
To zdecydowanie najlepszy przepis na proste muffinki czekoladowe, i to podwójnie czekoladowe!
Uwielbiam małe co nieco do kawy, a muffinki są najlepszym pomysłem do wykonania. Przygotowałam dla Was muffinki czekoladowe, które wyjdą każdemu! Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam pokrojoną w kosteczkę białą i mleczną czekoladę, dzięki czemu były jeszcze bardziej czekoladowe w smaku.
Te muffiny czekoladowe są:
- ekspresowe do przygotowania
- mocno czekoladowe
- wilgotne w środku
- a dzieci je uwielbiają
Przepis na: Proste muffinki czekoladowe
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady mlecznej
Jak zrobić proste muffinki czekoladowe?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używamy jednej, standardowej szklanki.
W misce mieszamy za pomocą łyżki najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej. Następnie dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier drobny oraz wanilinowy i mieszamy dalej za pomocą łyżki, aż powstanie jednolite ciasto. Obie czekolady kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do masy, lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek po ok. 2 łyżki ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!