Dla dzieciKanapkiKanapki na śniadaniePasty kanapkowePrzekąskiŚniadanieSpecjalne okazje

Pasztet

Domowy pasztet mogłabym jeść codziennie! Jest naprawdę przepyszny i muszę przyznać, że jest hitem każdej imprezy.

Stary przepis na pasztet

Taki własnoręcznie zrobiony pasztet z wysokiej jakości składników nie ma nic wspólnego z tym ze sklepu. Po pierwsze wiesz co jesz (przede wszystkim z czego on jest), a po drugie taki domowy może stać w lodówce przez 7-10 dni i cały czas tak samo smakuje i pachnie. Do jego przygotowania użyłam mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. To mój stary przepis na pasztet, który wychodzi za każdym razem!

Pasztet wielkanocny

Taki domowy pasztet jest idealny na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. U mnie na świątecznym stole zwykle pojawiają się domowe wyroby jak gotowane szynki, wędzone kiełbasy czy właśnie pieczone pasztety. Niestety nie mam jeszcze swojej wędzarni, ale zawsze zaopatrujemy się u znajomych. Ten pasztet wielkanocny z pewnością Wam przypadnie do gustu. Stanowi super dodatek zarówno do sałatek czy zimnych przekąsek jak jajka faszerowane. Nie mówiąc o tym, że pięknie się kroi i już sama kanapka z dodatkiem domowego pasztetu jest pyszna (ja uwielbiam kanapki z pasztetem i konfiturą z żurawiny). Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na pasztet drobiowy.

Przepis na: Pasztet

 Przygotowanie: 120 min  Pieczenie: 90 min  Łącznie: 210 min 

Składniki :

  • 4 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 8 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 większe marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 700 g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka)
  • 500 g wołowiny (np. udziec)
  • 2 udka z kurczaka
  • 250 g surowego boczku lub wątróbki
  • 3 jajka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 bułka np. kajzerka

Jak zrobić pasztet domowy?

gotowanie mięsa na pasztet
Krok 1 

Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 2 większe marchewki, pietruszkę, 2 łyżki posiekanego lubczyku, 2 łyżeczki soli, 6 kulek pieprzu, cebulę pokrojoną w piórka, a także 2 udka. Wkładamy także pokrojoną w większą kostkę wieprzowinę (700 g), wołowinę (500 g) oraz surowy boczek (250g). Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez ok 1,5-2 godziny.


składniki na pasztet
Krok 2 

Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z gorącego bulionu. Przekładamy mięso i warzywa do drugiej miski. Ewentualnie zostawiamy wszystkie składniki w bulionie na całą noc. Gdy całkiem wystygnie, wtedy dopiero wyciągamy składniki z bulionu.

Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp.

Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody.


mielenie mięsa na pasztet
Krok 3

Mięso, warzywa i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia – najlepiej 3 razy. Aż powstanie jednolita masa. (Polecam spróbować zmielone mięso żeby sprawdzić czy trzeba dodawać sól).


składniki na pasztet domowy
Krok 4 

Do zmielonych składników dodajemy 3 żółtka, gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/3 łyżeczki), czosnek (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę), sól (1/2 łyżeczki), a także szczyptę papryki ostrej. Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki.

W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.


pasztet pieczony
Krok 5

Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą dłoni.


przepis na pasztet pieczony
Krok 6 

Ile piec pasztet

Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek. Wierzch można udekorować kilkoma liśćmi laurowymi. Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku. Później radziłabym wsadzić go do lodówki na całą noc. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki. Jednak gdy poleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!

Ja zwykle podaję pasztet z żurawiną do mięs.


Jak zrobić pasztet domowy

pasztet domowy

przepis na pasztet

pasztet z mięsa

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 182

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Jak zrobić pasztet domowy?

Domowy pasztet jest o niebo lepszy od tego sklepowego. Nie dość, że smak jest rewelacyjny, to jeszcze doskonale wiemy jakich rodzajów mięsa używamy i możemy przepis dopasować do swoich wymagań. Ja używam najczęściej mięso wieprzowe, wołowinę, udka z kurczaka oraz boczek lub wątróbkę. Całość mięsa na pasztet gotuję wraz z warzywami i przyprawami. Czas przygotowania tego etapu to około 2 godzin, chociaż jeżeli mamy czas to najlepiej zostawić ten bulion z mięsem na całą noc. Pasztet będzie na pewno wtedy bardziej aromatyczny.

Wyjmujemy ugotowane mięso oraz warzywa z bulionu, a następnie przechodzimy do mielenia mięsa w maszynce mięsa wraz z bułką tartą i warzywami, które mieliśmy w wywarze . Najlepiej zrobić to kilka razy, aby masa na pasztet była jak najbardziej jednolita. Ja robię to z reguły 3 razy. W kolejnym kroku dodaję żółtka i przyprawy. Ich ilość możesz dodać według swoich upodobań. Całość mieszam za pomocą ręki, dodaję ubite białka i ponownie mieszam. Przygotowaną masę przekładamy do foremki, dajemy na wierzch listki laurowe i wkładamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pasztet domowy

W Internecie można znaleźć różne przepisy na pasztety, ale uważam, że ten wychodzi najlepszy. Oczywiście sama przygotowuję również inne przepisy np. na pasztet z drobiu czy królika, ale ten zawsze jem z wielką przyjemnością. Kanapki z pasztetem smakują wręcz rewelacyjnie! Oczywiście pasztet domowy możesz podać jako osobne danie jako przekąskę imprezową z różnymi sosami. Np. z sosem tatarskim, chrzanowym lub nawet z majonezem. Jeżeli jednak jesteś fanem połączenia słodkich smaków, to na wierzch możesz dodać żurawinę. Oczywiście pasztet można jeść na ciepło i na zimno, ale trzeba pamiętać, że im cieplejszy, to tym ciężej będzie ukroić ładny plasterek. Najlepiej jeżeli pasztet z wątróbką poleży po upieczeniu całą noc przed krojeniem.

Pasztet z mięsa

Szukasz przepisu na pyszny pasztet z mięsa? To ten przepis jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Jest to mój sprawdzony przepis, który robię regularnie, zwłaszcza jak przychodzą do mnie goście. Taka kanapeczka z domowym pieczywem i własnoręcznie zrobionym pasztetem z mięsa zawsze spotyka się z wielką aprobatą gości. Smakuje im do tego stopnia, że często robię więcej, ponieważ wiem, że część będę mogła wydać na wynos 🙂 Cały sekret w pasztecie to odpowiednie składniki oraz ich proporcję. Do pasztetu z mięsa możesz użyć różnych rodzajów mięsa, jeżeli akurat nie masz wszystkich składników pod ręką. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy np. na pasztet drobiowy z żurawiną, czy pasztet z królika.

Back to top button