Muffinki cytrynowe

4.7/5 (173 ocen)
Muffinki cytrynowe przepis

Muffinki cytrynowe są mięciutkie i delikatne w smaku. Ich wierzch udekorowałam kremem śmietankowym, który pasował do nich idealnie!

Muffinki

Przyznaję, że kiedyś piekłam muffinki na okrągło. Szczególnie będąc na studiach zabierałam je sobie jako słodką przekąskę między zajęciami. Do dziś lubię je od czasu do czasu upiec, oczywiście w różnych wariantach smakowych. Ostatnim wpisem na domowe muffiny jaki dodałam na bloga są muffinki waniliowe z białą czekoladą i malinami. Mimo, że nie ma teraz sezonu na maliny to i tak zaskakująco bardzo dużo osób do tej pory odwiedza ten przepis.

Tym razem przygotowałam muffinki o wyraźnej nucie cytrynowej. Nie są oczywiście kwaśne, tylko takie po prostu w sam raz. Muffinki cytrynowe możesz udekorować po upieczeniu lukrem np. cytrynowym, oprószyć cukrem pudrem czy udekorować kremem śmietankowym z mascarpone (jak ja).

Przepis na: Muffinki cytrynowe

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • opcjonalnie odrobina startej skórki z cytryny

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
Wyślij emailem

Muffinki cytrynowe - przepis krok po kroku


Krok 1

proste babeczki

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W misce miksujemy miękkie masło (200 g) wraz z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minuty.


Krok 2

szybkie muffinki

Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy przez 10-15 sekund i dodajemy kolejne jajko (łącznie 4 szt).


Krok 3

ciasto na muffiny

Masa może wyglądać na nieco zwarzoną, ale tak ma być. Dodajemy mąkę pszenną (220 g), a także proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki).


Krok 4

ciasto na muffinki

Na sam koniec dodajemy sok wyciśnięty z 1 większej cytryny i wlewamy do naszej masy jajecznej. Mieszamy za pomocą łyżki do powstania jednolitej konsystencji. 


Krok 5

babeczki cytrynowe przepis

Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta (foremka powinna być wypełniona do 3/4 objętości foremki, ponieważ w trakcie pieczenia muffinki nieco urosną).

Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe!

Jeśli chcecie to gdy tylko muffinki cytrynowe przestygną to możecie je udekorować lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub tak jak ja przygotować krem śmietankowy.


Krok 6

babeczki cytrynowe przepis

Krem śmietankowy

Schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) miksujemy wraz z cukrem pudrem (3 płaskie łyżki) i mascarpone (250 g). Miksujemy do momentu powstania sztywnego kremu. Ubijanie powinno zająć max 3-4 minuty.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy kremem wierzch muffinek (tylko gdy będą całkowicie wystudzone).


przepis na muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

muffiny cytrynowe

babeczki cytrynowe

przepis na babeczki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 173

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Uwielbiam Twoje przepisy nie zdarzyło mi się żeby coś nie wyszło 😁 Muffinki cytrynowe palce lizać w piekarniku jeszcze czekoladowe jak szaleć to szaleć 😋

inbound8771726037994945612.jpg
Ewa
Ewa
1 rok temu

Mam pytanie, ile babeczek wychodzi z powyższego przepisu? Standardowo 12?
Pozdrawiam 🙂

julia.1144
Julia
1 rok temu

Pyszne babeczki!! Wyszły puszyste i mięciutkie, żadnego zakalca. Wspaniałe