 miesięcy temu

Sernik pyszny , goście zachwyceni .

EC9CA346-0209-49D1-AC1E-BDEEFA1B8C7F.jpeg
Kasia
Kasia
10 miesięcy temu

Sernik z mascarpone czy z białą czekoladą? Który lepszy?

Beata
Beata
11 miesięcy temu

Sernik pyszny.Wzystkim smakował bardzo fajny prosty przepis i robi się go bardzo szybko.Polecam

Anna
Anna
11 miesięcy temu

A mi nie wyszedł.. Wyrósł bardzo, ponad blaszkę, potem opadł na 3 cm i jest wprawdzie wilgotny, ale konsystencja jest taka jakby zważona. Wszystko wg przepisu, a jednak nie poszło…

Dominika
Dominika
11 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy można zrobić taki sernik na kruchym cienkim spodzie ? I taki sam czas będzie pieczenia ?

Dominika
Dominika
11 miesięcy temu

Tak zrobię. Bardzo dziekuje za odpowiedz

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Ja od siebie dodam tylko, że wylałam masę serową na niepodpieczony kruchy spód i też wyszło 🙂

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Najlepszy sernik jaki jadłam. Każdy jest zachwycony i prosi o przepis 🙂

Karolina
Karolina
1 rok temu

U mnie dramat. Góra się spiekła, dół i środek surowy. Kompletna klapa, a robiony słowo w słowo z przepisem…

Asia Pelasia
Asia Pelasia
11 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Problem może być też gdy za długo się miksuje mascarpone. Im dłużej tym rzadsze się robi. Miesza się tylko do połączenia składników. Pozdrawiam.

gosia
gosia
1 rok temu

super przepis, sernik pycha, urósł podczas pieczenia ciut pękł a po wystygnięciu opadł i wyszedł gładki jak tafla lodu, polecam

Justyna
Justyna
1 rok temu

Dzień dobry, chciałabym zapytać o jajka.według podanego przepisu dodajemy je w całości, nie oddzielamy bialek od żółtek. Dobrze rozumiem, że niema potrzeby ubijania piany z białek?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu

Pani Magdo, próbuję zrozumieć jakim cudem mógł Pani sernik wykipieć z foremki skoro on w ogóle nie powinien za bardzo urosnąć. Tutaj wystarczy zmiksować wszystkie składniki i po upieczeniu wychodzi równy jak stół o dość zbitej konsystencji. To nie jest sernik wiedeński, gdzie ubijane są białka- na sztywno ubite białka wpływają właśnie na to, że masa serowa mocno rośnie w piekarniku. Co więcej pieczemy go w niskiej temp, a boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przykro mi, że skoro tak szczegółowo opisałam przepis to Pani nie wyszło…

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Witam,
Mam pytanie.
Czy jak dodam do niego kawałki czekolady do środka i zrobię na spodzie z ciasteczek oreo, to będzie dobrze?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu
Reply to  Sylwia

Witam,
spód z ciasteczek oreo brzmi bardzo dobrze 🙂 Natomiast kawałki czekolady w serniku mogą opaść na spód.

Anex12
Anex12
2 lat temu

Sernik wyszedł cudowny, mam 12 lat i bez problemu sobie poradziłam ze zrobieniem go na święta, na drugi dzień po upieczeniu już połowy nie było całym serduszkiem polecam wypróbować

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Anex12

Oooo dziękuję w takim razie za tak miłą recenzję <3 A Tobie życzę kolejnych sukcesów kulinarnych!

Ewelina Urban
Ewelina Urban
3 lat temu

Co to znaczy w kąpieli wodnej? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Ewelina Urban

Cześć Ewelino 🙂 Piec w kąpieli wodnej – jeżeli nasz sernik pieczemy na blaszce na środkowej półce w piekarniku, to na najniższej półce wsadzamy blaszkę i zalewamy wodą. Jeżeli nie mamy drugiej blaszki to możemy wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia zacznie parować, co nawilży sernik i zmniejszy ryzyko pęknięcia. Pozdrawiam!

Katarzyna Jens
Katarzyna Jens
3 lat temu

Witam. Czy przyprawa do sernika jest konieczna? I czy jak tak to czy można ją czymś innym zastąpić?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Katarzyna Jens

Pani Katarzyno, we wpisie jest napisane, że opcjonalnie dodajemy tą przyprawę 🙂 To nie jest wymóg.

Katarzyna Jens
Katarzyna Jens
3 lat temu

Dziekuje za odpowiedź

Ewa
Ewa
4 lat temu

Nigdy nie próbowałam sernika z mascarpone i to był błąd. Teraz to mój ulubiony przepis.

Sernik z mascarpone pieczony

Serniki kocham miłością bezgraniczną! Wszystkie i bez wyjątku 🙂 Sernika można zrobić na milion sposób i ograniczają nas tylko składniki, do których aktualnie mamy dostęp. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu, ale tym razem chciałabym przedstawić przepis na sernik z mascarpone pieczony. Wychodzi bardzo delikatny i naprawdę niewiarygodnie smaczny! Jeżeli szukasz podobnych ciast, to sprawdź moje pozostałe przepisy na serniki.

Przepis na sernik mascarpone

W klasycznych sernikach, najważniejszy jest ser. Ja osobiście korzystam z twarogu z wiaderka lub sama mielę twaróg. Jeżeli chcesz skorzystać z sera z wiaderka, to absolutnie nie kupuj tego najtańszego. Ma całkowicie inną konsystencję i smak, niż ten ze średniej czy wyższej półki. Ja osobiście używam sera Wieluń lub President i za każdym razem jestem zachwycona smakiem. Do mojego przepisu na sernik mascarpone również go użyłam i wyszedł naprawdę śliczny i pyszny. Z ciekawostek powiem, że po serniku najłatwiej poznać dobrą cukiernię. Jeżeli sernik będzie niedobry, to oznacza, że lokal oszczędza na produktach i nie stawia na jakość, a raczej na cenę. Dla kogoś kto szuka aktualnie ciast na ślub lub imprezę rodzinną, może być to ciekawa informacja 🙂

Sernik z serkiem mascarpone

Sernik z serkiem mascarpone można przygotować na dwa sposoby: na zimno i na ciepło. Obie wersje oczywiście mają swoich zwolenników i zależą też od pory roku. W lecie chętniej sięgamy po serniki na zimno, a w lecie po serniki klasyczne na bazie twarogu. Tym razem przygotowałam tą drugą wersję, a wierzch udekorowałam polewą czekoladową i owocami. Sernik z mascarpone finalnie prezentuje się naprawdę smakowicie i  błyskawicznie znika z talerzyków gości!

Sernik z serka mascarpone

Ten sernik z dodatkiem serka mascarpone i twarogiem jest jednym z najczęściej wyszukiwanym przez Was przepisów! Nic w tym dziwnego, że podbiła wasze serca, ponieważ wychodzi rewelacyjny! Serek mascarpone gra tutaj główną rolę i dzięki niemy smak sernika jest bardziej delikatny od swojej klasycznej wersji. Gdy osoby pierwszy raz przymierzają się do przygotowania sernika, wydaje się że sernik z mascarpone jest trudny. To oczywiście nie jest prawda! Jeżeli tylko będziesz stosować się do wszystkich moich porad opisanych powyżej, to z całą pewnością ciasto wyjdzie rewelacyjne i podpije Twoje kubki smakowe.

RozwińZwiń