Pasta z makreli wędzonej z dodatkiem ogórków, suszonych pomidorów i jajek ugotowanych na twardo to świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Zrobisz ją naprawdę szybko – polecam wykonać od razu z podwójnej porcji, bo znika bardzo szybciutko!
Pasta rybna
Domowa pasta z makreli wędzonej jest bardzo smaczna i wyrazista. Do tego niezwykle sycąca. To jedna z moich ulubionych past kanapkowych jakie tylko mogą być. Osobiście bardzo lubię filety z makreli w sosie pomidorowym – od dziecka zajadałam się takimi gotowymi w puszkach.
Obowiązkowym elementem każdej pasty kanapkowej jest oczywiście – pieczywo. Kromka smacznego chleba to kluczowy składnik tego pysznego śniadania. Od kilku lat mieszkam blisko Lidla i przyznam, że kupuję w nim dość często pieczywo – jest ono wypiekane kilka razy dziennie (to moim zdaniem jest ich przewaga wśród innych sklepów). Jest świeże i chrupiące, a co więcej można je kupić o każdej porze dnia. Dzięki temu, nawet jeśli robi się zakupy po pracy po południu czy wieczorem to można się załapać na ciepłe bułki czy chleby. Obecnie Piekarnia Lidla ma naprawdę spory asortyment. W dzisiejszym wpisie użyłam chleb na maślance. Świetnie się kroi i smakuje dobrze w dniu jego kupna, ale także na drugi, czy trzeci dzień. Jest on oprószony mąką, z charakterystycznym nacięciem z wierzchu – koniecznie go wypróbujcie jeśli będziecie robić zakupy w Lidlu!
Przepis na: Pasta z makreli
Składniki:
- 1 makrela wędzona (około 300 g)
- 5 jajek
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 płaskie łyżki pomidorów suszonych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
- szczypta soli, pieprzu
Zobacz również:
Pasta z makreli przepis krok po kroku:
Krok 1
Pasta z makreli wędzonej jest smaczna zarówno zaraz po jej przygotowaniu, jak i na drugi dzień. Robi się ją naprawdę szybciutko i jest świetnym pomysłem na śniadanie czy kolację.
Jeśli chcesz sobie przyspieszyć proces jej wykonania na ranne śniadanie, to polecam ugotować sobie jajka wieczorkiem, dzień wcześniej.
Pasta z wędzonej makreli
Zaczynamy jej wykonanie od ugotowania jajek na twardo. Ja użyłam 5 małych jajek. Gotujemy je przez około 8 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody). Następnie odcedzamy jajka, zalewamy je zimną wodą. Po chwili dokładnie obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Jeśli wolisz to można je zetrzeć na tarce.
Krok 2
Wędzoną makrelę płuczemy w zimnej wodzie. Usuwamy ogon i głowę, a następnie zdejmujemy cały kręgosłup z ośćmi. Bardzo skrupulatnie usuwamy ewentualne ości z mięsa (często po usunięciu tych dużych, zostaje sporo mniejszych). Palcami rozdrabniamy kawałki makreli i przekładamy je do miseczki.
Krok 3
Pomidory suszone również siekamy drobno – można ich dodać do pasty z makreli np. 2 łyżki (lub mniej).
Jeśli chodzi o ogórki to można użyć zarówno kiszonych jak i konserwowych. Ja użyłam 4 średniej wielkości ogórków, ale jeśli masz naprawdę duże to wystarczy dodać jeden lub ewentualnie dwa.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do miski dodajemy wszystkie posiekane składniki, a także sos majonezowy.
Krok 7
Pastę z makreli podajemy z ulubionym pieczywem.
Przechowujemy ją w lodówce – najlepiej w jakimś szczelnym pojemniku. Chodzi o to, żeby inne produkty w lodówce nie przesiąknęły wyrazistym zapachem wędzonej ryby.
Pasty na kanapki
Jeśli szukasz innych pomysłów na podobne pasty, to koniecznie odwiedź mój wpis z różnymi inspiracjami – PASTY KANAPKOWE.
*Wpis powstał w ramach współpracy z Lidl Polska.
Komentarze
Pani Joanno dziękuję za przepis 🙂 Dzisiaj zrobiłam tę pastę i jest pyszna.
Suszone pomidory dają fajny posmak.
Dodałam jeszcze zieloną pietruszkę.
Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️ Pozdrawiam serdecznie 🙂