Opis przepisu
Pasztet z królika to fantastyczna przekąska na zimno podczas uroczystości rodzinnych czy na święta. Wraz ze swojskimi wędlinami stanowi super dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek czy przystawek na pięknie zastawionym stole. Przyznam, że właśnie z tej receptury od babci upiekłam swój pierwszy samodzielny pasztet jeszcze jako nastolatka.
Pasztet z królika przepis
Takie swojskie, własnoręcznie robione pasztety, wędliny mogą leżeć długo w lodówce, a ich smak i zapach ciągle jest taki sam. Nie tak jak z kupczymi: kilka dni i szynka, pasztet do wyrzucenia bo już śmierdzą. Ja królika dostałam od dalszego krewnego ze wsi i stwierdziłam, że przecież coś z niego koniecznie muszę zrobić. Padło na pasztet, który po upieczeniu naprawdę pięknie się kroi, jest dobrze doprawiony, a jego zapach…. marzenie! Z tego przepisu wychodzi takie całe większe naczynie żaroodporne, można oczywiście zrobić w dwóch mniejszych. Można go przechowywać przez dłuższy okres czasu (u mnie najdłużej był około dwa tygodnie w lodówce zanim został całkowicie zjedzony i przez czas smakował równie dobrze co w dniu pieczenia).
Pasztet domowy
Największa zaleta domowych pasztetów – wiesz co jesz i z czego przede wszystkim zostały zrobione. Samo mięso, warzywa, swojskie jajka i przyprawy… Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na klasyczny pasztet lub pasztet z żurawiną. Oba są godne polecenia!
Przepis na: Pasztet z królika
Składniki:
- 5 l wody
- 4 liście laurowe
- 8 kuleczek ziela angielskiego
- 2 większe marchewki
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 królik średniej wielkości (ok.1,5 kg mięsa)
- 1 kg boczku
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka kminku
Zobacz również:
Pasztet z królika przepis krok po kroku:
Krok 1
Pasztet z królika ma najlepszą konsystencję i świetnie smakuje na drugi dzień. W dniu jego pieczenia jest delikatnie sypki i nie kroi się zbyt dobrze.
Przygotowujemy zalewę, w której będzie się gotowało mięso przez ok 2 godziny. Do wrzątku dodajemy poporcjowane mięso z królika oraz surowy boczek (chodzi o to aby się zmieściło do większego garnka), dodajemy pieprz, liście laurowe, vegetę, marchewki, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (można to sprawdzić za pomocą widelca- jeżeli będzie łatwo wchodził tzn, że już jest ugotowane).Ugotowane mięso oraz marchewkę wyciągamy z garnka, odstawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Starannie pozbywamy się wszystkich kości i chrząstek. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia minimum 3 razy. ( Dzięki takiej ilości zmielenia po pierwsze pasztet będzie miał lepszą konsystencję, po drugie mamy gwarantowane, że później podczas jedzenia pasztetu nie znajdziemy żadnych małych grudek lub kości itp. Do zmielonego mięsa dodajemy całe jajka (jeśli chcecie to możecie osobno oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i dodać je pod sam koniec), 2 szczypty pieprzu, soli oraz zaczynamy mieszać całość łyżką.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
witam a boczek daje się zmielony razem z mięsem?