Opis przepisu
To zdecydowanie najlepszy przepis na proste muffinki czekoladowe. Wychodzą niezwykle wilgotne w środku!
Uwielbiam małe co nieco do kawy, a muffinki są najlepszym pomysłem do wykonania. Przygotowałam dla Was muffinki czekoladowe, które wyjdą każdemu! Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam mleczną i gorzką czekoladę belgijską (w postaci groszków czekoladowych). Wierzch muffinek czekoladowych można opcjonalnie udekorować moim sprawdzonym kremem czekoladowym lub kremem śmietankowym z mascarpone.
Babeczki czekoladowe
Te babeczki czekoladowe to tani wypiek. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i gotowe! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie, a kawałki czekolady delikatnie płynne. No coś pysznego!
Te babeczki czekoladowe są:
- ekspresowe do przygotowania
- mocno czekoladowe
- wilgotne w środku
- a dzieci je uwielbiają
Przepis na: Proste muffinki czekoladowe
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 2 szklanki mąki pszennej (280 g)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 (bardzo płaska) łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1 szklanka mleka (niecałe 250 ml)
- 1/2 szklanki oleju (120 ml)
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Zobacz również:
Muffinki czekoladowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Muffinki czekoladowe przygotowujemy bez użycia miksera. Wystarczy jedynie trzepaczka czy rózga kuchenna. Wykonanie ciasta czekoladowego zajmuje dosłownie chwilę, więc można od razu włączyć piekarnik na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Zaczynamy od składników mokrych. Przygotowujemy sobie jedno duże jajko (rozmiar L), mleko krowie, ale może być też roślinne (niecałe 250 ml) oraz olej (1/2 szklanki, 120 ml).
Krok 2
Wlewamy mokre składniki do miski i mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki do powstania jednolitej masy jajecznej.
Krok 3
Będziemy potrzebować także czekoladę gorzką i mleczną – łącznie 100 g, ja użyłam groszków czekoladowych z czekolady belgijskiej. Można jednak posiekać w kostkę zwykłą tabliczkę czekolady.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po 2 łyżki ciasta czekoladowego. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.
Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez około 20-22 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi muffinkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub babeczki czekoladowe z batonikami kinder bueno.
Komentarze
Wyszły pyszne. Córki chętnie piekły
Cieszę się 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie muffinek.
Dzień dobry. Będę robić niedługo te muffiny i chciałam zapytać czy zamiast jajka rozmiaru L mogę dać jajko M?
Czy wpłynie to znacznie na końcowy rezultat?
Dzień dobry, nie powinno mieć to znaczącego wpływu na rezultat, więc tak, można 🙂
Super przepis. Razem z pieczeniem 30min i gotowe. Wilgotne i pachnące czekoladą
Super, cieszę się 🙂
Idealne, pięknie wyglądają i super smakują,bardzo prosty i łatwy przepis
Miło mi to czytać 🙂
Pyszne! 😀 dzięki za przepis! Trzy razy już korzystałam. 🙂 świetne wychodzą te babeczki, a dzięki temu, że masa nie jest zbyt rzadka, to idealnie się dopiekają w takich kształtnych foremkach. 😀 minus jest taki, że szybko znikają, i rodzinka “męczy” o kolejne…. 😉
Wyszły rewelacyjne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Wyglądają świetnie 🙂 W ogóle jakie fajnie papilotki ozdobne!
Łatwe w wykonaniu i pyszne. Dzieło mojego wnuka
Pięknie się prezentują! ❤️ Gratulacje dla zdolnego wnuka 🙂
Pyszności. Dziękuję za doskonały przepis.
Ekstra wyszły! ❤️ Bardzo się cieszę, że posmakowały 😍
Ja się nie pochwałę bo dopiero piekę, zrobiłem 1:1 z przepisu ale wyjdzie mi z 18 muffinów a nie 12 😆
No to zależy od wielkości foremek 🙂
Babeczki wyszły pyszne.
Wszystko zgodnie z przepisem.
Dekoracja kwiatek z pianek- na szkolny wiosenny kiermasz
Piękna dekoracja 🙂 Co to za pianki jesli mozna zapytac?
Haribo serca przecięte na 3 części
Dziękuję ❤️ Ekstra pomysł 🙂
Cudowny przepis, nawet dla początkujących!! :))
Mi osobiście wyszły trochę za rzadkie, ale zdołałam uratować sytuację. Dodałam dodatkowo orzechy laskowe, a czekolada była w 100% gorzka. Jeżeli ktoś nie posypuje później cukrem pudrem, polecam przed pieczniem opsypać szczyptą cukru babeczki (już w foremkach) wtedy powstaje taka ładna panierka. Przepyszne babeczmi;))
Robiłam je z moją 2,5-latką 🙂 ekspresowe i wyszły super! wszyscy się zajadali. Musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo było zbyt gęste
Cieszę się, że smakowały 🙂
Robiłam je już drugi raz i po raz kolejny wyszły przepyszne! Moje dziecko za nimi przepada 🙂
super 🙂
Bardzo dobre muffinki.
Super czekoladowe.
Ja dałam czekoladę z orzechami i wyszło ekstra 😍
Super! Smacznego 🙂
Zawsze wychodza przepieknie I bardzo pysznie nawet przy mojej 7miesiecznej coreczce dziekuje 😊
A zamiast cukru dla Córki co dodałaś? Banana?
Super! Smacznego 🙂
Samych babeczek nie widac 😅 ale wyszły pyszne i mocno czekoladowe
Świetnie wyglądają 🙂 Na pewno wyszły pyszne! ❤️
Czy olej można zastąpić masłem roztopionym? Jeśli tak to ile tego masła dać?
Tyle samo 🙂
Pyszne ☺️
super:)
Pierwszy raz robiłam i wyszły. Najważniejsze to nie mieszać długo a króciutko, ponieważ wyjdą gumowate, twarde
Cieszę się, że wyszły 🙂
Zrobiłem wszystko dosłownie ważąc wagą co do grama- ciasto wyszło mega gęste a wszystkie muffinki poszły do śmietnika bo wyszedł zakalec.
Mi też wyszło gęste ciasto, dlatego dolewałam po trochu mleka, żeby zrobiło się rzadsze. I wyszło.
Niech Pan spróbuje jeszcze raz. 🙂
Czekoladowe też już są bardzo szybko się je robi a smakują obłędnie 😋
Wyszły idealnie <3 Dziękuję ślicznie za dodanie zdjęcia!
Wszystkie wylądowały w koszu. Już ciasto wyszło jak glut, a zawsze robię z wagą kuchenną. Nie polecam.. 🙁
Czy mleko ma być prosto z lodówki czy ciepłe?
Temp. pokojowa 🙂
Zdecydowanie coś pomylone, moje są teraz w piekarniku i pięknie wyrosły. Dałam do środka dodatkowo po kostce mlecznej czekolady.
Na bank coś pomyliłaś 😉
Nie pamiętam żeby wcześniej komuś nie wyszły, a są na blogu już od kilku lat…
Wyszły przepyszne!!!!!🤤😍
Dziękuję za przepis❤️
Wow, wyglądają rewelacyjnie 😍😍 Cieszę się, że smakują 🙂
Ma byc plaska lyzka czy lyzeczka proszku do pieczenia ?😁
Tak jak jest podane w przepisie – w składnikach i opisie wykonania 🙂
Zrobiłam je kolejny raz, są przepyszne. Tylko tym razem chyba sypnęło mi się za dużo proszku. Może ktoś pomóc i podpowiedzieć Ile gram wypada na „płaską łyżkę”? 😁
Mój ulubiony przepis na czekoladowe muffinki. Zawsze wyglądają i smakują znakomicie i chętnie wracam do tego przepisu za prawie każdym razem gdy mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Czasami eksperymentuję z przepisem, raz dam kakao słodkie zamiast gorzkiego, a raz powtykam do srodka kostki czekolady i w każdej formie są przepyszne. Polecam przepis każdemu kto lubi czasami zjeść takie słodkości 🙂
Można dodać czekoladę zamiast kakao?
No i super! Takie eksperymenty są super, bo wtedy można fajne smaki stworzyć ❤️ Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🤗 pozdrawiam!
Właśnie korzystam z przepisu.
Musze zrobić przekąskę słodką dla moich domorosłych drwali więc expresem je robiłam.
Troszkę więcej kakao dałam, bo lubię prawdziwie czekoladowe,dlatego zawsze zwiększam ilość kakao o łyżkę wszędzie, a także więcej oleju i mleka, oraz jagody powtykałam do już rozdzielonych mufinek, gdyż zabrakło czekolady.
Zamiast wanilii wolę marokański migdał więc kilka kropli oleju o tym zapachu dodałam..
Nie martwię się brakiem “papierków specjalistycznych do mufinek”, gdyż robię je z kwadratowych wycinków papieru do pieczenia i powiem szczerze… zabrakło mi papieru na 3 mufinki, a do sklepu daleko, więc…postanowiłam użyć papieru do drukarki-białego nasmarowanego olejem z obu stron… (Takie eksperymenty zawsze pokazują jak wysoce człowiek może być kreatywny w różnych dziedzinach.) Trzeba sobie radzić
Rosną świetnie i nic się nie pali.
Za chwilę wyciągam i jestem szczerze “zadziwiona” moim pomysłem użycia papieru biurowego nasmarowanego w całości olejem, genialne zastępstwo w razie “W”.
Nie wiem jak zamieścić tu zdjęcie mojego produktu, prawie z pani przepisu plus moje osobiste wariacje, i czy można, ale spróbuję…
Chlorowany papier to średnie rozwiązanie…
witam, chciałam zapytać czy one łatwo wychodzą z papilotki? wyciąga się je jak już całkowicie ostygną? a mogę do środka dodać łyżeczkę nutelli?
Witam 🙂
Szczerze powiedziawszy nigdy nie miałam z nimi problemów. Wychodzą bardzo ładnie z papilotek. Z doświadczenia polecam jednak papilotki silikonowe do muffinek. Można je kupić praktycznie w każdym markecie i np. w Pepco. Do środka jak najbardziej można dodać dodatkowo łyżeczkę nutelli 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!