
Domowy pasztet mogłabym jeść codziennie! Jest naprawdę przepyszny i muszę przyznać, że jest hitem każdej imprezy.
Stary przepis na pasztet
Taki własnoręcznie zrobiony pasztet z wysokiej jakości składników nie ma nic wspólnego z tym ze sklepu. Po pierwsze wiesz co jesz (przede wszystkim z czego on jest), a po drugie taki domowy może stać w lodówce przez 7-10 dni i cały czas tak samo smakuje i pachnie. Do jego przygotowania użyłam mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. To mój stary przepis na pasztet, który wychodzi za każdym razem!
Pasztet wielkanocny
Taki domowy pasztet jest idealny na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. U mnie na świątecznym stole zwykle pojawiają się domowe wyroby jak gotowane szynki, wędzone kiełbasy czy właśnie pieczone pasztety. Niestety nie mam jeszcze swojej wędzarni, ale zawsze zaopatrujemy się u znajomych. Ten pasztet wielkanocny z pewnością Wam przypadnie do gustu. Stanowi super dodatek zarówno do sałatek czy zimnych przekąsek jak jajka faszerowane. Nie mówiąc o tym, że pięknie się kroi i już sama kanapka z dodatkiem domowego pasztetu jest pyszna (ja uwielbiam kanapki z pasztetem i konfiturą z żurawiny). Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na pasztet drobiowy.
Przepis na: Pasztet
Przygotowanie: 120 min
Pieczenie: 90 min
Łącznie: 210 min
Składniki :
- 4 l wody
- 4 liście laurowe
- 8 kuleczek ziela angielskiego
- 2 większe marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki soli
- 6 kulek pieprzu czarnego
- 700 g wieprzowiny (np. karkówka, łopatka)
- 500 g wołowiny (np. udziec)
- 2 udka z kurczaka
- 250 g surowego boczku lub wątróbki
- 3 jajka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 bułka np. kajzerka
Jak zrobić pasztet domowy?
Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 2 większe marchewki, pietruszkę, 2 łyżki posiekanego lubczyku, 2 łyżeczki soli, 6 kulek pieprzu, cebulę pokrojoną w piórka, a także 2 udka. Wkładamy także pokrojoną w większą kostkę wieprzowinę (700 g), wołowinę (500 g) oraz surowy boczek (250g). Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez ok 1,5-2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z gorącego bulionu. Przekładamy mięso i warzywa do drugiej miski. Ewentualnie zostawiamy wszystkie składniki w bulionie na całą noc. Gdy całkiem wystygnie, wtedy dopiero wyciągamy składniki z bulionu.
Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp.
Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody.
Mięso, warzywa i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia – najlepiej 3 razy. Aż powstanie jednolita masa. (Polecam spróbować zmielone mięso żeby sprawdzić czy trzeba dodawać sól).
Do zmielonych składników dodajemy 3 żółtka, gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/3 łyżeczki), czosnek (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę), sól (1/2 łyżeczki), a także szczyptę papryki ostrej. Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki.
W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli aż powstanie sztywna piana.
Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą dłoni.
Ile piec pasztet
Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek. Wierzch można udekorować kilkoma liśćmi laurowymi. Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku. Później radziłabym wsadzić go do lodówki na całą noc. Gdy się go pokroi od razu to będzie bardzo sypki. Jednak gdy poleży kilka godzin w lodówce to na drugi dzień będzie zwarty i bez problemu pokroicie go na plasterki. Smacznego!
Ja zwykle podaję pasztet z żurawiną do mięs.