CiastaCzekoladaDla dzieciPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSpecjalne okazjeSłodkości

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.

Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Warto go udekorować pyszną polewą czekoladową oraz świeżymi owocami np. malinami, borówkami oraz porzeczkami. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Przepis na: Sernik z mascarpone

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 120 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • polewa: 100 g czekolady mlecznej, 50 ml śmietanki kremówki
  • owoce: maliny, borówki, czerwone i białe porzeczki

Jak zrobić sernik z mascarpone?

Wykonanie: 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Nastaw piekarnik do temp. 160 stopni C.

Do miski dodaj twaróg, wsyp cukier drobny, cukier z prawdziwą wanilią i opcjonalnie przyprawę do sernika, a także dodaj miękkie masło. Całość zmiksuj przez 2 minuty. Następnie dodaj mascarpone, jajka i ponownie zmiksuj całość przez około minutę. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i tylko lekko zmiksuj.

Masę serową przelej do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki blaszki). Piecz w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni C przez około 90-100 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Studź w zamkniętym piekarniku przez 60 minut.

Gdy sernik przestygnie, wtedy przygotuj polewę czekoladową. Do małego garnka wlej śmietankę i dodaj czekoladę. Gotuj na bardzo małym ogniu jedynie do momentu powstania polewy czekoladowej.

Gotową polewę wylej na sernik. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami: malinami, porzeczkami i borówkami. Smacznego!


Przepis na sernik z mascarpone

Przepis na sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone pieczony

Przepis na sernik mascarpone

Sernik z serkiem mascarpone

Sernik z mascarpone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 306

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
18 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Karolina
1 miesiąc temu

U mnie dramat. Góra się spiekła, dół i środek surowy. Kompletna klapa, a robiony słowo w słowo z przepisem…

gosia
2 miesięcy temu

super przepis, sernik pycha, urósł podczas pieczenia ciut pękł a po wystygnięciu opadł i wyszedł gładki jak tafla lodu, polecam

Justyna
2 miesięcy temu

Dzień dobry, chciałabym zapytać o jajka.według podanego przepisu dodajemy je w całości, nie oddzielamy bialek od żółtek. Dobrze rozumiem, że niema potrzeby ubijania piany z białek?

Po Prostu Pycha
4 miesięcy temu

Pani Magdo, próbuję zrozumieć jakim cudem mógł Pani sernik wykipieć z foremki skoro on w ogóle nie powinien za bardzo urosnąć. Tutaj wystarczy zmiksować wszystkie składniki i po upieczeniu wychodzi równy jak stół o dość zbitej konsystencji. To nie jest sernik wiedeński, gdzie ubijane są białka- na sztywno ubite białka wpływają właśnie na to, że masa serowa mocno rośnie w piekarniku. Co więcej pieczemy go w niskiej temp, a boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przykro mi, że skoro tak szczegółowo opisałam przepis to Pani nie wyszło…

Anex12
1 rok temu

Sernik wyszedł cudowny, mam 12 lat i bez problemu sobie poradziłam ze zrobieniem go na święta, na drugi dzień po upieczeniu już połowy nie było całym serduszkiem polecam wypróbować

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Anex12

Oooo dziękuję w takim razie za tak miłą recenzję <3 A Tobie życzę kolejnych sukcesów kulinarnych!

Ewelina Urban
2 lat temu

Co to znaczy w kąpieli wodnej? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ewelina Urban

Cześć Ewelino 🙂 Piec w kąpieli wodnej – jeżeli nasz sernik pieczemy na blaszce na środkowej półce w piekarniku, to na najniższej półce wsadzamy blaszkę i zalewamy wodą. Jeżeli nie mamy drugiej blaszki to możemy wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia zacznie parować, co nawilży sernik i zmniejszy ryzyko pęknięcia. Pozdrawiam!

Katarzyna Jens
2 lat temu

Witam. Czy przyprawa do sernika jest konieczna? I czy jak tak to czy można ją czymś innym zastąpić?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Katarzyna Jens

Pani Katarzyno, we wpisie jest napisane, że opcjonalnie dodajemy tą przyprawę 🙂 To nie jest wymóg.

Katarzyna Jens
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Dziekuje za odpowiedź

Ewa
2 lat temu

Nigdy nie próbowałam sernika z mascarpone i to był błąd. Teraz to mój ulubiony przepis.

Sylwia
6 miesięcy temu

Witam,
Mam pytanie.
Czy jak dodam do niego kawałki czekolady do środka i zrobię na spodzie z ciasteczek oreo, to będzie dobrze?

6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Sylwia

Witam,
spód z ciasteczek oreo brzmi bardzo dobrze 🙂 Natomiast kawałki czekolady w serniku mogą opaść na spód.

Sernik z mascarpone pieczony

Serniki kocham miłością bezgraniczną! Wszystkie i bez wyjątku 🙂 Sernika można zrobić na milion sposób i ograniczają nas tylko składniki, do których aktualnie mamy dostęp. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu, ale tym razem chciałabym przedstawić przepis na sernik z mascarpone pieczony. Wychodzi bardzo delikatny i naprawdę niewiarygodnie smaczny! Jeżeli szukasz podobnych ciast, to sprawdź moje pozostałe przepisy na serniki.

Przepis na sernik mascarpone

W klasycznych sernikach, najważniejszy jest ser. Ja osobiście korzystam z twarogu z wiaderka lub sama mielę twaróg. Jeżeli chcesz skorzystać z sera z wiaderka, to absolutnie nie kupuj tego najtańszego. Ma całkowicie inną konsystencję i smak, niż ten ze średniej czy wyższej półki. Ja osobiście używam sera Wieluń lub President i za każdym razem jestem zachwycona smakiem. Do mojego przepisu na sernik mascarpone również go użyłam i wyszedł naprawdę śliczny i pyszny. Z ciekawostek powiem, że po serniku najłatwiej poznać dobrą cukiernię. Jeżeli sernik będzie niedobry, to oznacza, że lokal oszczędza na produktach i nie stawia na jakość, a raczej na cenę. Dla kogoś kto szuka aktualnie ciast na ślub lub imprezę rodzinną, może być to ciekawa informacja 🙂

Sernik z serkiem mascarpone

Sernik z serkiem mascarpone można przygotować na dwa sposoby: na zimno i na ciepło. Obie wersje oczywiście mają swoich zwolenników i zależą też od pory roku. W lecie chętniej sięgamy po serniki na zimno, a w lecie po serniki klasyczne na bazie twarogu. Tym razem przygotowałam tą drugą wersję, a wierzch udekorowałam polewą czekoladową i owocami. Sernik z mascarpone finalnie prezentuje się naprawdę smakowicie i  błyskawicznie znika z talerzyków gości!

Sernik z serka mascarpone

Ten sernik z dodatkiem serka mascarpone i twarogiem jest jednym z najczęściej wyszukiwanym przez Was przepisów! Nic w tym dziwnego, że podbiła wasze serca, ponieważ wychodzi rewelacyjny! Serek mascarpone gra tutaj główną rolę i dzięki niemy smak sernika jest bardziej delikatny od swojej klasycznej wersji. Gdy osoby pierwszy raz przymierzają się do przygotowania sernika, wydaje się że sernik z mascarpone jest trudny. To oczywiście nie jest prawda! Jeżeli tylko będziesz stosować się do wszystkich moich porad opisanych powyżej, to z całą pewnością ciasto wyjdzie rewelacyjne i podpije Twoje kubki smakowe.

Back to top button