Sernik z mascarpone

4.6/5 (695 ocen)
Sernik z mascarpone to jeden z najlepszych serników, jaki można przygotować. Jest nieziemsko smaczny, lekko wilgotny, a do tego delikatny w smaku. Po prostu rewelacja!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

10 min + 90 min pieczenia

Sernik z mascarpone

Opis przepisu

Sernik z mascarpone – to moja kolejna propozycja na pyszny sernik 🙂 Pewnie większość z Was wie, że serniki to moja specjalność i pieczenie ich sprawia mi największą frajdę. Uwielbiam je nie tylko jeść, ale także przygotowywać i zachwycać ich smakiem swoich bliskich.

Sernik z mascarpone to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest naprawdę nieziemsko smaczny, delikatny w smaku i znika z talerzy w tempie błyskawicznym. Sernik z serkiem mascarpone jest najlepszy na drugi dzień, ponieważ ma wtedy idealną konsystencję.

Przepis na: Sernik z mascarpone

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też mniejszej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • do dekoracji np. świeże owoce, u mnie jadalne płatki kwiatów (u mnie chaber)
Wyślij emailem

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Sernik z mascarpone przepis krok po kroku:


Krok 1

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! – najlepiej wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.

Sernik z mascarpone zwykle piekę bez jakiegokolwiek spodu, jednak jeśli chcesz to równie dobrze przygotować kruche ciasto (tylko przed wylaniem masy serowej trzeba je podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni).

Ten sernik ma wyjść dość zbity, kremowy, więc nie miksujemy (napowietrzamy) go zbyt długo tylko tak jak jest podane w przepisie. Całość miksowania powinna zająć dosłownie kilka minut!

Do miski dodajemy twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale może być też zwykły twaróg tylko dwukrotnie zmielony). Dodajemy także miękkie masło (60 g) oraz cukier (200 g) i cukier z prawdziwą wanilią (ja użyłam pasty waniliowej, bo jest intensywniejsza w smaku, 1/2 łyżeczki). 


Krok 2

Miksujemy do połączenia się składników – maksymalnie minutkę na średnich obrotach miksera.


Krok 3

Dodajemy po jednym całym jajku miksując przez 5-10 sekund po dodaniu każdego (łącznie 6 małych lub 5 dużych jajek -dodajemy je w całości, bez ubijania osobno białek). Następnie dodajemy mascarpone (250 g) i miksujemy przez 30 sekund.  


Krok 4

Na samym końcu dodajemy skrobię (2 płaskie łyżki – można zastąpić budyniem śmietankowym). Miksujemy już tylko do momentu powstania jednolitej masy.  


Krok 5

Masa serowa ma być gęsta, a nie lejąca i rzadka.


Krok 6

Przygotowujemy sobie foremkę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (opcjonalnie można piec też w nieco mniejszej o średnicy 24 cm). Najlepiej leciutko ją natłuścić masłem i przykleić papier do pieczenia na spód i boki blaszki. Przy czym boki blaszki obkładam zawsze lekko powyżej wysokości blaszki, dzięki czemu nawet jeśli sernik w trakcie pieczenia minimalnie urośnie to nic się nie wyleje z foremki.


Krok 7

Przekładamy masę serową do tortownicy.

Piekę sernik zawsze w kąpieli wodnej, co opisałam powyżej. Jeśli nie chcesz to upiecz go w sposób tradycyjny.

Pieczemy sernik z mascarpone na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, a później obniżamy do temperatury 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45-50 minut.


Krok 8

Po upieczeniu zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a po tym czasie leciutko uchylamy drzwiczki. W taki sposób studzimy sernik.

Gdy sernik całkowicie wystygnie, wtedy przygotowujemy krem. Miksujemy ze sobą schłodzone mascarpone (250 g), schłodzoną śmietankę (100 ml) i cukier puder (2 płaskie łyżki). Gdy powstanie sztywny krem to dekorujemy nim wierzch sernika za pomocą łyżeczki robiąc małe fale.


Krok 9

W lecie ozdabiam ten sernik świeżymi owocami – świetnie pasują maliny, borówki, truskawki, porzeczki czerwone. Z kolei w zimie można udekorować jakimiś batonikami typu snicers, mars czy tak jak ja jadalnymi płatkami kwiatów (u mnie chaber).

Sernik z mascarpone jest moim zdaniem najsmaczniejszy na drugi dzień. Przechowujemy go oczywiście (tak jak wszystkie serniki) w lodówce. Smacznego!


Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

przepis na Sernik z mascarpone

sernik mascarpone

sernik z mascarpone

sernik z serka mascarpone

 

 

 

 

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 695

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
156 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
7 dni temu

Witam,
Wczoraj zrobiłam sernik z Pani przepisu, rewelacyjny, w trakcie pieczenia musiałam podwyższyć temperaturę pieczenia, ze 170 na 180, sernik wyszedł przepyszny, rzeczywiście na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Pozdrawiam

Gosia
Gosia
9 dni temu

Serniczek rewelacja🥰 prosty przepis.Na początku miałam obawy bo po wymieszaniu ciasta było nie za wiele grudek a smaku wcale ich nie ma 🤷♥️.

inbound4025244623441969499
Marta
Marta
17 dni temu

Niewiarygodne, że najlepszy sernik świata można zrobić w 10 minut i to jeszcze z tak prostych składników! Ubóstwiam ten przepis! Robiłam pewnie z 10 razy i zawsze wychodzi bezbłędny. Ostatnio z braku sprzętu robię przy użyciu blendera i końcówki-trzepaczki, a temu sernikowi zupełnie to nie przeszkadza. Cudo! Dziękuję! ❤️

Asia
Asia
19 dni temu

Pyszny sernik. Komentarz brata: myślałem, że nie lubię serników, a jednak lubię 🙂 upiekł się pięknie w kąpieli, równy, wysoki. Spód podpieczcie wcześniej zgodnie z przepisem, ja tego nie zrobiłam i miałam niedopieczony (mój błąd). Nie byłam fanką sernika, ale ten na pewno jeszcze zrobię.

Pati
Pati
23 dni temu

Nie wiem co tu się stało, ale mieszany delikatnie, tylko chwilę, że się bałam że za mało bo grudki widziałam. A tu takie coś mam właśnie w piekarniku :O wybuchnie jak nic

1000032560
Marta
Marta
1 miesiąc temu

Tadam oto moje cudo 😍
Ten sernik to poemat❤️

20241124_114700
Marta
Marta
1 miesiąc temu

Mam też! 😇😃
Jest pyszniutki.
Tak jak przy serniku Lotus Biscoff wypłynęło mi masło (nie wpływając oczywiście na smak i wygląd) i zaczynam domniemać czy to masło przypadkiem nie wychodzi z natłuszczenia blachy a nie z ciasta🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Bardzo polecam przepis ❣️❣️❣️

1000030370
Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Zrobiony do jutra “odpoczywa” w lodówce 😉 mam nadzieję że dałam radę i będzie pyszny 🤗

IMG202411221848032
anetkaa
Aneta
2 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy bez kąpieli wodnej sernik również wyjdzie ?

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

Sernik wyszedł pysznie kremowy, w połączeniu z lekkim kremem ze śmietanki i mascarpone dla mnie bomba 🤤 swój sernik posypałam posiekaną gorzką czekoladą,fajny chrupki dodatek. Korzystałam z przelicznika foremek, żeby zrobić ciasto w mniejszej foremce, wszystko super wyliczone, polecam!

1000002615
Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Czy jakbym chciała bardziej puszysty i ubiła białka to będzie ok czy to może nie wyjść?

Justyna
Justyna
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ❤️

Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu

Dzień dobry, chciałabym dodać do masy serowej pastę pistacjową (100% pistacji), pewnie z 200-300 g, by upiec sernik pistacjowy właśnie z mascarpone. Czy mogłabym prosić o radę, czy i jak powinnam zmodyfikować ilość pozostałych składników, z góry dziękuję.

Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂.

Agnieszka
Agnieszka
5 miesięcy temu

Piekarnik ustawić góra dół, czy termoobieg

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Nie dałam mascarpone bo zapomnialaam 🤣🤣🤣ciekawe czy mi wyjdzie bez. Omg

Ola
Ola
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Proszę. Oto dowód 😆

1000006931
Ola
Ola
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ale żeby nie było, wcześniej robiłam ten sernik dziesiątki razy i wyszedl przepyszny 🤣polecam przepis🤣💗

Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Mój coś strasznie blady jest 😟

Ewelina
Ewelina
7 miesięcy temu

Witam. A czy mogłabym dodać mascarpone karmelowe?

Joanna
Joanna
8 miesięcy temu

Sernik z Pani przepisu był drugim sernikiem jaki zrobiłam w życiu. Zdecydowanie smaczniejszy niż pierwszy 😬 był przepyszny! Uwielbiam go, w ciągu miesiąca robię go już 4 raz. Przepis dokładnie wytłumaczony, nawet tak początkująca osoba jak ja sobie z nim poradziła. Dziękuję! ☺️

Joanna
Joanna
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Na pewno spróbuję!

Eryka
Eryka
8 miesięcy temu

Jestem początkująca. Muszę kupić inny ser ale w smaku przepyszny i już innego robić nie będę 😍

Lusilda
Lusilda
9 miesięcy temu

Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzoru, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣

IMG_20240330_172720
Lusilda
Lusilda
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Sernik był przepyszny, wilgotny, kremowy i co najważniejsze dla mojej rodziny, bez rodzynek… Do tej pory, na Święta piekłam sernik wiedeński, ale ten jest jeszcze lepszy. Świetny przepis. Dziękuję… Pozdrawiam

Sylwia
Sylwia
10 dni temu
W odpowiedzi do  Lusilda

Hahaha, a ja dodaję rodzynki do niego 🤣 po wlaniu do blachy po prostu wrzucam garść rodzynek to tu, to tam 🙂 kocham tę wersję ❤️

Lusilda
Lusilda
9 miesięcy temu

Zrobiłam, upiekłam, a czy zwyciężyłam…, okaże się jutro. Dziękuję za przepis. Sernik troszeczkę jest niższy od pierwowzór, ale mam nadzieję, że równie pyszny. Pozdrawiam 🥚🐥🐑🐣

Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Witam, czy robiąc spod z pokruszonych ciasteczek z masłem tez trzeba go podpiekać? Czy można wszystko upiec razem?

MałgosiaKmK
MałgosiaKmK
9 miesięcy temu

Ten sernik jest przepyszny… a przepis dokładnie wytłumaczony. Dziękuję za kolejny cudowny przepis, który na stałe że mną zostaje.

20240318_150218
Eta
Eta
11 miesięcy temu

Czy krem z mascarpone zrobić dzień wcześniej i efekt nie popsuje się w lodówce czy lepiej na świeżo na drugi dzień?

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Można zrobić że spodem jak Pani myśli zamierzam wziąć przepis na spod z innego ciasta

Paulina
Paulina
1 rok temu

Muszę zrobić troszkę większą porcję. Czy można dodać podwójna porcje mascarpone i trochę więcej skrobii?

Kasia Maciejczyk
Kasia
1 rok temu

Zrobiłam przez te święta trzy razy bo tak smakował rodzinie 🙂 polecam, szybko, łatwo i przyjemnie 🙂

Asia
Asia
1 rok temu

Obłędny, kremowy, zbity. Jeszcze takiego dobrego nie jadłam 😁

IMG_20231231_125543
Monika
Monika
1 rok temu

Świetny przepis na fantastyczny sernik. Radzę jednak zmniejszyć ilość cukru. Przy słodkiej polewie czy choćby oprószeniu cukrem pudrem bedzie wystarczająco słodki, naprawdę. Konsystencja kremowa, delikatna i wyrazista zarazem. Piekłam z naczyniem wypełnionym wodą na dnie piekarnika. Zero pęknięć. Sernik musiał zostać 10 dodatkowych minut, na moje oko. I na mój piekarnik:-) Efekt doskonały. Korzystajcie z przepisu i zaskakujcie tym niezapomnianym smakiem

Martyna
Martyna
1 rok temu

Niestety mój sernik w kąpieli wodnej, za każdym razem nie wychodzi piekę już drugi raz tym sposobem i jest niewypał. Blaszkę napełniłem woda a na górę dałam sernik na kratce. Szkoda, swieta bez sernika bo pływa na spodzie.

Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Martyna

Robiłam kilka razy z blaszką do keksówki na dole piekarnika wypełnioną wodą i zawsze wychodzi:-) może coś z piekarnikiem jest nie tak.

Angelika
Angelika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A czy woda w naczyniu pod spodem ma być gorąca czy nie ma to większego znaczenia?

Gosia
Gosia
1 rok temu

Sernik z Pani przepisu piekę dziś kolejny raz.Teraz akurat na spodzie ciasteczkowym.Zrobię do tego polewę karmelową a wcześniej sernik posypię orzechami.Będzie pysznie .Dziękuję

Monika
Monika
1 rok temu

Dzień dobry 🙂
Trafiłam na Pani przepis kilka miesięcy temu i muszę przyznać, że od tego czasu piekę tylko ten sernik. Od lat, naprawdę od lat szukałam przepisu na sernik, który byłby tłusty, zbity – konkretny. I to jest właśnie ten przepis! Bardzo za niego dziękuję ❤️. Każdy z gości, nawet mężczyźni, proszą o przepis na sernik, który “rozpływa się w ustach”. Także osobiście bardzo polecam! A, żeby był jak nasmaczniejszy, szczerze polecam ser w wiaderku “Mój ulubiony”, do kupienia w Kauflandzie. Bo twaróg ma ogromne znaczenie.

Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Oczywiście! Nawet dwie sztuki – dla rodziców i teściów 🙂

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dzień dobry, mam pytanie o kąpiel wodną, chcę skorzystać z drugiej metody (położenie naczynia z wodą na dole piekarnika), czy blaszkę z sernikiem powinnam postawić na kratce czy na blaszanej półce piekarnika? Jak będzie lepiej? 🙂 I czy woda w naczyniu powinna być gorąca?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Robiłam wszystko zgodnie z przepisem oprócz pieczenia bo piekłam sernik 1h i 50 minut, a ciasto wyszło bardzo blade, praktycznie wygląda z każdej strony tak samo jak w środku. Przypomina sernik na zimno a nie pieczony. W smaku nie jest zły ale szału nie ma, wygląda jak bryła serowa a nie sernik. Inne ciasta normalnie się przypiekają więc raczej nie jest to kwestia piekarnika.

Żaneta
Żaneta
1 rok temu

Myślę że powodem porażki mojego sernika był ser, tylko 4% tłuszczu. Urósł jak grzyb atomowy. Doczytałam że ser powinien być jak najbardziej tłusty i że możnaby go jeszcze odsączyć z serwatki. Z drugiego wiadra Presidenta zrobię chyba jakiś sernik na zimno. Jak tłustego sera ( jakiej firmy?) Używa autorka?
Pozdrawiam

Szymon
Szymon
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dzisiaj piekę ten sernik pierwszy raz ale masa jest ciut rzadsza niż na Pani zdjęciach. Użyłem sera twarogowego President i piekę drugą metodą. Na koniec zrobię polewę że śmietanki kremówki i białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i posypię kandyzowaną skórką pomarańczy. Mam nadzieję że wyjdzie obłędny. Wesołych Świąt 🙂

Anna Kwaśny
Anna Kwaśny
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mój ulubiony z Kauflanda jest najlepszy !! PANI PRZEPISY TO NIEBO W BUZI ❤️

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Sernik mega delikatny i kremowy, przepyszny, niebo w gębie! Dosłownie rozpływa się w ustach. Wyszedł równy jak stół!
Zrobiłam z polewą czekoladową zamiast kremu i standardowo zmniejszyłam ilość cukru o połowę – zawsze to trochę mniej kalorii 😀 a i tak jest zachowany odpowiedni balans słodkości. Mniam 🙂

IMG_20231028_091349.jpg
aldon
aldon
1 rok temu

Czy do sernika będą pasowąć rodzynki?

Aneta
Aneta
1 rok temu

Nie jestem specjalistą od serników zawsze co pójdzie nie tak, ale jeśli chodzi o te serki wyszedł idealnie, smakuje świetnie, nie jest za słodki a wyjęty z lodówki nie jest suchy i jest “zbity” ale w dobry tego słowa znaczeniu. Polecam nawet bez kremu smakuję idealnie 😉

394653032_224256783820852_6661168998489931068_n.jpg
Gabriela
Gabriela
1 rok temu

Niestety nie jest to czego oczekiwałam… Robiłam wszystko krok po kroku według przepisu.. jednak sernik jest dość płaski , a najgorsze jest to że po wyciągnięciu z lodówki jest twardy jak kamień… Nie polecam , zawiodłam się przykro mi

Gabriela
Gabriela
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie jestem początkująca. Masy nie napowietrzyłam a piekarnika nie otwierałam. Ser był wysokiej jakości i produkty wszystkie miały odpowiednią temperaturę. Nie polecam. Pozdrawiam

Natalia
Natalia
1 rok temu

Jak Pani wykonała te wzorki z kremu mascarpone?

Martyna
Martyna
1 rok temu

Sernik robiony na urodziny męża,wyszedł obłędnie. Wilgotny,kremowy, goście zachwyceni,że nic nie zostało. 🤩 na ten moment jeden z najlepszych przepisów na sernik jaki robiłam ❤️

1000039396.jpg
Ewelina30
Ewelina
1 rok temu

Serniczek jest przepyszny! Ogólnie wczoraj robiłam pierwszy raz wg sernik w swoim życiu i wyszedł obłędny, już nie ma jakby mogli to blaszkę by zjedli 🙈😅 super przepis, łatwy i szybko się wykonuje 🥰

IMG_20230704_192502.jpg
Ewelina30
Ewelina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wczoraj robiłam znowu, ale na dużej płaszcze obłędny, zajadają się tak, że 1/3 blaszki została 🥰 trafiony w milion serniczek 🤗 tylko co mnie dziwi, to to że delikatnie mam wodę i nie wiem dlaczego? 🤔

IMG_20230709_105253.jpg
Ewelina30
Ewelina30
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak na spodzie woda mi się pokazała, właśnie tak myślę czy nie zwiększyć następnym razem o 10 stopni. Człowiek ciągle się uczy 🤭z wiaderka, ale nie pamiętam jaka firma

Gabriela
Gabriela
1 rok temu

A jeśli bym chciała dać zwykłą blaszkę prostokątna lub kwadratowa ? Co pani myśli ? Jaki rozmiar

Ewelina30
Ewelina
1 rok temu
W odpowiedzi do  Gabriela

Na robiłam w tygodniu na małej jak przepis, a w sobotę na dużej blaszce i dodałam składników jeszcze raz tyle i idealny wyszedł 😉

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Sernik jak i popękane ciasteczka cytrynowe wyszły pysznie

Snapchat-573254567.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Przepis wczoraj wypróbowany. Wizualnie wszystko się udało, jednak w smaku oczekiwałam czegoś innego i tutaj szczerze mówiąc się rozczarowałam. Być może to kwestia tego, że użyłam samodzielnie zmielonego twarogu, przez co jednak ta konsystencja jest inna i nawet dodatek mascarpone nie dał efektu tego kremowego sernika, który lubię najbardziej.

346173226_936357084240142_5386304590304084618_n.jpg
Alicja
Alicja
1 rok temu

U mnie trochę urósł ponad blachę, ale ładnie lekko opadł 🙂 próbowałam na gorąco i pyszny, jak chmurka, więc na zimno jutro spróbuję i pewnie też będzie pyszny 😁😁

Magda
Magda
1 rok temu

Rewelacja. 3/4 tortownicy już nie ma.
Puszysty i lekki jak chmurka.
Przepis dodany do ubionych 🙂

pawelo
pawelo
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Magda

To chyba coś nie tak miał być zbity, a nie puszysty.

Monika
Monika
1 rok temu

Polecam polecam polecam! W rodzinie uwielbiamy serniki, piekę od lat, ale to stanowczo jeden z najlepszych. Mocno serowy z nutą mascarpone i dekoracją z jajeczek czekoladowych (wersja wielkanocna). Cudowny przepis, dziękuję

Joanna
Joanna
1 rok temu

Witam.A jaki jest czas pieczenia jak chcę zrobić z podwójnej porcji?

Marlena
Marlena
1 rok temu

Sernik prosty w przygotowaniu,a wyszedł przepyszny. Delikatny w smaku jak chmurka. Przepis znaleziony na szybko, a rewelacja 🙂

BeataK
BeataK
1 rok temu

Sernik pyszny , goście zachwyceni .

EC9CA346-0209-49D1-AC1E-BDEEFA1B8C7F.jpeg

Sernik z mascarpone pieczony

Serniki kocham miłością bezgraniczną! Wszystkie i bez wyjątku 🙂 Sernika można zrobić na milion sposób i ograniczają nas tylko składniki, do których aktualnie mamy dostęp. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu, ale tym razem chciałabym przedstawić przepis na sernik z mascarpone pieczony. Wychodzi bardzo delikatny i naprawdę niewiarygodnie smaczny! Jeżeli szukasz podobnych ciast, to sprawdź moje pozostałe przepisy na serniki.

Przepis na sernik mascarpone

W klasycznych sernikach, najważniejszy jest ser. Ja osobiście korzystam z twarogu z wiaderka lub sama mielę twaróg. Jeżeli chcesz skorzystać z sera z wiaderka, to absolutnie nie kupuj tego najtańszego. Ma całkowicie inną konsystencję i smak, niż ten ze średniej czy wyższej półki. Ja osobiście używam sera Wieluń lub President i za każdym razem jestem zachwycona smakiem. Do mojego przepisu na sernik mascarpone również go użyłam i wyszedł naprawdę śliczny i pyszny. Z ciekawostek powiem, że po serniku najłatwiej poznać dobrą cukiernię. Jeżeli sernik będzie niedobry, to oznacza, że lokal oszczędza na produktach i nie stawia na jakość, a raczej na cenę. Dla kogoś kto szuka aktualnie ciast na ślub lub imprezę rodzinną, może być to ciekawa informacja 🙂

Sernik z serkiem mascarpone

Sernik z serkiem mascarpone można przygotować na dwa sposoby: na zimno i na ciepło. Obie wersje oczywiście mają swoich zwolenników i zależą też od pory roku. W lecie chętniej sięgamy po serniki na zimno, a w lecie po serniki klasyczne na bazie twarogu. Tym razem przygotowałam tą drugą wersję, a wierzch udekorowałam polewą czekoladową i owocami. Sernik z mascarpone finalnie prezentuje się naprawdę smakowicie i  błyskawicznie znika z talerzyków gości!

Sernik z serka mascarpone

Ten sernik z dodatkiem serka mascarpone i twarogiem jest jednym z najczęściej wyszukiwanym przez Was przepisów! Nic w tym dziwnego, że podbiła wasze serca, ponieważ wychodzi rewelacyjny! Serek mascarpone gra tutaj główną rolę i dzięki niemy smak sernika jest bardziej delikatny od swojej klasycznej wersji. Gdy osoby pierwszy raz przymierzają się do przygotowania sernika, wydaje się że sernik z mascarpone jest trudny. To oczywiście nie jest prawda! Jeżeli tylko będziesz stosować się do wszystkich moich porad opisanych powyżej, to z całą pewnością ciasto wyjdzie rewelacyjne i podpije Twoje kubki smakowe.

RozwińZwiń