Babeczki i muffinyDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe są mięciutkie i delikatne w smaku. Ich wierzch udekorowałam kremem śmietankowym, który pasował do nich idealnie!

Muffinki

Przyznaję, że kiedyś piekłam muffinki na okrągło. Szczególnie będąc na studiach zabierałam je sobie jako słodką przekąskę między zajęciami. Do dziś lubię je od czasu do czasu upiec, oczywiście w różnych wariantach smakowych. Ostatnim wpisem na domowe muffiny jaki dodałam na bloga są muffinki waniliowe z białą czekoladą i malinami. Mimo, że nie ma teraz sezonu na maliny to i tak zaskakująco bardzo dużo osób do tej pory odwiedza ten przepis.

Tym razem przygotowałam muffinki o wyraźnej nucie cytrynowej. Nie są oczywiście kwaśne, tylko takie po prostu w sam raz. Muffinki cytrynowe możesz udekorować po upieczeniu lukrem np. cytrynowym, oprószyć cukrem pudrem czy udekorować kremem śmietankowym z mascarpone (jak ja).

Przepis na: Muffinki cytrynowe

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • opcjonalnie odrobina startej skórki z cytryny

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Muffinki cytrynowe – przepis krok po kroku:

proste babeczki
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W misce miksujemy miękkie masło (200 g) wraz z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minuty.


szybkie muffinki
Krok 2

Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy przez 10-15 sekund i dodajemy kolejne jajko (łącznie 4 szt).


ciasto na muffiny
Krok 3

Masa może wyglądać na nieco zwarzoną, ale tak ma być. Dodajemy mąkę pszenną (220 g), a także proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki).


ciasto na muffinki
Krok 4

Na sam koniec dodajemy sok wyciśnięty z 1 większej cytryny i wlewamy do naszej masy jajecznej. Mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. 


babeczki cytrynowe przepis
Krok 5

Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta (foremka powinna być wypełniona do 3/4 objętości foremki, ponieważ w trakcie pieczenia muffinki nieco urosną).

Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!

Jeśli chcecie to gdy tylko muffinki cytrynowe przestygną to możecie je udekorować lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub tak jak ja przygotować krem śmietankowy.


babeczki cytrynowe przepis
Krok 6

Krem śmietankowy

Schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 płaskie łyżki) i mascarpone (250 g). Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. Ubijanie powinno zająć max 3-4 minuty.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy kremem wierzch muffinek (tylko gdy będą całkowicie wystudzone).


przepis na muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

muffiny cytrynowe

babeczki cytrynowe

przepis na babeczki

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 118

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button