Opis przepisu
To zdecydowanie najlepszy przepis na proste muffinki czekoladowe. Wychodzą niezwykle wilgotne w środku!
Uwielbiam małe co nieco do kawy, a muffinki są najlepszym pomysłem do wykonania. Przygotowałam dla Was muffinki czekoladowe, które wyjdą każdemu! Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam mleczną i gorzką czekoladę belgijską (w postaci groszków czekoladowych). Wierzch muffinek czekoladowych można opcjonalnie udekorować moim sprawdzonym kremem czekoladowym lub kremem śmietankowym z mascarpone.
Babeczki czekoladowe
Te babeczki czekoladowe to tani wypiek. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i gotowe! Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie, a kawałki czekolady delikatnie płynne. No coś pysznego!
Te babeczki czekoladowe są:
- ekspresowe do przygotowania
- mocno czekoladowe
- wilgotne w środku
- a dzieci je uwielbiają
Przepis na: Proste muffinki czekoladowe
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 (bardzo płaska) łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (110 g)
- 1 szklanka mleka (niecałe 250 ml)
- 1/2 szklanki oleju (120 ml)
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Zobacz również:
Muffinki czekoladowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Muffinki czekoladowe przygotowujemy bez użycia miksera. Wystarczy jedynie trzepaczka czy rózga kuchenna. Wykonanie ciasta czekoladowego zajmuje dosłownie chwilę, więc można od razu włączyć piekarnik na temperaturę 190 stopni.
Zaczynamy od składników mokrych. Przygotowujemy sobie jedno duże jajko (rozmiar L), mleko krowie, ale może być też roślinne (niecałe 250 ml) oraz olej (1/2 szklanki, 120 ml).
Krok 2
Wlewamy mokre składniki do miski i mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki do powstania jednolitej masy jajecznej.
Krok 3
Będziemy potrzebować także czekoladę gorzką i mleczną – łącznie 100 g, ja użyłam groszków czekoladowych z czekolady belgijskiej. Można jednak posiekać w kostkę zwykłą tabliczkę czekolady.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po 2 łyżki ciasta czekoladowego. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.
Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez około 20-22 minut w temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoimi muffinkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub babeczki czekoladowe z batonikami kinder bueno.
Komentarze
Zrobiłem wszystko dosłownie ważąc wagą co do grama- ciasto wyszło mega gęste a wszystkie muffinki poszły do śmietnika bo wyszedł zakalec.
Czekoladowe też już są bardzo szybko się je robi a smakują obłędnie 😋
Wyszły idealnie <3 Dziękuję ślicznie za dodanie zdjęcia!
Wszystkie wylądowały w koszu. Już ciasto wyszło jak glut, a zawsze robię z wagą kuchenną. Nie polecam.. 🙁
Zdecydowanie coś pomylone, moje są teraz w piekarniku i pięknie wyrosły. Dałam do środka dodatkowo po kostce mlecznej czekolady.
Na bank coś pomyliłaś 😉
Nie pamiętam żeby wcześniej komuś nie wyszły, a są na blogu już od kilku lat…
Wyszły przepyszne!!!!!🤤😍
Dziękuję za przepis❤️
Wow, wyglądają rewelacyjnie 😍😍 Cieszę się, że smakują 🙂
Ma byc plaska lyzka czy lyzeczka proszku do pieczenia ?😁
Tak jak jest podane w przepisie – w składnikach i opisie wykonania 🙂
Zrobiłam je kolejny raz, są przepyszne. Tylko tym razem chyba sypnęło mi się za dużo proszku. Może ktoś pomóc i podpowiedzieć Ile gram wypada na „płaską łyżkę”? 😁
Mój ulubiony przepis na czekoladowe muffinki. Zawsze wyglądają i smakują znakomicie i chętnie wracam do tego przepisu za prawie każdym razem gdy mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Czasami eksperymentuję z przepisem, raz dam kakao słodkie zamiast gorzkiego, a raz powtykam do srodka kostki czekolady i w każdej formie są przepyszne. Polecam przepis każdemu kto lubi czasami zjeść takie słodkości 🙂
Można dodać czekoladę zamiast kakao?
No i super! Takie eksperymenty są super, bo wtedy można fajne smaki stworzyć ❤️ Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🤗 pozdrawiam!
Właśnie korzystam z przepisu.
Musze zrobić przekąskę słodką dla moich domorosłych drwali więc expresem je robiłam.
Troszkę więcej kakao dałam, bo lubię prawdziwie czekoladowe,dlatego zawsze zwiększam ilość kakao o łyżkę wszędzie, a także więcej oleju i mleka, oraz jagody powtykałam do już rozdzielonych mufinek, gdyż zabrakło czekolady.
Zamiast wanilii wolę marokański migdał więc kilka kropli oleju o tym zapachu dodałam..
Nie martwię się brakiem “papierków specjalistycznych do mufinek”, gdyż robię je z kwadratowych wycinków papieru do pieczenia i powiem szczerze… zabrakło mi papieru na 3 mufinki, a do sklepu daleko, więc…postanowiłam użyć papieru do drukarki-białego nasmarowanego olejem z obu stron… (Takie eksperymenty zawsze pokazują jak wysoce człowiek może być kreatywny w różnych dziedzinach.) Trzeba sobie radzić
Rosną świetnie i nic się nie pali.
Za chwilę wyciągam i jestem szczerze “zadziwiona” moim pomysłem użycia papieru biurowego nasmarowanego w całości olejem, genialne zastępstwo w razie “W”.
Nie wiem jak zamieścić tu zdjęcie mojego produktu, prawie z pani przepisu plus moje osobiste wariacje, i czy można, ale spróbuję…
Chlorowany papier to średnie rozwiązanie…
witam, chciałam zapytać czy one łatwo wychodzą z papilotki? wyciąga się je jak już całkowicie ostygną? a mogę do środka dodać łyżeczkę nutelli?
Witam 🙂
Szczerze powiedziawszy nigdy nie miałam z nimi problemów. Wychodzą bardzo ładnie z papilotek. Z doświadczenia polecam jednak papilotki silikonowe do muffinek. Można je kupić praktycznie w każdym markecie i np. w Pepco. Do środka jak najbardziej można dodać dodatkowo łyżeczkę nutelli 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!