
Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.
Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Warto go udekorować pyszną polewą czekoladową oraz świeżymi owocami np. malinami, borówkami oraz porzeczkami. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Dodatkowo: Wykonanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Nastaw piekarnik do temp. 160 stopni C. Do miski dodaj twaróg, wsyp cukier drobny, cukier z prawdziwą wanilią i opcjonalnie przyprawę do sernika, a także dodaj miękkie masło. Całość zmiksuj przez 2 minuty. Następnie dodaj mascarpone, jajka i ponownie zmiksuj całość przez około minutę. Pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i tylko lekko zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki blaszki). Piecz w kąpieli wodnej w temp. 160 stopni C przez około 90-100 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Studź w zamkniętym piekarniku przez 60 minut. Gdy sernik przestygnie, wtedy przygotuj polewę czekoladową. Do małego garnka wlej śmietankę i dodaj czekoladę. Gotuj na bardzo małym ogniu jedynie do momentu powstania polewy czekoladowej. Gotową polewę wylej na sernik. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami: malinami, porzeczkami i borówkami. Smacznego!Przepis na: Sernik z mascarpone
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 120 min
Składniki:
Jak zrobić sernik z mascarpone?
U mnie dramat. Góra się spiekła, dół i środek surowy. Kompletna klapa, a robiony słowo w słowo z przepisem…
W takim razie problem tkwi w Pani piekarniku i nierównomiernym jego pieczeniu…
super przepis, sernik pycha, urósł podczas pieczenia ciut pękł a po wystygnięciu opadł i wyszedł gładki jak tafla lodu, polecam
Bardzo się cieszę, że smakował w takim razie 🙂
Dzień dobry, chciałabym zapytać o jajka.według podanego przepisu dodajemy je w całości, nie oddzielamy bialek od żółtek. Dobrze rozumiem, że niema potrzeby ubijania piany z białek?
Dokładnie tak jak Pani napisała. Gdyby trzeba było ubijać pianę z białek to bym o tym w przepisie wspomniała 🙂
Pani Magdo, próbuję zrozumieć jakim cudem mógł Pani sernik wykipieć z foremki skoro on w ogóle nie powinien za bardzo urosnąć. Tutaj wystarczy zmiksować wszystkie składniki i po upieczeniu wychodzi równy jak stół o dość zbitej konsystencji. To nie jest sernik wiedeński, gdzie ubijane są białka- na sztywno ubite białka wpływają właśnie na to, że masa serowa mocno rośnie w piekarniku. Co więcej pieczemy go w niskiej temp, a boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przykro mi, że skoro tak szczegółowo opisałam przepis to Pani nie wyszło…
Sernik wyszedł cudowny, mam 12 lat i bez problemu sobie poradziłam ze zrobieniem go na święta, na drugi dzień po upieczeniu już połowy nie było całym serduszkiem polecam wypróbować
Oooo dziękuję w takim razie za tak miłą recenzję <3 A Tobie życzę kolejnych sukcesów kulinarnych!
Co to znaczy w kąpieli wodnej? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem
Cześć Ewelino 🙂 Piec w kąpieli wodnej – jeżeli nasz sernik pieczemy na blaszce na środkowej półce w piekarniku, to na najniższej półce wsadzamy blaszkę i zalewamy wodą. Jeżeli nie mamy drugiej blaszki to możemy wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Woda podczas pieczenia zacznie parować, co nawilży sernik i zmniejszy ryzyko pęknięcia. Pozdrawiam!
Witam. Czy przyprawa do sernika jest konieczna? I czy jak tak to czy można ją czymś innym zastąpić?
Pani Katarzyno, we wpisie jest napisane, że opcjonalnie dodajemy tą przyprawę 🙂 To nie jest wymóg.
Dziekuje za odpowiedź
Nigdy nie próbowałam sernika z mascarpone i to był błąd. Teraz to mój ulubiony przepis.
Witam,
Mam pytanie.
Czy jak dodam do niego kawałki czekolady do środka i zrobię na spodzie z ciasteczek oreo, to będzie dobrze?
Witam,
spód z ciasteczek oreo brzmi bardzo dobrze 🙂 Natomiast kawałki czekolady w serniku mogą opaść na spód.